"Het was een topdag!"
“Jullie zijn een sprankelend koppel,” kreeg ik met regelmaat te horen tijdens de Ogen Voedingsdag afgelopen zaterdag. Het was ook logisch dat wij straalden op deze bijzondere dag, want Tanja Stevens en ik gingen ons kookboek “Geef je ogen de kost” presenteren. En niet alleen wij sprankelden, maar de deelnemers ook. Het is bijzonder om te zien hoe anders mensen aan het eind van zo’n dag naar huis gaan. Blij, opgeruimd, vrolijk, stralend. Een deelneemster vertelde het heel mooi: “Ik wil jullie van harte bedanken. Ik kwam vermoeid binnen, zat niet lekker in mijn vel. Nu voel ik me weer blij en goed en ben ik enorm geïnspireerd. Het was een topdag!”
Mythes over voeding
Het zonnetje scheen en we bevonden ons op boerderij de Eemlandhoeve, een prachtige, groene locatie. Dat was heel fijn, want zo kon ik mooi met de deelnemers baar buiten om oogoefeningen te doen in de natuur. De workshops buiten wisselden de interessante presentaties van Tanja af. Tanja ging diep in op de volgende thema’s:
- de mythes over voeding en waarom deze mythes niet waar zijn
- de positieve werking van beestenbottenbouillon en hoe je het nu precies klaarmaakt
- de positieve werking van fermenteren en hoe je een lekker kefirdrankje maakt
Wat een mooie plek!
De boerin van de Eemlandhoeve deed ook van harte mee met de dag. Zij vertelde dat ze mij al een tijdje volgt en dat ze het een eer vond dat ik bij haar deze Ogen Voedingsdag kwam geven. Grappig, want ik voelde mij juist vereerd dat ik dit mocht doen op deze bijzondere locatie. Het boerenechtpaar is hier namelijk al vijfentwintig jaar bezig met een duurzame bedrijfsvoering. Op de Eemlandhoeve lopen vleeskoeien van het Franse ras ‘Blonde d’Aquitaine’. Hun vlees wordt verkocht in de boerderijwinkel. Helaas blijft de boer zitten met enorm veel botten en met de levers, want niemand koopt dat tegenwoordig meer.
Vroeger werd er niets weggegooid
Vroeger was het juist heel normaal om soep te trekken van botten en om orgaanvlees te eten. Niets van het dier werd weggegooid. Nu kan de boer de botten en organen aan de straatstenen niet meer kwijt. Behalve afgelopen zaterdag, want toen gingen juist deze producten als warme broodjes over de toonbank!
Ik ben geen toverfee
Veel mensen lieten me weten dat ze het een enorm fijne dag hebben gevonden. Voor sommigen was het een eerste kennismaking met mijn visie op voeding en gezonde ogen, maar er waren ook deelnemers die al langer actief met hun ogen aan de gang zijn in het Volzicht-jaarprogramma, of die zelf al een tijdje bezig zijn. Het valt me op dat mensen vaak vragen hoe snel ze van bepaalde oogklachten af zullen zijn. Dat kan ik natuurlijk niet voorspellen. Ik ben geen toverfee, Tanja ook niet. Het gaat erom dat je de stappen zet die nodig zijn om steeds beter voor jouw ogen te zorgen. Dan kan het niet anders of je gaat resultaat bemerken.
Werk in uitvoering
Zelf ben ik ook nog steeds ‘werk in uitvoering’. Als je ogen jarenlang (vaak al in de buik van de moeder) maar met mate de voedingsstoffen hebben gekregen die ze nodig hebben, zijn ze niet van vandaag op morgen hersteld. Maar ik kreeg van een aantal mensen te horen dat ik er zo gezond uitzie. Vele malen beter dan op een aantal filmpjes van jaren terug. En zo voel ik me ook.
Al twee punten verbetering
“Ik ben hier gekomen omdat ik heb gemerkt dat de oefeningen van Karin mij enorm helpen. Ik hoef nu mijn bril niet eens meer op als ik naar de bioscoop ga. Ik vind het geweldig dat ik nu weet dat ik zelf iets aan mijn oogproblemen en mijn zicht kan doen. Hiervoor voelde het allemaal zo hopeloos,” vertelt een deelnemer. Een meneer is twee punten omlaag gegaan in zijn brilsterkte en een andere vrouw heeft gemerkt dat ze haar bril steeds vaker gewoon kan afzetten.
Boek en training
Aan het einde van de dag presenteerden we ons spiksplinternieuwe kookboek Geef je ogen de kost. Onder het genot van een heerlijk kefirdrankje konden de deelnemers het boek laten signeren door Tanja en mij. Maar het ging niet alleen om de lancering van het kookboek. We hebben namelijk het afgelopen jaar ook hard gewerkt aan het maken van de online training die erbij hoort.
Steun in de rug om goed aan de slag te gaan
Het is fijn dat je in het kookboek leest hoe je je voedingspatroon dient aan te passen, maar het is minstens zo belangrijk dat je echt de juiste stappen gaat zetten en weer opnieuw leert koken. In de online training leren Tanja en ik je in een aantal weken, via duidelijke filmpjes, hoe je de recepten uit ons kookboek bereidt. En hoe je ervoor zorgt dat jouw lichaam de voeding ook daadwerkelijk kan gaan verteren en de voedingsstoffen eruit op kan nemen. Want dat is vaak nog een punt. Het lichaam is het opnemen van de goede stoffen niet meer gewend, waardoor je bijvoorbeeld misselijk wordt van vet, terwijl dat juist zo goed voor je is. De training leert je dus niet alleen de recepten bereiden, maar ook wat je moet doen om je lichaam te helpen bij de vertering.
Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden