Ode aan de dieren en Weston Price
Dit artikel is, naast een ode aan de dieren, bedoeld als een ode aan Weston Price. Deze onderzoeker en pionier herontdekte een eeuw geleden welk nut het eten en drinken van dierlijke producten voor onze gezondheid heeft. Mijn ode aan de dieren is gericht op de dieren die ons dienen als voedsel, zoals koeien, kippen, eenden, varkens en vis.
Ik deed laatst mee aan een leuke workshop. Het programma bestond uit drie onderdelen: een zielenkaart trekken, yogaoefeningen doen en daarna creatief aan de slag. Allemaal dingen die ik graag doe.
We begonnen met het trekken van een kaart. Ik pakte de stapel en zag de onderste: licht. Ik dacht, laat ik de kaarten eerst maar even schudden. En ik trok deze kaart: licht …
Licht en rommel
In de uitleg bij de kaart stond dat ik mijn licht mocht laten stralen en dat ik het leven niet zo serieus hoefde te nemen. Er stond ook dat het een goed moment was om rommel op te ruimen. Rommel van binnen en rommel buiten. Dat eerste had ik al gedaan, want ik had pasgeleden mijn vijfde leverreiniging ondergaan. Maar als ik dacht aan de rotzooi opruimen in mijn woning … Diezelfde week was er nog een hoop boosheid naar boven gekomen vanwege alle speelgoedzooi van de kinderen. Ik weet af en toe niet wat ik ermee aan moet. Ik heb drie kinderen die iedere verjaardag weer een heleboel cadeaus ontvangen van ons, familie, vrienden. Met Koninginnedag ben ik altijd blij als ik het een en ander kan verkopen. Maar als de kinderen dan wat geld meekrijgen om zelf iets uit te zoeken op de rommelmarkt, komen ze terug met megagrote knuffels, die ze vaak nog gratis krijgen ook. Zucht … Van je rommel afkomen valt echt niet mee.
Koe, varken, kip en vis
Gebakken eieren met spek
Sinds ik over Weston Price ben gaan lezen, ben ik me meer aan het richten op eten volgens zijn adviezen. Ik kocht al boerenkaas, at biologisch vlees en met regelmaat eieren. Maar ik ging nu ook experimenteren met bijvoorbeeld runderlever en nieren uit de schappen van de biologische slager. Sindsdien beginnen we bij ons thuis de dag met gebakken eieren met spek. Een goede start voor de kinderen, die zichzelf eigenlijk het liefst volstoppen met brood. Mijn zoontje vroeg de tweede dag: “Krijg ik morgen weer een gebakken ei met spek?” en hij reageerde verheugd op mijn bevestiging. Verder merk ik dat het eten van lever mijn ogen echt een boost geeft. Lever zit boordevol vitamine A, die belangrijk is voor de staafjes, de lichtgevoelige cellen op het netvlies.
Ik keek de koe in zijn trouwe, glanzende ogen. Het was alsof hij me wilde zeggen: “Het is goed dat je gebruik maakt van mijn melk en vlees.” Daarna maakte hij plaats voor het beeld van een varken. Ik wist wat ik straks wilde gaan maken: een tekening van een koe, een varken, een kip met ei en een vis.
Wees niet zo se rieus, speel!
Na de yoga stortten we ons op het creatieve stuk van de cursus. Ik ging met houtskool aan het werk en begon met het tekenen van de koe. Meteen kwam er frustratie omhoog, want de koe lukte niet. Ik gumde hem steeds weer uit. Ik zag het beeld heel duidelijk voor me, maar het wilde niet op papier komen. Dan maar eerst het varken. Ik zette een streep neer en de zin: Wees niet zo serieus, speel! kwam bij me op. Vervolgens kwam er op het papier een vrolijk, speels varkentje tevoorschijn. En daarna een kip met zijn ei dat ik later goud verfde. Toen weer de koe. Die wilde weer niet lukken. Ik vroeg hulp aan de begeleidster. Zij vroeg me te kijken naar wat ik als eerste zag: dat was de neus. Ze vroeg me te beschrijven hoe de neus eruit zag en hem daarna te tekenen. Zo hielp ze me ook met de ogen. Daarna zei ze: “Het is ook goed om te onderzoeken wat er tussen jou en die koe voor een obstakel staat. Waarom wil hij niet lukken?”
Groen gras en modder
Ik sloot even mijn ogen om contact te maken met de koe en zag een Indiaas meisje voor me. Voor haar was de koe een heilig dier en er was geen haar op haar hoofd die eraan dacht hem op te eten. Nadat ik dit beeld duidelijk had gezien, ontstond de koe op papier. En werd het eigenlijk een kalfje. Als achtergrond tekende ik met krijt veel gras, want voor mij is het heel belangrijk dat de dieren in een groene omgeving staan en niet in een kale stal op elkaar gepropt. Het varken kreeg lekker veel modder om in te badderen en de vis een schone, heldere zee.
Het licht kan stralen door goede voeding
Zeven tips om goed te gaan zien
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Wat zijn jouw ervaringen met het eten van vlees? Hoe denk jij erover? Misschien ben je wel vegetariër en voel je een grote weerstand bij het lezen van dit verhaal. Ik zou het leuk vinden als je jouw visie wilt delen, dat kan onder dit artikel.