Gelatine is belangrijk voor gezonde ogen
Het eten van gelatine is belangrijk voor gezonde ogen. Het glasvocht in je ogen bestaat voor het grootste gedeelte uit water, maar het krijgt zijn ferme structuur door de collageenvezels die erin zitten. Collageen, een bestanddeel van gelatine, is essentieel voor ons lichaam. Dit lijmachtige eiwit zorgt ervoor dat weefsels stevig en elastisch blijven. Een derde van alle eiwitten in het menselijk lichaam bestaat uit collageen. Hoe minder collageen, hoe slapper onze huid , hoe breekbaarder onze nagels, hoe zwakker onze botten en hoe wateriger ook het glasachtig lichaam in onze oogbol.
Gelatine is belangrijk voor gezonde ogen
Gelatine uit botten van dieren
Om je lichaam te helpen steeds weer nieuwe, gezonde ogen te maken, is het belangrijk dat je het van de juiste bouwstoffen voorziet. Onder andere door te zorgen dat jouw ogen voldoende gelatine binnenkrijgen. Gelatine halen we heel gemakkelijk uit het kraakbeen en beenmerg van dieren. Vroeger was het heel gewoon om soep te eten die getrokken was van de botten van dieren. Als een koe geslacht werd op de boerderij werd alles van het dier gebruikt, ook de botten. Als je daar bouillon van trekt, krijg je een substantie die boordevol gelatine zit. Je ziet het in de pan; als de soep koud wordt blijft er een soort dril over. Dit is de gelatine. Je lichaam maakt hier gretig gebruik van bij het gezond houden en het opbouwen van de ogen, de botten, huid en nagels.
Bang voor beestenbottenbouillon
Als je soep bereidt, kun je die het beste maken van zelf getrokken bouillon van botten. Dit kunnen botten van biologische kip of rund, of
Oogklachten en collageen
Eigenlijk is het veel kwalijker om géén bouillon van beestenbotten te eten. Bij een tekort aan collageen in het lichaam is het namelijk echt belangrijk dat aan te vullen. Een cursiste vertelde dat zij opeens last kreeg van mouches volantes, zwevende draadjes, in haar blikveld. Zij is extra collageen gaan gebruiken en binnen drie maanden waren de draadjes verdwenen. Als je per se geen soep wilt maken, kun je collageen nemen door bijvoorbeeld een schepje gelatine door je koffie of thee te roeren. Ik doe zelf altijd een paar extra scheppen door de soep die ik heb gemaakt. Een lekkere kwarktaart maken is ook een manier om een mooi voorraadje gelatine binnen te krijgen. Maak de taart met honing, palm- of kokosbloesemsuiker en met volle kwark. Een smakelijke manier om bij je gezinsleden ongemerkt wat extra gelatine naar binnen te smokkelen. Gelatine kun je gewoon in de supermarkt kopen, maar liever gebruik je zuivere gelatine van dieren die natuurlijk hebben geleefd en goed eten hebben binnengekregen.
Voed je ogen met licht en duisternis
Wil je meer leren over hoe je jouw ogen weer op een goede manier kunt voeden?
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden