Page content

Nieuwe inzichten in dr. Bates

dr. Bates

dr. Bates

 

Dr. Bates is de grondlegger van natuurlijk zien. 46 jaar van zijn leven heeft hij besteed aan onderzoeken, les geven in en schrijven over natuurlijke manieren om perfect zicht te krijgen. En hij bereikte goede resultaten bij zijn patiënten. Jammer genoeg verdwijnt dan veel van het goede dat hij heeft ontdekt, worden er dingen veranderd of weggelaten door de generaties leraren die na hem kwamen. Niet bewust, maar het gebeurt.

 

Dr. Bates, grondlegger natuurlijk zien

Gelukkig heeft dr. Bates alles opgeschreven wat hij heeft onderzocht, ontdekt, ervaren met zijn patiënten. Esther van der Werf heeft grondig onderzoek gedaan naar wat hij allemaal heeft opgeschreven en heeft zo de essentie van dr. Bates weer te voorschijn gebracht. Esther is al twaalf jaar een Bates leraar, zij is Nederlands maar woont in Amerika. Ze was even op familiebezoek in Nederland en afgelopen zaterdag, 22 oktober, heb ik een workshop bij haar gevolgd en geleerd wat de essentie is van Bates. Doordat zij dit nu weet behaalt ze 95 % resultaat bij haar cursisten, hiervoor was dit 35%.

De neusveer is niet van dr. Bates

Eén van de belangrijkste verschillen die door veel oogleraren nu wordt verteld, en waar Bates echt nog nooit over heeft gesproken is de neusveer. Ook ik heb hem geleerd (als zijnde van dr. Bates) en ook weer doorgegeven aan mijn leerlingen. Even uitleggen wat een neusveer is. Je kunt je voorstellen dat er een veer op je neus zit, die wel langer en korter kan worden, maar niet naar links en recht kan gaan. Dat kan alleen als je met je hoofd draait. Esther kwam tot de ontdekking dat mensen die deze veer consequent toepassen, zich bewegen als een robot. Het is geen natuurlijke manier van bewegen. Dus iedereen die van mij of iemand anders heeft geleerd over de neusveer, vergeet het. Gooi maar weg die neusveer.

Natuurlijke manier van bewegen en kijken

Geen neusveer dus, veel mensen waren opgelucht toen ze dit van Esther hoorde. Geeft al aan dat het niet als natuurlijk heeft gevoeld. Eigenlijk deed ik zelf ook nooit zoveel met die neusveer, maar merkte altijd wel dat ik beter ging zien door meer met mijn nek te gaan bewegen. Beweging en gebruik van je nek is wel belangrijk bij goed zien. Maar de natuurlijke manier van bewegen gaat altijd vooraf aan een gedachte. Vanuit die gedachte wordt je aandacht ergens naar toe getrokken. Je ogen volgen deze aandacht en je nek volgt mee en zit je aandacht ver buiten je blikveld, dan volgt ook je hele lichaam. Bij de neusveer bewoog de nek eerst, maar bij natuurlijk bewegen veranderen je ogen eerst en volgt je nek.

Hoe vaak hoor je mensen niet klagen over een stijve nek. Dit komt omdat de nek bijna niet meer wordt gebruikt in het natuurlijk bewegen. Veel mensen kijken puur alleen met hun ogen naar links of rechts en nemen hun nek helemaal niet mee. Hun nek wordt stijf en daardoor gaan ze de nek nog minder gebruiken. De nek wordt misschien wel niet zoveel gebruikt omdat de bovenste nekwervel in de atlas scheef zit. Bij 96% van de mensen is dit zo. Met atlasprofilax kan dit heel makkelijk verholpen worden.

Natuurlijk zien oefenen

Een goede manier om weer het natuurlijk zien te oefenen is om naar buiten te gaan, een wandeling te maken en je tijdens deze wandeling een opdracht te geven wat je wilt zien. Uiteraard doe je deze oefening zonder bril of lenzen. Kleuren werken hier heel goed voor. Je neemt je bijvoorbeeld voor rode kleuren op te merken. Vervolgens laat je je ogen dwalen over je omgeving terwijl je wandelt, je bent niet bewust aan het kijken, je richt je blik nergens op en je zult merken, als vanzelf zie je opeens iets roods. Je aandacht gaat naar het rode , je ogen en je nek volgen. Daarna ga je weer verder dwalen met je ogen totdat je weer iets roods opvalt. Je kunt de kleur op een gegeven moment veranderen in een andere kleur.

Als je de oefening doet, let dan ook op wat jouw gedachten doen. Het kan best zijn dat je op een gegeven moment merkt dat je helemaal niet meer aan het dwalen bent en op zoek bent naar een rode kleur. Maar dat je met je gedachten aan het denken bent wat je allemaal nog moet doen, wat je vanavond zult gaan koken, wie je vanavond nog wilt bellen enzovoort. Steeds als dat gebeurt kun je observeren wat het met je zicht doet. Dank je gedachten voor deze les en ga weer verder met het dwalen.

Heb je zelf ervaring met verschil in kijken. Wanneer ging het moeiteloos en wanneer ging het kijken moeizaam. Welk verschil ervaar je, hoe kijk je anders. Ik waardeer het als je hieronder jouw ervaringen opschrijft. Jouw ervaring kan anderen weer helpen in hun reis naar beter zien.

Comment Section

0 reacties op “Nieuwe inzichten in dr. Bates

Plaats een reactie


*