arrow_drop_up arrow_drop_down

Ik kreeg voor mijn vijf jarig bestaan van VolZicht een mooi kado van een vriendin, een grote witte bal die vast werd gehouden door drie poppetjes. Zij vond dit beeldje tekenend voor de samenwerking die ik van het begin af aan ben gaan zoeken met anderen. Ik vond het leuk hoe zij dit bij mij had gezien en achteraf zie ik een overeenkomst met het verbeteren van mijn zicht. Ook die hangt van samenwerking aan elkaar, namelijk tussen mijn beiden ogen, mijn derde oog en mijn visuele cortex, een samenwerking tussen alle gebieden van mijn hersenen.

Samenwerken is inspirerend

Voor goed zicht heb je deze samenwerking nodig. Voor het opzetten van een bedrijf ook. Ik had alleen niet kunnen ontwikkelen wat ik nu ontwikkeld heb. Ik heb echt de hulp en samenwerking van anderen nodig gehad en deze samenwerking maakt het ook direct een stuk leuker om het allemaal te doen. Het werkt namelijk heel inspirerend om samen te werken.

En hups het is gebeurd

IMG_0404  Een van de eerste samenwerkingen was met Paul Christian voor de design van mijn website en produkten. Iets waar ik zelf helemaal geen verstand van heb en het me dus heel veel tijd en frustratie kost om dit uit te vogelen. Hij pakt het zo op en voor ik het weet stuurt hij me weer een ontwerp van een boek, cd of cursus toe. Dan hoef ik alleen maar te zeggen, “Leuk, kun je de kleur nog iets aanpassen” en hups het is gebeurd.

Hulp van alle kanten

Om mijn ogen en hersenen beter te laten samen werken heb ik ook bij verschillende mensen hulp gezocht. Ik heb diverse  cursussen gevolgd om te leren zien zonder bril. Ben een yoga opleiding gaan doen, ben bij allerlei therapeuten geweest die mij hielpen spanning los te maken, op lichamelijk, emotioneel en spiritueel gebied. Ik ben onder andere bij een cranio sacraal therapeut geweest, een magnetiseur, een regessie therapeut. Allemaal hebben ze mij stap voor stap geholpen de spanning los te maken, waardoor processen veel sneller zijn gegaan en tegelijkertijd waren de behandelingen altijd heerlijk ontspannen, een genot.

De VolZichtmethode

IMG_0409Grappig, met het zien is het een stap voor stap proces om de spanning los te laten, voor mijn bedrijf is het een stap voor stap proces om het op te bouwen. Maar ook daar horen dingen los laten bij. Met behulp van Madelein Bol zijn bijvoorbeeld alle artikelen over diverse oogklachten herschreven en met foto’s voorzien. En hebben we samen een nieuwe indeling ontwikkeld waar VolZicht voor staat. We hebben het de VolZichtmethode genoemd, die gebouwd is op 3 pijlers: Anders leren zien, Voeding en Persoonlijke ontwikkeling.

Stap voor stap

Stap voor stap spanning los laten, maar ook stap voor stap opbouwen in het zien. Wat helpt allemaal om goed te leren zien. Toen ik begon met VolZicht had ik niet kunnen bedenken dat er zoveel naar me toe zou komen. Het was wel mijn intentie, ik wilde alles weten wat helpt om goed te zien. Dat heb ik dus geweten. Ik ben vele samenwerkingen aangegaan om dit allemaal te ontdekken. En het is zoveel fijner en gezelliger dan het allemaal alleen doen.

Alleen

samenwerken van de ogen belangrijkMaar alleen heb ik me ook veel gevoeld. Zeker toen ik net begon met mijn bril af te zetten. Niemand die hier van gehoord had, veel mensen vonden het maar raar en zeiden: “Doe die bril toch weer op”. Zeker op momenten dat ik iets niet goed zag kreeg ik die reacties, waardoor ik het niet eens durfde te vertellen. Zo ook voor VolZicht, in het begin zat ik  ook veel alleen te klooien.

Het samenwerken zorgt voor stroming

Ik zie nu duidelijk de samenhang. Hoe meer mijn ogen en hersenen samen zijn gaan werken hoe meer ik ging samen werken met anderen. En/of andersom. Het samenwerken inspireert, ontspant en zorgt voor stroming. Of het nu de samenwerking is met Claudia Krumme voor het ademen of de samenwerking met Ria Mioch voor de opmaak van mijn e-book en cursusmap.

Werk samen door een reactie achter te laten

IMG_0405Voor succes om te leren zien zonder bril of lenzen is het van belang dat alles in het hoofd en lichaam goed samen gaat werken. Zonder die samenwerking kan er geen goed zicht zijn. Zoek je de samenwerking buiten je dan zal het ook binnen beter gaan samenwerken. En samenwerken kan op allerlei gebieden. Je bent al aan het samenwerken door mee te doen met een workshop en cursus. In augustus is er bijvoorbeeld weer een heerlijk, ontspannen drie daagse in Drenthe. Klik hier voor meer informatie.

Je werkt samen door het te delen met mensen om je heen, je werkt samen door je ervaringen te delen op mijn website. Je werkt samen door hulp te zoeken bij mensen die je verder kunnen helpen. In mijn boek Moeiteloos kijken zonder bril of lenzen beschrijf ik uitgebreid hoe ik met anderen heb samen gewerkt hierin.

Begin nu met het samenwerken door hieronder een reactie achter te laten, zodat anderen ook weer kunnen leren en reageren van jouw verhaal. Hoe werken jouw ogen en hersenen samen en wat is het verband met de samenwerking in de buitenwereld?

 

 

Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 19 May 2015

In mijn geval werk ik met mezelf samen door ' s-ochtends 40 km te fietsen en mijn ogen te oefenen. En ' s-middags de krant en de post te lezen en liedjes te schrijven en te zingen,daarbij doe ik twee keer per dag een ontspanningsoefening. Zo houd ik mijn lich. activiteit en geestelijke activiteit in evenwicht. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Marcel Stortelder

Reactie plaatsen