Lui oog als gevolg van strabisme

kindertekening lui oogMevrouw Strik heeft een lui oog als gevolg van strabisme. Ze is bijna tachtig jaar. Sinds ze klein was draagt ze al een bril, maar met haar rechteroog heeft ze nooit scherp kunnen zien. Als kind keek zij scheel, een aandoening waarbij de spanning in de oogspieren in onbalans is. Bij strabisme kijkt het ene oog recht vooruit maar staat het andere naar binnen, naar buiten, omhoog of omlaag gedraaid. “Ik heb er nog steeds een trauma van dat mijn goede oog elke dag werd afgeplakt met een ooglapje,” zegt mevrouw Strik. “Dat trauma heb ik mijn leven lang met me meegedragen”. Ik kan het me heel goed voorstellen. De zintuigen van een jong kind staan wijd open en dat is niet voor niets: kinderen ontwikkelen zich razendsnel en daarbij hebben zij ogen, oren, reuk, smaak en tastzin hard nodig.

Lui oog als gevolg van strabisme

Een kind kan tot de leeftijd van een jaar of acht door scheelzien een lui oog (amblyopie) ontwikkelen. De hersenen krijgen twee beelden te verwerken omdat beide ogen niet naar hetzelfde punt kijken. In principe zie je dan dubbel, maar op jonge leeftijd zijn de hersenen nog zo flexibel dat ze een van beide beelden kunnen onderdrukken. Ze accepteren alleen het beeld dat het goede oog doorgeeft. Het scheelziende oog doet niet meer mee, het stopt met accommoderen en de ontwikkeling stagneert. Om dit te voorkomen plakken oogartsen het goede oog af, in de hoop dat het luie oog zich blijft oefenen in scherpstellen. Als dit niet lukt, blijft het luie oog altijd wazig zien, ook met bril.

Trauma door afplakken van een lui oog

Bij mevrouw Strik heeft het afplakken duidelijk niet geholpen, want ze heeft nog steeds last van haar luie oog. Als kind heeft ze jammer genoeg wel erg moeten lijden onder haar oogpleister. “Ik had geen zicht meer op alles wat er om me heen gebeurde en voelde me heel naar. Ik werd ook gepest met mijn ooglapje en dat maakte het gevoel van onveiligheid nog groter.” Nu zit de bijna tachtig jaar oude dame bij mij in de praktijk. Blijkbaar is zij nog niet klaar met de hele geschiedenis rondom haar ogen. Een dappere keuze op deze leeftijd. “Een mens is nooit te oud om te leren,” zegt ze. Hoever we nog kunnen komen met het verbeteren van haar zicht door middel van de oefeningen van dr. Bates die ik mensen aanleer, kan ik niet voorspellen. Maar ik weet uit ervaring dat ze haar jeugdtrauma’s zal tegenkomen als ze aandacht aan haar ogen gaat schenken. En welk cadeau kun je jezelf beter geven dan het helen van oude wonden?

Vraagtekens bij pleisters plakken

Natuurlijk is het belangrijk om te voorkomen dat een kind een lui oog krijgt als gevolg van scheelzien. Ik heb echter mijn vraagtekens bij de standaardbehandeling van het afplakken, om de volgende redenen:


 

  • Door een oog af te plakken neem je vijftig procent van het licht weg. Licht is belangrijk voor de ontwikkeling van de ogen, voor het functioneren van de organen en voor een goede werking van het hormoonstelsel.kind met handen op wangen
  • Een oogpleister beperkt een kind in zijn zicht. Hij gaat dit compenseren door een scheefstand van hoofd, schouders en nek. Dit levert weer extra spanningen op. En nieuwe klachten.
  • Afplakken kan logischerwijs een effect op de algehele ontwikkeling hebben, doordat een van de zintuigen maar voor de helft meedoet.
  • Afplakken is symptoombestrijding. Een doekje voor het bloeden. Zoek liever naar de achterliggende oorzaak van de scheefstand van het oog en probeer het weer recht en actief te krijgen.
  • Het risico bestaat dat een kind er een trauma aan overhoudt.







  • Alternatieven voor de oogpleister

    Als je toch kiest voor afplakken om een lui oog te voorkomen, gebruik dan in plaats van een pleister liever een bril met één mat glas. Zo dek je het oog wel af maar neem je niet het licht weg. Bovendien zet je een bril makkelijker even op en af. Je kunt ook proberen het oog maar gedeeltelijk af te plakken. Knip daarvoor de buitenzijde van de oogpleister weg. Zo bedek je wel de fovea op het netvlies, het gedeelte dat het scherpstellen regelt, en wordt het luie oog gedwongen actief te blijven.  Maar je neemt niet het hele zicht weg.

    Mijn opvatting is dat je liever het oog helemaal niet afplakt. Maar wat dan…? Om een lui oog te voorkomen, moet het scheelzien toch op jonge leeftijd worden gecorrigeerd? Mijn advies is te zoeken naar de oorzaak van het scheelzien. Alternatieve therapeuten stellen dat het te maken heeft met een verschuiven van de wervels tijdens de geboorte en met name met een scheefstand van de eerste nekwervel. Door de wervels weer recht te laten zetten, bijvoorbeeld door een AtlasPROfilaxtherapeut, kan veel aan de scheefstand worden gedaan. In combinatie met Cranio Sacraal Therapie wordt het effect nog groter. Lees voor meer informatie over deze behandelingen en de werking ervan het artikel: Alternatieve behandelingen bij strabisme.

    kindertekeningDr. Bates en het luie oog

    De oogoefeningen van dr. Bates, die ik je aanleer in mijn praktijk voor beter zien op een natuurlijke manier, zijn gericht op het ontspannen en vitaliseren van de oogspieren. Het zicht verbetert en de ogen worden sterk en gezond. Ook met jonge kinderen kun je spelenderwijs aan de slag met deze oefeningen. In combinatie met bovenstaande alternatieve behandelingen, die weinig belastend voor kinderen zijn en eigenlijk alleen maar positieve effecten hebben, kun je werken aan de oorzaak van het scheelzien én aan het stimuleren van het luie oog.

    Wat kun je dan doen om een lui oog te herstellen of te voorkomen.

    Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

    Klik hier om het e-book te downloaden


    Wie ben ik?

    Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.



    Hartelijke groeten,

    Karin Hogenboom

    Specialist in Gezonde Ogen