Drie dagen duitsternis in Drenthe | volzicht.nl

Beste ogen, pak jullie koffer maar... 

We gaan drie dagen ontspannen in het donkere bos bij 't Hof van Axen.

donker bos

Mijn ogen snakken naar echte duisternis

Als ik in de donkere dagen voor kerst op vakantie ben in het bos, met mijn man en kinderen, merk ik altijd verbeteringen op in mijn zicht. Ik draag al jarenlang geen bril meer en dat bevalt me goed, maar de ene dag zie ik beter dan de andere. Ogen zijn gevoelig voor stress, waardoor ze wazig gaan zien. Als ik aankom in het huisje in het bos, zijn mijn ogen eerst nog overprikkeld van de dagelijkse beslommeringen. Ik ga er dan even goed voor zitten om de drukte van het gewone leven achter me te laten en mijn blik te ontspannen.

De dynamiek van het donkere bos

oefeningen ogen
Gelukkig weet ik welke oefeningen ik kan doen om mijn ogen een handje te helpen. Ik ga eerst palmeren, waarbij ik met mijn handpalmen mijn ogen een tijdje afsluit voor al het licht en de prikkels om me heen. Als ik daarna de zwaai-oefening doe, voel ik de ontspanning doordringen tot diep in mijn visuele systeem. Eenmaal "ge-reset", doet de dynamiek van het bos de rest. Ogen houden van beweging en die is er genoeg in de natuur. De laatste verdroogde blaadjes aan de bomen, eekhoorntjes die druk zijn met de wintervoorraad, misschien zelfs vrolijk dwarrelende sneeuwvlokjes. In het bos ga ik weer perfect zien: meer diepte en scherpte, meer contrast en kleur. Toch is er nog een andere belangrijke reden waarom ik kies voor het bos. Mijn ogen, die gewend zijn aan de drukke verlichting en het geschitter van de stad, snakken naar echte duisternis.

Echte duisternis is ver te zoeken

Want let er maar eens op: het is nooit meer helemaal donker om ons heen. Als we denken dat het buiten donker is, vangen onze ogen nog steeds ontzettend veel kunstlicht op. In de stad staan op iedere straathoek lantaarnpalen en in de winter hangt overal kerstverlichting. Thuis gaan 's avonds al vroeg de lampen aan en dringen de lichtgevende cijfers van de wekker zich de hele nacht aan ons op. Dit is allemaal heel slecht voor je ogen. Als ogen nooit in de volledige duisternis kunnen zijn, gaat de gezondheid van de lichtgevoelige cellen op het netvlies, de staafjes en de kegeltjes, achteruit. Zwakke kegeltjes veroorzaken wazig zicht en door krachteloze staafjes ga je steeds slechter gaat zien in het donker. Uiteindelijk word je nachtblind.

Driedaagse wintercursus in de Hof van Axen: kijken in het donker en je ogen verwennen met kaarslicht

ogen verwennen kaarslicht
Misschien doe jij ook wel eens net als ik, draai je tijdens je vakantie in het bos alle peertjes uit de lampen en laat je je ogen tot rust komen bij alleen maar kaarslicht. Nee? Ga je 's avonds of 's nachts dan ook niet naar buiten om te wandelen tussen de bomen en te merken hoe fantastisch knap jouw ogen in het donker kunnen zien? Dan heb je waarschijnlijk ook nog nooit gevoeld dat je echt beter gaat zien als je je ogen een paar dagen weghoudt van kunstlicht. Ik weet wat je mist. Zelf had ik ook jarenlang last van chronisch gespannen ogen en wazig zicht. Het nu volgende aanbod heb ik precies gericht op mensen zoals jij.

Inclusief volledige lessenserie "Moeiteloos kijken"

Als ogenleraar met een holistische visie op de gezondheid van de ogen, heb ik een driedaagse wintercursus samengesteld. Deze vindt plaats van vrijdag 19 januari t/m zondag 21 januari 2018. Deze cursus is uniek en enig in zijn soort. Enerzijds krijg je in drie dagen tijd de volledige lessenserie “Moeiteloos Kijken” (t.w.v. €1997,-) aangeboden, die je gaat helpen om weer beter te gaan zien zonder bril of lenzen. Anderzijds profiteer je van de echte, eerlijke duisternis, het thema van deze driedaagse. In ’t Hof van Axen, een gezellige woonboerderij in Witteveen, in het hart van Drenthe, zal het hele weekend geen enkele elektrische lamp branden. We doen alles bij kaarslicht. Dit licht benadert het kleurenspectrum van daglicht het best, en de ogen herkennen het als natuurlijk. Het buitenlampje van de buren, een paar honderd meter verderop, is het enige kunstlicht in de wijde omgeving van 't Hof. Een beetje spannend, al dat donker? Ontspan je en geef je over aan de helende kwaliteiten ervan. We zullen ervaren hoe het is om in de echte duisternis te zijn, maar we maken ook een knetterend wintervuur.

Ontspannend, afwisselend, gezellig

op en neer zwaai oog oefening
Het cursusweekend begint op vrijdag 19 januari om 10.30 uur en we eindigen zondag 21 januari om 16.00 uur. ’s Middag is er twee keer een lange lunchpauze, met de mogelijkheid zelf de omgeving te verkennen. Om 16.00 uur (zondag om 14.00 uur) gaan we verder met het middagprogramma. Na het eten is er, zowel op vrijdag als op zaterdag, een avondprogramma. Juist dan kunnen we gebruik maken van de kracht van de duisternis. De cursus is gericht op ervaren en doen. Hij is afwisselend en ontspannend. Je gaat verkwikt en met een heerlijk gevoel in je ogen weer naar huis. Klik hier voor de locatie.

