De lente komt eraan, laat je zonnebril af!

De lente komt eraan. Je ruikt het in de lucht, voelt het aan de warmte van de zon, hoort het in het fluiten van de vogels, proeft het als je voorjaarsgroente als raapsteeltjes eet en je merkt het aan het licht. De dagen worden langer en het licht wordt feller en dit kan wel even wennen zijn voor je ogen. Het standaardadvies is om een zonnebril op te zetten om je ogen te beschermen, maar ik raad je dit ten sterkste af. Laat die zonnebril af en laat hem lekker in zijn koker zitten.

Zwak door donkere glazen

De reden voor mijn stellingname is dat we onze ogen helemaal niet beschermen met een zonnebril. Het tegenovergestelde is waar: we maken ze juist zwak door er iedere keer van die donkere glazen voor te zetten. Als je moeite hebt met het felle licht, is het belangrijk je ogen te versterken, zodat ze het licht wél goed kunnen verdragen.

Zonnebril in de winter

Ik heb zelf ook jarenlang een zonnebril gedragen. Ik had het niet in de gaten, maar geleidelijk aan zette ik hem steeds vaker op. Ik begon zelfs naar mijn zonnebril te grijpen als de zon niet eens scheen, maar ik toch de lucht als te fel ervoer. Op een gegeven moment liep ik ook in de winter met een zonnebril op. Nu zie ik het vaak bij mijn klanten. Veel mensen zijn zo gevoelig voor licht geworden, dat ze zonder zonnebril niet meer naar buiten gaan. Zij hebben er geen idee van hoe groot de rol van de zonnebril is in het steeds lichtgevoeliger worden van de ogen.

Kindertjes met zonnebrillen

Een zonnebril beschermt niet, maar verzwakt de ogen, sluipenderwijs. Inmiddels duiken er steeds vaker berichten op dat zelfs baby’s een zonnebril zouden moeten gebruiken, omdat ze anders een groot risico lopen om in de toekomst staar, maculadegeneratie of een andere oogziekte te ontwikkelen. Er is zelfs een zonnebril-speen voor baby’s op de markt. Ik zie met regelmaat kleine kindertjes met zonnebrillen op, en dat gaat me aan het hart. De ouders denken namelijk dat ze goed bezig zijn en de ogen van hun kinderen beschermen. Helaas, niets is minder waar.

Licht is voeding

Onze ogen zijn gemaakt om licht te ontvangen. Dit licht gebruiken ze om te kunnen zien, het zorgt er onder andere voor dat de lichtgevoelige cellen in het netvlies gezond, actief en flexibel blijven. Maar het licht heeft nog een andere functie: het is een voedend element voor de rest van het lichaam. Zo zorgt licht er bijvoorbeeld voor dat de pijnappelklier geactiveerd wordt, waardoor belangrijke hormonale processen op gang komen. Door een zonnebril op te zetten, scherm je jezelf af van het zo belangrijke licht. En onthoud je je lichaam deze belangrijke voedingsbron.

Vicieuze cirkel

Hoe minder je ogen in aanraking komen met fel licht, hoe slechter ze ertegen kunnen. Ze passen zich aan. Als je bijvoorbeeld een tijd bivakkeert in een donkere ruimte en je komt daarna buiten, dan ervaar je het licht als heel fel. Ook het continu dragen van een zonnebril heeft dit effect en je komt erdoor in een vicieuze cirkel. Hoe meer je je ogen afschermt, hoe feller het licht daarna aanvoelt en hoe sneller je weer naar de zonnebril zult grijpen.

Andere factoren

Niet alleen het dragen van een zonnebril maakt de ogen extreem lichtgevoelig. Er zijn meer factoren van invloed, zoals:

  • Een overkill aan licht dat de ogen binnenkomt via beeldschermen.
  • Een overkill aan ander eenzijdig kunstlicht, zoals tl-verlichting, spaarlampen en led-verlichting.
  • De ogen krijgen niet de juiste voedingsstoffen binnen, waardoor ze verzwakken.
  • De ogen krijgen te weinig duisternis binnen. Vaak zijn mensen die lichtgevoelig zijn tegelijkertijd ook nachtblind.

Achter gesloten gordijnen

Lichtgevoeligheid is een degeneratie van het oog. Als je niet de juiste stappen zet, zal het probleem alleen maar groter worden. Het kan zelfs zo zijn dat je na een tijd helemaal geen licht meer kunt verdragen. Dat ieder straaltje licht je teveel is dat je er hoofdpijn van krijgt en je je op den duur alleen nog maar thuis prettig voelt, achter gesloten gordijnen.

De lente komt, laat je zonnebril af!

Wil je dit eenzame pad niet op, dan is het belangrijk om de kracht in je ogen te herstellen, je ogen te versterken. Zodat ze zich prettig voelen bij daglicht en zich aanpassen als het wat feller wordt, en zodat ze goed kunnen zien in het donker. Je zult merken dat je, door mijn adviezen op te volgen, al snel weer zonder zonnebril kunt genieten van de zon.


Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden