Goed leren zien zonder bril

Helende Ogen Retraite Zweden 

Februari 2025

Een magische winter reis naar ontspannen ogen,


helder zicht en een diepe verbinding met jezelf

donker bos

Tijd voor een nieuw begin


Tijdens vakanties zorg ik ervoor dat ik mijn ogen helemaal tot rust laat komen. Hoewel ik al jaren geen bril meer draag, zijn er toch momenten dat ik wazig zie, zeker als ik in een drukke tijd zit. Ogen zijn gevoelig voor stress, ook de mijne. 


Al na een dag in het bos merk ik verzachting op in mijn ogen en verbetering in mijn zicht.


Hoe kan dat ?


Ogen hebben beweging nodig

goed leren zien zonder bril
Na jarenlang werken met natuurlijke oogheling weet ik welke oefeningen ik kan doen om mijn ogen te helpen. Als we in het boshuisje aankomen, ga ik eerst palmeren. Bij deze oefening sluit ik met mijn handpalmen mijn ogen een tijdje af voor licht en prikkels. Als ik daarna nog een paar andere oefeningen doe, voel ik de ontspanning doordringen tot diep in mijn visuele systeem.


En dan doet de natuur de rest! In de natuur is van alles in beweging. Dat is helend, want ogen kunnen zich pas echt ontspannen als ze bewegen. Dus als ze kijken naar de trillende verse blaadjes aan de bomen, zoemende insecten, de vogels die van tak naar tak wippen. 


In de natuur is altijd beweging en daardoor ga ik beter zien: meer diepte, scherpte, contrast en kleur. 


Natuurlijke duisternis en zuiver licht

De ogen hebben beweging nodig, maar ze snakken ook naar duisternis en licht. In Nederland zijn natuurlijke duisternis en zuiver licht helaas schaars, al sta je hier misschien niet zo bij stil.


's Nachts is het nooit meer helemaal donker. In de stad staan overal lantaarnpalen. Thuis gaan de lampen aan. In de slaapkamer dringen de lichtgevende cijfers van de wekker zich op. Overdag zijn we wel in het licht, maar dat licht is troebel. Vervuiling, een onnatuurlijke omgeving, straling en binnen zitten zorgen ervoor dat we geen toegang hebben tot echt zuiver licht. 

Dit is niet goed voor de ogen.

Maar in Zweden....

Goed zien zonder bril of lenzen

De ogen terugbrengen naar de pure natuur

Goed leren zien zonder bril
Toen ik voor het eerst in de ongerepte natuur van Zweden kwam wist ik het meteen: hier heersen nog wél de natuurlijke duisternis en het zuivere daglicht. Met als bonus: de intens diepe stilte.


Hier breng ik mijn ogen terug naar de pure natuur. De diepe ontspanning die ik na een week ervaar, in mijn ogen en in mijn gehele systeem, is magisch. Ik zie helder, scherp en breed en ik voel me gezond en levend!


Omdat ik ook jou deze ervaring gun, organiseer ik in februari 2025 voor de tweede keer mijn Helende Ogen Retraite naar Zweden, van 3 tot 10 februari 2025.


In het adembenemend mooie gebied ten noordoosten van Ostersund bieden we onze ogen een week lang een natuurlijk dag- en nachtritme en diepe stilte aan. Tijdens de retraite bannen we al het elektrische licht uit. 's Avonds laten we alleen kaarslicht en het licht van het vuur onze ogen binnenstromen. Dit licht benadert het kleurenspectrum van daglicht en de ogen herkennen dit als natuurlijk. We zijn veel buiten, ook 's nachts, en  zonder lamp. 

Wat kun je verwachten?

Wat kun je verder verwachten? 


* Je slaapt in een tweepersoons verwarmd A-huisje met kachel. Je hoort de geluiden van de nacht en wordt gewekt door het licht. Lichaam, geest en ziel komen tot rust.

* Een week lang krijg je een breed scala aan oefeningen aangeboden die je leren om beter te gaan zien zonder bril of lenzen. Je ogen gaan steeds dieper ontspannen en je visuele systeem kan helen.

* De retraite is inclusief 1 keer in de sauna. In de sneeuw kun je afkoelen.

* Je profiteert  volop van de natuurlijke duisternis, het zuivere licht en de diepe stilte in het oerbos van Zweden. We branden geen lampen, maar gebruiken alleen kaarslicht en vuur. We logeren bij Petra en Jan in hun knusse bosparadijs 'Borgvattnet' in Jämtlands Län. Klik hier voor de locatie.

* Er is volop ruimte voor wandelingen, rust, uitstapjes in de omgeving en eigen invulling.

* Je krijgt mijn persoonlijke begeleiding, uitleg, adviezen en gedeelde ervaring. Deze begeleiding vormt een belangrijk onderdeel van de Helende Ogen Retraite. Jarenlang heb ik onderzocht wat we zelf kunnen doen om de ogen op natuurlijke wijze te helen. Ook jouw ogen kunnen weer gezond worden en weer goed gaan zien als je de juiste stappen zet. Ik help je daarbij.


Ontspannend, afwisselend, voedend

op en neer zwaai oog oefening

Programma

* De Helende Ogen Retraite in Zweden begint op maandag 3 februari. Je  vliegt naar Ostersund. Vervoer naar het verblijf is van daaruit geregeld. Op maandag 10 februari  word je na een heerlijke helende week weer naar het vliegveld gebracht.


* Iedere ochtend doen we oefeningen voor de ogen.  Zoveel mogelijk buiten, want daar profiteren de ogen 's morgens optimaal van het zuivere licht.


* Tijdens de lunch krijg je een rijke oogvoedende maaltijd geserveerd, bereid met biologische ingrediënten, vol gezonde voedingsstoffen voor de ogen.


* 's Middags zijn er wisselende activiteiten voor de ogen. Daarnaast kun je een ruim deel van de tijd naar eigen inzicht invullen. De omgeving verkennen, een boek lezen, een dutje doen, of een spelletje. In de sneeuw spelen, dat is heerlijk!


* Het avondprogramma na het diner is gericht op het ervaren van de rust, stilte en schemering en de helende werking daarvan op de ogen. Dieper in de nacht is er overal om ons heen de ultieme duisternis. Ultieme rust om tot een helende slaap te komen.


Je gaat met een heerlijk gevoel in je ogen en een verdiept contact met jezelf weer naar huis. 

Goed zien zonder bril of lenzen

Investering: €4997,- plus kosten deelname programma "De Ogen Natuurlijk Zelf Genezen"

Dit is inclusief:


 • een breed aanbod van oefeningen voor de ogen, die je daarna thuis kunt blijven doen. Je ontvangt een verzorgde map waarin de oefeningen staan uitgewerkt. Je leert de ogen diep ontspannen en je leert de geheimen van het 'anders gaan zien'.
 • natuurlijke duisternis, zuiver daglicht, diepe stilte. Deze combinatie is heel bijzonder op deze plek in Zweden en je zult de helende werking op ogen, lichaam en geest ervaren. 
 • verbetering van jouw zicht. Je ziet meer kleur, diepte en contrast.
 • ruim tijd om tot rust te komen en de magische omgeving te verkennen.
 • rijke, oogvoedende maaltijden. Je krijgt krachtig eten geserveerd, bereid met verse biologische producten uit de regio die speciaal zijn geselecteerd op basis van hun voedzaamheid voor de ogen. 
 • 7 overnachtingen in een verwarmd driepersoons A-huisje. Je slaapt dicht bij de natuur, maar geniet tevens het comfort van een lekker warm bed.
 • er is een sauna.
 • gebruik van de voorzieningen op het mooie, natuurlijke terrein en de cursusruimte. 
 • intensieve groeps- en persoonlijke begeleiding door de ervaren expert in gezonde ogen Karin Hogenboom.
 • een verdiept contact met jezelf. De combinatie van de oefeningen, de inzichten en de begeleiding kan zorgen voor groei, doorbraken, transformatie.
 • Deelname programma "De Ogen Natuurlijk Zelf Genezen". De reis in Zweden is een verdiepingsprogramma en alleen mogelijk te volgen als je met het programma mee hebt gedaan. Dit programma kun je online volgen en eventueel als jaarprogramma.

Investering: €4997,- voor de retraite plus extra kosten deelname programma

"De Ogen Natuurlijk Zelf Genezen"


VROEGBOEKPRIJS

Alleen voor snelle beslissers:


Tot 9 juli geldt een vroegboekkorting van €2000,-

Als je voor die datum je plek reserveert betaal je dus €2997,- voor de retraite.

Beperkt aantal plaatsen beschikbaar

Omdat ik graag kwaliteit bied is er een grens aan de groepsgrootte en kunnen er niet meer dan 12 mensen mee naar Zweden. En kun je deze retraite alleen volgen als je het programma "De Ogen Natuurlijk Zelf Genezen" hebt gevolgd. Als je dus meedoet met de retraite, komen er kosten voor dit programma erbij. Er zijn verschillende manier om het programma te volgen. Er volgt eerst een gesprek voordat je je kunt aanmelden.


Woensdag 5 juni was er een speciaal webinar over deze reis met mogelijkheden vragen te stellen. Je kunt via onderstaande link de replay van de uitzending bekijken.


Daarna kun je je aanmelden voor het gesprek. 

Ervaringen deelnemers 1e Retraite Zweden

Reacties deelnemers andere ogenretraites

Robert J. van Dam

“De retraite heeft een zaadje gepoot, dat ik nu kan ontwikkelen. Het heeft me veel bewuster gemaakt van hoe belangrijk ontspanning van de ogen is. Ik heb veel geleerd over het functioneren en stimuleren van de ogen. Het waren drie intensieve en toch heel ontspannen dagen, met een hoop positieve energie. De manier van lesgeven van Karin is bijzonder prettig. Zij staat niet boven de deelnemers, maar ertussen. Heel toegankelijk.”

Ad van den Berg

"Door de retraite van Karin is er meer rust in mijn ogen en rust in mijn leven ontstaan."

Tineke Bakker

“Tijdens de ogenretraite kon er ontspanning ontstaan in mijn systeem, waardoor ik uiteindelijk meer kon en kan zien. Mijn zicht is zoveel scherper geworden en mijn houding is ook meer ontspannen. Ongevraagd heb ik van een aantal vrienden om mij heen de opmerking gekregen dat mijn gezicht er zoveel meer ontspannen en anders uitziet. Met name mijn voorhoofd en het gebied rond de ogen. Verder heb ik ook overheerlijk gegeten. Fijn om zoveel inspiratie omtrent (ogen)voeding te krijgen. Dit soort eten vond ik  als kind  zo enorm lekker, maar ik was het vergeten.”

Monique Bruinsma

“Een weldadige retraite in vele opzichten, Karin heeft ons op zeer ontspannen en op speelse wijze wegwijs gemaakt in een nieuwe manier van zien. Moeiteloos breit zij de oefeningen aan elkaar en zorgt voor een goed lopende structuur, wat een fijne sfeer creëert. Ontspanning voor ogen, lijf en geest. Gebruik maken van je ademhaling voor deze ontspanning. Aandachtig zijn, met aandacht kijken naar de kleine dingen om je heen…. Bewegen is goed voor je ogen… Zacht knipperen en verspringen. Dit alles kun je goed oefenen buiten in de natuur.. Maak hierbij gebruik van visualisatie en positief denken. Weldadig dus.”

In Zweden in de winter kan het echt heel koud zijn. Tussen -10 en -20 is vrij normaal. Niet erg, want meestal is het dan ook stil weer, dwz weinig wind, dus je kunt je er goed op kleden. Sneeuw is er altijd! Met een strakke blauwe lucht en zonneschijn, of juist een donkere lucht met maneschijn, een magische ervaring.
zien zonder bril

Let op: Zorg voor een goede reisverzekering

Een goede reisverzekering is verplicht en een annuleringsverzekering is zeker aan te raden.