De kosten van de complete driedaagse wintercursus bedragen normaal €1497,-. Betalen in termijnen is mogelijk. Het complete cursusbedrag is inclusief:

  • De volledige lessenserie, compleet met alle oefeningen, van de cursus “Moeiteloos Kijken” (t.w.v. €1997,-) , waarmee je beter leert zien zonder bril of lenzen.
  • Echte duisternis, natuurlijk daglicht, volop kaarslicht en knapperend wintervuur......zodat je beter gaat zien in het donker.
  • Verbetering van je zicht. Meer kleur, diepte en contrast gaan zien.
  • Ruim de tijd om naar eigen inzicht dingen te ondernemen en de omgeving te verkennen.
  • 3 X lunch, 2 X diner: je krijgt heerlijke maaltijden voorgezet, op basis van biologische producten uit de regio die voedend zijn voor de ogen, plus gebruik van het mooie terrein en cursusruimte. (t.w.v. €250,-)
  • Dichter bij jezelf komen. We zoeken samen naar wat jou persoonlijk blokkeert op je weg naar natuurlijk goed zien.
  • Intensieve groeps- en persoonlijke begeleiding door ervaren ogenleraar.
  • Het uitwisselen van ervaringen met gelijkgestemden. Delen doet helen.
00
Days
00
Hours
00
Minutes
00
Seconds

Last minute voordeel van €500,-

Er zijn nog een paar plekken beschikbaar voor deze drie daagse! Ben jij een vlotte beslisser? Dan word je beloond. Je kunt nu meedoen voor de last minute prijs, je profiteert dan van €500,- voordeel. Je betaalt dan dus maar €997,- voor de driedaagse, inclusief de volledige cursus "Moeiteloos kijken".

Klik op de knop hieronder om je direct in te schrijven. Wil je in termijnen betalen, klik dan hier.

Overnachtingsmogelijkheden

Wil je blijven slapen? Er zijn een beperkt aantal kamers te boeken op 't Hof van Axen zelf of bij een aantal bed and breakfast in de omgeving. Bij aanmelding ontvang je een lijst met mogelijkheden die je kunt reserveren. 

Ervaringen van cursisten:

Vorig jaar organiseerde ik ook een driedaagse wintercursus in 't Hof van Axen. Lees hier wat de cursisten er toen van vonden:
Robert J. van Dam
“De cursus heeft een zaadje gepoot, dat ik nu kan ontwikkelen. Het heeft me veel bewuster gemaakt van hoe belangrijk ontspanning van de ogen is. Ik heb veel geleerd over het functioneren en stimuleren van de ogen. Het waren drie intensieve en toch heel ontspannen dagen, met een hoop positieve energie. De manier van lesgeven van Karin is bijzonder prettig. Zij staat niet boven de cursisten, maar ertussen. Heel toegankelijk.”
Natasja
"Zwart is zwarter, wit is witter, zwart is zwarter, wit is witter... Met mijn ogen tuur ik de toppen van de bomen aan de andere kant van de plas af. Of beter gezegd: ik 'spring' met mijn ogen van top naar top, en neem mijn nek mee. Zo heb ik het geleerd bij VolZicht, op de inmiddels drie verschillende cursussen die ik bij Karin Hogenboom gevolgd heb. Ik heb zojuist een tijdje over het water zitten staren, me verbazend over de zachtheid in mijn zicht, de mooie beelden die ik zie van de watervogels op de plas."
Tineke Bakker

“Tijdens de driedaagse cursus in Drenthe kon er ontspanning ontstaan in mijn systeem, waardoor ik uiteindelijk meer kon en kan zien. Mijn zicht is zoveel scherper geworden en mijn houding is ook meer ontspannen. Ongevraagd heb ik van een aantal vrienden om mij heen de opmerking gekregen dat mijn gezicht er zoveel meer ontspannen en anders uitziet. Met name mijn voorhoofd en het gebied rond de ogen. Verder heb ik ook overheerlijk gegeten. Fijn om zoveel inspiratie omtrent (ogen)voeding te krijgen. En helemaal de eieren en lever, wat zo goed is voor je ogen, herontdekt. Als kind zijnde vond ik dat zo enorm lekker, maar ik was het vergeten.”

Monique Bruinsma
“Een weldadig weekend in vele opzichten, de cursus 'Moeiteloos kijken' in ’t Hof van Axen. Karin Hogenboom heeft ons op zeer ontspannen en speelse wijze wegwijs gemaakt in een nieuwe manier van zien. Moeiteloos breit zij de oefeningen aan elkaar en zorgt voor een goed lopende structuur, wat een fijne sfeer creëert. Ontspanning voor ogen, lijf en geest. Gebruik maken van je ademhaling voor deze ontspanning. Aandachtig zijn, met aandacht kijken naar de kleine dingen om je heen…. Bewegen is goed voor je ogen… Zacht knipperen en verspringen. Dit alles kun je goed oefenen buiten in de natuur.. Maak hierbij gebruik van visualisatie en positief denken. Weldadig dus.”

Klik op de knop hieronder om je direct in te schrijven