Gluten zijn gevaarlijk voor de ogen
Gluten kan elk orgaan aantasten
Coeliakie is de bekendste en extreemste vorm van glutengevoeligheid. Bij mensen die coeliakie hebben gaan de darmvlokken kapot als ze met gluten in aanraking komen, dit kan op den duur de darmwand beschadigen. Maar gluten kan elk orgaan in het lichaam aantasten, zelfs als de dunne darm gezond blijft. Vanuit neurologisch oogpunt zijn we volgens Perlmutter allemaal gevoelig voor gluten. Het is een sluimerend, verborgen proces dat zich voordoet in het voor ons oog onzichtbare zenuwstelsel en brein.
Schadelijke chemische stofjes
Wat zijn gluten eigenlijk?
Gluten is het latijnse woord voor lijm. Het is een samengesteld eiwit dat een rol speelt als plakmateriaal om meel bij elkaar te houden. Gluten zorgen ervoor dat het de vrijkomende koolstofdioxide vasthoudt, zodat het deeg kan rijzen. Het plakkerige karakter maakt het voor het lichaam moeilijk om andere bouwstoffen op te nemen en af te breken. Gluten komen voor in tarwe, spelt, rogge, gerst, kamut en bulgur en is opgebouwd uit twee hoofdgroepen eiwitten, de glutenines en de gliadines. Gliadines is weer opgebouwd uit twaalf kleinere eenheden. Je kunt voor al deze groepen gevoelig zijn en iedere eenheid kan weer leiden tot een andere overgevoeligheid die voor een ontsteking kan zorgen.
Onze voeding is een gifmachine
Veertig keer zoveel gluten
Gluten, suiker en koolhydraten tasten je brein aan
David Perlmutter beschrijft in zijn boek ‘Het Glutengevaar’ hoe gluten, koolhydraten en suiker je brein aantast en veroorzaker is van velen neurologische aandoeningen, zoals Alzheimer, Parkinson, ADHD, depressie, staar, schizofrenie, epilepsie, autisme, migraine, slapeloosheid enzovoort. Heel indrukwekkend vond ik het verhaal van een patiënte die al zestig jaar leed aan hallucinaties, stemmen horen en meerdere malen opgenomen was geweest, na vier weken aan een glutenarm/cholesterol rijk dieet van haar klachten af was.
Ogen symptoom van problemen hersenen?
Veel roomboter en gebakken eieren
Nu was ik inmiddels al bekend dat tarwe niet zo goed voor je is en had al diverse verhalen over gluten gehoord. Ik at al bijna geen brood meer, maar na het lezen van het boek ben ik er helemaal mee gestopt. Om brood helemaal weg te laten binnen het gezin, dat ervaar ik nog niet als gemakkelijk. Man en kinderen zijn dol op brood. En de glutenvrije crackers vinden ze ook heerlijk, maar ook daar mag je niet te veel van eten. Ik wil ook niet als een politie agent rondlopen en steeds maar zeggen: ‘Nee, dat mag niet, niet goed voor je hersenen.’ Wat ik wel doe, als ik een boterham of cracker klaar maak, smeer ik hem extra dik in met roomboter. Ze starten de ochtend met gebakken eieren. Roerei vinden ze lekker en neemt veel vet op. Dus ik doe ik een extra grote dikke klont boter door, met boerenkaas en spek. Naar school krijgen ze op hun boterham of cracker een gebakken ei. Ik voer ze met zoveel mogelijk cholesterol. Als ik het mensen vertel zie ik ze verschrikt kijken, want dat is toch heel ongezond.
Zeven tips om goed te gaan zien
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Heb je zelf ervaring met het stoppen van gluten. Welk effect had dit voor jou? Ik zou het leuk vinden als je hieronder je ervaringen wilt delen.