De bril nader bezien

De bril nader bezien van Pieter WierengaPieter Wierenga is regressie therapeut en heeft al vele boeken geschreven op zijn vakgebied. De bril nader bezien noemt hij een lekenvisie op het wezen van de bril. Aangevuld met verrassende ontdekkingen opgedaan tijdens regressietherapie. Hoe komt het eigenlijk dat iemand de wereld als wazig gaat zien. Wat is de emotionele oorzaak en wat is de functie van een bril voor mensen. Hij beschrijft ondermeer vier cruciale levensfasen bij het ontstaan van de bril.

Blokkades

Het is een intrigerend boek waarin voor mij nog duidelijker is geworden hoe blokkades in je leven ontstaan, waardoor je wazig gaat zien.  En wat deze blokkades te maken hebben met je innerlijke kinderen. Want eerlijk gezegd kon ik daar nooit zoveel mee, met de term innerlijke kind.

Waakhondkinderen

Pieter noemt de innerlijke kinderen die blokkades hebben gecreëerd waakhondkinderen. Hij legt uit dat het bijna onmogelijk is om geen blokkade te creëren omdat de wereld van de kinderen en volwassenen zover weg van elkaar staan. Om als kind te kunnen overleven heeft het kind wel waakhondkinderen nodig. Vaak kiezen één of meerdere waakhondkinderen ervoor de wereld wazig te gaan zien. Door regressietherapie kun je weer in contact komen met deze waakhondkinderen. Als de kinderen zich serieus genomen voelen en veilig bij de huidige volwassene, kan het stoppen met zijn waakhond functie en gaan spelen. Dan verdwijnt de blokkade.

Thilly, met lenzen min 7:

'Dit is mijn wereld niet! Wat doe ik hier eigenlijk? Wie heeft dit uitgevonden? Op een dieper niveau kies ik hier wel voor, lekker wollig. Maar om veilig mee te kunnen doen heb ik een bril nodig'.

Het inwendige proces

Een bril zorgt volgens Pieter naast het compenseren van het gebrek aan goed kunnen zien, ook voor een veilig scherm tussen zijn drager en de omringende als bedreigend ervaren wereld. Soms duurt het enige tijd voordat het veilige scherm echt werkt. Bij een kind speelt meestal dat het zich in eerste instantie met die wazigheid ongrijpbaar wil maken. Dan werkt het struisvogeldidee: Als ik ze niet (goed) kan zien, kunnen ze mij ook niet (goed) zien.


Wanneer het kind met de - voor zijn gevoel opgedrongen- bril nog steeds niet helder wilt zien, ontstaat opnieuw de noodzaak tot wazigheid en dat leidt vervolgens tot een sterkere bril. Zodra het besef aanbreekt dat dit wazige zien zijn eigen onveiligheid schept, ontstaat de wil bij het kind om de bril als compromis te accepteren.

Experimenteren met brilloos functioneren

Pieter pleit er voor dat er veel meer geëxperimenteerd moet worden met brilloos functioneren: 'Maak er eens een spelletje van, wees nieuwsgierig, laat verbazing toe, onderzoek wat er verandert, welke invloed dat op andere zintuigen heeft, wat er emotioneel gebeurt; dat zorgt voor lering. Ga vooral direct naar eventueel opkomende angsten of andere tevoorschijn komende gevoelens toe. Laat ze er ongestoord zijn, ga helemaal erin zitten, wees vooral nieuwsgierig en wijs geen enkel gevoel af".

Ooggetuige Wanja

Achterkant de bril nader bezien van Pieter Wierenga'Ik ben zonder bril de supermarkt binnengestapt. De groenteafdeling was geen probleem, maar toen ik door de paden met houdbaar spul liep, vloog het me aan. Een explosie van kleur. "Wat schreeuwt het !' Ik werd er misselijk van en kreeg hoofdpijn. Ik heb snel mijn bril weer opgezet en de sensatie was weg.


Mijn bril is voor mij kennelijk een filter. Op de fiets (na de enige drukke oversteek) mijn bril weer afgezet. Dat was veel minder spannend dan ik verwachtte. Toen bedacht ik dat ik mijn bril ook gebruik om mensen op veilige afstand te houden.'

Geen standaard boek

Ik vond De bril nader bezien een prettig leesbaar en intrigerend boek. Het is duidelijk geen standaard boek over zien zonder bril, maar dat maakt hem juist zo boeiend. Het boek inspireerde mij om een keer een sessie bij Pieter Wierenga te doen en was ook aanleiding om meer boeken van hem te lezen. De sessie en de boeken hebben mij zelf weer een hoop inzichten gegeven in mijn eigen zien!

Geen bril

Pieter is 82 jaar oud en draagt tot op heden geen bril! Wil je het boek bestellen, klik dan hier voor meer informatie.


Ter afsluiting een gedicht van Marion Boon uit zijn boek:


de bril nader bezien


is op het eerste gezicht een betoog,


en gezien


mijn bijziendheid misschien


en mijn innerlijke kinderen


kan het mij niet werkelijk hinderen


en zie ik al voor me wat je hier zegt


Alsof er een brillenglas wordt afgelegd


Interessante visie,


om in stijl te blijven


Met oog voor detail en de destructieve methoden


die in onze maatschappij worden aangeboden.


Heb jij het boek 'De bril nader bezien' gelezen, ik waardeer het zeer als je jouw recensie hieronder wilt delen.

E-book

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden