Page content

Ontvang een gratis e-book

Ontvang een gratis e-book

“Vanmorgen deed ik zonder bril boodschappen bij  de C1000 en het is nog best een beetje wennen. Ik was op zoek naar de havermout en merkte dat ik tussen het honden en katttenvoer stond. Beginnersfoutje. Ik  vroeg aan de winkelbediende waar de havermout stond en hij liep met mij mee. Toch wel plezierig dat ik bewust mijn bril niet had meegenomen. Geen man overboord wanneer ik iets niet weet; ik kan het altijd vragen”, schrijft Lies Kruiniger in het e-book “Waarnemen met Nieuwe Ogen”.

De bril nader bezien

Ongeveer twee jaar geleden plaatste ik een bericht op een linked in groep. Dat ging over het boek ‘De bril nader bezien’ van Pieter Wierenga. Lies (voor de duidelijkheid, het betreft hier een man) ging na het lezen van dit artikel zijn bril afzetten en schreef over zijn ervaringen op de linked in groep. Hij wist zijn belevenissen in grappige woorden te omschrijven en waren herkenbaar om te lezen. Ik vroeg hem of ik het op mijn website mocht zetten en dat vond hij goed. Het werd een ware feuilleton.

Ik mis de exacte uitdrukkingen

gratis e-book“Vanmiddag naar de braderie gegaan zonder bril. Ik twijfelde en ik begrijp het. Ik mis de controle over de exacte uitdrukkingen van mensen die ver van mij verwijderd zijn. Ik kreeg er een groot geschenk voor terug: De uitdrukkingen van mensen in mijn nabijheid. Het voelde zo heel anders als mijn brillentijd.” Ik denk dat wat hij hier beschrijft voor velen brillendragers herkenbaar is. Zonder bril geen uitdrukkingen zien van mensen in de verte. Mooi hoe hij dan aangeeft wat hij ervoor terug krijgt. Ik hoor van veel mensen dat het niet meer dragen van de bril een dubbel gevoel geeft. Aan de ene kant de vrijheid om zonder bril te zijn, maar aan de andere kant het gemis van het scherpe zicht. Een bril maakt vele malen scherper dan de werkelijkheid en het is echt ontwennen aan de verslaving altijd scherp te zien.

Ik heb met regelmaat de deur dichtgehouden

En daar ontspanning voor terug krijgen: “Ik zie dat ik in z’n totaliteit ontspannen raak. Ik ervaar de woorden van anderen in sommige gevallen wel eens als demoraliserend. Nu kan ik meer facetten zien en wordt het een stuk helderder. Ik zie dat ik in mijn leven met regelmaat de deur heb dicht gehouden en dat ik mensen heb willen overtuigen van mijn gelijk. Ja logisch dat dit spanning met zich mee brengt.”

Ik heb mijzelf gevonden, diep van binnen

Mijn verhaal wordt elke dag kleurrijkerLies is zeer openhartig in het delen. “Het ontroert mij nu ten diepste. Ik heb altijd buiten mijzelf gezocht. Huil ik nu van verdriet dat ik altijd op de verkeerde plek heb gezocht of huil ik nu omdat ik mijzelf gevonden heb, diep van binnen.” Het stoppen met het dragen van een bril gaat verder dan alleen het zien. Het geeft ontspanning en inzichten op alle vlakken. Dit laat Lies goed zien in de stukken die hij schrijft. Omdat het zo’n bijzonder geheel is geworden, vond ik het jammer dat het ergens in een hoekje op mijn website stond, ongezien. Ik vroeg aan hem of hij het leuk zou vinden als ik er een e-book van zou laten maken. Hij reageerde enthousiast en is alle tekst opnieuw gaan lezen, heeft het hier en daar wat bijgeschaafd en verhelderd, zodat het voor een buitenstaander goed te volgen is.

Mooi van binnen en van buiten

Voor het e-book heb ik Paul Christian ingeschakeld om er een mooie voorkant bij te maken en Ria Mioch gevraagd voor de opmaak van de binnenkant. Zodat de vormgeving er ook mooi uit ziet en ik vind zelf dat het een mooi geheel is geworden. Wil je het e-book gratis ontvangen? In ruil voor een reactie hieronder, of een betaling met een tweet of een ‘vind ik leuk’ op facebook, kun je dit e-book gratis downloaden.

Ik zie dat ik anders naar de wereld kijk

waarnemen met nieuwe ogen“Ik zie dat jij mij enorm geholpen hebt met jouw duwtje (zeg maar duw) om mijn bril af te zetten!!! Dat zou ik nooit zelf kunnen “bedenken”. Ik zie dus dat diverse therapieen cq methoden kunnen helpen om grenzen te overschrijden. Ik zie dat ik anders naar de wereld kijk en het aardige is dat ik zo “beloond” wordt.” Aldus Lies Kruiniger in “Waarnemen met Nieuwe Ogen”.

Hoe is het voor jou om waar te nemen met Nieuwe Ogen, heb je bijzondere, grappige, leuke ervaringen die je wilt delen. Laat hieronder een reactie achter en ontvang  dan gratis het e-book “Waarnemen met Nieuwe Ogen”. Of betaal met een tweet of ‘vind ik leuk’.

 

Comment Section

60 reacties op “Ontvang een gratis e-book


Door Stefan op 30 juni 2017

Na 5 jaar, recent een nieuwe (lees)bril waarin nu ook een cilinder is opgenomen. Ik heb geen ontspannen gevoel bij het kijken. Ik dacht, “laat ik eens op internet kijken, waarom die cilinder in de bril” en daardoor ben ik hier terecht gekomen. Veel intensief computergebruik, mobiele telefoon, autorijden en zoals voor vele anderen is ’s avonds de tv een aantrekkingskracht. zeer inspannend voor de ogen, volgens je E-book met 7 tips.
Laat een ander inspiratie zijn voor mij, want het is meer dan de moeite waard om mijn ogen meer de aandacht te geven die ze verdienen en daarmee ook mijzelf en weer inspiratie te zijn voor mijn vrouw en onze kleine zoon en familie en vrienden in onze omgeving.


Door Peter op 19 oktober 2016

Al jaren was ik bezig nog meer uit mijzelf te persen. Allerlei cursussen gevolgd om tot ontspanning te kunnen komen, om dat vervolgens te beschouwen als startpunt om nog meer te kunnen doen! Op mijn voeding letten, sporten etc. Elke keer meer. Was lekker bezig dacht ik, tot anderhalf jaar geleden het licht uitging. Burn-out! Oeps die zag ik even niet aankomen.
Het is in die tijd dat mij onder begeleiding flink de spiegel werd voorgehouden. Begeleiding gebaseerd op de principes inspanning en ontspanning. Balans. Langzaam ontstaat het besef over mijn eigen gedrag, de ogen gaan open. Ik raak gefascineerd in de werking van het lichaam. Wat doet inspanning? Waarom ontspanning? Waarom je lichaam voeden in plaats van voeren? Maar een aspect kwam pas recent voorbij. Mijn ogen! Ik stuite bij toeval op een verhaal over Bates. Nooit bij stilgestaan dat hier ook spieren werkzaam zijn. De hele dag. Genoemde links worden aangeklikt. Mijn interesse werd verder aangewakkerd en de ogen werden meer geopend. Inmiddels ben ik begonnen met het volgen van een cursus bij een van de op de website genoemde collega’s. De opticien is bezig om de glazen in mijn bril te vervangen door exemplaren met een mindere sterkte. Het merendeel van de dag is brilloos, maar in de auto nog niet. Ik kijk elk moment van de dag weer uit naar de momenten van ontspanning. Ontspanning ook voor de ogen. Een nieuwe weg is ingeslagen. Met (ge)open(de) ogen, een frisse blik, elk moment genietend van het (uit)zicht, waarnemen met nieuwe ogen! Bedankt voor het openen van onze ogen.
P.S. Ik ben geen social-media fan, maar ontvang graag de e-publicatie. Ben benieuwd naar de belevenissen van Lies.


Door Cees Kochx op 18 oktober 2016

Beste Karin,
Ik heb al eens de 3 dagen in Drente met je gedaan en dat was een interessante ervaring. Ik kan het iedereen aanbevelen.
Graag ontvang ik je boek “Waarnemen met nieuwe ogen ” en ik hoop daar nog meer interessante info in te vinden.
Over stress gesproken, ook ik ben geen fan van Twitter en Facebook.
HART-elijke groet,

Cees.


Door Karin op 18 oktober 2016

Hoi Cees,
Leuk om van je te horen, ik stuur je het ebook toe.
groetjes Karin


Door Simone op 12 mei 2016

Twee jaar geleden 1 oog laten laseren voor veraf zien. Met het andere oog kan ik dichtbij goed zien en bijvoorbeeld lezen. Maar dat loopt nu terug, mede door mijn leeftijd. Op internet zocht ik informatie over het witmeel vrij eten ivm een andere klacht, en kwam de site van Volzicht tegen. Ben erg geinteresseerd wat ik door oefeningen en dieet aan mijn zicht kan verbeteren. Graag ontvang ik het e-book Waarnemen met nieuwe ogen.Door ruth teszler op 30 januari 2016

Lieve Karin,
Ik waardeer je werk, website en nieuwsbrief enorm. Heb zelf na macula pucker operatie en staar operaties veel baat bij het palmeren. Het ontspannen van de ogen geeft ontspanning in de rest van je lichaam. Ik ben heel blij met je tips en aanwijzingen. Liever geen Facebook of Twitter. Doe daar niet aan mee. Bedankt, Karin!


Door Carl op 16 augustus 2015

Goeie dag,
Ik heb met heel veel blije verwondering je website gelezen.
Ik heb al verschillende ontspanningsoefeningen gedaan en de spanningen gevoeld rond mijn ogen. Ik ontdek nu dit verhaal en ben zeer nieuwsgierig. Het opent andere aspecten van scherp zien. De keerzijde. Ik denk opeens aan verhalen van blinden die over de voordelen spreken van niet goed kunnen zien en zo beter horen en vooral voelen wat er rondom hun gebeurd.
Het intrigeert me omdat ik het heel leuk vind om goed te kunnen zien.
Nog een prettige dag
Carl


Door Eva op 16 augustus 2015

Hoi Carl

fijn dat je zo enthousiast bent.
En wat je schrijft over blinden, ik persoonlijk vind het toch wel fijn om mijn eigen zicht te hebben 🙂

Hartelijke groet,

Eva, medewerker VolZicht


Door Adriaan op 21 juni 2015

Ik merk dat na een oefening het zicht even beter is maar het loopt snel weer terug. De meesten haken dan af , het lijkt toch wel veel ‘werk’ te zijn om het goed te houden. Voor de motivatie trek ik mij op aan de reacties en ervaringen. Ik typ dit zonder bril op een smartphone, waar ik normaal +2 nodig heb als 65-er.


Door Jojanne op 12 januari 2015

Bij toeval (of bestaat toeval niet?) stuitte ik op de site van Karin Hogenboom en was direct zeer geinteresseerd. Het e-book met de 7 tips heb ik gelezen en inmiddels begonnen (binnenshuis, anders gebeuren er ongelukken) met mijn bril afzetten. Ik ben erg benieuwd naar het vervolg en zou ook graag het book ‘Waarnemen met nieuwe ogen’ willen ontvangen. De positieve reacties van anderen zijn zeer bemoedigend. Ook de website geeft veel informatie. Dank daarvoor!


Door kees stoel op 9 januari 2015

Het boek van Lies heb ik met plezier gelezen.
Voor een deel komen mijn ervaringen overeen met de zijn en voor een deel zijn ze ook anders.
Het emotionele en de ervaringen van vroeger heb ik niet.
Na 48 jaar een bril te hebben gedragen ben ik er radicaal mee gestopt. Met oefeningen van jouw en Saskia Naber en het aanschaffen van een rasterbril is het nieuwe zien begonnen.
Autorijden, werken (veel met de computer) en sporten zonder bril gaan goed. Niet dat ik alles scherp, maar het zicht verbetert.
Met een bijziend en verziend oog, beiden met een cilindrische afwijking zal nog veel oefening nodig zijn.
Het is een aparte ervaring om opnieuw te leren zien.

Groetjes
Kees


Door Diana op 15 december 2014

Doordat ik te ijdel ben, draag ik mijn bril alleen met autorijden en dat is bijna nooit. Contactlenzen vond ik handig, maar veel te duur. Ik ben dan ook heel benieuwd naar het boek en de workshop.


Door Marcel Noordervliet op 11 december 2014

Ik ben sinds ongeveer 1 week serieus bezig mijn ogen door bepaalde oefeningen te verbeteren. Ik ben dan ook benieuwd naar de ervaringen van anderen die ditzelfde doel hebben gehad. Graag download ik dan ook het e-book van Lies Kruiniger en Karin Hogenboom


Door Annemiek op 7 augustus 2014

Na 25 jaar een bril gedragen te hebben nu helemaal zonder dankzij deze methode. Zonder hulpmiddel weer zien, heerlijk.
Heel erg bedankt.


Door pauline op 19 mei 2014

Graag zou ik het e-book wille downloaden.Sinds kort woon ik op de vijfde etage van een flat.Het is heel rustgevend om dan zonder bril in de verte te kijken en zo met het puntje van mijn neus de omtrekken van gordijnen ramen ‘gordijnen ed te volgen.Op het werk word ik te onzeker om zonder bril te lopen dus dan maar in mijn vrije tijd.


Door Karin Hogenboom op 24 mei 2014

Ieder moment om zonder bril te zijn, geeft je weer ontspanning. En ver weg kijken is zeer ontspannen voor de oogspieren. Geniet van je uitzicht!


Door Marijke op 26 april 2014

Hallo Karin.

Ik lees graag jou berichten. Zet mijn bril alleen op indien echt nodig mn op het werk en lezen. Voor TV gebruik ik de rasterbril indien nodig. Dit is echt wonderlijk hoe scherp je ziet en met gemak de ondertiteling kan lezen. Herkenbaar is ook dat veraf zien niet scherp is, het is dan maar zo. Ik ga voor volledig zonder bril.

LIeve groet
Marijke


Door han op 25 april 2014

Hoi Karin, ik heb vorig jaar mijn opticien en daarna ook nog een oogarts in het ziekenhuis gevraagd of ik iets kan bereiken met de Bates methode en deze zeiden allebei dat mijn ogen daar te slecht voor zijn.. Ik heb -7 n cilinders van -1. Daar ij zijn mijn ogen zo gevoelig geworden dat ik bijna geen lenzen meer in kan en zonder zonnebril al last van te fel licht heb enzo. Wat denk jij er van?


Door Karin Hogenboom op 26 april 2014

Beste Hanneke,
Ik denk dat de Bates methode geschikt is voor iedereen. Het is een natuurlijke methode, die je veel ontspanning en rust zal brengen in je ogen waardoor het zicht verbetert. Kom een keer naar een workshop om zelf te ervaren wat je kunt doen voor je ogen en laat die opticien en oogarts maar kletsen:-)


Door Monique op 24 april 2014

Hallo Karin.

Ik ben nu een paar dagen intensief bezig geweest met de oefeningen, en de ogenyoga. Ik merkte gisteren voor het eerst op dat ik geen tranende ogen meer heb met fietsen, sinds vele vele jaren!!
Ik ben op de site gekomen, omdat ik op zoek was naar ervaringen met computergebruik afwisselend met in de verte kijken en lezen. Dat moet ik namelijk tijdens mijn werk. Ik doe spreekuren en moet op de computer uitslagen en verslagen inzien, ook typen en daarnaast vind ik het prettig om de mensen tussendoor aan te kunnen kijken ;-).
Ik was eigenlijk van plan om een speciale computerbril aan te gaan schaffen, maar wacht daar nu toch maar even mee.

Ik vraag me wel of ook de cilinderafwijking met deze oefeningen verminderen? Mijn man heeft vooral een cilinderafwijking en kan hierdoor niet zonder zijn bril. Ik deed al vaker mijn bril af als ik niet hoef te rijden, of veel hoef te lezen.

En het gratig boek, “Waarnemen met nieuwe ogen”, hoe kan ik daaraan komen? Ik ziet niet op facebook of twitter.

Iedereen succes met de cursus/training.

Groetjes,
Monique


Door Karin Hogenboom op 24 april 2014

Beste Monique,
De oefeningen helpen ook bij een cilinderafwijking. Wat leuk dat je al zo snel resultaat merkt. Voor de computer zou je een rasterbril kunnen overwegen. Je kunt er hier meer over lezen: http://volzicht.nl/oogklachten/bril/hoe-gebruik-je-een-rasterbril/
Het gratis e-book krijg je in ruil voor je reactie, die verstuur ik je per mail.


Door Clari op 21 april 2014

Hallo,
Ook ik ben steeds meer geïnteresseerd in het goed zien zonder bril. Sinds mijn jonge jaren, 8 jaar, draag ik een bril. En ieder jaar werd dat zien steeds slechter. Dus elk jaar werd de sterkte van de bril aangepast. Immers als kind had je niets in te brengen. En ouders willen toch altijd het beste voor hun kind. Nu, op 58 jarige leeftijd is mijn sterkte -5,75 en-4,25 en cilindrisch. Lange tijd heb ik contactlenzen kunnen dragen, maar vanaf het moment dat het leesgedeelte om de hoek erbij kwam” kijken” waren lenzen niet meer voor mij geschikt. Steeds meer heb ik een hekel aan mijn bril. Toch durf ik de stap niet te zetten om de bril af te doen. Ik zie dan te slecht. Frustratie alom. Kan geen auto rijden en op het werk is het al helemaal een foute boel dan. Hoe doen anderen dat toch. Het zou fijn zijn dat er meer cursussen worden gegeven in de buurt waar jezelf dan woont. Ik hoop nu vanuit Volzicht verder te kunnen en dan op mijn manier en tempo. Ik volg alles via de pc. en doe nu ook dagelijks het palmeren. Ik hoop dat iedereen hun gewenste resultaten behalen zoals ik dat ook hoop voor mezelf.
En Karin Hogenboom…………..heel veel succes en bedankt voor al je inzet voor anderen. Ook ik zou elke hulp kunnen gebruiken.


Door Karin Hogenboom op 21 april 2014

Beste Clari,
Die behoefte van een cursus in de buurt kan ik me voorstellen. Misschien is de driedaagse in Drenthe een optie voor je. Een minivakantie voor de ogen: http://volzicht.nl/drie-dagen-ontspanning-voor-de-ogen/
Bedenk dat na het autorijden de bril weer af kan, het is niet per se of met of zonder, zoek een tussenweg en ga langzaam afbouwen.


Door Gherita op 20 april 2014

Al jarenlang leef ik zoveel mogelijk zonder bril. Want als ik m’n bril op heb, terwijl ik het zonder bril ook wel kan zien, dan gaan mijn ogen achteruit. Dus: Boek lezen zonder bril, aan de computer zonder bril, en eigenlijk het hele dagelijkse thuisleven zonder bril.
Maar niet alles kan. Buitenshuis werken zonder bril gaat meestal niet. Reizen = bril dragen, want anders kan ik de borden verderop niet lezen. Buiten in de natuur zijn – als ik in de verte iets wil onderscheiden, dan heb ik mijn bril op.
Ik kijk het liefst gewoon met mijn eigen ogen. En ik zou graag weer zien zoals ik vroeger zag, voordat ik een bril ging dragen. Toen had ik nieuwe ogen. Nu heb ik oude ogen. Misschien wordt alles weer nieuw.


Door Karin Hogenboom op 20 april 2014

Beste Gherita,
Dank je wel voor je mooie stukje. Als tip voor buiten in de natuur, wellicht een goed idee om eens te focussen op de natuur in de nabijheid, dat kun je waarschijnlijk wel goed zien zonder bril. Kleine details zien van dichtbij met ontspannen ogen, helpt je weer om beter te zien verweg.


