Cholesterol is wel goed voor hart en bloedvaten en je ogen!
27 september 2014 

Cholesterol is wel goed voor hart en bloedvaten en je ogen!

Cholesterol eierenIn tegenstelling tot wat er beweerd wordt is cholesterol wel goed voor hart en bloedvaten, sterker nog, het is heel belangrijk voor een gezond hart. Je bloedvaten, je ogen en je hersenen varen wel bij cholesterol. Het is een heel belangrijke voedingsbron. Je hersenen bestaan voor 60% uit verzadigde vetten en 25% van het cholesterol dat zich in je lichaam bevindt, zit in je hersenen. Het is dus ook belangrijk hersenvoedsel.

Verkeerde overtuiging

Als ik mensen vertel dat cholesterol belangrijk is voor je ogen en goed zicht, dan hoor ik vaak “Het is misschien goed voor je ogen, maar je hart en bloedvaten slibben dan dicht”. Dat is de overtuiging waar we mee doodgegooid zijn. Eet zo min mogelijk verzadigde vetten en cholesterol, want je aderen slibben dicht. Het zou wel wat raar zijn dat de natuur het zo geregeld heeft dat je hersenen veel cholesterol bevatten en nodig hebben, maar dat het slecht zou zijn voor je hart en bloedvaten. Maar dat het verwarring geeft, dat snap ik wel.

Cholesterol is wel goed voor hart en bloedvaten en je ogen! chipsRoomboter gezond, plantaardige vetten ongezond

Ook ik heb jarenlang geloofd dat roomboter niet zo goed was en dat je er dik van werd. Als ik een zak chips kocht, zag ik op de zak staan dat het gebakken was in zonnebloemolie en dit bestaat uit meervoudige onverzadigde vetzuren. Aha, dan zijn de chips dus best nog wel gezond, was mijn conclusie. Geharde vetten, daarvan wist ik dat het slecht voor je is. Maar ik dacht dat het over dierlijke vetten ging. Totdat ik erachter kwam dat het juist de plantaardige vetten zijn die gehard worden. Hoe kan dat nou? Plantaardige vetten zijn toch juist gezond? Want die bevatten meervoudige onverzadigde vetzuren. Dus verwarring alom.

Het nadeel van plantaardige oliën

Door mij steeds meer in voeding te verdiepen werd het mij steeds duidelijker dat het allemaal wat anders in elkaar zit dan ons voorgespiegeld wordt. Het probleem met de vloeibare plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, sojaolie, maisolie, is namelijk dat als de meervoudige onverzadigde vetzuren in contact komen met lucht, zuurstof, warmte, ze gaan oxideren. Dit heeft te maken met de structuur van de olie. Deze oxidatie is niet gezond voor ons, want zodra wij deze olie binnen krijgen, vormen ze vrije radicalen in ons lichaam. We nemen letterlijk vergif tot ons.

Cholesterol is wel goed voor hart en bloedvaten en je ogen! roomboter

We bakten in de zonnebloemolie

Ik ben opgegroeid met kuipjes ‘boter,’ halvarine. We bakten in de margarine en zonnebloemolie. Roomboter aten we alleen met kerst. Ik vond het niet eens lekker, roomboter, ook slagroom niet. Ik had dat dieetspul in huis, geen vast merk, daar wisselde ik in. Toen ik mijn man ontmoette, die gek was op roomboter, ben ik het gaan leren eten. Ik vond het steeds lekkerder en smeerde het steeds dikker op mijn boterham of plakje ontbijtkoek. Ik voelde me er dan altijd schuldig bij, want ja, ik werd er dik van, dacht ik. Achteraf was dit mijn redding, denk ik wel eens. Want op die manier kreeg ik gelukkig nog gezonde vetten binnen in plaats van de bovengenoemde oliën.

Oxidatie

De olie die je in de supermarkt koopt heeft diverse bewerkingen (zoals verhitting) doorstaan en is dus giftig. In de natuurwinkel kun je ongeraffineerde olie kopen. Deze is niet bewerkt, maar is wel heel gevoelig voor warmte, zuurstof en lucht. Staat het lang aangebroken in je kast, gooi het in de pan om erin te bakken. Dat heeft wel oxidatie tot gevolg, waardoor de olie eigenlijk ranzig en dus giftig wordt. Olijfolie heeft een andere structuur, waardoor je dit wel kunt eten. Maar ook hierbij is het belangrijk dat je ongeraffineerde olie koopt (pas op: in de supermarkt zijn ze vaak geraffineerd) en dat je het niet te hoog verhit.

Cholesterol is wel goed voor hart en bloedvaten en je ogen! giftige olieën

Cholesterol in het lichaam gaat ontstekingen tegen

Deze giftige oliën, die dus in heel veel bewerkte producten van de supermarkt verwerkt zit, zijn een aanslag op ons lichaam: ze veroorzaken onder andere ontstekingen in de aderwanden. Inmiddels is ontdekt dat het deze ontstekingen zijn die de werkelijke oorzaak vormen van hart- en vaatziekten. Een belangrijke functie van cholesterol in het lichaam is juist het tegengaan van deze ontstekingen. Door mensen cholesterolverlagers voor te schrijven haal je ook nog eens het natuurlijke genezingsproces als reactie op de gifstoffen onderuit.

Verzadigde vetten gaan niet oxideren

Verzadigde vetten, de vetten waar we bang voor worden gemaakt, hebben niet het probleem dat ze gaan oxideren als ze in contact komen met lucht, zuurstof en warmte. Deze kun je dus prima verhitten en zij worden niet ranzig.  Verzadigde vetten zijn bijvoorbeeld roomboter, slagroom, vet vlees en eieren. Ze bevatten veel cholesterol. Cholesterolrijk voedsel is juist gezonde voeding. Eieren bijvoorbeeld hebben jaren de reputatie gehad dat ze niet gezond zouden zijn, omdat ze zoveel cholesterol bevatten. Biologische eieren van kippen die echt buiten gegraasd hebben zijn echt een ‘superfood’, ook voor je ogen. Ze bevatten onder andere de anti-oxidanten luteïne en zeaxtaïne, die van nature voor komen in je ogen. Ik kwam eens een man tegen die me vertelde dat hij al dertig jaar 14 eieren op een dag at. Gekookt, gebakken, maar vooral rauw. Hij was 74 en zag nog perfect. Bang voor salmonella was hij niet.

Cholesterol huisarts

Het advies van veel huisartsen en diëtisten …

Ondanks dat ook in wetenschappelijke kringen de inzichten over cholesterol veranderd zijn, dringt dit in het reguliere gezondheidscircuit niet echt door. Iemand had mijn verhaal over cholesterol op mijn workshop gehoord en vroeg het na aan zijn huisarts. Deze zei hem: “Als je snel dood wilt, dan moet je vooral verzadigde vetten eten”. Iemand die wilde afvallen kreeg onlangs van een diëtiste het advies vooral meervoudige onverzadigde vetzuren te eten en zeker geen verzadigde vetten. En een huisarts die ikzelf sprak, ging ook direct tegen het cholesterol verhaal in, want dat was zeer ongezond volgens hem.

Cholesterol is goed voor hart en bloedvaten

Laatst vroeg een moeder aan mij hoe ik mijn rijst klaarmaak. Haar dochter had bij ons gegeten en vond het zo lekker. Ik zei dat ik er Keltisch zeezout door doe en een pakje roomboter. Verschrikt keek ze me aan, want dat kon toch nooit goed zijn. Ik weet niet of ze op deze manier haar rijst klaar is gaan maken. Verzadigde vetten en cholesterol staan nog steeds in een kwaad daglicht, zeer onterecht. Het is juist belangrijk voedsel voor hart, bloedvaten, hersenen en je ogen! Geniet maar lekker van de in kokosolie of roomboter gebakken eieren, want kokos- en palmolie bestaan ook uit verzadigde vetten en zijn heel gezond. Veel kokosolie door je rijst roeren is ook heerlijk.
Wat zijn jouw ervaringen met cholesterolrijk eten, vind je het lekker of staat het je tegen. Als je het jaren lang niet hebt gegeten, dan is het wel belangrijk dat je het langzaam opbouwt, om je lichaam er weer aan te laten wennen. Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Janneke
Door

Janneke

op 09 Oct 2014

Beste Karin, Is het jou ook bekend, dat mensen die cholesterolverlagers slikken, als gevolg hiervan vaak Staar krijgen. Begrijp jij hoe dit komt? Dat verhaal van hetvoedingscentrum over roomboter is een lachertje. Het zijn natuurlijke vitamines en daar krijg je geen problemen van. Wel van al die synthetische vitamines die toegevoegd worden aan margarines. groetjes Janneke

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 09 Oct 2014

Beste Janneke, Dat wist ik niet, maar begrijp ik wel. Je ogen zijn een onderdeel van de hersenen en cholesterol is dus ook belangrijk voor de ogen. Bovendien heb je verzadigde vetten nodig om mineralen en vitamines op te kunnen nemen in het lichaam. Staar betekent een ernstig tekort hieraan.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 03 Oct 2014

Beste Maarten, Ik kan je het boek van Weston Price: Voeding en fysieke degeneratie van harte aanbevelen. Hij is niet bij 1 natuurvolk op bezoek geweest, want het is lastig conclusies trekken vanuit de gebruiken van 1 volk. Hij is bij 14 volkeren geweest. Die aten allemaal totaal verschillend, maar de voedingsstoffen die ze binnen kregen kwam op hetzelfde neer, zij kregen 10 keer zoveel vitamine ADEK binnen uit dierlijke produkten dan de toen gemiddelde Amerikaan. Deze mensen waren supergezond, er waren zeker ook veel oude mensen, ze waren vitaal, vrolijk en liefdevol. Je kunt hier meer lezen over de voedingsprincipes: https://volzicht.nl/natuurlijk-goed-zien/voeding/elf-belangrijke-voedingsprincipes-volgens-weston-price/ Voor het boek kun je hier kijken: http://urly.nl/89r

nico
Door

nico

op 02 Oct 2014

Nou Karin, je hebt wat losgemaakt.Als raw food veganist zit ik niet zo in over waarin ik bakken en braden moet. Wel merk ik, dat, sinds ik elke dag zo,n twee eetlepels kokosolie gebruik (geen AmanPrana, maar iets van ongeveer eenvijfde van die prijs en toch bio en koudgeperst) dat mijn haren en huid en nagels er behoorlijk op vooruit gingen. Ook kan je er prima een wazig hoofd mee behandelen. Inderdaad hersenvoedsel. En er is mij een verhaal bekend van een demente meneer, die na drie weken MCT (gezuiverde kokosolie) gebruiken z'n dochter weer herkennen kon (eerst dus niet meer) en meer samenhangende gesprekken kon voeren, gras kon maaien, iets kon koken etc. Ben van plan om binnen afzienbare tijd ook eens rauwmelkse kaas te eten. Dat is niet veganistisch, maar schijnt boordevol goede voedingsstoffen te zitten. Je moet dan wel een goede boer vinden, wiens vee goed gras eet, en geen enge dingen als vismeel of gemalen beenderen. Gepasteuriseerde melk is naar mijn stellige overtuiging en vergif. Daar is veel onderzoek naar gedaan en het lijkt me inmiddels wel bewezen. Intussen blijft de hele materie omtrent vetten best gecompliceerd (en ook een uitdaging). Naar je eigen lichaam luisteren is ook hier een van de wegwijzers. Persoonlijk denk ik dat "Melk, de witte motor" en "Melk is goed voor elk" verzonnen zijn door de zuivelindustrie, die zn producten kwijt moet. Heb ook vernomen dat in de Skandinavische landen, waar, net als in Nederland, heel veel melk gedronken wordt, de mensen juist het meest aan osteoperose lijden. Dus dan zou dat kalkverhaal ook onzin zijn!Overigens: De melk die zonder meer heel goed is voor kinderen is natuurlijk moedermelk!N.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 03 Oct 2014

Hoi Nico, Er is inderdaad een heel groot verschil tussen rauwe melk en gepasteuriseerde melk. Door het verhitten van de melk worden alle actieve bestanddelen van de melk kapot gemaakt. Rauwe melk wordt al duizenden jaren lang gezien als een geneeskrachtig voedingsmiddel, maar niet in onze maatschappij. In Nederland is het verboden voor een winkelier om te verkopen, kan hij een fikse boete voor krijgen. Terwijl de supermarkten vol liggen met energiedrankjes, andere suikerrijke of aspartaamrijke drankjes, snoep vol gif. Daar mogen we onze kinderen mee vol stoppen en rauwe melk zou levensgevaarlijk zijn.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 30 Sep 2014

Beste Maarten, Uit onderzoek van Weston Price bij natuur volkeren blijkt dat zij vlees eten. Het verschil met het vlees uit onze maatschappij is dat de dieren natuurlijk leefden, dus voor runderen bijvoorbeeld telt dat zij buiten gras grazen. En dat zij alles van het dier eten. Inclusief het vet, de organen, de botten (hier trekken ze bouillon van). Er zijn volkeren die aten helemaal niet of nauwelijks plantaardig, gewoon omdat het in hun leefgebied niet groeide. Dit waren hele gezonde mensen.

Onky
Door

Onky

op 30 Sep 2014

Voedingscentrum Hoe objectief & betrouwbaar is het Voedingscentrum? logoHet Voedingscentrum staat erom bekend dat het wetenschappelijk onderbouwde en objectieve informatie verstrekt. Het Voedingscentrum is immers verantwoordelijk voor allerlei vormen van onderzoek, voorlichting & onderwijs op het gebied van voeding. Hiertoe werkt het voedingscentrum samen met uiteenlopende experts binnen de voedingsindustrie en gezondheidszorg. Het Voedingscentrum profileert zich bovendien als dé voedingsautoriteit van Nederland. Op zich niet zo vreemd, want het Voedingscentrum wordt grotendeels gefinancierd door de Nederlandse overheid. Het is dan ook niet gek dat veel consumenten blindelings op de informatie van het voedingscentrum vertrouwen. Dit betekent echter niet dat het voedingscentrum per definitie eerlijk is over eten. Sterker nog: er zijn talloze “partijdige” en belanghebbende bedrijven betrokken bij studies van het Voedingscentrum. Dus hoe onafhankelijk en objectief is het voedingscentrum eigenlijk? Hieronder lees je alles over het “onafhankelijke” voedingscentrum… Leerstoelen & sponsors van het Voedingscentrum Het voedingscentrum wordt niet alleen gezien als autoriteit op het gebied van gezonde voeding… Maar ook wat betreft diëten, voedselveiligheid, voedselkwaliteit, duurzaamheid, gezondheidsklachten, overgewicht, kooktechnieken, recepten en specifieke, voedingsmiddelen en merken. Naar veel van deze vakgebieden wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan door het Voedingscentrum. Het initiatief hiervoor ligt (volgens het Voedingscentrum) bij het Voedingscentrum. Bij de meeste van de onderzoeken van het Voedingscentrum zijn zogenaamde ‘leerstoelen’ betrokken. Leerstoelen zijn onderzoeksprojecten waarbij een hoogleraar wordt aangesteld als onderzoeksleider. Deze onderzoeksleider moet hoogleraar aan een universiteit zijn… Maar mag daarnaast ook werkzaam zijn binnen andere functies – bijvoorbeeld in de voedingsmiddelenindustrie. Mag je dan nog aannemen dat studies en onderzoeksresultaten objectief zijn? Daarnaast mogen belanghebbende productschappen en voedingsmiddelenbedrijven leerstoelen sponsoren: “Sponsoren van leerstoelen worden geworven op basis van een toezegging voor een periode van 5 jaar en een bijdrage van € 2.500,- of € 5.000,- per jaar. Er bestaat de mogelijkheid dat één of meer subsidiënten een extra bijdrage verlenen. De naam van de subsidiënt wordt verder niet verbonden aan de leerstoel.” Sponsors van het ‘Leerstoelenfonds’ van het Voedingscentrum zijn onder meer:Ahold (Albert Heijn) unilever H.J. Heinz B.V. Kellogs Benelux LU General Biscuits Sara Lee / Douwe Egberts Research Smiths Food Group BV Unilever Health Institute (Unox e.a.)Wie bekend is met Unilever, Ahold en de productschappen ziet meteen een link: wat het Voedingscentrum qua voeding aanraadt op hun website, wordt geproduceerd en verkocht door de financierders van dit centrum. De voedingsmiddelen die in mijn mening stukken gezonder zijn, en vaak van kleinere en biologische bedrijven komen die minder commercieel bezig zijn, komen amper of niet voor op de website van het Voedingscentrum. Doelstelling & missie Voedingscentrum Het Voedingscentrum stelt zichzelf als doel consumenten gezonder te laten eten en zet bedrijven ertoe aan gezonder voedsel aan te bieden. De huidige missie van het Voedingscentrum luidt: “Inzicht in de kwaliteit van voedsel vergroten en stimuleren dat de consument gezond en veilig eet met als doel een bewust kiezende consument en gezondheidswinst.” Opmerkelijk dat producenten van suikerrijke ontbijtproducten, voedingsstofloze knakworstjes, transvetrijke koekjes en extreem ongezonde chips wetenschappelijk onderzoek van het Voedingscentrum mogen sponsoren… Vooral ook omdat het Voedingscentrum grotendeels bestaat dankzij de Nederlandse overheid en zodoende dankzij de Nederlandse belastingbetaler. Tot slot Wij willen met dit artikel niet insinueren dat de informatie van het Nederlandse Voedingscentrum per definitie gekleurd of onbetrouwbaar is. De boodschap is veeleer dat je als consument zelf moet blijven nadenken en niet blindelings op “autoriteiten” moet vertrouwen. Immers: zou jij geld betalen voor onderzoek dat negatief voor je zou kunnen uitpakken? bron: salusi

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 30 Sep 2014

Er is een ommekeer gaande, waarin instanties als het voedingscentrum naar mijn mening juist omgekeerd zeggen wat waar is. Cholesterol en verzadigde vetten zijn slecht volgens hen. Margarine kuipjes zijn heel gezond. Het is precies omgedraaid. Gewoon alles omgekeerd lezen wat ze schrijven bij het voedingscentrum, kom je een heel eind. Ook die milieubelasting die koeien zouden geven, kun je omdraaien. Als koeien buiten gras grazen, hebben ze juist een heel belangrijke invloed op het neutraliseren van CO2 uitstoot. Gras doet dit namelijk meer dan bomen en koeien onderhouden het grasveld. Grasgrazers zijn er al miljoenen jaren, net als de zon overigens.

Coleta Verhoeven Velderman
Door

Coleta Verhoeven Velderman

op 15 Nov 2016

Het kan wel heel gezond zijn maar boter is dat niet voor mij ,ik krijg daar erge maagpijn van en brandend maagzuur ,bovendien wordt ik er ook erg dik van en nu heb ik een gezond gewicht

Karin
Door

Karin

op 20 Nov 2016

Het kan zijn dat je boter niet goed kunt verteren. Brandend maagzuur is bijvoorbeeld een teken van te weinig maagzuur. Een half uur voor het eten een beetje ongefilterde biologische appelazijn helpt om het beter te verteren. Ook je andere voeding.

