Page content

heilzaam daglicht

Heilzaam daglichtHeilzaam daglicht, dat heeft ieder oog nodig. Ogen zijn namelijk echte lichtorganen. De lichtgevoelige cellen in het netvlies verliezen hun flexibiliteit als ze te weinig worden blootgesteld aan daglicht. Maar niet alleen voor de ogen is het belangrijk, ook voor de gezondheid van onze organen en voor een goede werking van ons hormoonstelsel is de toevoer van daglicht essentieel. Tachtig procent van het licht dat je ogen binnenkomt, wordt voor lichaamsprocessen gebruikt. Het licht zet via de pijnappelklier en de hypothalamus verschillende hormoonreacties in werking, die invloed hebben op je gezondheid. En ook op je welbevinden; uit onderzoek is gebleken dat te weinig daglicht psychologische klachten in de hand werkt, bijvoorbeeld depressie. Hier volgt een link naar een artikel in dagblad Trouw, dat gaat over de invloed van te weinig daglicht op ouderen. Gelukkig zijn er verzorgingshuizen die dit probleem onderkennen en bijvoorbeeld overgaan op volspectrum daglichtlampen in plaats van gewone verlichting.

De heilzame werking van daglicht (Dagblad Trouw)

Heilzaam daglicht voor gezonde ogen

De meeste mensen zitten teveel binnen en krijgen te weinig daglicht binnen. Dit kan ervoor zorgen dat je slecht gaat zien en het kan allerlei oogklachten veroorzaken. Zoals gezegd hebben de lichtgevoelige cellen op het netvlies er veel last van als ze niet voldoende gevoed worden. Ze gaan minder goed werken. Het gevolg is bijvoorbeeld dat je ogen zich niet meer optimaal en snel kunnen aanpassen aan het donker. Als dit probleem zo erg wordt dat je bijna helemaal niks meer ziet in het donker, spreken we van nachtblindheid. Lees hier uitgebreid over nachtblindheid.

Hoe zorg ik voor voldoende daglicht?

Gelukkig is het niet zo moeilijk om deze “daglichtarmoede” voor de ogen om te keren. Er zijn een paar simpele tips en trucs die je helpen weer een gezonde dosis binnen te krijgen. Kies de tip die voor jou het makkelijkst is in te passen in je dagelijkse bezigheden. Als je merkt hoe groot de positieve effecten hiervan op je zicht zijn, zul je al snel meer zorg en tijd gaan besteden aan het binnenkrijgen van voldoende daglicht.

  • Ga een paar keer per dag naar buiten om “licht te happen”. Deze oefening doe je op een dag dat er geen fel bewolkte hemelzonlicht is. Hij zal ervoor zorgen dat je ogen weer gewend raken aan een grotere dosis daglicht. Sta met de ogen gesloten en kijk recht voor je uit. Richt dan langzaam je hoofd op naar de lucht en knipper daarbij met je ogen. Als je al knipperend de lucht inkijkt, voel dan hoe het daglicht je ogen binnenstroomt en wat dit voor effect op je heeft.
  • Stop met het dragen van een zonnebril. Door iedere keer als het licht maar een klein beetje fel is zo’n bril op te zetten, kom je in een vicieuze cirkel. Je ogen worden steeds gevoeliger voor licht. Bovendien werkt een zonnebril verbranding van je huid in de hand: via de ogen krijgt het lichaam het signaal dat er weinig licht is en pigmentvorming in de huid niet nodig.
  • Als je veel binnen zit, bijvoorbeeld op je werkplek, is het aanschaffen van een volspectrum daglichtlamp een fantastische investering in gezonde ogen en een gezond lichaam. Kies dan wel voor een goede kwaliteit lamp. Hier vind je meer informatie.

Wil jij ook van je oogklachten af?

Door te blijven wandelen op de platgetreden paden zal de conditie van je ogen waarschijnlijk verder verslechteren. Als je echt van je oogklachten af wilt, moet je zelf besluiten tot actie over te gaan. Je kunt nu de eerste stap zetten en beginnen met het downloaden van mijn gratis e-book. Daarin geef ik je zeven heldere tips om je te helpen je ogen te genezen en weer goed te gaan zien.

Schrijf je hier in:

zeven tips om goed te gaan zien

 

 

 

Jouw ogen zijn mijn passie. Ik geef cursussen, introductieworkshops en privélessen, waarin ik je leer hoe je met de methode van Dr. Bates op een krachtige manier voor je ogen kunt zorgen. Velen vóór jou hebben er al baat bij gehad. Er is ook een digitale cursusvariant, waarmee je thuis op de bank aan de slag kunt en waarin ik je in zestien weken begeleid naar gezonde ogen. Klik hier voor een overzicht van alle cursusmogelijkheden.

Wil je een reactie achterlaten, zodat ook anderen profijt kunnen hebben van jouw ervaringen? Dat kan middels onderstaand reactieformulier.

 

 

Comment Section

2 reacties op “heilzaam daglicht


Door BEN DIX op 14 juli 2015

wij wonen in spanje waar veel zonlicht is en heb op jouw advies niet meer mijn bril opgezet en ook heel weinig mijn zonnebril .hierdoor heb ik een flinke vouw tussen mijn ogen gekregen van toch knijpen met mijn ogen…ook zijn mijn ogen erg achteruit gegaan ik moet geopereerd worden aan staar wat ik al een tijd uitgesteld heb omdat ik hoopte door de oefeningen het te verbeteren…eigenlijk wil ik dat niet omdat ik ergens in jouw info gelezen heb dat je daardoor meer kokerogen krijgt. ik weet niet precies wat dat betekend …elke morgen ga ik in de zon staan en laat zo nog extra licht instralen…wellicht heb jij nog een ander advies voor me .ik ben 73
ben mijn man is 82 en heeft hetzelfde probleem en moet ook geopereerd worden. een tijd geleden zei een opticien hier dat je altijd een zonnebril moest dragen omdat het licht hier veel feller is dat in noord europa soms als het licht me te fel is,ik zit nooit in de zon , dat zet ik wel eens een zonnebril op…we hebben ook al jaren een gaatjesbril die we regelmatig gebruiken…en hebben ook jouw boek met cd gekocht waar we oefeningen uit doen en ook palmeren .we hadden gehoopt dat het meer effect zou hebben .we doen ook elke dag de MIR methode ,ben je daar bekend mee…
eigenlijk kan ik nog steeds zonder bril een boek lezen alhoewel dit ook steeds waziger wordt en in de auto heb ik een bril liggen waardoor ik beter kan zien tijdens auto rijden maar die gebruik ik maar heel weinig maar voel me soms heel onzeker en voor alle veiligheid zet ik hem dan toch maar op zeker als er meer mensen in de auto zitten…
hopelijk is er nog verbetering mogelijk…
WE WENSEN JE EEN FIJNE VAKANTIE BEN EN MIMI DIX


Door Eva op 16 juli 2015

Dank je wel voor je reactie. Karin is momenteel op vakantie.
Ik ben ook bekend met de MIR- methode, is inderdaad wel interessant!
Wat betreft je ogen, misschien kun je ook nog even kijken naar Karins voedingstips.
En het is wel goed om te luisteren naar je ogen wanneer het licht te fel is.
Verder klinkt het wel dat je goed bezig bent, wat betreft de oefeningen etc.
Misschien heeft Karin nog wat extra tips voor je, als ze terug is van vakantie.

Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht

Plaats een reactie


*