Ouderdomsverziendheid

oud boek met loepOuderdomsverziendheid of presbyopie, je komt er niet onderuit. Vanaf een jaar of veertig, vijfenveertig, moeten de meeste mensen wel aan een leesbril. Als je nog wat ouder wordt, is er geen ontkomen meer aan. Negentig procent van de 55-plussers draagt een bril. En van alle mensen die 75 jaar en ouder zijn, gaat nog maar twee procent brilloos door het leven. We kunnen ons er dus beter bij neerleggen en op zoek gaan naar een hip leesbrilletje. Onze slechte ogen hebben we net zo goed verdiend als onze grijze haren. Toch? Of niet!

Ouderdomsverziendheid anders bekeken

De Amerikaanse oogarts Bates, grondlegger van de methode voor natuurlijk zien, noemde een bril ook wel “optische krukken”. En inderdaad, een bril is een hulpmiddel om een probleem in het lichamelijk functioneren te corrigeren. Niets meer en niets minder. Je kunt kiezen voor deze makkelijke oplossing en je slechter wordend zicht verhelpen met een leesbril. Maar wat is eigenlijk de oorzaak van slecht zicht en zijn er ook alternatieven voor de bril? Ja, want je kunt veel zelf doen voor het behoud van gezonde ogen. Door goed voor ze te zorgen kun je ze helpen scherp te blijven zien op een natuurlijke manier, dus zonder bril of leesbril. Dr. Bates en zijn aanhangers ontwikkelden tientallen oefeningen die de ogen gezond houden of de vitaliteit helpen herstellen. Daarnaast is voeding een belangrijke factor.

Wat is ouderdomsverziendheid?

Ouderdomsverziendheid begint dus al vanaf grofweg vijfenveertig jaar. Een normaal oog ziet scherp doordat verschillende lichtstralen via de pupil door de lens naar binnen vallen en keurig achterin de oogbol op het netvlies samenkomen. Daardoor ontstaat een scherp beeld. De lens past zich aan, wordt platter als je ver weg kijkt en boller voor het zien dichtbij. Door dit accommoderen, waarbij de oogspieren zich aanspannen of juist ontspannen, vallen alle beelden scherp op het netvlies. Het verouderingsproces zorgt ervoor dat de lens minder soepel ouderdomsverziendheid begint al bij veertig jaarwordt en de oogspieren minder flexibel. Een dubbel probleem dus bij het scherpstellen. Bij verziendheid vallen de beelden een stukje achter het netvlies en zien we alles wat dichtbij is wazig. Bij bijziendheid valt het beeld juist vóór het netvlies.

Geef je ogen aandacht door te "palmeren"

Een leesbril opzetten is symptoombestrijding. Eigenlijk zeg je op zo'n moment tegen je ogen: “Stil maar jongens, span je maar niet meer zo in. Ouderdom komt nu eenmaal met gebreken.” Maar het lichaam is ontzettend flexibel. Iedere verandering die je gezondheid ten goede komt, zal altijd dankbaar door het lichaam worden opgepakt. Verouderingsprocessen kunnen worden gestopt of gekeerd.


Begin gewoon met de ogen aandacht te geven en zie hoe ver je kunt komen. Een goede oefening, een weldaad voor de ogen, is "palmeren". Ga recht op en stoel zitten met je ellebogen gesteund op tafel. Leg een dun kussentje onder je ellebogen en zorg dat je comfortabel zit. Warm je handen op door je handpalmen tegen elkaar te wrijven en leg ze daarna als kommetjes over je gesloten ogen. Je vingers kruisen elkaar op je voorhoofd. Adem rustig in en uit. Zie je hoe fluwelig zwart en donker het is? En voel je hoe dit donker je ogen goed doet? Sta je ogen toe zich te ontspannen en voel hoe ze wegzakken in de kassen. Daar laten ze alle spanning los en drijven ze rond in een badje van helende duisternis. Laat ze lekker dobberen zolang je maar wilt, maar minimaal vijf minuten. Herhaal het palmeren zo vaak als je kunt.


Het zal niet lang duren voordat je veranderingen gaat opmerken in je zicht. Soms gaat dit heel snel. Een van mijn cursisten had al jaren een leesbril en leerde op de eerste cursusdag palmeren. Toen ze na een kwartier haar handen weghaalde en haar ogen opende, kon ze tot haar verbazing zonder moeite lezen wat er op de informatiebrief stond die vlak voor haar op tafel lag. Niet bij iedereen gaat het zo snel en het is belangrijk om niet te focussen op een bepaald resultaat. Het verbeteren van je zicht gaat met golven. Maar als je de oefeningen trouw doet en openstaat voor alles, kunnen er bijzondere dingen gebeuren.

De juiste verzorging van je ogen

Je hebt vast wel gemerkt dat je minder goed kan lezen als je moe of gespannen bent. In ons leven staan we behoorlijk onder druk en dat uit zich in stressklachten, zoals vermoeide ogen en wazig zien. Diepe ontspanning, die ontstaat als je de palmeeroefening doet, is een weldaad beweeg de ogen tijdens het werkenvoor chronisch gespannen oogspieren. Maar er zijn nog veel meer manieren om de ogen in vorm te houden. Gek genoeg doe je dat juist door ze veel te bewegen, want ze zijn niet gemaakt om te staren maar om heel vaak subtiel te verspringen van punt naar punt. Wissel veraf en dichtbij kijken zoveel mogelijk af, maar wel altijd op een ontspannen manier. Zorg dat je niet te lang achter elkaar naar één afstand kijkt, zoals dat het geval is als je achter de computer zit. Leer weer knipperen zoals het hoort, gun je ogen voldoende echt daglicht en slaap in een donkere slaapkamer. En zo is er nog veel meer wat je kunt doen. In mijn cursussen leer ik je alles over de juiste verzorging van de ogen.

Voeding voor gezonde ogen

Onze ogen hebben honger. Ze gaan in staking doordat wij niet goed eten. Als we ervoor zorgen dat we de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen, blijven ze beter in vorm. Helaas zijn we ons leven lang al bang gemaakt voor het eten van verzadigde vetten, terwijl we hieruit de stoffen kunnen halen die onze ogen gezond en vitaal houden. Ons hele lichaam floreert op vetten en we zouden er veel meer van moeten eten. De hersenen hebben bijvoorbeeld een grote behoefte aan cholesterol, terwijl men ons juist probeert wijs te maken dat we daar zo min mogelijk van binnen mogen krijgen.


In plaats van lekker en gezond vet, orgaanvlees dat veel vitamine A bevat en volle melkproducten van grasgevoederd, biologisch vee, eten we een overdaad aan koolhydraten. Die veroorzaken allerlei ontstekingsreacties in het lichaam en zorgen er ook voor dat de gezondheid van onze ogen achteruit gaat. Wil je meer weten over het verband tussen voeding en gezonde ogen? Lees dan de artikelenreeks Voeding en ogen.


Wat kun je dan doen om ouderdomsverziendheid te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.



Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen