arrow_drop_up arrow_drop_down
Een vakantie voor de ogen
6 februari 2015 

Een vakantie voor de ogen

Weer beter gaan zien zonder bril of lenzen tijdens een heerlijke vakantie voor je ogen, zou jij dat willen? Geen computer maar fijne oefeningen, geen stress maar genieten van zon en duisternis? Ontspannen in de prachtige natuur en nieuwe krachten opdoen door gezonde, ondersteunende voeding voor de ogen? Zwemmen, wandelen in de bergen en kennismaken met een bijzondere, mystieke omgeving? Op 12 juni start er een exclusieve vakantiecursus “Moeiteloos kijken zonder bril of lenzen” in Zuid-Frankrijk, in het  gebied dat vroeger het land van de katharen was. De cursus wordt gegeven op “Domaine la Flotte”, een landgoed van 40 ha gelegen op de “Col de La Flotte”, met een prachtig uitzicht over de Pyreneeën. Een oase van rust tussen de heuvels, bossen en weiden.

Domaine la Flotte

Afgelopen zomer vroeg Nicole, de beheerder van Domaine la Flotte, of ik een cursus “Moeiteloos kijken zonder bril of lenzen” zou willen geven bij haar in Zuid-Frankrijk. Natuurlijk wilde ik dat, ik vond het een heel leuk idee, hoewel ik op dat moment niet wist waar in Frankrijk het precies was. Een paar weken terug zijn we gaan overleggen hoe we de cursus zouden vormgeven en wanneer we hem zouden aanbieden. Toen begreep ik pas dat Domaine la Flotte in het gebied ligt waar vroeger de katharen leefden. Een aantal jaren terug kwam ik door het lezen van een boek voor het eerst in aanraking met de geschiedenis van de katharen, hun leven en hun lot. En ik wist direct: daar wil ik een keer naartoe.

Occitanië

domainlaflotteOccitanië was het gebied waar de katharen woonden en daar wordt de cursus  gegeven. Vroeger was het een vrij land. Het hoorde niet bij Spanje en niet bij Frankrijk. Het land werd bewoond door veel verschillende volken, waaronder de katharen, die bekend stonden als wijs en vredelievend.  Er was vrijheid en een grote tolerantie voor andersdenkenden. Daardoor was er ruimte voor uitwisseling van ideeën en creatieve expressie. Het artistieke leven bloeide volop, troubadours trokken door het land en bezongen de hoofse liefde.

Kruistocht tegen de katharen

De Katholieke Kerk maakte een eind aan deze vrijheid. In 1209 ontketende paus Innocentius III een kruistocht tegen de katharen, wat letterlijk “ketters” betekent. Dit was de naam die de kerk gaf aan mensen van deze gnostische gemeenschap. Een eeuw later, in 1328, werd de laatste ons bekende kathaar, Bélibaste, op de brandstapel gezet. In het boek ‘De Katharen’ beschrijft Bram Moerland hoe de katharen in die tijd geleefd moeten hebben. Hij baseert zich daarbij onder andere op verslagen die de inquisitie bijhield van de rechtszittingen tegen de katharen. Daaruit blijkt hoe groot hun tolerantie was, hoe sterk hun geloof en hoe uitzonderlijk hun vredelievendheid. Volgens Nicole heerst die vrije geest, het “leven en laten leven” nog altijd in Occitanië.

Het helende effect van mystieke plekken

carrasonneHet is dramatisch wat er met de katharen is gebeurd. Met geweld werden zij van huis en haard verdreven en vermoord. Een zwarte pagina uit onze geschiedenis, zoals er zovele zijn. De mystiek van dit gebied herontdekken en op je netvlies plaatsen, is mijn inziens een erkenning van deze bijzondere gemeenschap. Mystieke plekken bezoeken heeft een helend effect, ook op je ogen. Het geeft heling op het visuele systeem en op het (in)zien. Ik heb zelf meerdere malen meegemaakt hoe diep dit kan gaan. Vorig jaar was ik op reis in Engeland. We bezochten een aantal mystieke plekken en ik kreeg daar mooie inzichten. En ook tijdens een workshop in Borne heb ik samen met de groep cursisten een mystieke ervaring beleefd in de Mariakapel aldaar. Je hoeft niet naar het buitenland te gaan. In je eigen omgeving vol hectiek en voor velen ver weg van de natuur de mystiek zien, is misschien zelfs de ultieme magie. Maar verandering van omgeving op zijn tijd helpt je wel om thuis ook de wonderen weer te gaan zien.

De kracht van de bergen

De bergen van de Pyreneeën zijn op zich al helend en hebben een krachtige uitwerking op de ogen. De vergezichten verruimen als vanzelf je blik en geven je energie. In ons dagelijks leven sijpelt de energie langzaamaan weg uit de ogen. Door veelvuldig computergebruik, straling, veel binnen zitten en verkeerde voeding missen ze belangrijke voedingsstoffen. Ze gaan daardoor steeds waziger zien, worden dof en lusteloos en het licht verdwijnt steeds meer uit de ogen. Als gevolg hiervan kampen steeds meer mensen met ernstige problemen als staar, maculadegeneratie, netvliesloslating. Als je gezonde ogen wilt, is het echt belangrijk aandacht en zorg aan ze te besteden. Deze ontspannende week in Zuid-Frankrijk is dé ideale manier om goed voor je ogen te gaan zorgen: je bent even helemaal los en alle oefeningen werken extra sterk door.

Leer ontspannen zien op natuurlijke wijze

La-Flotte7Tijdens de cursus zorg ik voor intensieve begeleiding en leer ik je fijne oefeningen die je ogen ontspannen. De oefeningen zijn niet alleen gericht op de ogen, maar op het hele visuele systeem. Op speelse wijze activeren we de visuele cortex, waardoor je beter gaat zien. We zullen veel buiten zijn en je zult merken dat je ogen van nature op ontspannen wijze zien. We profiteren de hele week uitsluitend van het natuurlijke daglicht en de natuurlijke duisternis. Binnen zal er geen elektrisch licht zijn, maar alleen kaarslicht. Dat licht heeft hetzelfde kleurenspectrum als zonlicht en is heel zacht voor de ogen. We voeden onze ogen met het licht en de duisternis.

Oogversterkende maaltijden

Ook in datgene wat we zullen eten, zit het licht en de duisternis. Dit in tegenstelling tot het eten uit de supermarkt, wat dood voedsel is. Tijdens de maaltijden eten we zoveel mogelijk oogversterkende voeding en ik leer je hoe je deze kunt bereiden, zodat je er thuis zelf ook mee aan de gang kunt gaan. We maken gebruik van dierlijke producten van dieren die buiten hebben gegraasd, waardoor zij gras hebben gegeten dat het licht en de duisternis in zich draagt. Ik leer je hoe je krachtige soepen kunt maken van bouillon getrokken van de botten van dieren, hoe je orgaanvlees op een smakelijke manier kunt verwerken in een maaltijd en hoe je glutenvrij brood kunt bakken. Je krijgt de lekkerste eiergerechten en smoothies bij het ontbijt. Mocht je echt geen vlees en vis willen eten, dan leer ik je hoe je zoveel mogelijk aan je vitamines en mineralen kunt komen met vegetarisch eten.

Excursies en magische plekken

slaapkamerNaast de lessen die je gaat volgen om je ogen helemaal te leren ontspannen, zullen we samen de bijzondere omgeving van het katharenland verkennen. We maken twee excursies tijdens de week. We bezoeken een natuurlijk labyrinth en de grotten van Maria Magdalena. We zullen er letterlijk stilstaan en de magie van deze plekken ervaren. Naast de lessen en excursies zal er ook ruim de tijd zijn om te wandelen in de omgeving van Domaine La Flotte, een duik te nemen in het nabijgelegen Lac Montbel, op te frissen in het zwembad, lekker te eten, te ontspannen en nieuwe energie op te doen.

Inhoud van de cursus

Deze exclusieve zomercursus begint op zondag 12 juni en duurt tot zondag 19 juni. Je kunt voordelig vliegen met Easy Jet vanaf Amsterdam naar Toulouse. Daar word je opgehaald. De lessen zijn verdeeld over de week en worden gegeven in de ochtend, middag en/of avond. Zondag 19 juni word je weer teruggebracht naar het vliegveld van Toulouse. Je kunt er ook voor kiezen met eigen vervoer te komen, of je reis en verblijf te verlengen. Je ontvangt dan 20% korting op de huurprijs van een van de huizen. Het landhuis is gebouwd op de ruïnes van een oude boerderij. Het is luxueus en stijlvol ingericht en het heeft ruime kamers, die allemaal zijn voorzien van een eigen badkamer.

Gun jij jouw ogen een ontspannende vakantie?

zonenduisternisGrijp dan nu de kans om mijn cursus “Moeiteloos kijken zonder bril of lenzen” in deze unieke vorm te volgen. De cursus, waarbij je weer beter leert zien zonder bril of lenzen, beslaat normaal gesproken zes dagdelen verspreid over meerdere weken. Maar tijdens deze zomercursusweek in Zuid-Frankrijk is er veel meer ruimte en tijd om alle oefeningen en inzichten extra krachtig te laten doorwerken. Je profiteert van vele extra’s, zoals het gezond leren koken voor de ogen, de excursies en extra intensieve begeleiding. En natuurlijk zal de omgeving je helpen de magie te ervaren en bij jezelf te komen. Er zijn geen buren, geen wegen, er is geen lawaai. Je bent omringd door ongerepte natuur en er is volop ruimte voor allerlei vormen van ontspanning.

Kosten cursus

Deze unieke zomercursus (12 juni 2016 – 19 juni 2016) is inclusief:

* De complete lessenserie van de cursus “Moeiteloos kijken zonder bril of lenzen”,

* Cursusmateriaal,

* Vervolgcursus van een half jaar via de mail,

* Zeven overnachtingen in luxe tweepersoonskamer met eigen badkamer,

* Vol pension,

* Twee excursies: Naar een natuurlijk labyrinth en Grotten van Maria Magdalena

* Vervoer van en naar het vliegveld Carcassonne.

De kosten van de cursus bedragen € 1010,- p.p op basis van een driepersoonskamer. Een twee- of eenpersoonskamer is mogelijk op basis van beschikbaarheid en tegen een meerprijs van € 40,- of € 90,- extra. Maaltijden die gebruikt worden tijdens excursies en de kosten van de reis van Nederland naar Frankrijk en terug, zijn niet bij de prijs inbegrepen. Klik hier voor meer informatie over de cursus, klik hier voor meer informatie over de locatie.

Speciale aanbieding voor vroege vogels

Is dit precies waar jij aan toe bent, deze magische vakantie voor je ogen? Meld je dan nu meteen aan en profiteer van de vroege vogels aanbieding. Ontvang € 155,- korting op de cursusprijs. Je betaalt dan dus maar € 880,- op basis van een driepersoonskamer. Klik hier en schrijf je direct in. Wil je een één- of tweepersoonskamer, dan kun je deze aanvragen via het contactformulier onderaan.

Cursus

Meer van de omgeving zien!

Het is mogelijk je verblijf op Domain de la Flotte met drie dagen te verlengen. Tijdens deze drie dagen maak je drie excursies: naar Mirepoix, Carcassonne en Rennes le Chateau. Deze verlenging kost 200 euro en is inclusief logies, ontbijt en excursies. Op woensdag 22 juni kun je dan weer terug vliegen naar Nederland.

Wat anderen zeggen over mijn cursus

Robert J. van Dam:

“De cursus heeft een zaadje gepoot, dat ik nu kan ontwikkelen, het heeft me veel bewuster gemaakt van hoe belangrijk ontspanning van je ogen is. Ik heb veel geleerd over het functioneren en stimuleren van de ogen. Het waren drie intensieve en toch heel ontspannen dagen met een hoop positieve energie. De manier van lesgeven van Karin is bijzonder prettig. Zij staat niet boven de cursisten, maar ertussen. Heel toegankelijk.”

Ria Huisman:

“Een heerlijk relaxt weekend in ’t Hof van Axen. Onthaast en met doorgaans fijne oefeningen. Het besef dat ik veel meer ontspanningsoefeningen voor mijn ogen moet doen. Het werkt door in mijn hele systeem. Ik ben veel minder moe en voel me geestelijk helderder en fitter. De tennisballenoefening is voor mij geweldig.”

Tineke Bakker

“Tijdens de driedaagse cursus in Drenthe kon er nog meer ontspanning ontstaan in mijn systeem, waardoor ik uiteindelijk meer kon en kan zien. Mijn zicht is zoveel scherper geworden en mijn houding is ook meer ontspannen. Ongevraagd heb ik van een aantal vrienden om mij heen de opmerking gekregen dat mijn gezicht er zoveel meer ontspannen en anders uitziet. Met name mijn voorhoofd en het gebied rond de ogen. Verder heb ik ook overheerlijk gegeten. Heerlijk om zoveel inspiratie omtrent (ogen)voeding te krijgen. En helemaal de eieren en lever, wat zo goed is voor je ogen, herontdekt. Als kind zijnde vond ik dat zo enorm lekker, maar ik was het vergeten.”

 

Cursus

Spijkermat

Reactie plaatsen