Reinig je darmen voor gezonde ogen

Schone darmen helpen je om beter te zien, dus reinig je darmen voor gezonde ogen. Zelf laat ik met regelmaat darmspoelingen uitvoeren door middel van Colon Hydrotherapie. Het valt me altijd op dat ik na zo’n darmspoeling beter zie. Vooral mijn blikveld wordt groter: ik zie meer, scherper en helderder. Ik ga voor de behandeling naar de natuurgeneeskundige praktijk Santura in Driebergen. De route van het station naar de praktijk voert door een bos. Een prachtig stukje om te lopen, maar na afloop van de Colon Hydrotherapie, weer op weg naar het station, is deze wandeling helemáál spectaculair. Ik zie dan veel meer diepte, en dat is sprookjesachtig mooi als je in een bos loopt. Het is alsof de bomen uit het beeld springen.

In mijn blog van twee weken geleden besprak ik al het verband tussen lekkende darmen en oogklachten. Van wazig zien tot allerlei nare oogaandoeningen; lekkende darmen spelen een grote rol bij het ontstaan ervan. Onnatuurlijke voedingsmiddelen hebben in de meeste gevallen al jarenlang de kans gehad onze gezondheid aan te tasten. En ook bacteriën in de darmenmilieuvervuiling, elektrosmog en stress vormen een zware belasting voor onze darmen. De afvalstoffen die aan de darmwand vastkleven, vormen gifstoffen. Als die gifstoffen te lang in de darm blijven hangen, worden ze via de darmwand weer opgenomen in de bloedbaan. Dit proces kan op allerlei plaatsen in het lichaam klachten veroorzaken, ook in je ogen. Klik hier om het blogartikel te lezen.

Op weg naar balans

In de daaropvolgende blog legde ik uit wat je kunt doen om je darmen weer gezond te maken. Natascha Campbell geeft in haar boek Gut and Psychology Syndrome allerlei adviezen die helpen om de balans weer te herstellen. Naast het eten van probiotica en iedere dag beestenbottenbouillon, adviseert zij ook om de darmen te reinigen door middel van Colon Hydrotherapie en klysma’s, zeker als je last hebt van verstopping. In deze blog praat ik je bij over de ins en outs van de darmreiniging.  Klik hier om de blog van vorige week te lezen, over de voedingstips van Campbell.

Zo werkt een darmspoeling

Tijdens de Colon Hydrotherapiebehandeling worden de darmen over de gehele lengte gespoeld met schoon gefilterd water op lichaamstemperatuur. Dit heet een hoge darmspoeling. De therapeut brengt een canule in via je anus, waardoor het water op een gecontroleerde manier naar binnen stroomt. Via een apparaat regelt de therapeut de druk, want het is belangrijk dat jijzelf én je darmen niet schrikken. Als het naar binnen stromen van het water te snel en met te veel druk gaat, krampt de darm namelijk samen. Dan kan het water niet helemaal tot bovenin de darm komen, maar wordt het al snel weer naar buiten geperst. Dit is een natuurlijk reactie. Bij alles wat onbekend is en ‘gevaarlijk’ lijkt, reageert je zenuwstelsel met een vecht- of vluchtreactie, en vooral de darmen zijn heel gevoelig op dit gebied. Bij het reinigen van de darmen is het dus essentieel dat het spoelen absoluut geen stress oproept. Tijdens de behandeling is alles daarop gericht, bijvoorbeeld door het secuur regelen van de waterdruk.

Werkt een klysma ook goed?

Iedereen die zelf thuis wel eens een klysma doet, weet dat je de druk van het water daarbij niet kunt regelen. Een van de redenen waarom een klysma vaak minder goed werkt dan een hoge darmreiniging, is dat het water onder te veel druk naar binnen wordt gespoten. Het gevolg is dat de darm schrikt en zich snel samentrekt, waardoor het water zijn weg naar boven niet kan vinden. Er wordt dan dus maar een klein stukje van de darmen gereinigd. Als je een klysma laat uitvoeren door een deskundige, zijn de resultaten vaak wel beter.

Losgeweekt vuil

Tijdens de hoge darmspoeling masseert het water zachtjes alles wat het tegenkomt en zet het de darmwand waterdruppelsals het ware ‘in de week’. Het spoelen helpt voorzichtig de natuurlijke peristaltiek op gang, waardoor vastgekoekt vuil kan loskomen. En terwijl je daar lekker op de behandeltafel ligt en de therapeut je geheel op je gemak heeft gesteld, kun je zelf meekijken wat er allemaal je lichaam verlaat. De buis waardoor het water, als het door de darm heen is geweest, weer wordt afgevoerd, is transparant en verlicht. Veel mensen zijn verbaasd over welke substanties ze voorbij zien stromen.

En de goede bacteriën dan?

Iemand vroeg mij laatst of het reinigen van de darmen niet ook de goede bacteriën wegspoelt, de bacteriën die we nodig hebben voor een goede spijsvertering. Die leven immers ook op de darmwand? Feit is, dat de goede bacteriën zich direct aan de darmwand zelf vasthechten. Als er zich daar echter een dikke, aangekoekte laag met plak bevindt, kunnen deze goede bacteriën zich niet meer hechten en zullen juist de slechte bacteriën zich vermenigvuldigen en actief worden. Als de darm schoon is, vaak na meerdere darmspoelingen, kunnen de goede bacteriën weer beter hun werk doen. Je kunt het beste de gezondheid van de darmen na de spoelingen ondersteunen met juiste voeding, voldoende vochtinname en lichaamsbeweging. Zelf vul ik op advies deze reinigingen aan met het nemen van Oxypowder.

Een beetje gek is het welwandeling in het bos

Een beetje gek is het wel, een eerste keer een darmreiniging laten doen, zo’n canule in je anus. Prettige begeleiding is dan cruciaal en die heb ik altijd gehad van therapeut Liesbet Muijlwijk bij Santura. Al snel is het ongemak vergeten. Liesbet begeleidt je op een prettige manier, ze zorgt ervoor dat je je volkomen ontspannen kunt voelen. En dan is het best lekker, dat warme water in je buik. Ik vind het grappig om te zien wat mijn lichaam allemaal verlaat door de plastic buis. Na afloop voel je je echt schoon en gezuiverd en….een wandeling naar het station, door het bos, wordt opeens een hele nieuwe ervaring voor je ogen!

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 03 Apr 2016

Binnenkort,in april,onderga ik een coloscopie,de chirurg kijkt dan of er geen fistels in de dikke darm zitten.Daar voor moet je eerst de darmen laxeren. Fijn om te weten dat dit ook goed voor de ogen is. In het voorjaar was er (vroeger) de vasten tijd,dit lijkt me dan ook goed voor de darmen en dus de ogen.

Jeanne Scheurer
Door

Jeanne Scheurer

op 29 Mar 2016

Een aantal jaren geleden heb ik twee maal een darmreiniging laten doen. Een prettig gevoel, dat de boel van binnen weer schoon is, maar ik heb er wel napijn van gehad, vooral de tweede keer heeft het bijna een week geduurd, voordat die helemaal weg was. Ik zou het niet zo gauw meer doen.

Karin
Door

Karin

op 29 Mar 2016

Hoi Jeanne, Ik heb ook even nagevraagd bij Liesbet van Santura, zij zegt dit erover: Ja helaas kan dit wel eens voorkomen in uitzonderlijke gevallen. Meestal is er dan iets over het hoofd gezien tijdens de uitvoerige intake. Bij een ontsteking in de dikke darm is het bijvoorbeeld beter om de darmspoelingen uit te stellen tot de ontstekingen helemaal hersteld zijn. Ook het toepassen van de slow-flo methode kan dit soort klachten voorkomen. Je kunt hier meer over deze methode lezen: http://santura.nl/therapieen/darmspoelingen/slow-flo-methode

Jeanne Scheurer
Door

Jeanne Scheurer

op 30 Mar 2016

Bedankt, Karin, dat je er nog even in gedoken bent. 'k Herinner me niet, dat we er bij de behandeling toen erg uitvoerig over gesproken hebben. Wsl heb ik ook gedacht, dat het erbij hoorde. Mijn darm was toen ook niet in beste staat, dat is vast van invloed geweest. Interessant om te lezen over die slo-flowmethode, dat ziet er veel milder en aangenamer uit.

Karin
Door

Karin

op 29 Mar 2016

Beste Jeanne, Wat vervelend, heb je toen ook uitleg gekregen van de therapeut hoe dit kan en wat er dan precies aan de hand is. Ikzelf vond de behandelingen heel prettig en had geen nare ervaringen daarna.

Reactie plaatsen