Door Mieke op 17 april 2014

Ik ben gaan zoeken naar vermoeide ogen en door veel te lezen en verder te lezen kwam ik hier op uit. Ik geloof erin dat het kan helpen. Ik draag nu zo’n twaalf jaar een bril met steeds sterkere glazen. Ik zou hier graag vanaf komen, en dit lijkt mij leerzaam en handig.


Door Karin Hogenboom op 18 april 2014

Veel succes Mieke en geniet van de ontspanning in je ogen.


Door Riet op 16 april 2014

Hallo Karin,

Graag ontvang ik van je het e-book.
Mogelijk kan het ook op deze wijze.
Ik zit n.l. niet op face book en/of twitter.

Ik ben altijd benieuwd naar tips van andere mensen.
Zelf heb ik vorige week nieuwe glazen besteld zonder prisma, zonder leesgedeelte en zelfs een hele punt minder.
Ik ben benieuwd.

Draag de bril nog met auto rijden voor de t.v. en ‘s avonds als het donker is op de fiets.

Groetjes Riet


Door Pam op 17 april 2014

geweldig zeg, de nieuwe bril die je besteld hebt! Veel succes!


Door petra op 24 april 2014

hallo Anne, ik kon niet inloggen maar i heb wel je reactie ontvangen.! Ik ben nog wel geweest naar de frontier beurs en de workshop van Karin bijgwoond. Erg speciaal om onder gelijkgestemden te zijn. Veel succes en wie weet tot in Drenthe,
Groet Petra


Door Ton de Ruijter op 16 april 2014

Hallo Karin,

Geweldig dat je zo veel energie steekt in het informeren van andere mensen over ogen. Er ging een wereld voor mij open toen ik jou heb leren kennen.
In mijn linker oog zat een zwarte vlek. De oogarts kon er niets aan doen.
Op jouw advies ben ik begonnen met oefeningen voor de ogen. De zwarte plek is nu nog maar een zwart puntje dat niet meer hinderlijk is.
Bedankt voor al je tips.
Ton


Door Riet op 16 april 2014

Hallo Karin,
Zou graag het E-book van Lies via mijn e-mail willen ontvangen om te downloaden.
Als ik buiten wandel dan draag ik geen bril. Loop samen met een vriendin en zij doet de bril ook af en we lopen heerlijk langs het Eemskanaal. De rasterbril gebruik ik meer bij de pc en aan het opbouw bij het naar de tv kijken. Een boek lezen doe ik altijd zonder bril.
Liefdevolle groet,
Riet Overkempe


Door Ria Huisman op 15 april 2014

ik vergeet nog te zeggen dat ik nu plus 6 heb en een cylinder in het rechter oog.


Door Ria Huisman op 15 april 2014

Ik ben 61 en ben noodgedwongen aan een bril begonnen op mijn 21e met plus 3,75 om beter te kunnen lezen.
Vreselijk vond ik het,net een te strak corset ,en tot mijn dertigste heb ik hem zoveel mogelijk gebruikt alleen om te lezen. Daarna was mijn dochter geboren en moest ik al gauw altijd. Allemaal spanning. Slapeloze nachten,huilbaby etc. toen leerde ik dokter BATES methode kennen en liep een jaar zonder bril. maar las ook niet meer bijna want dat was te moeilijk. Omdat er al gauw weer allerlei werk en spanningen over me heen kwamen kon ik het toch niet volhouden zonder en werd weer brildragend. Wel hield ik een paar oefeningen erin als palmen zo af en toe waardoor de bril beter aanvoelde. Een paar jaar geleden ontmoette ik Karin en haar eerste boek en sindsdien ben ik weer bewust regelmatig met de methode bezig al draag ik nog wel bijna altijd mijn bril. Maar door de ontspanningsoefeningen zie ik met bril nu ook veel ontspannener,dus ik ben er erg blij mee. Toch lijkt het me heerlijk om eens een paar dagen er helemaal mee te stoppen en dus ga ik ook naar Drenthe.Ik geef mijn ogen vakantie. Met stiekum diep in mijn hart de hoop dat ik er daarna niet meer aan verslaafd ben. Want er gaat niks boven zonder bril leven. In de natuur doe ik het al wel vaak en dat is super!


Door Ans van den Berg op 15 april 2014

Hoi Karin, ik ben ook een van die mensen die niet aan Facebook of Twitter wil doen. Ik begrijp echt niet waar al die mensen de tijd vandaan halen. Ik heb ook nog mijn sociale verplichtingen en die wegen vele malen zwaarder voor mij. Dus heel fijn dat mijn reactie ook hier geplaatst mag/kan worden.
Wat betreft het zien zonder bril, ik herken heel veel in het dubbele gevoel dat je beschrijft: enerzijds heerlijk, verlost van die bril, anderzijds de beperking van minder scherp zien.
Zo durfde ik nog steeds niet zonder bril op de fiets. Nu heb ik daar iets op gevonden, stom toevallig omdat ik tijdens een flinke regenbui op de fiets zat en door de stad reed. Om toch nog enigszins veilig thuis te komen zette ik mijn bril met beslagen glazen iets omlaag op mijn neus, zodat ik er overheen kon kijken. Nu was de wereld omgedraaid: opeens zag ik zonder bril vele malen meer en scherper dan met! Gelukkig heb ik een klein montuur, dus dat ging heel gemakkelijk. Beter zonder brillenglas dan een beslagen brillenglas…..
Sindsdien rijd ik vaker door de stad zonder/met bril, zo kan ik toch nog op cruciale momenten de bril erbij pakken. Een klein duwtje omhoog of omlaag is genoeg……
GRoetjes en heel veel succes,
Ans van den Berg.


Door Anne op 15 april 2014

Hallo allemaal,
Ik ben nog steeds op zoek naar iemand die ook gestart is met -10 (of in die buurt). Is er toevallig iemand die dit leest en die met een dergelijk hoge sterkte begonnen is??
Groetjes,
Anne


Door petra op 15 april 2014

Hallo anne, ik ben begonnen met -6, telt dat ook? Ik kan op mijn werk bijna niet zonder mijn birl om het tempo waar om gevraagd wordt op te kunnen brengen. Ik werk bij de post en heb met veel tijdsdruk te maken. Auto rijden kan ik helemaal niet zonder, fietsen in het donker is ook gevaarlijk. behalve als ik heel zachtjes rijd en op bekend terrein. Enz, ogen die ik op 2 mtr afstand niet goed kan zien, Gelaatsuitdrukkingen op meer dan 2 mtr niet goed kan inschattn, Hoe zit dat bijjou?


Door Anne op 15 april 2014

Hallo Petra,
Leuk van je te horen! -6 telt ook. 🙂 Als je met -6 begonnen bent, welke sterkte heb je dan nu? Zonder lenzen of bril de straat opgaan, is voor mij nu nog absoluut onveilig. Ik heb een keer met een sterk gereduceerde bril op gefietst en ik had bijna een kat overreden (ik dacht dat er een plastic zakje over de weg kwam aanwaaien … ). Zonder lenzen of bril functioneer ik niet meer, kan niets, behalve op de bank zitten. En eigenlijk is het in huis ook niet veilig om rond te lopen met zulk slecht zicht. Ik struikel nog net niet over mijn katten, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Achter de computer is niet mogelijk en een boek lezen is ontzettend vermoeiend omdat ik bijna met mijn neus op de bladzijde zit. Mensen zijn contouren …
Lukt het jou wel om terug te gaan in sterkte vanwege je drukke werk bij de post?


Door petra op 16 april 2014

hallo anne, nou al sik binnen bezig ben de post sorteren doe ik wel mijn bril op, probeer het wel te combineren met de rasterbril maar als het binnen een beetje donker is en je moet tempo maken….Maar fietsen doe ik zoveel mogenlijk de brl af ook al woon in in de stad, gewoon voorzichtig zijn en iedere seconde dat ik mijn bril af heb voelt als een beloning en aanmoediging dus… Durf je wel te wandelen zonder bril buiten? en heb je al eens geprobeerd boodschappen te oden met de rasterbril. Heb je die in je bezit?
Groet Petra


Door petra op 16 april 2014

Hallo Anne, ik weet niet waar je woont maar a.s. maandag, 2epaasdag is er een frontier beurs in amsterdam. ik krijg vrijkaartjes van Karin waar zij ook een workshop zzal verzorgen. Als je het leuk vind kunnen we samen de ervaring opdoen. Ik heb nog nooit een workshop of cursus van Karin gevolgd, dus als je zin hebt laat je het maar weten. Ik ga sowieso.
groet Petra


Door Anne op 16 april 2014

Hallo Petra,
Bedankt voor de uitnodiging! Helaas heb ik al een afspraak staan voor 2e paasdag. Het had me zeker leuk geleken om er samen heen te gaan.
Ik heb al wel een rasterbril, maar deze werkt ongeveer voor -6 tot + 6, dus ik moet nog even wachten totdat ik hem kan gebruiken. Wandelen zonder lenzen of bril levert op dit moment meer spanning op dan ontspanning (tja, die hondedrollen die je niet ziet …). Ik vind het erg moedig van je dat je durft te fietsen zonder bril van -6!
Veel plezier op de beurs alvast.
Groetjes,
Anne


Door Karin Hogenboom op 17 april 2014

Beste Anne,
De rasterbril kun je gewoon gebruiken hoor, ook al is je sterkte groter. Je zal daardoor er niet helemaal scherp door zien, maar het zal je rust geven bij het zien, je zicht zal er wel door verbeteren. En heel belangrijk, je activeert de staafjes in je netvlies met de bril en dat helpt om het zicht te verbeteren.
groetjes Karin


Door Karin Hogenboom op 15 april 2014

Leuk, om al deze reacties bij elkaar te lezen. Dat is wat ik onder andere voor ogen heb met mijn website. Dat het een plek wordt waar mensen met elkaar kunnen uitwisselen, ervaringen kunnen delen. Zodat iedereen elkaar kan inspireren, moed kan geven en met elkaar kan lachen om alle situaties die je tegen komt op je pad naar goed zicht. Dat je niet het gevoel hebt dat je de enige bent die zonder bril de wereld wilt bekijken, ook op momenten dat je het niet goed kunt zien. Dank jullie wel voor alle leuke reacties.


Door Anoniem op 15 april 2014

Beste Karin,
Graag zou ik van je het E book ontvangen.Ik ben erg benieuwd naar de ervaringen van Lies.
Ik ben al lange tijd bezig met de zoektocht naar helder zicht. Heb o.a. de workshop in Dalfsen bij je gedaan. Ik begin inmiddels wel ongeduldig te worden, maar wil absoluut niet terug naar het dragen van lenzen of bril.
Er zijn maar weinig mensen die hiervan op de hoogte zijn, zodat ik het ook niet fijn vind om in het openbaar hierover iets te zeggen.
Dat maakt het ook lastig en daarom is het des te fijner om ervaringen te kunnen delen.
Ik vind het fijn om wekelijks je mail te mogen ontvangen.

Lieve groet


Door Barbara op 15 april 2014

Bedankt, Karin voor dit mooie e-book.
Zolang ik het kan vermijden geen facebook of twitter aub.
Bemoedigende verhalen zijn altijd welkom!
Hoe doe je dat zonder bril als je veel leest en achter de computer zit?
Een gaatjesbril heb ik al maar dit geeft niet genoeg om de tekst vlot te kunnen lezen.
Lieve groet,
Barbara


Door Karin Hogenboom op 15 april 2014

Beste Barbara,
Het begint er mee te beseffen dat als het lezen niet goed lukt, je ogen op dat moment niet ontspannen zijn. Geef ze even de rust door te palmeren, of de ogen alleen te sluiten. Ook goede verlichting helpt heelveel. Je kunt hier teruglezen waar je op kunt letten: http://volzicht.nl/natuurlijk-goed-zien/hulpmiddelen/daglichtlampen/
Veel computer werkt kan inspannend zijn voor de ogen, dat is in ieder geval mijn ervaring. Vaak van de computer weglopen, naar buiten toe, in de verte kijken doet al heel veel.


Door Barbara op 22 april 2014

Ik heb het e-book van Lies nog niet mogen ontvangen.
Zou ik dit alsnog kunnen hebben aub.
Ik heb in mijn reaktie geschreven: Bedankt voor dit mooie e-book. Ik zei dit om je al te bedanken voor het sturen ervan niet omdat ik het al ontvangen had.
lieve groeten,
Barbara


Door Dinie op 15 april 2014

Het zal rond juli 2012 geweest zijn dat ik het boek van Saskia Naber heb besteld en geprobeerd uit te voeren. Eerst mijn leesbril opgezet (die inmiddels 2 punt lager was dan mijn dagelijkse bril) Meteen een bril besteld die ca. 1 punt zwakker was dan mijn leesbril. Dat ging allemaal vrij goed. Ik was zeer enthousiast als ik weer eens de nummerborden op ca. 10 meter kon lezen (met mijn leesbril!). De eerste maanden ging ik dus hard vooruit. In november besloten om in ieder geval bij het wandelen geen bril meer op te zetten: wat een vrij gevoel! Geleidelijk aan steeds vaker mijn bril afgezet. Inmiddels zet ik een (nog weer wat zwakkere bril, inmiddels -2,5 en – 1,5 (begonnen met -5.5 en -4.5)) op voor PC-werk en als ik het echt iets beter moet zien. Een doodenkele keer (als ik bij een ander op de PC moet kijken: is iets verder) zet ik mijn oude leesbril weer op: wat zie ik alles dan scherp! Ben ik helemaal niet meer aan gewend….
Inmiddels ben ik dus bijna 2 jaar bezig. Ik vind het wel jammer en ook regelmatig moeilijk dat ik nog steeds geen mensen herken in de verte (uitdrukkingen op gezichten kom ik al helemaal niet aan toe!) en de vogeltjes in de bomen niet kan herkennen. Maar volgens mij ga ik nog steeds vooruit (het zicht is ook erg wisselend. Even “knippen” met de ogen en ik zie meteen 3 regels verder naar beneden op de leeskaart!). Soms kost het moeite, maar ik wil zeker doorzetten. Continue met een bril oplopen is voor mij geen optie meer. Dat ding ben ik snel genoeg zat!
Regelmatig zie ik mensen om mij heen die inmiddels aan een leesbril toe zijn en dan voor het gemak een bril kopen die de hele dag op kan (met bovenin dan vensterglas). Dat vind ik zo zonde!
Conclusie: ik ben er nog lang niet, maar hoop er ooit te komen! De volledige ontspanning lukt helaas nog niet……


Door petra op 15 april 2014

hallo Dinie, dat is nou net de crux!! er gewoon zo van balen van die bril dat, ook al zie je “slecht”in de verte, het enige alternatief is hem AF te zetten. En als je dat durft óók in situaties waarin in je gewend was ALLES te ZIEN! Als je dat steeds verder doorvoert dan komt het wel goed. Ik ga in ieder geval in juli naar de 3 daagse cursus in Drenthe, Heel erg veel zin in,
Veel succes, Petra


Door Karin Hogenboom op 15 april 2014

Beste Dinie,
Dank je wel voor het delen van je ervaringen. Goed dat je ervaart dat het zicht zo wisselend kan zijn, heel herkenbaar. De volledige ontspanning is er misschien nog niet, maar je bent wel enorm vooruit gegaan en je zal met veel meer ontspanning kijken dan twee jaar terug. Geniet van de vrijheid zonder bril en als je hem even nodig hebt, dan gebruik je hem. Zonder dat je totaal afhankelijk van de bril bent.


Door Pam op 15 april 2014

Hallo Dinie, dank je voor jouw bijdrage: voor mij is het een aanmoediging! Ik vind het inmiddels heerlijk (ik typte heel rijk) om zonder bril te lopen in de natuur en regelmatig op straat of in de auto, maar de p.c. dat is een ander verhaal. En daar zit ik nogal eens voor. De fjne ervaring van mijn bril niet op te zetten (voelt veel natuurlijker en ik vind het fijn “mezelf” te zijn) en geluiden als die van jou stimuleren echt om toch door te gaan. En wellicht heb ik vanaf volgend jaar de p.c. niet meer zo nodig! Groet en succes aan allen!


Door Stella op 15 april 2014

Inderdaad heel vreemd, dat je raar wordt aangekeken als je zegt dat er oog oefeningen zijn om zonder bril te zien. Ik vertelde het iemand, die constant bezig was met bril op- bril af om dicht bij en ver weg te kunnen zien. Heb hem ook jouw website aangeraden. Tot nu toe heeft hij nog niet echt gekeken, maar wel wat meewarig naar mij, zo van: wat een onzin, dat geloof je toch niet.


Door Anne op 15 april 2014

Heel herkenbaar! “Ze gelooft in sprookjes”, heb ik gehoord. Wel een mooi ‘sprookje’ overigens!


Door Joke Scheele op 15 april 2014

Hoi Karin,

Zolang het nog niet echt nodig is doe ik nog steeds niet aan facebook of twitter. Toch zou ik graag het ebook, Waarnemen met nieuwe ogen willen ontvangen/downloaden.
Is dit misschien mogelijk?

Groetjes Joke


Door Karin Hogenboom op 15 april 2014

Hoi Joke,
Uiteraard, een reactie op mijn site telt ook, ik mail het je toe.


Door petra op 11 april 2014

Ja het blijft toch wel heel speciaal In een land met misschien wel duizend brillenwinkels en ook nog op internet dat maar heel weinigen (nog) oogoefeningen doen. Of op zijn minst de bril zoveel mogelijk af zetten., Gelukkig zijn er boeken en websites die dit stimuleren! Dank daarvoor!!!


Door Anne op 8 april 2014

Mijn verhaal begint eigenlijk in augustus 2012 wanneer ik de eerste concrete stap zet op weg naar Nieuwe Ogen m.b.v. de Batesmethode. Mijn lenzen zijn op dat moment -10.75 en -10 en ik besluit gewoon om verder te gaan met -9.50 voor beide ogen en te starten met allerlei Bates oefeningen. Toch zou het niet eerder dan juli 2013 zijn voordat ik de volgende concrete stap kan zetten. Een hoop geworstel in elk geval, en daarna weer noodgedwongen het project vijf maanden moeten stilleggen. Sinds afgelopen zondag heb ik de draad weer op kunnen pakken en ik draag nu lenzen -7.25 en -7. Ik hoop mijn uiteindelijke verhaal ook nog eens op te schrijven om zo een inspiratiebron voor anderen te kunnen zijn. Tot die tijd ben ik dol op de verhalen en ervaringen van andere mensen die een dergelijk traject hebben doorlopen. Ik ben dan ook zeer nieuwsgierig naar het verhaal van Lies.


Door Deana Lassooy op 24 maart 2017

Nu een kleine week verder. Heb van middag een bril zonder poes pas besteld en beide ogen 1 hele sterkte afgehaald. Verkoopster probeerde me ervan te overtuigen dat het weggegooid geld was maar ik hield voet bij stuk. Uiteindelijk kon ze er hartelijk om lachen en vroeg je laat het mij wel weten. Enfin van 7.75 naar 6.75 en -5.50 naar -4.50 plus sterke cylinders. Nou Ben positief en ga er voor. Had twee maanden geleden net nieuwe bril gekocht maar blijf moeie ogen er van houden. Al zie ik nog niet veel vind nu al gewoon lekker om zo nu en Dan brilloos door het leven te gaan. Ben benieuwd hoe het zich zal ontwikkelen ga er voor. Ben blij dat dit op mijn pad is gekomen en kijk dan ook uit naar de verhalen. Groetjes Deana


Door Karin op 25 maart 2017

Wat ben je direct al goed bezig en super dat je je niet uit het veld laat staan door de opticien en je haar dus zelf met je mee krijgt. Goed gedaan.

Plaats een reactie


*