Met ontspannen ogen de Kerst in!

De donkere dagen voor kerst, we zitten er middenin. Dit hoort een ontspannende tijd te zijn voor de ogen, ons lichaam, voor onszelf. De dagen zijn maar kort. De lange nachten met volop duisternis werken rustgevend, want we zijn van nature actief in het licht en beginnen vanzelf te ontspannen als het donker wordt. Tenminste, zo hoort het te zijn. Helaas gaan we in deze moderne tijd helemaal niet meer mee op dit ritme: we rennen in het donker net zo hard door als overdag. We voelen de ontspanning van de duisternis niet, doordat we ons ervan afschermen. Hoe kunnen we wél met ontspannen ogen de kerst in?

kerstverlichtingSchemer is zeldzaam

Zodra het schemerig wordt, knippen we overal snel de lampen aan. Zodoende zijn schemer en duisternis een zeldzaamheid geworden in onze hectische maatschappij. En wat doen we in de winter, zo gauw de donkere dagen voor kerst hun intrede doen? Dan hangen we overal lampjes en lichtslingers op, zowel buiten als in huis.

In de vlammen staren

In vroeger tijden, toen we nog in hutten en grotten woonden, zaten we ook niet de hele avond in het donker. Toen creëerden we licht door een vuur te ontsteken. Er is echter een groot verschil tussen de lichtintensiteit van vuur en die van kunstmatig licht. Vuur is heerlijk ontspannend om naar te kijken, bovendien verlichten de vlammen maar een klein gedeelte van de ruimte. Ons lichaam begrijpt dat het geen dag meer is en allerlei hormonale processen die zich voltrekken in het donker, kunnen zich ontplooien. Als wekaarslicht beter voor de ogen echter de hele kamer laten baden in kunstlicht, houden we ons lichaam voor de gek. Het blijft daardoor veel te actief.

Slaapproblemen

Hierdoor missen we een heleboel broodnodige ontspanning. Door al dat kunstlicht blijft het lichaam in een staat van actie, het komt niet tot rust. Misschien is het je wel eens opgevallen dat hoe meer je gedurende de avond in het licht hebt gezeten, hoe lastiger het wordt om in slaap te vallen. Ook het vele gebruik van beeldschermen in de avonduren draagt bij aan het ontstaan van slaapproblemen.

Plop, en de lamp is aan

Het is dus belangrijk dat je zo veel mogelijk zelf duisternis creëert in de avond en de lichten uitdoet. Maar ja, is dat altijd haalbaar? Zelf woon ik in een huishouden met vier andere mensen: drie kinderen en een man. Het komt in deze donkere dagen voor kerst regelmatig voor dat, als ik net gezellig de kaarsen heb aangedaan, er een puber binnen komt lopen die roept: “Wat is het hier donker! Kan het licht aan?” En plop, daar brandt alweer een lamp. Als ik dan naar buiten ga om een avondwandeling te maken, stralen de lichten me ook overal tegemoet.

We hebben het donker nodig

Voor ons allemaal geldt tegenwoordig dat het niet gemakkelijk is om de dosis duisternis kerstbal in het donkerbinnen te krijgen die het lichaam nodig heeft. En dat terwijl het goed functioneren van ons hele systeem ervan afhankelijk is: we hebben het donker nodig om te ontspannen, zodat we vanuit rust de volgende dag weer in actie kunnen komen. Is die rust er niet, dan beginnen we de dag al met stress.

Wat kun je zelf doen?

Ik ben al jaren bezig om te ontdekken wat ons lichaam en onze ogen rust geeft. Hoe zorg je ervoor dat je weer kunt ontspannen, juist als je boordevol spanning zit? Het creëren van zo veel mogelijk duisternis in de avond is belangrijk. Zo heb ik op mijn slaapkamer een goed verduisteringsgordijn voor de ramen gehangen en de digitale wekker met zijn lichtgevende cijfers de deur uitgedaan. Ik doe in de avonduren bepaalde oefeningen waarbij ik het donker maak door mijn handen over mijn ogen te leggen. Maar er is nog veel meer wat je kunt doen om je ogen te ontspannen.

Mijn lijf was overactief

Want niet alleen te weinig duisternis maakt de ogen gespannen, ook het dragen van een bril doet dat. Dat heb ik zelf jaren terug ook ervaren, toen ik mijn bril nog droeg en geen idee had wat ik mijzelf hiermee aandeed. Mijn hele lijf was continu overactief. Ook al was ik doodmoe, ik kon niet slapen, ik kwam niet tot rust. Van spanning naar ontspanning, hoe kon ik dat bereiken? Niet lang daarna leerde ik dat het vastzetten van de ogen achter glas een belangrijke veroorzaker van stress is.

Toen ik mijn bril afdeed…

Toen ik besloot permanent mijn bril af te zetten en oefeningen ging doen die mijn zicht verbeterden, leerde ik pas echt ontspannen. Niet alleen mijn ogen, maar mijn ontspannenhele lijf. Op mijn ontdekkingsreis naar gezonde ogen en goed zicht, kwam ik er stap voor stap achter wat mij allemaal nog meer kon helpen bij het vinden van die diepe ontspanning waarnaar we allemaal op zoek zijn. Alle ontdekkingen die ik in de loop der jaren deed, werkte ik uit in een digitale cursus die inmiddels al honderden mensen heeft geholpen diep te leren ontspannen en goed te gaan zien.

Ervaringsdeskundigen

Ik deel hier graag een aantal ervaringen met je, van mensen die de digitale cursus hebben gedaan.

Angeliek de Vries: “Ik zie steeds meer, niet alleen letterlijk, maar vooral figuurlijk gaat het heel hard. Wel heftig moet ik zeggen, maar wie wil er nu niet méér gaan zien? Ik vind het hele idee van je cursus een eye-opener en ik ben er zo blij mee! Letterlijk zie ik ook meer. Het werkt, en dat had ik niet durven hopen.”

Arie van der Veer: “De cursus is mij goed bevallen. Ik zie vooruitgang in het lezen van de letterkaart. Vanaf mijn tiende jaar draag ik al een bril. Nu doe ik dat overdag niet meer. Het hoeft niet in huis. Wel met de auto in het verkeer.”

Petra Dakkenhorst: “Ik had last van glaucoom. Sinds ik ben begonnen met jouw cursus, zijn mijn oogzenuwen versterkt en is mijn zicht vooruit gegaan. Ik ben zó blij, ik vind dat ik dit met je moet delen. Ik wil je uit de grond van mijn hart bedanken voor het feit dat jij zó goed weet wat goed is voor ogen en dat je op mijn pad bent gekomen. Ik verwijs iedereen met oogklachten door naar jou.”

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Reactie plaatsen