Een oogarts kan heel goed diagnosticeren, maar ...

Een oogarts kan heel goed diagnosticeren. Hij heeft allerlei apparatuur om te onderzoeken welke aandoening jouw ogen hebben. Hij kan aan de hand van zo’n onderzoek constateren dat je bijziend bent (dat je niet goed ver weg kunt zien) of verziend (je ziet niet goed dichtbij). Maar het kan ook zijn dat je oogdruk te hoog is, je ooglens vertroebeld, je netvlies aangetast. Als diagnose krijg je dan te horen: u heeft glaucoom, staar, maculadegeneratie of netvliesloslating. En zo zijn er nog veel meer kwalen en ziektes. Stuk voor stuk zijn het weinig hoopvolle berichten die je mee naar huis krijgt. En … wat dan?


Kortetermijnoplossingen

Na een diagnose wil je graag horen wat je kunt doen om van de aandoening te herstellen, toch? Wat hebben de ogen nodig om wel goed ver weg of dichtbij te kunnen zien? Wat hebben ze nodig zodat de druk zakt, de lens weer helder wordt en het netvlies geneest? Daar heeft de oogarts meestal geen antwoord op, maar hij biedt je wel een kortetermijnoplossing aan. Zoals een bril om toch scherp dichtbij of ver weg te kunnen zien, druppels om de oogdruk te laten zakken, een operatie om de lens te vervangen. Of je krijgt het bericht dat er verder niets aan jouw oogklacht te doen is.

Middeltjes van de oogarts hebben bijwerkingen

Braaf ga je met je nieuwe bril naar huis, niet beseffende dat een bril het probleem niet bij de wortels aanpakt. Sterker nog, hij maakt het probleem uiteindelijk groter. Ga maar eens bij jezelf na, is je huidige bril net zo sterk als je eerste bril was? Waarschijnlijk zijn je ogen met het jaar slechter geworden. Ook de druppels, zalfjes en operaties die aangeprezen worden, zijn vaak niet meer dan een doekje voor het bloeden. Je ogen genezen niet echt en de oplossingen hebben bovendien allemaal bijwerkingen. De meest funeste bijwerking is, dat jouw ogen uiteindelijk nog slechter gaan zien.

Van een bril dragen ga je slechter zien

Er is binnen de medische wereld best wat bekend over de nadelen van het dragen van een bril. Het is namelijk zo dat hoe jonger kinderen beginnen met een bril, hoe groter de kans is dat ze op latere leeftijd ernstige klachten ontwikkelen, zoals glaucoom, staar, netvliesloslating. Maar wat doet men dan? Weer een diagnose stellen! Sterkere brillen aanmeten, nieuwe druppels voorschrijven en operaties inplannen. Vast goed bedoeld, maar ook “big business”. Want ondertussen neemt het aantal brildragers steeds meer toe.

De ernstige bijwerking van brillen en lenzen

Toen ik als kind een bril kreeg, vertelde de dokter mij dat ik hem alleen op hoefde voor het schoolbord en bij het televisiekijken. Een vrij gangbaar advies in die tijd, veel van mijn klasgenootjes kregen hetzelfde te horen. Maar tegenwoordig zie ik kinderen de hele dag door met een bril op hun neus rondlopen. Er is geen enkele terughoudendheid meer vanuit de oogartsen en opticiens. Ze gaan geheel voorbij aan het feit dat het lang achter elkaar dragen van een bril of lenzen een ernstige bijwerking heeft, namelijk het verslechteren van het zicht.

Een bril lijkt een makkelijke oplossing

Ik sprak laatst een man van 65 jaar met een bril. Hij had nooit een bril gedragen, maar begon rond zijn 55e met een leesbril. Eerst had hij er een met +1, maar voor hij het wist was de afwijking rap sterker geworden. Daarna ging zijn zicht voor ver weg opeens ook achteruit. Hij kreeg een multifocale bril aangemeten en nu draagt hij al zes jaar lang de hele dag door zijn bril. Het nemen van een bril leek een makkelijke oplossing voor het lezen van de kleine lettertjes, maar zijn ogen zijn er sterk op achteruit gegaan.

Waarom geneest een oogarts je niet?

De oogarts kan dus prima diagnosticeren, maar daar houdt het bij op. Een echte oplossing, een waardoor je ogen genezen en je weer beter gaat zien, heeft hij niet. Als je ogen na verloop van tijd heel ernstig achteruit zijn gegaan, is een ingreep soms inderdaad nog de enige oplossing. Maar waarom is het zover gekomen? Waarom informeert een oogarts je niet over wat jouw ogen nodig hebben om weer te herstellen? Want er zijn veel mogelijkheden, op natuurlijk gebied. Eigenlijk is het te gek voor woorden dat je hierover niet geïnformeerd wordt. Helaas, een oogarts kan er meestal ook niets aan doen. Hij of zij weet gewoon niet beter. Hij denkt volgens de lijnen die hij kreeg aangeleerd op de universiteit en in zijn vakliteratuur.

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden