Wat is glaucoom?

 WAT IS GLAUCOOM?

glaucoom is als kijken door sleutelgatGlaucoom, ook wel bekend als 'groene staar', is een oogaandoening waarbij vezels van de oogzenuw afsterven. Dit zorgt voor een vernauwing van het blikveld; er ontstaan 'blinde vlekken'. Eerst heeft de patiënt dat vaak niet in de gaten. Het begint hem pas op te vallen als hij steeds minder gaat zien. De schade is dan al aanzienlijk en zenuwweefsel dat eenmaal is afgestorven, groeit niet gemakkelijk weer terug.

Voorkomen van glaucoom, maar ook van andere oogaandoeningen, is dus beter dan genezen. Het is van belang de ogen ons hele leven lang goed te verzorgen. Toch kun je ook als je al glaucoom hebt ontwikkeld, met behulp van de VolZichtmethode werken aan verbetering.

Oorzaken van glaucoom

De oogzenuw komt vanuit de hersenen aan de achterkant van de oogbol het oog in. Eenmaal in het oog vertakt de zenuw zich in allerlei kleinere zenuwen over het netvlies. Als de oogzenuw niet goed doorbloed wordt, sterft hij af. Dit is precies wat er bij glaucoom gebeurt. Oorzaken van een slechte doorbloeding zijn:

  1. Een te hoge oogdruk. Dit is de voornaamste reden voor het ontstaan van glaucoom. Het vocht dat van nature in de oogbol wordt aangemaakt, het kamerwater, kan niet weg. De druk loopt op en de oogzenuw raakt bekneld.
  2. De kwaliteit van het weefsel neemt af.
  3. Erfelijkheid. Wanneer glaucoom in de familie voorkomt, is de kans om deze aandoening te ontwikkelen groter.
  4. Bij het 'afgesloten kamerhoekglaucoom' ontstaat de hoge druk door een afwijkende bouw van het oog.
  5. Sterke ver- of bijziendheid blijkt ook een risicofactor te zijn.

Glaucoom kan sluipenderwijs zijn intrede doen, maar kent ook een acute variant. Die gaat met veel pijn gepaard. Het oog kan rood worden en de patiënt gaat plotseling wazig zien, hij kan misselijk worden of hoofdpijn krijgen.

De vorm van glaucoom die meer sluipend optreedt, wordt zoals gezegd pas vaak in een later stadium ontdekt. Hierbij loopt de druk in het oog langzaam op en komt de oogzenuw meer en meer in de knel.

Hoge oogdruk door verkeerde aansturing vanuit het brein

Hoe komt het dat de druk in het oog zo hoog kan oplopen? Als er geen erfelijke of anatomischewat is glaucoom oorzaak is, is de vraag waardoor deze afwijking ontstaat. De oogarts zoekt de oorzaak vooral in het oog zelf. Hij ziet dat er teveel vocht in het oog zit, waardoor de oogdruk te hoog is, en richt zich op het verlagen van het vochtgehalte. Daarvoor krijgt je oogdruppels en operaties die erop gericht zijn het vocht af te voeren.

Echter, het probleem zit hem niet in de ogen zelf, het probleem ontstaat in de aansturing vanuit het brein. Daar gaat het mis. Vanuit een verkeerde impuls treedt er een hapering op in de doorstroming van vocht, waardoor er niet genoeg vocht naar de ogen toe gaat. Als er te weinig doorvoer van vocht is, raakt de afvoer verstopt. Het beetje vocht dat er nog wel is hoopt zich op in de ogen.

Gevolgen van hoge oogdruk

Iedere oogbol die je onder spanning zet, wordt hard. Ook een gezond oog. Je kunt dit zelf voelen, door je ogen te sluiten en zachtjes de vingertoppen op de oogbollen te leggen. Denk nu aan een wazig beeld. Een letter O die niet zwart is, maar grijzig, met vlekken in het midden. Voel hoe de oogbol hard wordt. Lukt het je niet om een wazige O te zien, doe dan nog beter je best. Hoe meer je het probeert, hoe meer spanning er op de oogspieren komt en hoe harder de oogbol wordt. Je kunt nu de oogbol weer ontspannen door aan een perfecte, zwarte O te denken tegen een witte achtergrond.

Bij een te hoge oogdruk is de oogbol voortdurend te hard.

Wat is er aan glaucoom te doen?

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de oogzenuw niet nog meer aangetast raakt. De arts zal in veel gevallen oogdrukverlagende druppels voorschrijven. Helaas hebben deze druppels een chemische samenstelling en kunnen er allerlei vervelende bijwerkingen oog kijkt omhoogoptreden.

Gelukkig is er veel wat je zelf kunt doen om de druk in het oog te verlagen. Met specifieke ontspannende oefeningen kun je ervoor zorgen dat de druk op de oogbol op natuurlijke wijze vermindert en dat de oogzenuw weer meer vrij komt te liggen. Het hele oog raakt beter doorbloed en gevoed. De oefeningen werken diep door op het oog, en op je hele gestel en gezondheid. Het is echter ook van essentieel belang dat je de oorzaak van het probleem aanpakt en dus dat je de aansturing vanuit het brein op de doorstroming van vocht herstelt.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien . Daarin leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten, zodat je op een natuurlijke wijze weer goed gaat zien. Met je eigen ogen!
Klik hier om het e-book te downloaden

Wie ben ik?
Droge ogen

Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al vele jaren help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen, zonder bril of lenzen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.


Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen