Wat hebben je ogen en bekkenbodem met elkaar gemeen?
05 december 2014 

Wat hebben je ogen en bekkenbodem met elkaar gemeen?

Alles in je lichaam staat met elkaar in verbinding, zo ook je ogen. Ogen zijn niet een losstaand iets, zoals ze vaak gezien worden door een oogarts of de opticien. Die kijken naar de vorm van de oogbol op dat moment en bepalen aan de hand daarvan welke brillenglazen je nodig hebt. Dat is hoever de optiek gaat, maar ogen vormen een geheel met alle onderdelen in je lichaam. Zo is er een directe verbinding tussen je ogen, je nek, je schouders, maar ook je bekkenbodem. De ogen hebben zes grote spieren die er voor zorgen dat de ogen kunnen bewegen en accomoderen. Maar ze bevatten ook kleine kringspiertjes.

Het lichaam ontspant mee met de ogen

Zodra je de spieren van de ogen gaat ontspannen, geeft dat ontspanning in andere gebieden van het lichaam, zoals de nek, de schouders, de rug. En andersom werkt het ook, het ontspannen van de schouders, nek en de rug geeft ontspanning aan de oogspieren. Ik geef zelf yoga lessen, waarbij we ontspanningsoefeningen doen, bijvoorbeeld op een rolletje in de onderrug. Ik laat de mensen altijd hun ogen ontspannen door de ogen af te dekken en vraag hun zich voor te stellen dat de ogen diep wegzakken in de oogkassen. Ik merk dan direct dat de spieren die op dat rolletje liggen gaan ontspannen.

Oogspieroefeningen voor sterke buikspieren

knijpeninjeslaapZo kun je ook je rug-, buik- en bekkenbodemspieren versterken met het doen van oogspieroefeningen en dan niet oefeningen alleen voor de grote oogspieren, maar juist ook voor de kleine kringspiertjes. In het boek van Paula Garbourg ‘Zelfgenezing door beheersing van de kringspieren’ beschrijft zij hoe ons lichaam is opgebouwd uit allerlei kringspieren die een opening omsluiten. Zoals je neusgaten, ogen, mond, bekkenbodem, oren. Zij openen en sluiten zich voortdurend in een heel lichte beweging en tegelijkertijd zetten zij alle andere spieren en organen van het lichaam aan het werk. In een gezond lichaam kunnen alle kringspieren zich tegelijkertijd aanspannen en ontspannen.

Invloed bril en contactlenzen op de kringspieren

Contactlenzen hebben geen gunstige invloed op de ogen. Zij zorgen ervoor dat de kringspieren rondom de iris worden opgerekt. Als gevolg van deze minimale beweging kunnen de kringspieren rondom de ogen niet goed bewegen, wat weer van invloed is op de kringspieren van de bekkenbodem. Ook het dragen van een bril geeft spanning in het gebied rondom de ogen. Dit heeft invloed op de nek-, lenden- en bekkenbodemspieren en daardoor werken alle kringspieren van het lichaam onvoldoende.

Beter zien na de sportschool

brilIemand vertelde eens dat zij altijd beter ziet als zij naar de sportschool is geweest. Zij doet dan een oefening op een apparaat waarbij zij steeds haar benen moet openen en sluiten. Zij gebruikt hierbij ook haar bekkenbodemspieren. Maar andersom kun je ook oefeningen doen met je ogen om je bekkenbodemspieren te versterken. Vrouwen die net zijn bevallen hebben vaak weinig contact met hun bekkenbodemspieren. Mijn kraamhulp vertelde mij om bij het voeden 80 keer mijn bekkenbodemspieren te aan- en ontspannen. Maar ik voelde die spieren amper en ik was bij drie keer de oefening alweer vergeten. Later leerde ik dat je dit ook kunt bereiken door je oogleden op elkaar te knijpen en vervolgens weer los te laten. Dit gaat gemakkelijker en is daardoor veel effectiever.

Themadag ‘Ogen en lichaam’

Ik geef regelmatig de themadag ‘Ogen en Lichaam’ over de verbinding tussen de ogen en de rest van je lichaam.  Klik hier voor de data. Je leert hoe je met diverse ontspanningsoefeningen voor de ogen de nek, schouders en rug ontspant. We doen verschillende oefeningen waarbij je de kringspiertjes in je lichaam activeert. Toen ik deze workshop eerder gaf, was er een mevrouw van 75 jaar oud. Wij deden een heel simpele oefening; wij hielden een rolletje vast tussen onze benen. Verrukt riep zij uit: “Voor het eerst sinds jaren kan ik mijn bekkenbodemspieren weer voelen. Ik kan wel uren blijven staan zo!”

Twee oefeningen voor achter je bureau

SONY DSCMet simpele oefeningen breng je je lichaam weer in beweging. Voor de volgende oefeningen hoef je de deur niet uit, je kunt ze gewoon doen op je stoel bij de computer.

  • 1. Ga zitten op een stoel, de voeten en knieën naast elkaar. Leg dan je handen op je knieën en geef een druk met je handen alsof ze je knieën wegduwen. Voel je dit in je buik?
  • 2. Sluit je ogen en kijk met je ogen naar beneden, richting je navel. Dit kun je helemaal in je achterhoofd, nek, rug, bekken voelen, al vraagt dat wel enige oefening.

Heb je iets gemerkt van de oefeningen? Het kan zijn dat je niet direct iets merkt; immers: oefening baart kunst. Als de spieren al langere tijd niet actief zijn, hebben zij tijd nodig. Ik waardeer het als je hieronder het effect beschrijft dat je bemerkte bij het doen van de oefeningen.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Annemiek Kroon
Door

Annemiek Kroon

op 15 Sep 2015

Dit gaat over de workshop van 6 september, ogen en lichaam. Dit was een bijzondere ervaring. Leuke simpele oefeningen die een behoorlijk aantal spieren in werking hebben gezet. De volgende dag voelde ik de uitwerking er nog van. Ik kreeg ook het idee, dat ik iets beter kon zien. Het heeft mij gestimuleerd om door te gaan en zeker de oefeningen dagelijks toe te passen. Dank Karin!! Het was een fijne en leerzame dag!!

Saskia
Door

Saskia

op 28 Aug 2015

Ik voel het heel duidelijk bij beide oefeningen. Wat een 'eyeopener'! Dankjewel Karin.

petra
Door

petra

op 13 Jan 2015

Mega ontspannend zeg, deze twee oefeningen. Dank j wel Groet Petra

Reactie plaatsen