Zien is een delicate bezigheid
21 september 2015 
in Bewegen

Zien is een delicate bezigheid

Zien is een delicate bezigheid. De vraag is: hoe delicaat kunnen jouw ogen zich nog bewegen? Zien gaat normaal gesproken vanzelf. Het beeld valt moeiteloos naar binnen, op je netvlies. Daar hoef je niets voor te doen. Je ogen volgen automatisch de beweging die ze waarnemen. Althans, zo hoort het te gaan. Want de werkelijkheid is vaak anders. Helaas zijn we te hard bezig met kijken en gebruiken we teveel onze wilskracht om te bewegen met de ogen. We laten het beeld niet ontspannen naar binnen vallen, maar buigen ons er juist naartoe, om het in ons op te nemen. Zo ontwikkelen we een grove manier van zien in plaats van een delicate.

Door ruwheid verstoord

delicaatzienHet natuurlijke, delicate zien wordt al vroeg in ons leven ruw verstoord. Bijvoorbeeld door een tangverlossing bij de geboorte. Met geweld wordt de baby naar buiten getrokken. Daardoor kan het gebeuren dat de schedelbotten een beetje verschuiven en dit heeft tot gevolg dat de fontanel niet helemaal netjes dichtgroeit. Zoiets is nauwelijks te voelen of te zien, het gaat hier om millimeterwerk. Maar kleine verschillen kunnen grote gevolgen hebben. Denk maar aan de plus of min van het oog. Van 0 naar -4  is een millimetertje verschil, maar het zorgt voor een behoorlijke afwijking in het zicht. Een klein beetje scheefgroei in de botten van de schedel kan invloed hebben op de spanning in de oogspieren en op het zien.

Aankomst in de wereld

Gelukkig komt er niet bij iedere geboorte een tang aan te pas, maar met ruwheid word je als baby toch direct geconfronteerd. Velen van ons zijn geboren in een ziekenhuis, waar de lichten fel zijn en de omgeving kil, een groot verschil met de warmte in de baarmoeder. Zelfs bij thuisbevallingen is het de gewoonte om na de geboorte direct de navelstreng door te knippen. Daarmee is de verbinding van de baby met de placenta in één scherpe knip verdwenen. Best een ruwe handeling bij de bijzonder delicate gebeurtenis die een geboorte is.

Glas haalt kleur, diepte en contrast weg

delicateogenHet kijken door glas maakt de wereld die je ziet vele malen scherper dan hij in werkelijkheid is. Je ogen worden in één stand gedwongen, anders kijken ze niet prettig door het brandpunt van het glas. De ogen hebben niet de ruimte om zich op een subtiele manier te bewegen en de volheid van diepte, kleuren en contrasten te zien. Je kunt ervaren hoe storend glas eigenlijk werkt als je door een venster naar buiten kijkt en vervolgens het raam opendoet. Wat een verschil!

Acceptatie van het proces

Het kan zijn dat jouw ogen al jaren, misschien van kind af aan, gewend zijn om zich grof te bewegen. Er kan dan een heleboel frustratie en ongeduld naar boven komen als je de bril af gaat zetten. De ogen zijn het verfijnde zien niet meer gewend, ze weten niet hoe ze het beeld naar zich toe kunnen laten stromen. De bril afzetten is een stapje op weg naar heling en het vraagt tijd en geduld. Accepteer het feit dat je je in een proces bevindt. Aanvaard de waas die daarbij komt kijken.

Het delicate genezingsproces

zienisdelicaatHoe belangrijk tijd en geduld zijn, zie ik ook bij het genezingsproces waar mijn zoontje op dit moment midden in zit. In de zomervakantie is er een dikke tak op zijn benen gevallen. Zijn beide bovenbenen zijn gebroken en er zit een diepe, grote wond op zijn rechterbeen. Sinds mijn zoon thuis is, zijn we twee keer terug geweest in het ziekenhuis voor controle. We hoopten dan te horen te krijgen dat hij zijn benen mocht gaan belasten om weer te leren lopen. Maar dit was dus niet zo. Zijn wond moet eerst genezen.

In het begin voelde ik me er gefrustreerd over. Ik zette op het gebied van heling toch alles in om het proces te ondersteunen en te versnellen? Waarom duurde het dan zo lang en mocht hij nog steeds niet leren lopen? Inmiddels kijk ik er anders tegenaan. Het genezen van de wond is duidelijk een delicaat proces dat geduld, tijd en toewijding vraagt. Ondertussen zie ik mijn zoon veranderen. Hij is in de vier weken dat hij thuis is zoveel sterker geworden. Fysiek, maar ook geestelijk. Hij heeft veel kracht in zijn armen gekregen, onder andere door het draaien aan de wielen van de rolstoel. Met armpje drukken verlies ik het gegarandeerd. Zijn benen worden steeds beweeglijker en hij is minder angstig. Als hij straks mag gaan revalideren, zal het proces om opnieuw te leren lopen veel makkelijker gaan. Hij is er dan zelf ook echt aan toe.

Frustratie naar mijn ogen toe

oogDie frustratie herken ik ook naar mijn ogen toe. Er zijn heel veel momenten dat ik perfect zie, maar als ik mijn ogen ruw behandel, door ze bijvoorbeeld urenlang naar het beeldscherm te laten kijken, ontstaat er een waas.  Naar een computerscherm kijken is nu eenmaal geen delicate bezigheid. Je hoeft dus geen bril te dragen om je ogen ruw te behandelen. Het zit hem in zoveel kleine dingen: de voeding die je eet, de lucht die je inademt, het soort licht dat je ogen binnenkomt. Zijn al deze zaken puur natuur of zitten ze vol gifstoffen, waardoor je delicate zicht wordt aangetast?

Het delicate en het subtiele. Het zit hem in kleine dingen. Zoals in de manier waarop je je ogen sluit. Doe jij je ogen helemaal dicht, of sluit je alleen de oogleden? Voel het verschil tussen deze twee manieren. Stop met het ‘ruw’ dichtdoen van je ogen en kies ervoor om voortaan je ogen open te houden, terwijl je de oogleden delicaat sluit.

Reinigen van de ogen

zieniseendelicatebezigheidTwee weken lang hebben mijn man en ik onze zoon de trap op naar boven getild om te douchen en zijn wond schoon te spoelen. Dit was belangrijk om het genezingsproces te ondersteunen en te versnellen. De wond bevindt zich inmiddels in een andere fase, hij mag nu vooral drogen en herstellen. Voor je ogen is het ook belangrijk dat ze goed gereinigd worden, zodat ze weer op een delicate wijze kunnen gaan zien. Het reinigen van de ogen kun je op verschillende vlakken aanpakken: fysiek, mentaal, energetisch en spiritueel.

Het beste pak je alle vier tegelijk aan, stap voor stap. Maar hoe?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Hoe ervaar jij het delicate aspect in je zicht? Ik vind het leuk als je hieronder een reactie achterlaat.

 

 

 

 

 

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Ria Huisman
Door

Ria Huisman

op 22 Sep 2015

Fijn Karin,dat je zoon weer aan het herstellen is en dat de wond weer een fase verder is in het helende proces. Watbetreft het zien...ik kom te weinig toe aan zonder bril zijn maar als ik het doe ervaar ik gelijk weer hoe heilzaam het is en ontspannend. Ik ben nog altijd blij met de driedaagse workshop in Drenthe een paar jaar geleden en de terugkomdag in Amsterdam. Sterkte verder weer met de verzorging van je zoon en veel plezier en succes met de volgende workshopdagen. Het zal vast weer een succes worden want het is echt een heerlijke vakantie voor de ogen! groetjes, Ria

Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 22 Sep 2015

Bedankt voor de informatie om delicaat te zien met je ogen. Ik realiseer me ,dat mijn ogen, als kind reeds totaal geforceerd zijn. Het steeds maar weer dingen moeten lezen,zonder de nodige ontspanning zoals bewegen dansen zingen,sporten was de oorzaak,van het door mij forceren van mijn ogen. Er zal nog veel geoefend moeten worden,om dit te herstellen. Marcel Stortelder.(Zie ook op internet)

Reactie plaatsen