Page content

dr. Bates en palmeren

dr. Bates

dr. Bates

 

Dr. Bates, Amerikaanse oogchirurg, heeft in 1920 na uitgebreid onderzoek de oorzaak van slecht zicht ontdekt. Zijn conclusie was dat elk oogprobleem veroorzaakt wordt door spanning in de oogspieren. En de sleutel tot goed zicht ligt bij het ontspannen van de oogspieren. Maar hoe doe je dat?

Bijvoorbeeld door te palmeren. Bates beschrijft regelmatig in zijn artikelen over patiënten die door te palmeren direct van bepaalde klachten af komen. Een mooi voorbeeld is van een vrouw die niet wilt stoppen met palmeren, omdat ze dan bang is dat de pijn die ze al dagen had in haar ogen weer terug zou komen. Dit bleek gelukkig niet het geval.

 

Palmeren, een weldadige oefening

Bates vertelde eens een patiënt dat je nooit teveel kan palmeren. Deze man nam het advies letterlijk. Toen hij een week later weer bij Bates kwam vroeg hij de patiënt hoe het was gegaan. “Saai, saai”, zei de man. Hoezo vroeg Bates. Bleek dat de man twintig uur achter elkaar had gepalmeerd. Maar was daarmee wel van zijn staar af.

Palmeren, hoe doe je dat?

Je warmt je handpalmen door ze tegen elkaar aan te wrijven. Je vouwt je handenpalmen over je ogen heen, vingers liggen op je voorhoofd. Je ogen zijn gesloten. Zorg dat je ellebogen een ondersteuning hebben. Nu ga je met je aandacht naar je ogen toe.  Laat je ogen diep wegzakken in de oogkassen. En geef ze een heerlijk warm bad met je ademhaling. Laat je ogen heerlijk dobberen in dit bad. Ze hoeven even niet te zien, ze mogen heerlijk uitrusten. En bij iedere inademing week je alle spanning los, bij iedere uitademing laat je alle spanning wegvloeien. Blijf zo een poosje zitten of liggen. Als je de handen weer voor je ogen weghaalt, laat je ogen dan even gesloten en knipper heel zachtjes met je ogen, zodat ze weer kunnen wennen aan het licht.

Een reactie hieronder wordt gewaardeerd.

 

Wil je meer ervaren hoe je de ogen kunt ontspannen? Klik hier om te lezen hoe ik jou hierbij kan helpen.

Of kom naar de workshop: Moeiteloos kijken zonder bril of lenzen.

 

Comment Section

7 reacties op “dr. Bates en palmeren


Door Nathalie op 4 maart 2018

Ik ben nog in de onderzoekende fase en vind het erg interessant. Ik heb een vraag over het palmeren. Wanneer ik dat bv 20 min doe, houd ik dan 20 min. mijn handen voor mijn ogen? Of wrijf ik in mijn handen, doe mijn handen enkele minuten over mijn ogen, vervolgens verwijder ik mijn handen, beweeg met mijn hoofd van links naar rechts en herhaal de oefening?


Door Karin op 4 maart 2018

In principe houd je 20 minuten je handen voor je ogen, maar het belangrijkste is wat jij prettig vindt.


Door Hans van der Meer op 23 augustus 2016

Ik begrijp het niet helemaal. Je kunt toch gewoon een oogmasker opzetten? Dan zijn je ogen ook afgesloten van licht, waarom zo moeilijk met je handen doen? En hoe zit het met slapen. Het is donker en de ogen krijgen rust, is dat niet voldoende dan?


Door Eva op 25 augustus 2016

Beste Hans

een oogmasker is inderdaad ook een middel om de ogen donker te houden. Doordat we bij het palmeren eerst even in de handen wrijven komt er ook warmte af tijdens het palmeren, wat prettig en ontspannend is voor de ogen. Bovendien kun je je tijdens het palmeren ook voorstellen dat er helende energie uit de handen naar je ogen toe gaan (voor degenen die daar voor openstaan), daardoor kan het nog dieper doorwerken.
Je kunt je afvragen in hoeverre er in de nacht nog echte duisternis is: https://volzicht.nl/kun-jij-je-volledig-overgeven-aan-jouw-duisternis/
Met vriendelijke groet, Eva, medewerker VolZicht


Door Adri. op 5 maart 2016

Palmeren: mijn oogarts geeft het dringende advies de oogleden elke dag 5 minuten met een doek gedrenkt in warm / heet water te deppen. Lijkt wel wat op palmeren.


Door Benny op 24 juni 2011

Heel interessant.
Kennen jullie ook de methodieken van C & P OASIS Enterprises, Dick de Ruiter e.a.?
Zo ja, is jullie methodiek hierop gebaseerd en hiervan afgeleid, of is jullie methodiek een geheel andere wetenschappelijke benadering gericht op hetzelfde doel?


Door admin op 29 juni 2011

Hoi Benny,
De basis van de methode is gebaseerd op dr. Bates die in 1920 al uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar oorzaken van slecht zien en hoe je het beste je zicht kunt verbeteren. Maar daarna hebben een heleboel andere mensen van alles ontdekt wat helpt om beter te zien en heb ik mijn eigen inzichten meegenomen in de cursussen.
Je vertelde al bij de workshop over OASIS, ik had er nog nooit van gehoord. Maar ik ben altijd benieuwd naar andere methodes, dus ik ga er achteraan. Dank je wel.

Plaats een reactie


*