Kun je de ogen zo trainen dat je geen bril meer nodig hebt?

Kun je de ogen zo trainen dat je geen bril meer nodig hebt? Met deze zin opent de Volkskrant op maandag een column in de rubriek ‘Gezond’. Leuk dat erover geschreven wordt, jammer dat het bij een eenzijdig stukje is gebleven. Het begint positief: oefeningen doen om het zicht te verbeteren vindt de schrijfster geen gekke gedachte. “Als je lijf sterker wordt door te oefenen, waarom dan niet je ogen?”

Denkfout van dr. Bates?

Maar dan neemt de column al gauw een andere wending. Dr. Bates wordt aangehaald en zijn theorie kort toegelicht. Bates ging ervan uit dat de oogspieren als gevolg van stress teveel worden aangespannen, waardoor de oogbol van vorm verandert en beelden niet op het netvlies belanden. “Ontspannen en speciale oefeningen zouden dat probleem  kunnen verhelpen, zodat geen of een minder sterke bril nodig is,” aldus de Volkskrant. Maar volgens hoogleraren Ger van Bens en Caroline Klaver is dit “een denkfout” en kun je het zicht niet beïnvloeden met oefeningen. Hmmm, een denkfout… Alsof dr. Bates deze dingen alleen maar in theorie bedacht heeft. Maar dat is niet zo; hij heeft uitgebreid geëxperimenteerd met de ogen en oogspieren van dode konijnen. Hij bracht spanning en ontspanning in verschillende spieren en bekeek, welk effect dit op het oog had, en welk probleem er in het oog ontstond.

Zien met de hersenen

Bates ontdekte eerst bij zichzelf welke oefeningen hem hielpen om weer goed te gaan zien zonder bril en vervolgens leerde hij zijn patiënten deze oefeningen, met goed resultaat. Hij ontdekte bijvoorbeeld de kracht van herinnering en de invloed van verbeeldingsoefeningen op het zicht. Wazig zicht kan spontaan verdwijnen op het moment dat iemand in een fijne herinnering zit. Dr. Bates concludeerde dat het zien, maar voor een klein deel met de ogen gedaan wordt en voor het grootste deel met de hersenen, iets wat hersenwetenschappers inmiddels ondersteunen. Recent ontdekten zij dat we maar voor zo’n 15 tot 20% zien met de ogen en dat de rest van het proces plaatsvindt in de visuele cortex. Wat dr. Bates deed was niet zomaar een theorie, maar doordacht en uitgeprobeerd. Hij hielp vele mensen van ernstige oogklachten af.

Te korte en te lange oogas

Volgens de twee hoogleraren worden kinderen geboren met een te korte oogas, waardoor het brandpunt van de lichtstralen achter het netvlies valt. Door de jaren heen wordt de oogas langer doordat het oog groeit, zodat het brandpunt aan het einde van de puberteit keurig op het netvlies is beland. Soms groeit het oog teveel door en komt het brandpunt vóór het netvlies terecht. Dan ontstaat bijziendheid. Volgens de hoogleraren kan dat proces bij kinderen enigszins worden beïnvloed. Het is mooi dat erkend wordt dat je de groei van het oog op jonge leeftijd nog kunt sturen. Maar waarom wordt daar vanuit oogartsen dan geen of nauwelijks aandacht aan gegeven (uitzonderingen daargelaten)? Ik heb met regelmaat ouders op bezoek van wie de kinderen brillen dragen met -4, -8, +8. Ze kregen van de oogarts geen enkel advies mee om actief iets aan dit slechte zicht te doen. Behalve dan een brilrecept.

Invloed van daglicht en beeldschermen

De hoogleraren erkennen dat een tekort aan daglicht en het te veel staren naar beeldschermen een nadelig effect heeft op de ogen. Over voeding wordt met geen woord gerept, terwijl hier inmiddels genoeg onderzoek naar is gedaan. Dat veel kinderen lopen te stuiteren in de klas heeft dezelfde oorzaak als dat ze niet goed meer kunnen zien: het eten van suiker en veel koolhydraten doet de bloedsuikerspiegel enorm schommelen. Om al die suiker af te kunnen breken, haalt het lichaam goede voedingsstoffen weg uit met name de ogen.

Voeding

Ouders weten niet meer wat gezonde voeding is voor hun kinderen. Bij natuurvolkeren die nog steeds eten zoals ze al duizenden jaren gewend zijn te doen, komt nauwelijks tot geen bijziendheid voor. Ook als de kinderen naar school gaan en turen in boeken. Het gaat mis zodra deze mensen gaan eten zoals wij dit al een jaar of honderd doen: veel koolhydraten, suiker, plantaardige olie, mager vlees, weinig verzadigde vetten.

??????????????????????????

“Een oog kun je na het twintigste levensjaar echt niet meer verbeteren,” vertelt Caroline Klaver in de Volkskrant. Op de vraag waar al die opgetogen getuigenissen op internet dan vandaan komen, verklaart Ger van Bens dat de reden hiervan is dat “veel mensen met een slechte bril rondlopen.” Hij zegt: “Als ze dan een andere (lees lagere) brilsterkte krijgen, dan schrijven ze dit mogelijk ten terechte toe aan de oefeningen.” ??????????????????????????? Is dit een wetenschappelijk onderlegd argument? Een feit? Een mening? Wat dan ook? Zeer vreemd. En klakkeloos neergeschreven.

Niemand zou dan toch meer met een bril rondlopen?

Tenslotte zegt van Rens, en dat is echt een dijenkletser: “Als de methode echt zou werken, zou toch niemand meer met een bril rondlopen?” Tsja, als mensen niet van het bestaan van de oefeningen weten, dan kunnen ze ze ook niet toepassen. Veel mensen krijgen van kinds af aan een bril opgezet, zonder andere adviezen. Dr. Bates vertelde op een feestje aan een collega van de universiteit dat hij bijziendheid kon genezen. In plaats van dat er enthousiast en nieuwsgierig gereageerd werd, kreeg hij een kaakstoot en de volgende dag ontslag. Want dat is precies wat er gebeurt met mensen die met een afwijkend verhaal naar buiten komen. Ze worden afgespiegeld als kwakzalver en het liefst monddood gemaakt. Gauw, gauw, niemand mag iets te horen krijgen over hun ervaringen en wijsheid.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Ik vind het leuk als je jouw reactie op dit artikel hieronder wilt delen. Wat is jouw ervaring met de Batesmethode?