headershadow

Latest Blogposts

Oogdruk

Oogdruk, een essentieel aspect. De druk in je ogen mag niet te hoog zijn, maar ook niet te laag. Als de druk te laag is, verliest het oog zijn vorm waardoor het licht/beeld niet meer precies op de juiste manier op het netvlies valt en dus het zicht achteruit gaat. Je zou het kunnen vergelijken met een bal die niet hard genoeg is opgeblazen, die verliest ook zijn mooie ronde vorm. De ronde vorm van de oogbal is belangrijk omdat alles goed in vorm en op de goede plaats blijft, en daardoor de projectie van het licht precies op het netvlies valt.

Een te hoge oogdruk daarentegen, is ook niet goed, want dat brengt schade toe aan je oog en leidt tot glaucoom en beschadiging van de oogzenuw.

Het oog is een wonder van de natuur

Het menselijk oog is een wonder van de natuur. Het hele proces van zien is, als je het goed beschouwt, iets fantastisch. Het vallen van het licht in je oog, het signaal dat naar je hersens gestuurd wordt, hoe vervolgens die informatie in je hersenen omgezet wordt en natuurlijk hoe alle onderdelen op dat traject samenwerken; als je daar eens over nadenkt dan kun je niet anders dan onder de indruk zijn.

 Elk onderdeel van het oog en elk aspect van het visuele proces is belangrijk en als er bij een bepaald onderdeel iets mis is, raakt het evenwicht verstoord. Het kleinste detail kan een groot effect hebben op langere termijn. Neem nou bijvoorbeeld het knipperen met je ogen; op het eerste gezicht lijkt dat een klein en onbelangrijk detail. Maar als je bijvoorbeeld niet frequent genoeg met je ogen knippert, dan krijg je last van droge ogen en gaan je ogen ontsteken, wat weer tot ergere klachten kan leiden.

Hoe wordt de oogdruk in stand gehouden?

Onze oogbol is gevuld met een gel-achtig vocht. Doordat dit vocht onder druk staat, behoudt het oog zijn vorm en zorgt zo dat alles mooi op zijn plaats blijft. Het kamerwater in de oogbol wordt continue ververst en het legt ook een bepaalde route af in het oog; het ‘corpus ciliare’ (1) scheidt voortdurend vocht af in de achterste oogkamer. Dit vocht gaat via de pupil (2) naar de voorste oogkamer (3)waar het via inwendige kanaaltjes naar de bloedbaan wordt afgevoerd, zie afbeelding. Dit is dus een inwendig systeem en dit vocht heeft dus niets met traanvocht te maken.

oogdrukoogdruk2

Je ziet wel dat er hier sprake is van een uitgebalanceerd systeem. Als de afvoer van het vocht geblokkeerd raakt of het corpus ciliare te veel vocht produceert, dan loopt de druk in de oogbol op. Als het vocht daarentegen sneller wordt afgevoerd dan aangemaakt neemt de druk juist af. Helaas is vaak niet precies aan te tonen wat de oorzaak is van te hoge of te lage oogdruk.

Kun je zelf iets doen om je oogdruk goed te houden?

In de reguliere medische wereld is men over het algemeen van mening dat je zelf niets kunt doen om je oogdruk goed te houden. De behandeling bij de oogarts bestaat uit het verlagen van de oogdruk. Dit kan door middel van druppels, een laserbehandeling of een operatie. Maar ook hier wordt weer helemaal niet gekeken naar de onderliggende oorzaak. In de moderne medische wereld blijft men er steeds van uitgaan dat oogafwijkingen meestal een onomkeerbaar proces zijn en dat ze losstaan van eet-/leefgewoonten.

Dr. Bates dacht daar heel anders over. Hij kwam er eigenlijk bij toeval achter dat patiënten met glaucoom veel baat hebben bij ontspanningsoefeningen, doordat een patiënte van hem (na geopereerd te zijn waarna haar situatie verslechterde) ontspanningsoefeningen deed tegen de pijn. Tot hun beider verbazing verbeterde haar zicht ook door deze oefeningen. Sindsdien adviseerde hij zijn patiënten met een te hoge oogdruk om ontspanningsoefeningen voor de ogen te doen en in veel gevallen verbeterde het zicht bij deze patiënten. Dr. Bates heeft heel veel onderzoek gedaan en telkens weer bleek dat overspanning van de uitwendige spieren van de oogbol de oorzaak waren van de oogafwijkingen. Door deze overspanning verandert  de vorm van de oogbol en dat heeft slecht zicht tot gevolg. Het evenwicht in het oog raakt verstoord en dat uit zich in slecht zien, te hoge oogdruk, oogproblemen enzovoorts.

Oogdruk verbeteren door ontspannen van de ogen

Ook bij oogdruk zit de remedie hem dus in het ontspannen van de ogen. Dr. Bates heeft een aantal ontspanningsoefeningen voorgeschreven aan zijn patiënten, zoals ‘palmeren’, ‘zonnen’ en ‘zwaaien’. Vooral palmeren (waarbij je je handpalmen op je ogen houdt) is heel weldadig en rustgevend voor je ogen. Je ogen krijgen echt de kans om even bij te komen, je voelt onmiddellijk het verschil. Je kunt zelf je oogdruk in de gaten houden door het regelmatig te laten meten en als je oogdruk niet goed is, kun je de oefeningen van dr. Bates doen en zelf ontdekken of het helpt!

Ontvang gratis zeven tips om goed te gaan zien!

Je kunt heelveel zelf doen om je oogdruk te verminderen en te genezen. Lees in mijn gratis e book zeven krachtige tips die mij hebben geholpen van mijn bijziendheid af te komen en die ook zeer effectief zijn bij oogdruk.

 

Ik geef cursussen om weer goed te leren zien zonder bril. Ogen en zien zijn mijn passie. Ik ontdek van alles over ogen, zien en hoe je het zicht weer kunt verbeteren. Mijn missie is om aan de wereld bekend te maken dat jezelf je ogen kunt verbeteren. Dit verbetert ook de kwaliteit van het leven. En dat….. dat wens ik iedereen toe!
Meer over

Gratis e-book!
Ontvang direct gratis zeven tips voor gezonde ogen!
Je gegevens zijn veilig. Wij hebben net zo'n hekel aan spam als jij

4 reacties op “Oogdruk


Comment author said

Door Marjolein Zuidveld op 20 november 2012 om 11:46

Geachte heer, mevrouw,

In het artikel 'Oogdruk' wordt ingegaan op de manier van dr. Bates om een te hoge oogdruk tegen te gaan. Is er soortgelijke informatie met het oog op een te lage oogdruk tegen te gaan? Ik zit namelijk nog net boven de ondergrens van wat acceptabel is voor de ooggdruk en ik probeer wat meer informatie te verzamelen hierover. Kunt u mij hiermee helpen?

Met vriendelijke groet,
Marjolein Zuidveld

 

Comment author said

Door Karin Hogenboom op 20 november 2012 om 20:04

Beste Marjolein,
Ik heb hier geen informatie over paraat, maar wat Bates doet is eigenlijk bij alle oogproblemen hetzelfde. Het gaat erom dat er disbalans is in de ogen of de oogdruk te hoog of te laag is. Die kun je op dezelfde manier aanpakken. Ik kan je adviseren om mijn e book met zeven tips om goed te gaan zien te downloaden. Dat zijn zeven krachtige tips die heel goed zijn voor je ogen.
http://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/

 

Comment author said

Door J.H. Feimann op 21 mei 2014 om 09:39

ik ben gisteren voor controle aan mijn ogen naar de afd. oogheelkunde van het ziekenhuis geweest.
Bij de oogdrukmeting was de druk in mijn rechteroog 18 en links 24.
24 is boven het gemiddelde begreep ik.
Vraag : tussen welke waardes moet de oogdruk liggen?
vr.gr.
J.H. Feimann

 

Comment author said

Door Karin Hogenboom op 24 mei 2014 om 08:27

Ik ben een specialist in het gezond krijgen van ogen, daar kan ik je goed bij helpen. Meer informatie over de waardes van de oogdruk, kun je bij je behandelend arts navragen.
Wat een goede manier is om de oogdruk weer te laten dalen, wat volgens mij een veel interessantere vraag is, is palmeren van de ogen. Via deze link kun je daar meer over lezen: http://volzicht.nl/dr-bates-en-palmeren/

 

Plaats een reactie

*