Onky
Door

Onky

op 30 Sep 2014

Hallo Karin :-)))) Dit schrijft het VOEDINGSCENTRUM :-(( Roomboter Boter is een smeerbaar vet gemaakt van melk. Boter valt onder vak 4 van de Schijf van Vijf. Dit vak omvat alle vetten en oliën die gebruikt worden voor het besmeren van het brood en het bereiden van de maaltijden.Boter ligt in de winkel onder de naam roomboter. Boter bevat vitamine A, D en E en heeft een vetgehalte van tussen de 80 en 90%. Halfvolle boter heeft een vetgehalte van 40%. Het bevat vooral verzadigd vet. Dit vet is staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid. !!!!Er is veel melk nodig voor het maken van roomboter. Daarom is de milieubelasting hoog.Inhoud Omschrijving Gezondheidseffecten Voedingsadvies Bewaren Etiket Duurzaamheidsaspecten Cijfers en data OmschrijvingBoter is een smeerbaar vet dat grotendeels bestaat uit afgeroomd melkvet, dus room, en een beetje water. Het staat bekend onder de naam roomboter. Soms staat er grasboter op de verpakking. Grasboter is gemaakt van melk uit de periode dat de koeien in de wei lopen en vers gras eten.Boter valt onder vak 4 van de Schijf van Vijf. Dit vak omvat alle vetten en oliën die gebruikt worden voor het besmeren van het brood en het bereiden van de maaltijden. Boter bestaat grotendeels uit afgeroomd melkvet, dus room, en een beetje water.Herkomst Boter komt meestal uit Nederland. Bijna alle Nederlandse boter gaat naar het buitenland, vooral naar België, Frankrijk en Duitsland.GezondheidseffectenRoomboter bevat vitamine A, D en E. Roomboter heeft een vetgehalte van tussen de 80 en 90%. Er bestaat ook halfvolle boter met een vetgehalte van 40%. Boter bevat vooral verzadigd vet en heel weinig onverzadigd vet. In grasboter zit wat meer onverzadigd vet. Vet is brandstof voor het lichaam.Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het slechte cholesterol. Op die manier vergroot verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten.!!!!Onverzadigd vet staat bekend om de gunstige gezondheidseffecten. Onverzadigd vet verhoogt het goede cholesterol en verlaagt het slechte cholesterol. Op die manier verkleint onverzadigd vet het risico op hart- en vaatziektenVoedingsadviesRoomboter bevat veel verzadigd vet. Het advies is daarom roomboter bij uitzondering te eten. Roomboter bevat veel minder vitamine D dan halvarine en margarine. Mensen die roomboter dagelijks gebruiken als broodsmeersel moeten erop letten dat ze voldoende vitamine D binnen krijgen uit andere voedingsmiddelen.BewarenRoomboter is 1 tot 2 weken houdbaar in de koelkast. Het kan langer in de vriezer bewaard worden.EtiketEisen ten aanzien van etikettering zijn vastgelegd in de Warenwet etikettering. Boter is altijd gemaakt van melk. Halvarine en margarine niet en mag daarom dus ook geen boter heten. Roomboter wordt gezouten en ongezouten verkocht.Kijk naar het online etiket voor meer uitleg over de verschillende onderdelen van het etiket.DuurzaamheidsaspectenVoor iedere kilo boter is ongeveer 25 liter melk nodig. Omdat er veel melk nodig is voor het maken van roomboter is de milieubelasting hoog. Boter heeft verder grotendeels dezelfde duurzaamheidsaspecten als andere melkproducten.Encyclopedie A t/m Z ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWYZ Gerelateerde adviezen Schijf van Vijf Gezond eten met de Schijf van Vijf Gezond eten met de Schijf van Vijf Bestel nu € 9,95 Gerelateerde artikelen Kaas Melk en melkproducten Yoghurt Voedingskenmerken Boter, gezouten Voedingswaarden Gegevens per 100 g / ml (bron: NEVO) Energie Energiewaarde in kJ 3030 kJ Energiewaarde in kcal 737 kcal Vet Vet totaal 81,1 g Vetzuur Vetzuren verzadigd 52,9 g Vetzuren trans 1,5 g Vetzuren enkelvoudig onverzadigd cis 17,7 g Vetzuren meervoudig onverzadigd 2,2 g Vetzuren n-3 meervoudig onverzadigd cis 0,5 g Vetzuren n-6 meervoudig onverzadigd cis 1,3 g Linolzuur 1,1 g ALA 0,37 g EPA 0,05 g DHA 0,01 g Vezel Voedingsvezel 0,0 g Eiwit Eiwit totaal 1 g Eiwit plantaardig 0 g Vitamines Vitamine B2 0,03 mg Vitamine C 0 mg Retinol act equivalent 866 µg Vitamine D 1,2 µg Vitamine E 2,5 mg Vitamine B1 0,01 mg Vitamine B12 0,30 µg Vitamine B6 0,000 mg Folaat equivalenten 0,0 µg Nicotinezuur 0,0 mg Beta-caroteen 442 µg Overigen Alcohol 0 g Water 15 g Cholesterol 221,0 mgKoolhydraten Koolhydraten 1,1 g Lactose 1,0 g Saccharose 0,0 g Polyolen 0,00 g Mono- en disacchariden 1,1 g Polysacchariden 0,0 g Natrium/zout Natrium 0,400 g Zout 1,000 g Mineralen Kalium 27 mg Magnesium 2 mg Calcium 21 mg Fosfor 22 mg IJzer 0,1 mg Selenium 1 µg Jodium 2 µg Koper 0,01 mg Zink 0,08 mgsluit venster Informatie over bewaren, bereiden en duurzaam eten Bewaren Bewaartijd in koelkast (dagen) 14 Bewaartijd in diepvries (maanden) 2Duurzaamheid Klimaatbelasting 1 = 100 gram CO2-eq Landgebruik 1 = 1 m2

Hannie Stoel
Door

Hannie Stoel

op 30 Sep 2014

Hoi Karin, ik lees je berichten steeds met belangstelling. Ook dit artikel over cholesterol (waarvan veel me al bekend was omdat ik me ook verdiep in dergelijke zaken). Wat me opvalt en waar ik je graag op wil wijzen is je mededeling over palmolie. Ik neem aan dat je niet voor het eerst hoort wat het winnen van palmolie doet met regenwouden, dus de daar levende dieren en sowieso met de leefomgeving voor mensen en dieren. Graag zou ik je attenderen op www.palmolie.info.Vriendelijke groeten, Hannie Stoel

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 30 Sep 2014

Beste Hannie, Goed dat je het zegt, ik ben bekend met het probleem, het telt ook voor kokosolie. Zover ik weet is Aman Prana het goede merk om te nemen, hier kun je meer informatie vinden over hun duurzaamheidsbeleid: http://www.noble-house.tk/html/nederlands/AMANPRANA/Amanprana_Palmolie_Projecten/Amanprana_steunt_biodiversiteit_samen_met_ProAves.html Het is altijd lastig om precies de waarheid te weten, de website die jij benoemt scheert alles over 1 kam en gaat mee in het verhaal van de gezondheidsraad dat palmolie slecht voor je zou zijn. Uiteindelijk is het allerbeste je spullen uit je regio te halen. Zoals boerenboter uit Nederland. Is niet helemaal hetzelfde als kokosolie en palmolie, maar wel heel gezond.

Astrid Huizer
Door

Astrid Huizer

op 30 Sep 2014

Hoi Karin,Even over de olijfolie. Ik heb juist geleerd, dat je geraffineerde olie moet gebruiken om te bakken, vanwege de hoge temperatuur. Als je daarvoor niet geraffineerde olie gebruikt, krijg je verbrande deeltjes, die kankerverwekkend zouden kunnen zijn. Ik bak al jaren met olijfolie en eet alleen roomboter op brood. Een beetje roomboter bij de olie tijdens het bakken geeft lekkere korstjes. bv aardappeltjes. Italianen en Spanjaarden kopen grote blikken geraffineerde olijfolie om in te bakken. groeten Astrid Huizer.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 30 Sep 2014

In olijfolie kun je beter niet bakken. Voor het bakken gebruik je beter roomboter, ghee, reuzel, kokosolie, palmolie. Ik bakte ook altijd in olijfolie en doe het dus niet meer. Geraffineerd betekent dat ze het hebben bewerkt in de fabriek.

Reactie plaatsen