headershadow

Latest Blogposts

Staar

Volgens de huidige medische wetenschap is een staaroperatie de enige oplossing bij staar. Wat is staar precies en is een operatie wel echt een goed idee? Wat zijn de nadelen van een staaroperatie? Is de aandoening ook op een natuurlijke manier te genezen? Dr. Bates heeft veel goede ervaringen met het behandelen van staar opgetekend. Hij gaf de patiënten een intensief oefenschema mee, waardoor zij leerden hun oogspieren te ontspannen. Een operatie was dan vaak niet meer nodig.

Ik geef cursussen om weer goed te leren zien zonder bril. Ogen en zien zijn mijn passie. Ik ontdek van alles over ogen, zien en hoe je het zicht weer kunt verbeteren. Mijn missie is om aan de wereld bekend te maken dat jezelf je ogen kunt verbeteren. Dit verbetert ook de kwaliteit van het leven. En dat….. dat wens ik iedereen toe!
Meer over

Gratis e-book!
Ontvang direct gratis zeven tips voor gezonde ogen!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

0 reacties op “Staar

Plaats een reactie

*Staar: grijze en groene staar

 

visuele cortexStaar is een oogaandoening die we vooral associëren met ouder worden. Als men deze vorm van staar bedoelt, gaat het om wat in de volksmond “grijze staar” wordt genoemd. “Groene staar” daarentegen is een heel andere aandoening: hiermee bedoelt men de oogziekte glaucoom. In dit artikel leg ik uit wat het verschil is tussen grijze en groene staar, en stip ik aan welke opvattingen er zijn met betrekking tot genezing. Als je daar nieuwsgierig van wordt, raad ik je aan het volgende artikel te lezen: Staar, voorbeelden uit de praktijk van dokter Bates.

Anatomie van het oog

Om de ziekte staar te kunnen begrijpen, moeten we diep het oog induiken. De aandoening treedt op in de lens, het geleiachtige, ovale orgaantje direct achter de pupil-opening. Via deze lens valt licht naar binnen, het oog in. De lichtstralen doorkruisen het glasvocht in het glasachtig lichaam en komen uiteindelijk terecht op het netvlies. Hier wacht een fijn netwerk van zenuwen de lichtprikkels op, om ze in een mum van tijd naar de visuele cortex te geleiden, het gedeelte van de hersenen dat zich achter in het hoofd bevindt. Hier worden de prikkels pas omgezet in beelden. Eigenlijk kijk je dus niet met je ogen, maar met je hersenen!

Grijze staar en groene staar

Het lijkt inderdaad zo te zijn, dat ouderdom de kans op het ontwikkelen van grijze staar, of cataract, vergroot. Bij grijze staar treedt een vertroebeling van de lens op. De lens bestaat uit een aantal over elkaar liggende, heldere, glasachtige laagjes, die in de loop der jaren steeds meer van hun plek schuiven en gaan verkleven en vervormen. Hierdoor wordt de lens grijs in plaats van doorzichtig. De lichtstralen vallen niet meer naar behoren recht het oog in, maar worden gebroken en vervormd voordat ze het netvlies bereiken. Dit proces van staarvorming verloopt meestal langzaam en het zicht wordt met de jaren steeds troebeler. Bij groene staargrijze en groene staar doorsnede oog gaat het om glaucoom en dit is een heel ander verhaal. Glaucoom is eigenlijk een verzamelnaam van allerlei afwijkende omstandigheden in het oog, die leiden tot beschadiging of afsterven van de oogzenuw, met vernauwing van het blikveld tot gevolg. De belangrijkste oorzaak van glaucoom is de slechte doorbloeding van de oogzenuw. “Glaucoom” en “verhoogde oogdruk” worden vaak in één adem genoemd. In veel gevallen is een verhoogde druk in het oog inderdaad de oorzaak van het afknellen van het weefsel rond de oogzenuw, waardoor deze niet genoeg bloed, voeding en zuurstof krijgt. Maar waardoor ontstaat deze hoge druk? En wat is eraan te doen? Lees in Hoe kom ik van mijn glaucoom af? de interessante mening van dokter Bates hierover.

Opvattingen omtrent grijze staar

Veel mensen die een dagje ouder worden, lopen rond met een milde vorm van staar zonder dat ze er ooit voor bij een dokter zijn geweest. Met het klimmen der jaren neemt de kans toe op verschuiving en verkleving van de laagjes in de lens, waardoor het beeld steeds troebeler wordt. In de reguliere geneeskunde is de heersende opvatting dat er aan deze vorm van staar niets te doen is. De veroudering zorgt nu eenmaal voor minder gezond en minder soepel weefsel. De enige remedie is opereren, zo hoort men vaak. Tijdens zo’n operatie wordt de aangedane lens in zijn geheel weggezogen en komt er een heldere kunstlens voor in de plaats.

Ik kan me veel meer vinden in de opvattingen van dokter Bates. Volgens deze intelligente, andersdenkende oogarts uit het begin van de vorige eeuw, zijn eigenlijk bijna alle oogproblemen terug te voeren op een te hoge spierspanning in en om het oog. Ook grijze staar. Bates is ervan overtuigd dat het optreden van cataract te danken is aan het jarenlang rondlopen met verkeerde kijkgewoonten. Als de druk op de lens altijd te hoog is door een te grote spanning in de oogspieren, raken de glasachtige laagjes in de lens op den duur uit het lood en gaan verschuiven. Volgens Bates is voorkoming maar ook genezing van staar absoluut mogelijk. Oefenen in ontspannen kijken is de sleutel.

Opvattingen omtrent glaucoom

Als het woord “glaucoom” valt, geldt nog sterker dat men in de paniek schiet. Van deze aandoening wordt gedacht dat hij caleidoscooponomkeerbaar is en snel leidt tot onherstelbaar verlies van het zicht. In sommige gevallen is dit inderdaad zo. Maar hoewel het raadzaam is om voorzichtig te zijn met glaucoom en ervoor te zorgen dat een oogarts af en toe de oogdruk controleert, kun je zelf een heleboel stappen zetten op weg naar genezing op een natuurlijke manier. Want ook hier geldt volgens Bates dat in veel gevallen van glaucoom een te hoge spierspanning het probleem veroorzaakt. Door een te hoge spanning vervormt het oog, waardoor vocht niet naar behoren kan worden afgevoerd en de druk oploopt. De oogzenuw komt dus in de knel door een verhoogde oogdruk, maar de verhoogde oogdruk ontstaat doordat het oog onder hoogspanning staat. Het goede nieuws? Je kunt het heft in eigen handen nemen en klachten voorkomen en zelfs genezen.

Wil jij van je oogklachten af?

Door te blijven wandelen op de platgetreden paden zal de conditie van je ogen waarschijnlijk verder verslechteren. Als je echt van je oogklachten af wilt, moet je zelf besluiten tot actie over te gaan. Je kunt nu de eerste stap zetten en beginnen met het downloaden van mijn gratis e-book. Daarin geef ik je zeven heldere tips om je te helpen je ogen te genezen en weer goed te gaan zien.

Schrijf je hier in:

zeven tips om goed te gaan zien

 

 

 

Jouw ogen zijn mijn passie. Ik geef cursussen, introductieworkshops en privélessen, waarin ik je leer hoe je met de methode van Dr. Bates op een krachtige manier voor je ogen kunt zorgen. Velen vóór jou hebben er al baat bij gehad. Er is ook een digitale cursusvariant, waarmee je thuis op de bank aan de slag kunt en waarin ik je in zestien weken begeleid naar gezonde ogen. Klik hier voor een overzicht van alle cursusmogelijkheden.

Wil je een reactie achterlaten, zodat ook anderen profijt kunnen hebben van jouw ervaringen? Dat kan middels onderstaand reactieformulier.

 

Ik geef cursussen om weer goed te leren zien zonder bril. Ogen en zien zijn mijn passie. Ik ontdek van alles over ogen, zien en hoe je het zicht weer kunt verbeteren. Mijn missie is om aan de wereld bekend te maken dat jezelf je ogen kunt verbeteren. Dit verbetert ook de kwaliteit van het leven. En dat….. dat wens ik iedereen toe!
Meer over

Gratis e-book!
Ontvang direct gratis zeven tips voor gezonde ogen!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

10 reacties op “Staar: grijze en groene staar


Comment author said

Door Bertus op 6 maart 2013 om 15:53

Dag Karin,

Ik ben 68 jaar en circa 5 jaar geleden heb ik een staaroperatie ondergaan aan mijn rechteroog.
Later is nastaar ontstaan die ( gedeeltelijk 0 is weggelaserd. Inmiddels is daar een macula pucket geconstateerd.Oorzaak onbekend. Een operatie wordt als risicovol gezien.
Nu heb ik links grijze staar die ,objectief gezien, rijp is voor een staaroperatie.
Bij slechte lichtomstandigheden kan ik niet meer scherp onderscheiden.
Voor veraf gebruik ik een bril, lezen gaat zonder bril.
Inmiddels heb ik een rasterbril besteld en ben benieuwd of dat wat "verlichting" geeft.
Simpele vraag: wat raad je mij aan?

 

Comment author said

Door ann op 11 juli 2014 om 20:06

mevr.hogenboom.
ik heb deze week te horen gekregen dat ik staar heb .iaan mijn lui oog.
over mijn linker oog werd niks gezegd tot dat ik bij de opticien kwam bleek ik daar ook staar aan te hebben mijn zicht is met nieuwe glazen dadelijk 30 tot 35 % .
ik ben dus behoorlijk geschrokken maar wil liever geen operatie ,om dat recht er oog toch geen zicht meer krijgt is nu 10%.
dat werdt al meeen gezegd. ik ben begonnen met oefeningen .denkt u dat ik weer gezonde ogen kan krijgen
vriendelijk groetend ann

 

Comment author said

Door Karin Hogenboom op 13 juli 2014 om 19:21

Je kunt de gezondheid van je ogen zeker verbeteren. Geduld is hierbij belangrijk. Palmeren is een heilzame oefening voor staar, maar ook kijken naar je voeding. Ik adviseer mensen aan de levertraan van Green Pasture te gaan en de boterolie van Green Pasture, magnesium en bouillon te gaan maken van beestenbottenbouillon. je kunt er hier meer informatie over terugvinden:
http://volzicht.nl/dr-bates-en-palmeren/

http://volzicht.nl/natuurlijk-goed-zien/voeding/
http://volzicht.nl/magnesium-ontspant-de-ogen/

Ook veel eten van kokosolie is goed voor de gezondheid van de ogen, hier heb ik helaas nog geen artikel over geschreven, die komt er nog aan.

 

Comment author said

Door Mevr, A.Korthout. op 29 augustus 2014 om 15:09

Ik heb aan beide ogen sta operatie gehad . Maar heb nu na een paar weken nog steeds pijnlijke rode ogen.ook de druppels van de arts hiervoor helpen weinig of niets. Ik ben al 79 jaar maar nu zonder bril na de operatie al zes weken geleden ,nog steeds pijn . Gisteren heb ik via het ziekenhuis hiervoor capsules met steriel water gekregen voor te druppelen , ik ben er echt wat verdrietig van . Wat denkt u van droge ogen na operatie. ?? Met dank en groet Mevr Anneke Korthout.

 

Comment author said

Door Karin Hogenboom op 29 augustus 2014 om 21:40

Dat u droge ogen heeft gekregen na de operatie, kan heel goed komen door de ogenspreiders die mogelijk zijn gebruikt. Ik weet eerlijk gezegd niet of dat nog steeds zo gebeurt, maar deze spreiders worden op de ogen gezet zodat de oogleden gespreid zijn en ze daardoor goed bij het oog kunnen. Maar dit heeft als nadeel dat de spiertjes in de oogleden kunnen scheuren, waardoor de oogleden niet meer goed kunnen sluiten. Hierdoor verdampt het oogvocht en worden de traanklieren niet goed gestimuleerd. Ook nu is palmeren een goede oefening om te gaan doen. Daarnaast kan ik u aanraden om onderstaand artikel over vitamine A te lezen, heel belangrijk voor droge ogen. Maar wel goed het artikel lezen, niet zomaar voedingsupplementen gaan kopen bij de winkel, alleen de produkten die ik in het artikel aanraad. Omdat in de supplementen synthetische vitamine A zit, dat is echt niet goed. U heeft het in natuurlijke vorm nodig. http://volzicht.nl/oogklachten/droge-ogen/droge-ogen-door-een-tekort-aan-vitamine-a/

 

Comment author said

Door Mevr, A.Korthout. op 29 augustus 2014 om 15:14

Na operatie van een paar weken geleden doen blijde ogen nog steeds behoorlijk pijn en zien rood. De oogarts heeft gisteren zeer kleine flesjes water gekregen Dat zal ik nu proberen . Maar ik ben best wat verdrietig , en vind dat ik na de operatieeerde meer last heb dan er voor.
Met vriendelijke groet, van best wat verdrietige

Mevr Anneke Korthout

 

Comment author said

Door Karin Hogenboom op 29 augustus 2014 om 21:35

Dat klinkt niet fijn en kan me voorstellen dat u verdrietig wordt van de pijn. Wat ik kan adviseren is palmeren, dit heeft een heel rustgevend effect op de ogen en kan goed helpen bij de pijn. U kunt hier meer lezen over palmeren:
http://volzicht.nl/dr-bates-en-palmeren/

 

Comment author said

Door Livia op 1 september 2014 om 21:21

Heeft een cursus voor mij zin? Ik heb -17 ca. Op beide ogen, en beginnende grijze staar. Ik ben 47 jaar oud. Hartelijke groeten.

 

Comment author said

Door Karin Hogenboom op 2 september 2014 om 05:43

Jazeker heeft het zin. Het is juist bij zo'n sterkte heel belangrijk om in je ogen te gaan investeren.

 

Plaats een reactie

*