Page content

Pure chocolade is goed voor de ogen

pure chocolade is goed voor de ogenPure chocolade is goed voor de ogen. Want pure chocolade zit vol met flavonoïden. En dan vooral de onbewerkte chocolade, die je jammer genoeg niet in de supermarkt, zelfs niet altijd in de natuurwinkel zult vinden. De meeste chocolade is volop bewerkt en volgestopt met toegevoegde vetten en (riet)suiker. Terwijl chocolade van nature dus vol anti oxidanten, vitamines en mineralen zit. De wetenschappelijke naam voor de cacaoboom is Theobroma Cacoa, wat letterlijk betekent: “Voedsel voor de Goden”. Maar van een voedsel voor de goden is deze bijzondere vrucht door alle toevoegingen en bewerkingen verworpen tot een ongezonde snoepgoed. 

Gezichtsvermogen verbeterd door pure chocolade

Ondanks deze bewerking zit er nog veel flavonoïden in pure chocolade. En dat is goed voor het gezichtsvermogen, is uit onderzoek van de Reading University uit Engeland  gebleken. Pure chocolade verbetert het gezichtsvermogen. Tijdens het onderzoek kregen dertig mensen tussen de 18 en 25 jaar chocolade te eten. De helft kreeg pure chocolade (waarin 720 mg flavenoïden inzit) en de andere helft witte chocolade (hierin zitten bijna geen flavenoïden in). Ze kregen twee uur later  allemaal een serie testen, waaronder ook een oogtest. Een week later werd er gewisseld met de chocolade.

Oogtest

pure chocolade is goed voor de ogenUit de oogtest kwam naar voren dat de mensen die de pure chocolade gegeten hadden, sneller en beter de bewegingsrichting konden waarnemen en hun gezichtsvermogen (scherpte, kleuren, diepte, licht) beter was dan de personen die de witte chocolade hadden gegeten. Ook het cognitieve vermogen was beter bij de eters van pure chocolade. De onderzoekers denken dat de resultaten komen, doordat de flavonoïden in chocolade de bloedstroom naar de ogen en het brein zouden versterken. Hierdoor gaan deze delen van het lichaam beter presteren.

Bewerking van chocolade

Doordat gewone chocolade veel bewerkingen heeft ondergaan en is verhit, gaan veel voedingsstoffen verloren. Veel vitamines, enzymen en oxidanten zijn niet bestand tegen hoge temperaturen. Deze cacao is verhit omdat de cacaoboon al vroeg van de boom werd gehaald, om kosten te besparen. Ze worden vervolgens in de zon gelegd om verder te rijpen, maar ze gaan tegelijkertijd schimmelen. Vervolgens wordt de cacaoboon verhit om de schimmel te doden, voordat deze verder wordt verwerkt.

Rauwe chocolade

Pure chocolade is goed voor de ogenEr bestaat ook rauwe chocolade. Deze chocolade is niet verhit, maar koudgeperst, waardoor al de goede stoffen beter bewaard blijven. Ook zitten er geen geraffineerde suikers in de chocolade en andere toevoegingen, zoals slechte vetten, conserveermiddelen, kleur, geur en smaakstoffen. Bovendien wordt de cacao niet gealkaliseerd. Met alkalisatie worden de aanwezige zuren in de cacao geneutraliseerd door toevoeging van een base (doorgaans kaliumcarbonaat). Maar het probleem bij rauwe chocolade is weer dat er veel oxaalzuur in zit, dit is een oorzaak van nierstenen.

Pure cacaoboon

In de natuurwinkel waar ik regelmatig kom, verkochten ze pure cacaobonen. Geïnspireerd door het hele gezonde aspect van de cacaoboon, wilde ik ze wel proberen. Zeker ook omdat rauwe chocolade aan de prijzige kant is, om het maar zacht uit te drukken. Op de verpakking stond dat het een lekkere knabbel was, ook goed te combineren met noten en rozijnen. Buiten nam ik een boon uit de verpakking en at hem op. Getverdemme zeg, wat was dat smerig. Brrr, als ik er nog aan terugdenk krijg ik de kriebels. Dit was wel een heel erg bittere knabbelnoot. Gelukkig had ik ook iets te drinken gekocht, zodat ik het weg kon spoelen. Later heb ik het nogmaals geprobeerd met een aantal rozijnen erbij, dan is het goed te eten. Maar het is niet hetzelfde als chocolade.

Onbewerkte chocolade uitproberen

Rauwe chocolade wordt veelal gepropageerd vanuit de Rawfood en superfood leer. Maar de grote hoeveelheid oxaalzuur maakt deze chocolade helemaal niet zo gezond. Je kunt dus beter cacaopoeder nemen die wel verhit is en daar je chocolade produkten van maken. Of een hele pure reep kopen bij de natuurwinkel. Daar zit een beetje oerzoet in, maar vooral cacoa, bijvoorbeeld die van 85%. Sinds ik van mijn suikerverslaving af ben, vind ik deze heerlijk. En neem ik af en toe een stukje. En geniet.

Comment Section

0 reacties op “Pure chocolade is goed voor de ogen

Plaats een reactie


*