Mouches volantes, wat is het en wat kun je er aan doen - VolZicht

Page content

Last van mouches volantes

Mouches volantesMouches volantes, floating specks, floaters. Of, zoals het in het Nederlands heet: glasvochttroebeling. Als je last hebt van mouches volantes, zie je zwevende vlekjes of sliertjes voor je ogen. De medische term voor deze kwaal is myodesopsie, een woord dat afgeleid is van het Griekse myioeidès (gelijkend aan vliegen) en òpsis (zicht). De schaduwachtige ‘zwevende vliegen’, die soms alleen en soms in groepjes voorkomen, kunnen de vorm aannemen van puntjes, draadjes of zelfs van hele webben. Ze volgen de bewegingen van het oog. Hoe je je blik ook wendt of keert, de mouches volantes draaien mee.

Mouches volantes ontstaan als gevolg van afbraakmaterialen van cellen en kleine proteïnestructuren, die als het ware vrij rondzweven in het glasachtig lichaam, de geleiachtige vloeistof die in de oogbol zit. De schaduwen van deze structuren worden op het netvlies geprojecteerd en de hersenen kunnen ze niet altijd uit de bewuste waarneming filteren. Het hebben van mouches volantes is een algemeen voorkomend verschijnsel. Als iemand erg véél mouches volantes heeft, kunnen ze het zien behoorlijk verstoren.

Oorzaken Mouches Volantes

Hoewel glasvochttroebeling ook in gezonde ogen kan voorkomen, zijn er een aantal ‘medische’ oorzaken voor mouches volantes aan te geven. Hieronder de belangrijkste in het kort.

Leeftijd

Meestal verandert het glasvocht van structuur met het klimmen van de jaren. De kwaliteit wordt minder, het verliest zijn flexibele, geleiachtige karakter. Tijdens dit proces wordt collageen afgebroken. Draadjes en klontjes collageenresten beginnen in het glasvocht rond last van mouches volanteste dwalen en zo ontstaan er glasvochttroebelingen. Dit proces kan tegenwoordig al op jonge leeftijd beginnen en bijzienden hebben er vaak nog meer last van.

Glasvochtcollaps

Behalve dat het glasvocht minder stevig wordt, krimpt de massa ook naarmate je ouder wordt. Als dit proces niet gestopt wordt, kan er een glasvochtloslating ontstaan. Hierbij komt het glasachtig lichaam los van het netvlies. Dit gebeurt meestal pas op latere leeftijd, tussen de 60 en 70 jaar, en het gaat dan gepaard met het plotseling ontstaan van veel mouches volantes, die als grote kringen in het gezichtsveld drijven.

Suikerziekte

Bij diabetespatiënten komt het nogal eens voor dat er bloed in het glasvocht terechtkomt. Dat merkt de patiënt doordat er, soms vrij plotseling, mouches volantes ontstaan.

Trauma

Myodesopsie wordt soms veroorzaakt door een trauma in het oog.

Ontsteking

Als gevolg van een oogontsteking, ofwel uveïtis, kunnen mouches volantes ontstaan.

Diagnose Mouches Volantes

Heb je last van mouches volantes, of twijfel je nog of dat het wel is? Neem dan eens de proef op de som. Ga op een heldere dag naar buiten, ga op je rug liggen en kijk naar de hemel. HieMouches voulantesrdoor krijgen de glasvochttroebelingen de kans om naar beneden te zakken, waardoor ze dichterbij het netvlies terechtkomen. Dat zorgt ervoor, gecombineerd met de aanwezigheid van veel licht en een helderblauwe achtergrond, dat de mouches volantes duidelijk zichtbaar worden. Om het effect nog te versterken, kun je door een speldenprikgat naar de hemel kijken. Als je het gaatje in cirkeltjes voor je oog beweegt, kun je zelfs de schaduwen van de bloedvaten in het oog zien. Dit wordt het ‘Purkinje-fenomeen’ genoemd.

Reguliere behandeling

Wie met het probleem naar de oogarts gaat, krijgt een pupilverwijdend middel in het oog gedruppeld. De dokter kijkt met een lampje en spiegeltje of er geen scheurtjes in het netvlies zitten. Als er geen scheurtjes zijn, is verdere behandeling meestal niet nodig, aldus de reguliere opvatting. Wie last heeft van ernstige mouches volantes, komt soms in aanmerking voor een laserbehandeling, of zelfs een operatie. Over de effecten hiervan op langere termijn is nog niet veel bekend. Geen enkele operatie is zonder risico en iedere invasieve ingreep kan complicaties met zich meebrengen.

Wat kun je zelf doen?

Gelukkig kun je zelf veel bereiken met de ontspanningsoefeningen van dr. Bates enerzijds en goede voeding anderzijds. Door de ogen en de oogspieren tot rust te brengen, vermindert de overspanning van de oogspieren die de oorzaak is van het gros van alle oogafwijkingen. Ontspanning zorgt voor een betere doorbloeding en bevordert de afvoer van afvalstoffen, zodat je er minder van in het glasvocht zult hebben. Daarnaast is het belangrijk om je voedingspatroon goed onder de loep te nemen. Doordat we tegenwoordig veel te weinig goede vetten, collageen, vitaminen en mineralen binnenkrijgen, lijden onze ogen letterlijk honger en gaan ze achteruit. Wil je hierover meer weten? Lees dan de artikelen Mouches volantes door gebrek aan collageen en Mouches volantes door glasvochtloslating.

Wil jij ook van je oogklachten af?

Door te blijven wandelen op de platgetreden paden zal de conditie van je ogen waarschijnlijk verder verslechteren. Als je echt van je oogklachten af wilt, moet je zelf besluiten tot actie over te gaan. Je kunt nu de eerste stap zetten en beginnen met het downloaden van mijn gratis e-book. Daarin geef ik je zeven heldere tips om je te helpen je ogen te genezen en weer goed te gaan zien.

Schrijf je hier in:

zeven tips om goed te gaan zien

 

 

 

Jouw ogen zijn mijn passie. Ik geef cursussen, introductieworkshops en privélessen, waarin ik je leer hoe je met de methode van Dr. Bates op een krachtige manier voor je ogen kunt zorgen. Velen vóór jou hebben er al baat bij gehad. Er is ook een digitale cursusvariant, waarmee je thuis op de bank aan de slag kunt en waarin ik je in zestien weken begeleid naar gezonde ogen. Klik hier voor een overzicht van alle cursusmogelijkheden.

Wil je een reactie achterlaten, zodat ook anderen profijt kunnen hebben van jouw ervaringen? Dat kan middels onderstaand reactieformulier.

  Comment Section

  79 reacties op “Last van mouches volantes


  Door Paul op 23 mei 2016

  Beste Karin,
  Ook bij mij is door de huisarts mouches volontes in mijn rechteroog geconstateerd. Hij is tevens een antroposofisch arts en deelde me mede dat er niets aan te doen is. Voor het eerst kom ik al je informatie tegen en deze spreekt me enorm aan. Ik ben meteen begonnen met oefeningen en wijzig mijn voedingspatroon. Ik probeer zo weinig mogelijk een bril te dragen en mijn ogen de tijd te geven om telkens zich op een rustige manier op scherp te kunnen instellen. Zelfs nu na 5 dagen merk ik verbetering.
  Ik vrees dat ik voor de mouches volontes veel langer de tijd moet nemen.  Door Jan op 4 februari 2016

  Hallo,ik ben nu 14 jaar en ik heb al twee jaar ongeveer
  last van mouches volantes en nabeelden schitteringen
  in de lucht.Ik ben heel bang dat dit misschien oogmelanoom is  Door Cindy Caluwé op 12 maart 2016

  Ik heb al enkele jaren last van Mouches volantes , ik heb er enorm veel langs beide ogen. Ik ben er zelfs depressief van geworden.. Ik heb veel draadjes en puntjes voor de ogen , ben ook al langs de oogarts geweest die het ook bevestigde. Nu is mijn vraag heeft er al iemand een operatie laten doen ? En wat zijn de risico’s ? Ik had daar graag wat meer informatie over. Groetjes van Cindy Caluwé .  Door Jasper op 14 december 2015

  Best Karin,

  ben Japster 23 jaar

  sins begin Juli heb ik last van mouches in mijn linker oog of eerlijk gezegt sins dat ik medicijnen neem voor suiker om later geen suiker ziekte te krijgen de huistarts en oogarts zijden bijde dat het niet kwaat kon en ik er mee zou moeten leven maar het is echt irritant en zou er erg van af willen

  hopelijk zou u mij hier mee kunnen helpen.


  Door Karin op 15 december 2015

  Beste Jasper,
  Ik kan je ten eerste adviseren je hele voedingspatroon om te gaan gooien, want suikerziekte wordt onder andere veroorzaakt door het eten van teveel verkeerde voeding.
  Om je hierin te begeleiden kun je bijvoorbeeld contact opnemen met Tanja, zij weet hier heel veel van: http://gezondgestel.nl/
  Ogen die last van Mouches volantes hebben, hebben een tekort aan collageen: http://volzicht.nl/oogklachten/mouches-voulantes/mouches-volantes-door-gebrek-aan-collageen/


  Door Cathelijne op 5 oktober 2015

  Beste Karin,
  Ik ben 22 jaar oud en kan me herinneren dat ik als kind al wel eens ‘ opeens’ last kon hebben van mouches volantes. Meestal waren dit er dan een of twee. Ik heb er eigenlijk jaren niet op gelet, maar heb sinds een halfjaar enorm veel vlekjes in mijn zicht. ’s avonds heb ik er het minst last van, maar overdag zie ik ze vrijwel altijd- behalve als ik ze echt even vergeet. Ook zie ik als ik naar de een blauw lucht kijk allerlei glinsteringen en zijn mijn ogen regelmatig overgevoelig voor licht (lichtvlekken die ontstaan door het kijken naar mensen en objecten en traag verdwijnen). Vorig jaar had ik een depressie en ook afgelopen halfjaar heb ik heel ontzettend veel paniek- stress en angst ervaren. ik ben eerlijk gezegd nog steeds amper ontspannen. Nu heb ik sinds mijn angstaanvallen opeens last gekregen van aanvallen van auramigraine, evenwichtsproblemen die soms opeens een paar weken aanwezig zijn en daarna weer verdwijnen en hevige vermoeidheid- volgens mijn huisarts allemaal veroorzaakt door stress. Zou die stress ook van invloed kunnen zijn op de plotselinge vlekken? Wat kan ik eraan doen?  Door petra van arnhem op 10 juli 2015

  Beste Karin,
  Sinds 3/4 jaar heb ik last van mouches volantes. Gisteren heeft een kundige opticien geconstateerd dat het een klompje cellen is die vast zit in mijn oog. Verkleefd. Bijna in het midden. Ik kijk er dus constant tegenaan. Erg hinderlijk. Laseren, opereren……..? Ik weet het niet.


  Door Eva op 14 juli 2015

  Hoi Petra

  handig zou zijn om aan de slag te gaan met de VolZicht Methode, en ook van binnenuit d.m.v voeding je ogen te voeden.
  Meer is op de website te lezen.
  Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht


  Door mieke timmermans op 6 juli 2015

  beste karin
  ik ben vandaag naar de huisarts geweest en die die heeft mijn oog bekeken en heeft mij verteld dat het monches volantes is ik zit veel achter mijn computer en heb een hele tijd spanningen gehad ben ook brildragen maar heb hem lang niet op gehad kan het daar mee te maken hebben bedankt groetjes mieke


  Door Karin op 6 juli 2015

  Daar kan het zeker mee te maken hebben. Spanning heeft hier zeker invloed op en de straling van de computer ook.


  Door ron ottens op 16 juni 2015

  Beste Karin,
  Enkele jaren geleden zijn bij mij lenzen geinplanteerd. Diversen klinieken in Nederland maakte toen veel reclame hier over, het was de oplossing voor het verdere leven zonder bril. Maar niemand had het erover wat later eventueel de problemen zouden kunnen zijn. Kortom bij mij is het één groot drama. Nu heb ik in mijn rechter oog last van behoorlijke sterke mouches, dit gaat gepaard met af en toe vervelende pijn in het oog en een duidelijk minder zicht. Het zweet breekt mij uit als dit bij mijn linkeroog ook zou gebeuren. Ik ben bij diversen oogartsen geweest en ik krijg te horen dat ik hier niet aan geholpen kan worden, omdat mijn geinplanteerde lenzen niet verwijderd zouden kunnen worden
  Kort gezegd is er niemand thuis als het over het verwijderen en terug plaasen van de lenzen gaat. Dit schijnt nodig te zijn om deze klacht te kunnen behandelen. Je begrijpt, ik heb spijt als haren op mijn hoofd dat ik toen voor die lenzen gekozen heb. Moet ik hier nu maar verder mee leren leven en hopen dat het niet bij mijn linkeroog ook gaat gebeuren, of is er ergens in dit land of niet ver daar buiten een arts die hier wel ervaring mee heeft. Ook bij de arts van de kliniek waar ze zijn geplaatst kan ik niet terecht.  Door RW op 29 december 2015

  Hallo Ron, ik ben een vrouw en ik heb exact hetzelfde maar sinds gisteren in beide ogen. Wordt er helemaal gek van. Heb je al een oplossing? Ik sta op de wachtlijst voor het UMCG en ik hoop dat ze mij kunnen opereren. Ook ik heb heel veel spijt. En dan gaat het niet eens over het vele geld.


  Door Sanne op 19 mei 2015

  Beste Karin,
  Ik ben nu 14 jaar en heb sinds 2 à 3 jaar last van mouches volantes. Ik ben al vele keren naar de huisarts geweest, maar die wist hier niet veel van af. Uiteindelijk ben ik naar de oogarts gegaan en die heeft vastgesteld dat ik mouches volantes heb, maar kon geen oorzaak vinden. Ik vind het zelf ook vrij apart, omdat de arts zei dat het vooral bij wat oudere mensen voorkomt, wat ik hier ook heb teruggelezen. Ik heb geen diabetes, infectie of oogtrauma en de oogarts heeft vastgesteld dat het zeker geen netvliesloslating of glaucoom is, waar ik het meest bang voor was. Ik heb er veel last van. Vooral omdat ik me slecht kan concentreren op mijn schoolwerk. Ik wil graag de oefeningen proberen (een operatie o.i.d durf ik niet aan, vanwege alle gevolgen) en hoop dat ik dit ook volhoud. Ik heb het e-book doorgelezen, maar kon niet alle dingen doen die hier in werden aangeraden. Ik ben hier vrij beperkt in, ik kan bijv. geen aardingsmatras kopen of aan een cursus mee kan doen. Ik probeer wel de andere oefeningen te doen, zoals aarden, vaker knipperen en palmeren. Ik heb ook aan mensendieck gedaan, waar ik ook werd aangeraden mijn ogen te ontspannen. Ik vroeg mij af hoe vaak ik het best kan aarden en palmeren. En heb ik goed begrepen dat de mouches volantes ontstaan doordat er collageen wordt afgebroken en er dus te WEINIG collageen in je ogen zit? Ook had ik de gedachte dat het misschien zou helpen om veel water te drinken. Hier zat geen reden achter, het kwam opeens in mij op. Zou u weten of dit helpt? Ik krijg altijd te horen dat ik het maar moet negeren en vind het heel fijn dat u echt oplossingen zoekt! Heel erg bedankt voor dit artikel!
  Groetjes, Sanne


  Door Karin op 20 mei 2015

  Beste Sanne,
  Mouches volantes hebben te maken met spanning in de ogen, door te ontspannen geef je rust en kan alles beter doorstromen. Het is goed dat je me gewezen hebt op de collageen, want dat is ook een interessante ingang. Je kunt collageen bijvoorbeeld halen door extra gelatine tot je te nemen. Dit is verkrijgbaar in de natuurwinkel of supermarkt en kun je oplossen in water. Uit water zelf haal je geen collageen, maar door er gelatine in te verdunnen wel.


  Door Sanne op 20 mei 2015

  Beste Karin,
  Bedankt voor de tip! Hoeveel gelatine zou ik dan het beste kunnen nemen?
  Groetjes Sanne


  Door Karin op 20 mei 2015

  Een pakje per dag om mee te beginnen, als de mouches minder wordt, kun je minderen. Houd me op de hoogte hoe het gaat.


  Door Sanne op 21 mei 2015

  Heel erg bedankt! Dat zal ik zeker doen!


  Door ria op 3 mei 2015

  Beste karin,
  Sinds een week of 4 heb ik bijna dagelijks wel een aanval van sterretjes in mijn rechter oog. Soms gaat het gepaard met een raar licht gevoel in mijn hoofd, soms met lichte hoofdpijn.
  Een week of 6 geleden heb ik aan dat oog een flinke oogontsteking gehad. Kan dit een relatie zijn misschien.
  Ik begrijp nl niet waar dit probleem zo plotseling vandaan komt en ook bijna dagelijks terugkeert.
  Met vriendelijk groet,
  Ria


  Door Karin op 3 mei 2015

  Beste Ria,
  Er kan zeker een verband zijn, als je niet zeker bent ga dan even langs de huisarts. Wat je zelf direct kunt doen om je ogen rust te geven is palmeren.
  http://volzicht.nl/dr-bates-en-palmeren/


  Door jan op 6 augustus 2014

  Bestaat er een relatie tussen hoge bloeddruk en mouches volantes ?


  Door Karin Hogenboom op 7 augustus 2014

  Ik had vroeger veel last van mouches volantes, maar nooit een hoge bloeddruk gehad. Maar een hoge bloeddruk geeft wel aan dat er veel spanning is en er is wel een relatie tussen spanning en mouches volantes.


  Door Lida Poortinga op 19 mei 2014

  Mijn moeder(78 jaar) ziet ‘beestjes’ op het plafond van haar slaapkamer. nu ik de informatie op je website heb gelezen vermoed ik dat het om mouches volantes gaat. De oogarts had echter een andere diagnose, nl dat het brein bij verminderd zicht (door staar en macula pucker) vormen projecteerd. Kan je mij hier meer over vertellen?


  Door Karin Hogenboom op 24 mei 2014

  Dat laatste kan ik me wel voorstellen, want mouches volantes zie je echt in de ogen en niet op het plafond. De klachten die je moeder heeft, duiden in ieder geval op een behoefte aan voedingsstoffen: vitamine A en magnesium zijn heel belangrijk, waarbij ik vermeld dat vitamine A altijd natuurlijk hoort te zijn. Ik zal hieronder wat links plaatsen met extra informatie hierover:

  http://volzicht.nl/natuurlijk-goed-zien/voeding/
  http://volzicht.nl/magnesium-ontspant-de-ogen/
  http://volzicht.nl/oogklachten/staar/
  http://volzicht.nl/oogklachten/malcula-degeneratie/


  Door wilma vermeer op 3 mei 2014

  Hallo Karin,
  Ben op internet gaan zoeken naar alles wat er staat over draadjes voor je ogen. Kwam toen op jouw site. Herhaaldelijk kwam ik daar, welke invalshoek ik ook nam.
  Zag daar yoga voor ogen staan. Yoga heeft altijd mijn grote belangstelling. Doe regelmatig lichamelijke yoga.
  En nu ook voor mn ogen. Als gelegenheid zich voordoet. Ontspannen ogen is altijd prima.
  Maar nu zie ik hier ook dingen staan, die toegepast kunnen worden mbt draadjes zien.

  Dus ga ik dit ook toepassen………..bedankt daarvoor.


  Door Mike op 22 april 2014

  Beste mw Hogenboom..

  Ik verkeer in een angststoornis ,paniekaanvallen na een staaroperatie.. Ik heb m gehad op 25-2-2014 en 2 weken daarna begon ik vlekjes te zien aan mn niet geopereerde oog .. Ik zag ze eerst in wolken ,maar nu gewoon ook voor me waar verlichting is daar zijn zij.. Ik ben geboren met een aangeboren staar en mn linkeroog stond altijd naar buiten.. Mn ouders hadden dit moeten ontdekken toen ik 4 was ,maar helaas.. Enfin 25 jaar later dacht ik dat ze verder waren met ervaringen,technologie,instrumenten en wetenschap.. Ik ben naar een oogarts geweest en die zei eerst dat hij me niet zou doen,daarna naar een universitair ziekenhuis geweest en daar vertelde men dat zij het wel zou doen.. Ik wist niet dat er vele complicaties eraan overgehouden konden worden ,want dat werd nauwelijks besproken achteraf gezien,ik dacht dat het geen kwaad kon ,omdat mn linkeroog toch niks ziet ..EN omdat mn rechteroog niet werd geopereerd.. Na de operatie merkte ik dat er steeds iets meebewoog met mn linkeroog ,wat zich ook had doorgezet naar mn rechteroog,wat ik echt storend vind en bang voor ben ,want ik kom niet eens meer naar buiten.. Savonds zie ik die dingen niet ,alleen op witte achtergronden en soms zelfs op mn telefoon… Ik heb na de operatie door de stress echt weinig gegeten en niet de juiste voedingsstoffen naar binnen gehad.. Ik bid en hoop echt dat het een ijzertekort en vitamine tekort is .. Ik ga zowiezo het desbetreffende ziekenhuis aanklagen ,want ze hadden me beter moeten informeren..Ik loop met de klachten en het heeft mn leven drastisch veranderd .. Ben zelfs gestopt met werken en dagelijkse dingen.. Dit is echt te zwaar voor me en kan het niet meer verdragen.. Ik heb ook zwaar het gevoel dat de nieuwe lens veel ste sterk is .. waarom hebben ze toch besloten bij een aangeboren staar te opereren vraag ik me altijd af ,aangezien zij de specialisten zijn.. Ik was allang te blij dat er uberhaupt iets aan kon worden gedaan ,dat ik eindelijk recht kon kijken… Wat een drama ,is die ingreep geweest , technisch was alles wel goed verlopen ,maar ik bezwijk eronder ..We zijn nu al 2 maanden verder en in de 2e week waren de zogenaamde mouches aanwezig … Ik ga mezelf echt iets aandoen mocht dit doorgaan ,want verkeer in een psychische staat ,maar kan dit nooit te nimmer meer accepteren ,kwaliteit van leven is gewoon kapotgegaan… Ik zie steeds een soort van een smiley face met aan elk uiteinde 2 rondjes in verschillende groottes,en als ik naar boven kijk naar een helderblauwe hemel ,dan zie ik van die kleine witte dingen heen en weer als wormen bewegen ,ik denk dat dit de beruchte mouches zijn , ik knak mezelf echt neer .. Buiten dat zat ik laatst bij een vriend van me thuis, die een witte huis heeft en kreeg gewoon aanvallen van al die stipjes ,transparante slierten.. ik word gek ,helppppppppp… ben zo wanhopig


  Door Karin Hogenboom op 22 april 2014

  Beste Mike,
  Je ervaart een hoop stress in het zien, en ik begrijp uit je verhaal dat dit is ontstaan na de staaroperatie. Belangrijk is dat je weer rust en ontspanning gaat ervaren in je ogen en je lichaam. Heb je al mijn gratis e-book gedownload: http://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/
  De tips die daarin staan kunnen je echt verder helpen. Er staan ook diverse voedingstips in om je te ondersteunen, maar zal ook wat links hierover plaatsen:
  http://volzicht.nl/natuurlijk-goed-zien/voeding/
  http://volzicht.nl/magnesium-ontspant-de-ogen/
  Magnesium zal je helpen bij de ontspanning en levertraan en boterolie als extra ondersteuning voor de voeding.


  Door Rick Hopman op 2 april 2014

  Hoi Karin,

  Ik heb sinds een jaar of tien vlekjes voor me ogen, wat begon als 1 klein vlekje zijn er nu meerdere vlekjes.Ook voel ik druk op me ogen en pijn in me hoofd, heeft dat ook met mouches volantes te maken? En wat kan ik er aan doen?
  GR Rick


  Door Karin Hogenboom op 2 april 2014

  Er zou best sprake kunnen zijn van mouches volantes. Het is belangrijk om goed voor je ogen te gaan zorgen, zodat ze weer gezond worden en de mouches volantes af kunnen voeren. Ik kan je aanraden mijn gratis e-book te downloaden met zeven tips:
  http://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/


  Door rené op 1 april 2014

  3 weken geleden heb ik een oogoperatie ondergaan.er zat een grote scheur in mijn netvlies en deze had losgelaten.er volgde een vitrectomie en er is een nieuwe lens geplaatst.nu na 3 weken heb ik nog veel lasf van mouches volantes.is dit gebruikelijk na zo n operatie?  Door Anoniem op 7 maart 2014

  Ik ben 13 jaar en heb diabetes type 1 elke keer als ik naar de blauwe lucht kijk zie ik sterretjes die telkens heen en weer bewegen. Ik maak hier best wel zorgen om.
  En ben bang wat de gevolgen zijn. Wat moet ik nu doen?


  Door Karin Hogenboom op 8 maart 2014

  Zorgen maken helpt je in ieder geval niet. Als je naar de lucht kijkt, zorg ervoor dat je zachtjes knippert met je ogen, dit voorkomt dat je knijpt. Daarna kun je de ogen sluiten en je handen over je ogen leggen. Deze laatste oefening heet palmeren en is een hele goede oefening voor je ogen, die kun je heel vaak doen. Ook bijvoorbeeld voor het slapen gaan.


  Door Joris op 4 maart 2014

  Dag mevrouw Hogenboom,

  Ik ben 16 en ervoer dit een keer op een dinsdag op school. Is het normaal om hele lichte, bijna niet zichtbare mouches volantes te hebben in het oog op die leeftijd? Ik heb het mijn hele leven nog nooit gehad of misschien op momenten die mijn lichtgevoeligheid prikkelden. Hopelijk kunt u mij gerust stellen.

  Met vriendelijke groet,

  Joris


  Door Karin Hogenboom op 4 maart 2014

  Hoi Joris,
  Er is niets ernstigs hoor Joris. Klinkt ook als heel mild, kan ook te maken hebben dat je op dat moment naar fel licht keek. Of was het een situatie die spanning op riep. Je kunt op een moment dat je ze ziet altijd je ogen sluiten en je ogen ontspannen door ze diep de oogkassen in te laten vallen. Deze suggestie maakt dat dit vanzelf gebeurt. Deze rust is altijd goed voor de ogen.


  Door Sita op 8 december 2013

  Als ik s,morgens wakker word zie ik wazig en voelt het of er zand in mijn ogen zit even later is dat weer goed is dat ook gevaarlijk ? ben er heel angstig van .


  Door Karin Hogenboom op 8 december 2013

  Dat klinkt als droge ogen. Ga goed voor je ogen zorgen door voldoende vet te eten bijvoorbeeld kokosolie, roomboter, slagroom, vette vis, boerenkaas, vlees. En zorg voor voldoende vitamine A uit levertraan van Green Pasture, dit is koud gefermenteerde levertraan. Andere levertraan is verhit en ernstig bewerkt, waardoor je alle waardevolle vitamine mist. Je kunt er hier meer over lezen.
  http://volzicht.nl/oogklachten/droge-ogen/droge-ogen-door-een-tekort-aan-vitamine-a/


  Door bea de jonge op 28 november 2013

  hallo. ik ben 53jr en sinds augustus 2013 kreeg ik ineens van de ene dag op de andere dag last van mouches volantes blijkt nu, ben al 3keer bij de oogarts geweest, maar die kunnen niks doen, ik heb heel erg veel last van troebelingen in het rechter ook en zit er ook in dat de andere oog ook begint, heb er heel veel moeite mee, maar zal proberen er mee te leven en palmeren lijkt me een goed idee. gr bea de jonge  Door Bright op 16 september 2013

  Hallo,

  Ik ben 24 jaar en heb sinds enkele weken érg veel last van die mouches volantes na een oogonsteking. Al die vlekjes en strengen zorgen ervoor dat ik elke ochtend moet vechten tegen mezelf om het licht in te gaan en lezen is nog niet mogelijk zonder dat ik misselijk word. Ik ga zeker deze ontspanningstechnieken proberen, maar mijn vraag is: heeft iemand een gevoel dat er verbetering in komt na enkele maanden? Mijn oogarts zei me dat dat wel kon, maar ik vind op al die verschrikkelijke fora enkel verhalen van mensen die ermee blijven zitten zonder vooruitgang.


  Door Andries op 13 augustus 2013

  Ik heb ze in heel lichte mate en erg blij met de tips. Ik had me nooit gerealiseerd dat je ook je ogen moet onderhouden, zeker in de wereld van pc en tablet. Dank.


  Door Rene op 3 augustus 2013

  Ik heb al mouches volantes sinds mijn 6e, ik heb er nooit erg last van gehad, mezelf aangeleerd ‘erdoorheen’ te kijken, net zoals je doet als je bril vies is, ik ben inmiddels 50, het zijn er best veel nu, maar ik vindt het niet erg, alleen als ik er op let, zie ik ze, en soms amuseer ik me er zelfs mee, lig ik lekker in het zonnetje (zie je ze extra goed) en haal ik er de meest leuke/bizarre vormen uit, beetje als wolkjes kijken, het zouden er wel wat minder mogen zijn van me, dus ik zal dat ‘palmeren’ eens uit proberen, klinkt in ieder geval interesant


  Door Eva Grootenhuis op 4 augustus 2013

  Leuk om te zien wat voor effect positief omgaan met ‘problemen’ in het leven heeft ! (en in hoeverre zijn het dan nog problemen? 🙂


  Door jus op 29 juli 2013

  werkt toch niet die ontspanning. enige optie is een operatie. ik zie ong 60 van die cellen. ik heb diabetes. ik word ontzettend gek . elke dag hoofd pijn. hopelijk kan ik die operatie snel krijgen.


  Door Eva Grootenhuis op 29 juli 2013

  Hoi jus. Wat vervelend om te horen, elke dag hoofdpijn. Ik weet uit eigen ervaring dat het onmogelijke mogelijk is, dus dat er ook voor jou verlichting kan zijn. Ik hoop dat er snel verbetering zal optreden in jouw situatie. Liefs eva


  Door Cedric Lagrin op 25 juni 2013

  Beste Karin,
  Ik wil bij deze even bevestigen dat je tips over palmeren me enorm geholpen hebben. Het werkt daadwerkelijk wel een beetje en even.
  Ikzelf ben 20 jaar en heb nu al zoveel last van Mouches Volantes, dat ik ertegenop zie hoe ik ga zien over 15 jaar.
  Hopelijk vinden ze iets veilig en snel om deze aandoening te verhelpen want het werkt enorm deprimerend en frustrerend. Ik kan geen ruimtes verdragen met witte muren, probeer dat maar is uit te leggen aan uw baas.
  Dank u dank u en dank u voor de tips.


  Door Karin Hogenboom op 25 juni 2013

  Wat goed om te horen dat de tips je helpen. Doorgaan en volhouden. Ga ook regelmatig naar buiten toe, om te zorgen voor voldoende daglicht.
  Ik weet wel wat de remedie is hoor, veel buiten zijn, weinig tot geen beeldschermwerk, goede voeding, goede slaap in verduisterde ruimte. Het probleem zit hem in de leef en werk omstandigheden, die geven allerlei oogklachten.


  Door borremans geert op 19 mei 2013

  Geachte Mevrouw,Mijnheer,

  Bestaat er geen middel in de wereld van homeopathie,zoals:Agarius Muscarius om van vervelende vliegvlekken vanaf te geraken? Zo ja wat en in welke potentie..?
  Pater Bore een getroffen iemand..dank.


  Door Karin Hogenboom op 20 mei 2013

  Dat weet ik niet, maar misschien weet een homeophaat het wel.
  Ook bij Mouches Volantes gaat het om spanning. Heb je wel eens palmeren geprobeerd?


  Door Emanuel op 1 april 2013

  Beste,

  2 jaar geleden ben ik omvergereden geweest en sindsdien heb ik last van mouches volantes. Ben naar de oogarts geweest en ik heb een achterstevochtloslating aan me linker oog maar de netvlies zit nog mooi op zijn plaats. Aan mijn rechteroog heb ik niks. Maar ik leef nu met angst omdat ik niet weet wanneer dat het kan loskomen. Maar mijn oogarts weet niet dat ik een ongeval heb gehad. Mijn vraag is nu zal het nu loskomen? Of blijf het gewoon zo want het is niet op natuurlijke basis gebeurd maar wel door een ongeval. En zal mijn rechteroog ook loskomen? Anders heb ik geen staatproblemen ofzo ook nooit geopereerd geweest aan mijn ogen. Ik kan moeilijk leven zo. Niemand kan mij een antwoord geven.

  Bedankt


  Door Karin Hogenboom op 2 april 2013

  Beste Emanuel,
  Het antwoord dat ik je kan geven, is dat jezelf de conditie van je ogen kan verbeteren, waardoor de kans dat het loslaat in ieder geval afneemt. Zorgen maken hierin helpt niet. Heb je mijn gratis e-book al gedownload? Mijn advies is, ga daar mee aan de slag en verbeter de conditie van je ogen, zodat herstel op kan treden. En voel je gerustgesteld dat het netvlies nog mooi op zijn plaats zit. Je kunt hier mijn e-book downloaden: http://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/


  Door Mic op 26 maart 2013

  Hoi Karin,

  Ik heb het idee dat sinds ik last heb van aangezichtspijn plots ook mouches volantes heb gekregen. Of het is me eerder niet opgevallen, maar nu ik er bewust van ben, heb ik er behoorlijk last van, vooral tijdens het werken achter de computer.

  Graag zou ik jouw e-boek met tips downloaden maar een link hierboven is afwezig (‘Meld je hier aan en je kunt het boek direct downloaden.’)

  Kun jij mij verder zeggen of bij een oogontsteking de mouches volantes van tijdelijke aard zijn? Heb namelijk het idee dat mijn ogen sinds de tijd dat ik het heb, vrij rood zijn en ik heb ook een vervelend gevoel in mn ogen bij het bewegen.

  Bedankt voor je reactie.


  Door Karin Hogenboom op 26 maart 2013

  Beste Mic,
  Mouches volantes heeft te maken met spanning in de ogen, waardoor de oude cellen niet goed afgevoerd kunnen worden. Als jij last hebt van aangezichtspijn, waar ook spierspanning bij komt kijken, kan ik me voorstellen dat je daarna mouche volantes hebt gekregen. Zoals jij het beschrijft, zit er veel pijn en spanning in en rondom de ogen. Ga eens aan de slag met mijn tips en kijk wat dit voor je doet. Je kunt via deze link het e-book downloaden.


  Door J.WIEG op 26 maart 2013

  KAN HET OPERATIEF VERHOLPEN WORDEN?


  Door Karin Hogenboom op 26 maart 2013

  Dat kun je maar beter navragen bij een oogarts, als je dat wat lijkt, snijden in je oog. Dat is niet mijn manier.


  Door Cocky Verweij op 22 februari 2013

  Beste Karin Mouches Volantes sinds 17 december 2012 heb ik last van dit vervelende oog probleem.Vooral met auto rijden, doordat in verschillende spiegels moet kijken. Reeds enige weken PALMEN en KNIPPEREN bêoefend
  Maar..weet niet goed hoeveel malen per dag ik dat moet doen?Iedere morgen als ik op sta denk ik (en hoop ik) dat het weg is want het is dan minder bewegelijk! Misschien doe ik te weinig oefningen? Fijn dat er iemand is die vestand van zake heeft h.gr. Cocky


  Door Karin Hogenboom op 23 februari 2013

  Beste Cocky,
  Mouches volantes zijn hinderlijk, maar niet schadelijk. Je kunt nooit teveel je ogen ontspannen. Het is inderdaad goed om de dag te beginnen met palmeren, en voordat je gaat slapen. Daarnaast kun je het altijd kort tussendoor doen, voordat je nieuwe activiteit begint, even een paar ademhalingen palmeren.


  Door Bertus op 21 februari 2013

  Beste Karin,

  Is er een verschil tussen de mouches volante en staar? En zo ja welk verschil.
  En kun je ook zonder een operatie van staar afkomen?


  Door Karin Hogenboom op 23 februari 2013

  Mouches Volantes en staar zijn twee verschillende dingen. Staar ontstaat door een bepaalde druk waardoor de kristallen laagjes in het netvlies van elkaar afschuiven en er een semi transparant beeld ontstaat. Hier kun je zonder operatie vanaf komen, daarover kun je hier meer lezen.http://volzicht.nl/oogklachten/staar/staar-bates-praktijk/.
  Mouches volantes zijn dode cellen die niet goed afgevoerd worden.


  Door Maria op 18 februari 2013

  Hallo Karin,

  Ik ben in mijn zwangerschap sterretjes gaan zien. Mijn zoon is inmiddels 13 maanden en ik zie ze nog steeds en niet af en toe.. Nee echt 24/7. Ik heb mijn ogen een halfjaar geleden op laten meten en ik zat op de grens van wel/niet een bril. Ik meost zelf de keuze maken of ik dit nodig vond. Kunnen die sterretjes hier wat mee te maken hebben? Ook de vlekken op de afbeelding zie ik veel meer als vroeger. Ook heb ik wel eens dat ik knipperende zwarte vlekken zie dit heb ik niet vaak. Vooral bij fel licht. Wel als ik van donker naar licht ga of andersom dat ik op 1 plek een soort rondje zie die knippert net als een defect tl lamp. Ik hoop dat u mij een beetje verder kan helpen. Het is erg vervelend.
  Groeten Maria


  Door Karin Hogenboom op 19 februari 2013

  Beste Maria,
  Oogklachten hebben voornamelijk te maken met spanning in de oogspieren en een blokkade in het visuele systeem. Je kunt je ogen weer leren ontspannen, bijvoorbeeld door te palmeren. Dat kan echt heel heilzaam werken, vooral als je het regelmatig doet en ook langere tijd achter elkaar. Je kunt hier meer informatie vinden over palmeren onder begeleiding: http://volzicht.nl/ontspanningsoefeningen/


  Door Steef Jaspers op 6 februari 2013

  Ik draag al meer dan 40 jaar contactlenzen. Kan dit ook te maken hebben met mouche volant. Ik kreeg er trouwens voor het eerst last van toen er sneeuw lag.


  Door Karin Hogenboom op 6 februari 2013

  Het dragen van contactlenzen geeft spanning in de oogbol, waardoor de dode cellen niet goed weg kunnen. Dus het heeft er zeker mee te maken.


  Door Cocky Verweij op 26 januari 2013

  ik ben geintereseerd wilt U mij informatie mailen
  over de methode om wat minder last te hebben van
  Mouches volantes bij voorbaat dank Cocky


  Door Karin Hogenboom op 27 januari 2013

  Beste Cocky,

  Via deze link kun je je inschrijven voor mijn gratis e-book met meer informatie: http://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/
  8 februari, 1 maart of 12 april geef ik in Amsterdam een workshop Moeiteloos Kijken zonder bril, waarin ik vertel over het natuurlijk zien en met oefeningen laat ervaren hoe je je ogen kunt ontspannen. De kosten voor de workshop zijn 30 euro.
  Met vriendelijke groet,
  Karin Hogenboom


  Door Twan op 21 januari 2013

  Ik lees zoveel onzin over mouches volantes. Bij mij zijn ze twee jaar geleden ontstaan. Nu met die sneeuw, heb ik constant hoofdpijn. Loop veel met een zonnebril(wat ik eerst nooit deed) Oogartsen kan het helemaal niets schelen, ze zeggen let er maar niet op. Ik denk dat het een van de MEEST onderschatte oogaandoeningen is. Zeker als je er veel last van hebt. Dat jij er tips voor hebt waardeer ik enorm. Weet dat er in Nederland ook een arts is die aan laseren doet, ook hij krijgt veel kritiek. dat is altijd bij mensen die hun nek uitsteken. Ik ga het proberen. Het meer knipperen van de ogen achter de pc helpt perfect. Ik hoop dat ontspanning gaat helpen om de Mouches volantes te laten verminderen. Ik weet zelf als therapeut dat veel lichamelijke klachten ontstaan door stress..Stress is nooit goed als het teveel is.


  Door Karin Hogenboom op 21 januari 2013

  Beste Twan,
  Volgens dr. Bates waren mouches volante een gevolg van innerlijke spanningen. Inmiddels weten we dat er ook daadwerkelijk iets zit waar je naar kijkt, namelijk dode cellen die niet goed weg stromen. Als er spanning zit in de oogbol, dan is het logisch dat de doorstroming ook niet goed is. Vervelend kunnen ze zeer zijn.
  Probeer in plaats van met een zonnebril te lopen je ogen wat langer dicht te houden en meer te knippen. Je kunt er hier meer over lezen:
  http://volzicht.nl/knipperen-helpt-om-beter-te-zien/
  Ook de combinatie van palmeren en zwaaien zal je helpen minder last te hebben van de sneeuw.


  Door Jan Mantel op 17 januari 2013

  Vandaag ben ik bij de oogarts geweest en heb met haar de ontspanningsoefening besproken. Volgens haar heeft deze geen enkele zin; gewoon met je leven doorgaan en laat de zwaartekracht zijn werk doen was haar advies.

  vr. gr.
  Jan Mantel


  Door Karin Hogenboom op 18 januari 2013

  Beste Jan,
  Prima, dat is haar mening. Ik geloof dat jezelf met ontspanning en andere oefeningen de conditie van je oog kunt verbeteren, de doorstroming van je bloed en zuurstof naar je ogen kunt verbeteren en daarmee de mouches volantes kunt verhelpen. Ik zeg niet dat ze van vandaag op morgen weg zullen zijn. Aan jou de vraag wat geloof jezelf en wat wil je er zelf in investeren.


  Door Jan op 3 januari 2013

  In oktober kreeg ik tijdens mijn vakantie ineens last van het zien van een vertikaal wazig vlekje in mijn rechteroog. Net alsof je een kloddertje vaseline ziet. Als ik m’n ogen snel naar links beweeg lijkt het dat het vlekje naar rechts gaat en andersom idem. Ben bij m’n opticiën geweest en dit voorgelegd. Hij heeft m’n ogen bekeken en zegt dar er eigenlijk niets aan de hand is alleen dat ik last zou hebben van “mouche volantes”. Vandaar dat ik nu heb gezocht op internet. Ik vind het erg hinderlijk en mijn vraag is: wat is er aan te doen om hier zo min mogelijk last van te hebben. B.v.d. Jan.


  Door Karin Hogenboom op 3 januari 2013

  Beste Jan,
  Ontspanning van de ogen is in ieder geval belangrijk. Je zou mijn gratis e book kunnen downloaden met zeven tips om goed te zien. Die gaan allemaal over wat spanning en ontspanning geeft in de ogen. http://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/


  Door bart streefkerk op 10 december 2012

  LS
  Beste Karin, ik heb nu sinds vier weken last van het zien van sterretjes. Het is het beste te vergelijken met een ruis die je vroeger wel eens op tv zag als er geen ontvangst was. Deze ruis is bij echter niet zwart wit, maar gekleurd. Ook ben ik gevoeliger voor fel licht. De oogarts geeft aan dat dit kan voorkmen bij mensen die een zware minafwijking hebben. In mijn geval -8. Zou jij je licht hier eens over willen laten schijnen? Bedankt! Bart


  Door Karin Hogenboom op 10 december 2012

  Beste Bart,
  Als je -8 hebt, dan staat er veel spanning op de oogbol. Als deze spanning er al jaren is, kun je steeds gevoeliger worden voor fel licht. Sterretjes zien is ook mogelijk. Voor het verbeteren van je zicht, maar ook voor het verbeteren van de conditie van je ogen is het belangrijk vaker de bril af te zetten, een zwakkere bril te gaan nemen. Leren je ogen te gaan ontspannen. Wellicht is mijn oogontspanningspakket een goed idee voor je. http://volzicht.nl/oog-ontspanningspakket2/
  groetjes Karin


  Door nino op 16 juli 2012

  Hallo,

  Ik heb mouches volantes, zijn er bewijzen dat deze ontspanningtherapie werkt. Wil het best proberen maar ben al zo vaak blij gemaakt met een dooie mus. Tabletten enz maar ook adviezen van, let er maar niet op dan zie je zo ook niet.. Al zou het maar 10 % verbetering geven dan zou ik al gelukkig zijn. Voor laseren en zeker een operatie ben ik nog niet zo voor. Op fora kijk ik niet meer, daar zitten vele negatievelingen en je gaat er nog meer de nadruk op leggen.. Zou u niet wat meer tips kunnen geven..?????? Zo jammer dat er nooit een onderzoek komt naar dit lastige fenomeen. Ik wil graag meedoen en mijn bevindingen aan u delen.. Belangeloos.


  Door Karin Hogenboom op 16 juli 2012

  Beste Nino,
  Bij mouches volantes heb je te maken met dode cellen die achter in het netvlies liggen. Hoe beter de ogen ontspannen zijn, hoe beter de toevoer van zuurstof en bloed, hoe makkelijker je deze weer afvoert. Dus wat ik doe, heeft een positief effect. Maar het is geen quick fixed methode. Het vraagt wel tijd, geduld en toewijding. Palmeren is een hele goede oefening, je kunt mijn mp3 bestellen om je te helpen bij palmeren. Licht en buiten zijn, beweging en aarding (met je blote voeten op de aarde). Is allemaal goed voor de conditie van je ogen. Alle tips die je vindt op mijn site zijn goed. Ik heb niet een standaard recept voor mouches volantes, helaas. Omdat het ook weer per persoon verschillend is wat wel en niet werkt.
  Op 11 september geef ik een introductie workshop, misschien een goed idee voor je om te komen. Voor meer informatie: http://volzicht.nl/natuurlijk-goed-zien/cursusdata/introductie-workshop/

  Met vriendelijke groet,
  Karin Hogenboom

  Plaats een reactie


  *