headershadow

Latest Blogposts

Wat is de oorzaak van mijn oogpijn?

Doen jouw ogen pijn? Als je pijn hebt in jouw oog wil je waarschijnlijk graag weten waar het door komt en nog meer dan dat wil je er (zoals bij elke pijn) zo snel mogelijk van af. Maar voordat je naar de pijnstillers grijpt, kun je beter even pas op de plaats maken. Pijn is namelijk een signaal. Door middel van pijn geeft je lichaam te kennen dat er iets niet in orde is en voorkomt zo vaak erger. Denk maar eens aan wat er gebeurt als je een heet voorwerp aanraakt. In een reflex trek je je handen terug: voordat je je uberhaupt bewust bent van het feit dat je vingers aan het verbranden zijn heeft je lichaam er al zelf voor gezorgd dat je zo snel mogelijk het hete voorwerp loslaat.

Pijn is dus een signaal en daarom is het goed om je pijn eens te analyseren. Er zijn namelijk verschillende soorten pijn en elke pijn vertelt een ander verhaal. Een acute heftige pijn bijvoorbeeld, heeft ook meestal een acute oorzaak. Heb je bijvoorbeeld een scherp vuiltje zoals een glassplinter in je oog gekregen dan veroorzaakt dat een acute pijn in de ogen en dat vereist acute aktie; het verwijderen van het vuiltje. Maar het kan ook een signaal zijn van een acute glaucoomaanval bijvoorbeeld en dat heeft ook acute behandeling nodig. Kortom, voordat je de pijn gaat onderdrukken met pijnstillers, is het beter om eerst te “luisteren” naar wat je pijn je vertelt.

Verschillende soorten pijn in de ogen

Acute pijn

Hevige pijn in één oog die plotseling op komt zetten vereist een snel bezoek aan de dokter omdat dit meestal komt door een ernstige oogziekte. Het hierboven genoemde acute glaucoom is een voorbeeld van zo’n ernstige oogziekte. Het is een blokkering van de vochtafvoer in het oog, waardoor de druk in de oogbol in snel tempo stijgt. Deze verhoogde druk is zeer pijnlijk en is een echt medisch spoedgeval omdat het het oog blijvend kan beschadigen met blijvend gezichtsverliers tot gevolg. Symptomen zijn dus een acute heftige pijn die soms uitstraalt naar het hoofd, en misselijkheid en braken.

Een hevige pijn die ook uitstraalt naar het hoofd kan soms ook veroorzaakt worden door een strontje. Deze infectie komt echter vaker voor bij jongere mensen terwijl glaucoom over het algemeen meer bij ouderen voorkomt. De arts kan snel vaststellen of het om glaucoom gaat of een strontje.

Hevige pijn, maar minder acuut

Sommige inwendige ontstekingen zoals iritis (regenboogvliesontsteking), endophthalmie (ontsteking van het glasvocht) en cyclitis (ontsteking van het straallichaam) zijn ook erg pijnlijk maar deze pijn komt meer geleidelijk opzetten. Symptomen van deze inwendige ontstekingen zijn een vernauwde pupil en lichtschuwheid.

Brandende, zeurende pijn

Deze pijn komt het vaaktst voor en kan verschillende oorzaken hebben. Droge ogen, slaapgebrek, computerogen, uitwendige oogontstekingen en allergie zijn maar een paar voorbeelden. Deze pijn is erg hinderlijk en kan hoofdpijn en pijn achter de ogen veroorzaken.

Pijn achter de ogen

Pijn achter de ogen kan ook veroorzaakt worden door diverse oorzaken. Vrij onschuldige oorzaken zijn bijvoorbeeld te hoge spanning van de oogspieren, migraine en voorhoofdsholteontsteking, maar er kunnen ook ernstige oorzaken zijn zoals een hersentumor.

Geen pijn

In sommige gevallen faalt het ‘alarmsysteem’ van de pijn, zo zijn bepaalde inwendige oogaandoeningen totaal niet pijnlijk. Voorbeelden hiervan zijn een vaatafsluiting, netvliesscheur of zelfs netvliesloslating.

Beoordeel je pijn

Als je pijn in de ogen hebt, is het dus goed om de pijn te interpreteren. Vaak heb je dan zelf al een indruk of er iets ernstigs aan de hand is of dat je bijvoorbeeld met een avondje vroeg naar bed al van je pijn af kunt komen. Een bezoek aan de huisarts kan verder uitsluitsel geven maar besef ook dat er veel is wat je zelf kunt doen. In geval van een infectie kun je zelf je oog reinigen en bij pijnen die veroorzaakt worden door stress en teveel spanning van de oogspieren helpt het enorm om regelmatig ontspanningsoefeningen voor de ogen te doen. Over het algemeen genomen zorgen mensen slecht voor hun ogen, er is zelfs sprake van mishandeling! Men neemt gewoon aan dat het oog altijd zijn werk doet. Als je beter voor je ogen zorgt en ze zelfs af en toe ‘in de watten legt’ zul je merken dat je veel minder pijn in de ogen hebt, minder snel een ontsteking oploopt en beter ziet. Eet gezond, zorg voor voldoende slaap en doe ontspanningsoefeningen; dat zijn zo’n beetje de basisstappen die je daarvoor kunt nemen. De natuurlijk zien methode van dr. Bates geeft die adviezen ook. Door zijn methode zijn velen van hun bril afgekomen en leiden een leven met helder beeld en zonder pijn in de ogen. Natuurlijk zijn er oogproblemen die medische behandeling nodig hebben, maar het idee is dat veel van die problemen voorkomen kunnen worden door op de juiste manier met je ogen en je lichaam in het algemeen om te gaan.

Wil jij ook weer van je oogpijn af

Ik heb een gratis e-book geschreven met zeven krachtige tips, die jou zullen helpen om weer ogen te krijgen die prettig en ontspannen aan voelen. Meld je hier aan en je kunt het boek direct downloaden.

Wil jij ook weer goed gaan zien!
Goed voor je ogen zorgen zal je helpen van je oogklachten af te komen en beter te gaan zien. Ontvang direct gratis mijn e-book en andere tips om goed te gaan zien.

Ik geef cursussen om weer goed te leren zien zonder bril. Ogen en zien zijn mijn passie en ik ontdek van alles wat gaat over ogen en zien en hoe je het zicht weer kunt verbeteren. Mijn missie is om de wereld bekend te maken dat jezelf je ogen kunt verbeteren en dat dit ook de kwaliteit van het leven verbetert. Dat wens ik iedereen toe.
Meer over

25 reacties op “Wat is de oorzaak van mijn oogpijn?


Comment author said

Door shanta op 13 augustus 2012 om 01:59

Ik zou erg blij en tevreden zijn als ik de antwoord op mijn vrag zou krijgen,want ik heb een eeuwige oogpijn en hoofdpijn.de oogpijn is erger dan de hoofdpijn.Mijn dokter zegt dat alles prima is,wat is dan de oorzaak.
alvast heel hartelijk dank.

 

Comment author said

Door Karin Hogenboom op 13 augustus 2012 om 17:26

Beste Shanta, Het klinkt alsof je last heb van spierspanning. Je zou mijn mp3 met ontspanningsoefeningen kunnen proberen welk effect dat heeft tijdens en direct na de oefening. Klik hier voor meer informatie: http://volzicht.nl/ontspanningsoefeningen/. Ook kun je overwegen om een workshop bij mij te doen om te voelen welk effect dat heeft op de pijn. Kijk hier voor meer informatie: http://volzicht.nl/natuurlijk-goed-zien/cursusdata/
groetjes Karin

 

Comment author said

Door shanta op 13 augustus 2012 om 21:24

Beste mevr.karin heel hartelijk dank voor uw advies.ga gelijk aan slag ermee en hoop uween positief antwoord te geven naderhand.nogmaals heel hartelijk dank.

 

Comment author said

Door Janou op 14 augustus 2012 om 20:28

Ik maak me een beetje zorgen, want ik heb soms pijn aan mijn ogen, niet vaak. Als ik die pijn heb, dan ben ik af en toe ook misselijk. Ik heb lenzen, maar ik weet bijna zeker dat het daar niet door komt. Ik dacht ook vaker aan droge ogen of te lang achter de computer. Zal ik voor de zekerheid even langs de huisarts gaan of zal het niet zo ernstig zijn?

Alvast bedankt.

 

Comment author said

Door Karin Hogenboom op 15 augustus 2012 om 07:19

Beste Janou,
Lenzen irriteren iedere keer het hoornvlies als je de lenzen indoet, dus dat kan voor pijn aan je ogen zorgen. Het feit dat je lenzen draagt en wazig ziet, betekent dat je oogspieren gespannen zijn. Dit kan ook de pijn veroorzaken. Te lang achter de computer zorgt ervoor dat je nog maar weinig knippert met je ogen en weinig beweegt. Dit veroorzaakt droge ogen en spanning in de oogspieren. Palmeren kan goed zijn voor jou om te doen, om de ogen weer wat rust te geven. Mijn mp3 helpt om te palmeren, http://volzicht.nl/ontspanningsoefeningen/. En ga regelmatig van de computer vandaan, naar buiten toe, een wandeling maken en lichthappen. Lees ook eens mijn artikelen over aarding: http://volzicht.nl/met-je-blote-voeten-op-de-aarde/, suiker: http://volzicht.nl/suiker-is-gi-voor-de-ogen/ en gezonde chocolade: http://volzicht.nl/pure-chocolade-is-goed-voor-de-ogen/.
Ik kan niet voor jou zeggen of je wel of niet naar de huisarts moet gaan. Je kunt mijn tips altijd combineren met een bezoek aan de huisarts.
Met vriendelijke groet,
Karin Hogenboom

 

Comment author said

Door Huzeyfe op 13 november 2012 om 19:06

Ik heb al een paar maanden last van mijn ogen. Ik heb soms pijn en zie soms zwart voor mijn ogen. Ook zie ik sliertjes en af en toe trekken de spieren in mijn rechter oog zich samen. Mijn ogen zien ook zwakker.

PS:
Ik heb een lange tijd stress gehad en ben er niet echt overheen.

 

Comment author said

Door Karin Hogenboom op 13 november 2012 om 20:01

Stress kan echt op je ogen slaan en spierspanning daar geven. Dat kan heel pijnlijk voelen. Heb je al mijn gratis ebook zeven tips om goed te gaan zien gedownload. Ga eerst eens met deze tips aan de slag. Je kunt hem via deze link downloaden:
http://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/
Er staat ook een link naar een hele goede ontspanningsoefening voor de ogen.

 

Comment author said

Door davy op 19 november 2012 om 19:51

Ik heb al een week lang lichte steken in mijn linkeroog af en toe. Het is niet de hele tijd en als ik een zonnebril draag dan komen die steken minder vaak voor. Lichtschuw is het niet echt want daar heb ik niet hevige pijn van. Het is meer zo een gevoel dat als je een vuiltje in je oog hebt maar gaat maar niet weg. soms jeukt het ook als er zon steek is en dan wrijf ik eens in men oog. Ben wel beetje verkouden, zo het daaraan kunnen liggen? Duurt wel al een week en is nog steeds niet weg. IK heb geen stress en mijn rechteroog voelt prima aan. Wat zou dit kunne zijn?

 

Comment author said

Door Karin Hogenboom op 19 november 2012 om 20:22

Beste Davy,
Ik bekijk oogproblemen vanuit spanning, ik geef geen diagnoses. Het kan best zijn dat je geen stress ervaart, maar er toch onderliggende spanning speelt in de ogen. Ik weet niet of je een bril of lenzen draagt, dit is in ieder geval een teken dat er spanning in de oogspieren zit. Verkoudheid kan zeker invloed hebben op je ogen, maar of dat de oorzaak is, weet ik niet. Wat je kunt doen voor jezelf is palmeren en met palmeren je ogen rust geven. Verder is zonlicht heel belangrijk voor de ogen en is het beter om geen zonnebril te dragen. http://volzicht.nl/dr-bates-en-palmeren/

 

Comment author said

Door Nancy op 25 februari 2013 om 20:30

Hi Karin. Ik heb al lange tijd last van een drukkende pijn achter mijn ogen en dat de hele dag door. Ik ben naar huisarts geweest en uiteindelijk doorverwezen naar neuroloog. Volgende dingen geprobeerd zonder resultaat: Antibiotica (werd gedacht aan holteontsteking), scan van holtes (niets te zien), neusspray, allergiepillen, cat scan, fysio voor spanningshoofdpijn (werd ik weggestuurd omdat het daar niets mee te maken heeft). Ben ook nog naar een speciaal oogziekenhuis geweest en die zei dat het het 'waarschijnlijk' gevolg van de griep is en dat het maar 'vanzelf weg moet gaan'. Ik lees over genoeg mensen die er jaren mee zitten, geen optie voor mij dus. Heb nog wel een mri volgende week, maar verwacht er niks van. Ben ten einde raad! Wat kan het zijn?

 

Comment author said

Door Karin Hogenboom op 25 februari 2013 om 21:01

Beste Nancy,
Wat het precies is, weet ik niet. Maar wat je kunt proberen is palmeren, een oogontspanningsoefening. Kijken wat er dan gebeurt met het gevoel. Als je begeleiding hierbij fijn vindt, verkoop ik een mp3 met oefeningen voor tijdens het palmeren. http://volzicht.nl/ontspanningsoefeningen/
Je kunt ook naar een workshop komen, ervaren wat de oefeningen daar doen voor je ogen. Vrijdag 1 maart is de eerstvolgende.

 

Comment author said

Door Stefan op 7 maart 2013 om 23:01

Ik heb vaak last van pijn achter me oog, meestal voor mij mijn rechter oog. Vooral als ik mijn oog draai. Mijn ouders zeggen dat ik niet overal voor naar de dokter hoef, maar dit begint me toch echt vervelend te worden want ik heb het een paar keer per week. En vaak heb ik het dan vlak nadat de rechtse pijn begint af te nemen, gaat links ook pijn doen Ik ben 15 dus het kan iets met groeien te maken hebben denk ik dan

 

Comment author said

Door Karin Hogenboom op 8 maart 2013 om 08:19

Hoi Stefan,
Draag je een beugel, want dat kan ook een druk bij de ogen geven? Ik weet niet of het met groeien te maken kan hebben, maar er is in ieder geval een spanning die de pijn oproept. Als de pijn op komt kun je even bij jezelf stilstaan wat het zou kunnen zijn waarom die pijn er is. Trek je even terug, palmeer en je kunt het dan aan je oog vragen. Waarom heb ik nu pijn? Klinkt misschien gek, maar vaak komt er vanzelf een antwoord naar boven. Je ogen geven je ook een boodschap mee. Hier vind je meer over palmeren: http://volzicht.nl/dr-bates-en-palmeren/

 

Comment author said

Door lucia op 25 maart 2013 om 19:24

hallo karin

ik heb vaak pijn achter me rechter oog en vaak zie ik niet scherp dat zijn net aanvallen.
Het lijkt ook of me oog naar de hoeken getrokken. Ook heb ik soms last dat het lijk of ik golfjes zie , maar dat zijn beide ogen en word het zicht ook minder. Dit is aan beide ogen.

 

Comment author said

Door Karin Hogenboom op 25 maart 2013 om 19:38

Hallo Lucia,
Dat klinkt als flinke spanning op de spieren van het rechteroog. Wat je kunt proberen is palmeren op het moment dat je dit voelt, waarschijnlijk wordt de pijn dan wel minder. Ik heb palmeren beschreven en meer tips in mijn gratis e-book, die kun je via deze link downloaden: http://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/

 

Comment author said

Door paula op 5 april 2013 om 14:52

Ik heb regelmatig pijn achter me oogbol, en het is een zeurende drukpijn, kan dan ook geen daglicht verdragen met dat oog, en het is net of ik een waas over dat ook heb.Het is ook telkens het zelfde oog.Als ik me ogen dichtdoe en voel met me handen beidden oogleden, dan merk ik dat rechts dikker is.De pijn komt gewoon opzetten en gaat ook gewoon wee weg.
Weet niet wat het is.

 

Comment author said

Door Karin Hogenboom op 5 april 2013 om 14:57

Beste Paula,
Bij twijfel kun je natuurlijk altijd je ogen laten onderzoeken.
Probeer eens te palmeren, kijk wat dit doet voor je oogpijn. Grote kans dat dit al verlichting geeft. http://volzicht.nl/dr-bates-en-palmeren/

 

Comment author said

Door Dylan op 22 april 2013 om 07:49

Beste,
Ik heb redelijk veel pijn aan myn rechteroog,
Vanaf dat ik myn oog beweeg doet het pijn,
mijn ogen tranen ook rapper dan anders.
Ik heb wel onlangs erg veel hoofdpijn gehad.
Maar die is nu weg, maar sinds ik die hoofdpijn had (2 a 3dagen geleden) Doen mijn ogen ook pijn.
Mijn rechter meer dan mijn linker.
Het is niet direct zeer pijnlijke pijn, maar het is vooral irritant.
Kan je mij aub helpen?

Grtz

 

Comment author said

Door Karin Hogenboom op 22 april 2013 om 08:07

Beste Dylan,
Hoofdpijn en oogpijn liggen dicht bij elkaar, de spieren zijn direct met elkaar verbonden en het ene kan met het andere te maken hebben. Ik kan je adviseren te gaan palmeren, dit geeft direct verlichting: http://volzicht.nl/dr-bates-en-palmeren/
Liefst geen computerwerk, veel naar buiten. Als de zon te fel voelt, dan in de schaduw. Je kunt mijn gratis e-book downloaden voor tips om de oogspieren weer te ontspannen. http://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/
Beterschap!

 

Comment author said

Door Quincy op 25 mei 2013 om 18:52

Hey karin,

Ik heb nu sinds 1 week pijn achter mijn rechteroog, maar ook tegelijkertijd een lichte pijn aan mijn verstandskies rechtsboven. Ik dacht eerst dat het daar aan zou liggen, maar nu weet ik het niet meer zo zeker na een week.

En soms als ik wakker word gemaakt doordat mijn telefoon gaat of ik iets hoor dan heb ik het gevoel dat ik een klein beetje scheel kijk. Ik kan dan even voor een minuutje niet lezen wat er op mijn telefoon staat.

Ik denk dat deze twee dingen los van elkaar staan.

Hoop dat je me hiermee kunt helpen

 

Comment author said

Door Karin Hogenboom op 26 mei 2013 om 18:48

Beste Quincy,
Interessant, want ik ben op het moment ook bezig met mijn eigen gebit, last van een lekkende vulling. Ben al een paar weken met het Weston Price dieet bezig, met als insteek het effect naar mijn ogen. Maar ik merk dat ik sinds een paar dagen ook geen last van mijn kies heb. Wellicht is dit een interessant boek voor je: http://www.succesboeken.nl/?ISBN=9789079872602 en kijken wat het doet voor je oog.

 

Comment author said

Door Maureen2000 op 28 september 2013 om 18:07

Hoi Karin,

Ik ben een meisje van 13 jaar en heb sinds een week een beetje druk achter mijn linkeroog.
Het is niet de hele dag door alleen 2 of 3 keer per dag een minuutje lang. Ik draag een bril en heb een beugel. Mijn linkeroog is slechter dan de rechter.
Ik ben best bang voor ernstige dingen en denk er veel aan. Dus het kan misschien door stress komen.

Hopelijk kunt u me helpen.

Groetjes Maureen

 

Comment author said

Door Karin Hogenboom op 28 september 2013 om 18:54

Beste Maureen,
Het kan ook door de druk van de beugel komen, in combinatie met de bril. Leg je handen met regelmaat op de plekken waar je de druk voelt. En als je ouders het goed vinden kan het een idee zijn naar een cranio sacraal therapeut te gaan, die kan wat doen aan de druk.
groetjes Karin

 

Comment author said

Door Dick op 31 oktober 2013 om 09:07

Hallo,

Ik heb al jaren zo af en toe pijn achter mijn linkeroog, meestal komt dit door verandering van het weer en trekt het na een paar uur wel weer weg. Al kan het soms vrij pijjnlijk zijn. Alleen vraag ik me wel af of ik me zorgen moet maken en toch hiervoor naar de huisarts moet gaan.
Gisterenavond had ik weer last van pijn achter mijn linkeroog. Heb toen een pijnstiller genomen, maar vanochtend kwam het weer opzetten. Wat kan ik het beste doen?

Groetjes Dick

 

Comment author said

Door Karin Hogenboom op 31 oktober 2013 om 12:37

Beste Dick,
Ga beginnen met palmeren. Zeker zodra je de pijn voelt. Wat gebeurt als je palmeert, wordt de pijn dan minder. Als je het prettig vindt om begeleiding te hebben bij het palmeren kun je eventueel mijn oogontspanningspakket bestellen. Daar staan ook drie zwaai oefening die ook zullen helpen bij de pijn in je oog. Het zwaaien zorgt ervoor dat je stopt met staren, wat pijn en spanning geeft. Je kunt hier kijken voor meer informatie.
http://volzicht.nl/oog-ontspannings-pakket/
Ook is het belangrijk naar je voeding te kijken. Te weinig verzadigde vetten en te weinig vitamine A kunnen ook pijnklachten geven. Je kunt er hier meer over teruglezen:
http://volzicht.nl/oogklachten/droge-ogen/droge-ogen-door-een-tekort-aan-vitamine-a/
Zorgen maakt helpt de pijn niet. Naar de huisarts gaan voor geruststelling kan natuurlijk altijd. Bedenk wel dat als je druppels of zo krijgt, er vaak bijwerkingen in zitten.

 

Plaats een reactie

*