Ogenretraite in het donkere Zweden

In 1 week naar gezondere ogen dankzij oefeningen, echte duisternis en natuurlijk licht

donker bos

Tijd om naar binnen te keren

De herfst is de beste tijd om naar binnen te keren. Ik ga dan altijd met mijn man en kinderen op vakantie naar het bos, En daar merk ik grote verbeteringen op in mijn zicht. Want hoewel ik al jaren geen bril meer nodig heb, zijn er ook dagen dat ik wazig zie. Ogen zijn gevoelig voor stress, ook de mijne. 


Als ik aankom in het huisje in het bos zijn mijn ogen nog overprikkeld van de dagelijkse beslommeringen. Ik neem eerst de tijd om de drukte achter me te laten en mijn ogen te ontspannen. 

In het bos ga ik perfect zien

oefeningen ogen
Gelukkig weet ik welke oefeningen ik kan doen om mijn ogen te helpen. Ik ga eerst palmeren. Bij deze oefening sluit ik met mijn handpalmen mijn ogen een tijdje af voor licht en prikkels. Als ik daarna de zwaai-oefening doe, voel ik de ontspanning doordringen tot diep in mijn visuele systeem. Eenmaal "ge-reset" doet het bos de rest. 


In het bos is van alles in beweging. En dat is fijn voor de ogen, want ogen kunnen zich pas ontspannen als ze bewegen. Dus als ze kijken naar de trillende blaadjes aan de bomen, de eekhoorntjes die druk zijn met de wintervoorraad, de vogels die voedsel zoeken. In de natuur ga ik direct weer veel beter zien: meer diepte en scherpte, meer contrast en kleur. 


Maar er is nog een belangrijke reden waarom in het bos zijn zo ontzettend goed is voor mijn ogen.... 

Mijn ogen snakken naar echte duisternis!

En die reden is: mijn ogen snakken naar echte duisternis! In Nederland is het is nooit meer helemaal donker. Als het nacht is vangen onze ogen nog steeds kunstlicht op. In de stad staan overal lantaarnpalen. De kerstverlichting hangt al vroeg in het seizoen in de straten. Thuis gaan de lampen aan. In de slaapkamer dringen de lichtgevende cijfers van de wekker zich op. Dit is allemaal heel slecht voor je ogen. 


Als je ogen nooit in volledige duisternis kunnen zijn, gaat de gezondheid van de staafjes en de kegeltjes (de lichtgevoelige cellen op het netvlies) achteruit. Daar hebben wij bijna allemaal last van. Zwakke kegeltjes veroorzaken wazig zicht: steeds meer mensen moeten aan de bril. Uitgeputte staafjes zorgen ervoor dat je slechter gaat zien in het donker: wie is er tegenwoordig niet nachtblind? 

Zweden: de ogen verwennen met enkel kaarslicht

ogen verwennen kaarslicht
Op Ogenretraite in Zweden, 14 tot 21 september 2022, gaan we het echte donker opzoeken. Dat is daar niet moeilijk. In de oude oerbossen dringt 's nachts geen straaltje kunstlicht door. In de prachtige omgeving ten noord-oosten van Ostersund bieden we onze ogen een hele week lang een natuurlijk dag- en nachtritme aan. 


Draai jij tijdens je vakantie in het bos wel eens alle peertjes uit de lampen om je ogen tot rust te laten komen bij alleen maar kaarslicht? Nee? Ga je 's avonds of 's nachts dan ook niet naar buiten om te wandelen tussen de bomen en te merken hoe fantastisch jouw ogen eigenlijk in het donker kunnen zien? Ook niet? Dan kun je dit nu gaan ervaren.


Ga met mij mee naar Zweden en ik laat je voelen en zien wat er gebeurt als je je ogen zeven dagen en nachten weghoudt van kunstlicht. Tijdens deze Ogenretraite bannen we al het elektrische kunstlicht uit. 's Avonds laten we alleen kaarslicht en het licht van het vuur onze ogen binnenstromen. Dit licht benadert het kleurenspectrum van normaal daglicht en de ogen herkennen dit als natuurlijk. 's Nachts gaan we naar buiten en we hebben daarbij helemaal geen lamp nodig. 

Zweden: inclusief volledige lessenserie "Moeiteloos kijken"

Jarenlang heb ik onderzocht wat je allemaal zelf kunt doen om goed voor je ogen te zorgen. Ze kunnen weer gezond worden en weer goed gaan zien, als je de juiste stappen zet. Om dit proces op een intensieve manier met jou te beleven, organiseer ik in de herfst van 2022 de Ogenretraite in Zweden.


Deze retraite, die is gericht op het optimaal verzorgen van jouw ogen, duurt van 14 tot 21 september 2020.


Deze retraite is uniek dankzij de samenhang tussen van de volgende componenten: 


* Je krijgt in zeven dagen de volledige lessenserie “Moeiteloos Kijken” (t.w.v. €2997,-) aangeboden, die je leert om beter te gaan zien zonder bril of lenzen. Je krijgt vele oefeningen en adviezen.

* Je profiteert volop van de eerlijke duisternis in het oerbos van Zweden. We logeren bij Petra en Jan in hun knusse en authentieke bosparadijsje Borgvattnet in Jämtlands Län. Klik hier voor de locatie.

* Er is deze dagen veel ruimte voor rust, ontspanning, uitstapjes en eigen invulling.

* De hele week zal er geen enkele elektrische lamp branden. We doen alles bij kaarslicht. Een beetje spannend, al dat donker? Via oefeningen kan ik je helpen je over te geven aan de helende kwaliteiten van het duister. 

Ontspannend, afwisselend, voedend

op en neer zwaai oog oefening

Programma

De Ogenretraite in Zweden begint op woensdagavond 14 september. Je vliegt op Ostersund, waar je wordt opgehaald en naar het verblijf wordt vervoerd. Op woensdagochtend 21 september word je weer naar het vliegveld gebracht.


Iedere ochtend gaan we aan de slag met oefeningen en lessen uit de cursus "Moeiteloos Kijken". Ook eet je deze week oogvoedende maaltijden, die bestaan uit biologische ingrediënten vol gezonde voedingsstoffen voor de ogen nodig. 's Middags kun je  je tijd naar eigen inzicht besteden om de omgeving verder te verkennen. 's Avonds na het diner is het avondprogramma diepgaand gericht op het ervaren van duisternis en de helende werking daarvan op de ogen.


De retraite is gericht op ervaren, doen en ontspannen. Hij is afwisselend en uniek in zijn soort. Je gaat verkwikt en met een heerlijk gevoel in je ogen weer naar huis. 

De kosten van de Ogenretraite in Zweden bedragen €2997,-. Het complete cursusbedrag is inclusief:


  • De volledige lessenserie van de cursus “Moeiteloos Kijken” (t.w.v. €2997,-) compleet met alle oefeningen. Je leert hoe je beter kunt gaan zien zonder bril of lenzen.
  • Echte duisternis, natuurlijk daglicht, volop kaarslicht en knapperend vuur......Kortom: voeding voor de lichtgevoelige cellen op je netvlies, zodat je beter gaat zien. Ook in het donker.
  • Verbetering van je zicht. Meer kleur, diepte en contrast gaan zien.
  • Ruim de tijd om naar eigen inzicht dingen te ondernemen en de omgeving te verkennen.
  • Oogvoedende maaltijden: gedurende de retratie eet je heerlijke maaltijden op basis van biologische producten uit de regio die voedend zijn voor de ogen, (t.w.v. €1297,-)
  • 7 overnachtingen in een luxe tent. Je slaapt dichtbij de natuur, maar met de comfort van een echt bed en verwarming. (t.w.v. €550,-)
  • Gebruik van het mooie terrein en de cursusruimte. 
  • Dichter bij jezelf komen. We zoeken samen naar wat jou persoonlijk blokkeert op je weg naar natuurlijk goed zien.
  • Intensieve groeps- en persoonlijke begeleiding door ervaren oogleraar Karin Hogenboom.

Nu kun je meedoen voor de speciale vroegboekprijs en betaal je €2497,-


Beperkt aantal plaatsen beschikbaar

Omdat ik graag kwaliteit bied, zit er een grens aan de groepsgrootte. Er kunnen niet meer dan 12 mensen mee naar Zweden.

Klik op de knop hieronder om je direct in te schrijven. 

In een kamer overnachten is ook mogelijk

Wil je luxer overnachten, dan is dat mogelijk in een fijne b en b in het dorp. Tegen een extra betaling van €350,- overnacht je in een prive slaapkamer in het dorp en word je iedere dag naar de locatie gereden en ook weer terug. Als je gebruik wilt maken van deze optie, kun je je via onderstaande knop je aanmelden voor de retraite.

Ervaringen deelnemers vorig jaar Zweden

Reacties deelnemers andere ogen retraites

Robert J. van Dam

“De retraite heeft een zaadje gepoot, dat ik nu kan ontwikkelen. Het heeft me veel bewuster gemaakt van hoe belangrijk ontspanning van de ogen is. Ik heb veel geleerd over het functioneren en stimuleren van de ogen. Het waren drie intensieve en toch heel ontspannen dagen, met een hoop positieve energie. De manier van lesgeven van Karin is bijzonder prettig. Zij staat niet boven de deelnemers, maar ertussen. Heel toegankelijk.”

Ad van den Berg

"Door de retraite van Karin is er meer rust in mijn ogen en rust in mijn leven ontstaan."

Tineke Bakker

“Tijdens de ogenretraite kon er ontspanning ontstaan in mijn systeem, waardoor ik uiteindelijk meer kon en kan zien. Mijn zicht is zoveel scherper geworden en mijn houding is ook meer ontspannen. Ongevraagd heb ik van een aantal vrienden om mij heen de opmerking gekregen dat mijn gezicht er zoveel meer ontspannen en anders uitziet. Met name mijn voorhoofd en het gebied rond de ogen. Verder heb ik ook overheerlijk gegeten. Fijn om zoveel inspiratie omtrent (ogen)voeding te krijgen. Dit soort eten vond ik  als kind  zo enorm lekker, maar ik was het vergeten.”

Monique Bruinsma

“Een weldadig retraite in vele opzichten, heeft ons op zeer ontspannen en op speelse wijze wegwijs gemaakt in een nieuwe manier van zien. Moeiteloos breit zij de oefeningen aan elkaar en zorgt voor een goed lopende structuur, wat een fijne sfeer creëert. Ontspanning voor ogen, lijf en geest. Gebruik maken van je ademhaling voor deze ontspanning. Aandachtig zijn, met aandacht kijken naar de kleine dingen om je heen…. Bewegen is goed voor je ogen… Zacht knipperen en verspringen. Dit alles kun je goed oefenen buiten in de natuur.. Maak hierbij gebruik van visualisatie en positief denken. Weldadig dus.”

Klik op onderstaande knop om je direct in te schrijven

Kies voor de optie Safaritent op het terrein of kamer in het dorp. Voor de kamer in het dorp komt er €350,- aan kosten bij.

Betalen in termijnen kan ook, via onderstaande link.

Let op, mochten er Overheidsrestricties komen

Nu zijn de maatregelen soepel en kunnen we vrij reizen naar Zweden. Mochten er voor 14 september Overheidsmaatregelen genomen worden, waardoor je niet meer vrij kunnen reizen, dan wordt de retraite gecanceld of er wordt een goed alternatief geregeld. Als de retraite gecanceld wordt, krijg je het geld van de retraite weer teruggestort. 

Onder vrij reizen versta ik kunnen reizen zonder codes, mondkapjes of andere restricties.