'Schaarstedenken' en de conditie van de ogen

Tegenwoordig hebben we het allemaal druk, druk, druk. Veel mensen ervaren een tekort aan van alles en nog wat. Een tekort aan tijd om de dingen te doen die we willen doen. We vinden alles in het leven duur en we moeten zuinig zijn op ons geld, want daar hebben we niet zoveel van. En het raakt vast snel op. We hebben niet genoeg ruimte en liefde in ons leven. De wereld om ons heen is vijandig en gevaarlijk, vinden we. We ervaren geen overvloed in ons leven, maar schaarste. Het klinkt misschien gek, maar er is een verband tussen ‘schaarstedenken’ en de conditie van de ogen.

128 miljoen cellen!

Op het netvlies van onze ogen bevinden zich lichtgevoelige cellen, genaamd staafjes en kegeltjes. Het zijn er wel 128 miljoen per oog! 8 miljoen kegeltjes en 120 miljoen staafjes is een overvloed aan lichtgevoelige cellen. Als al deze cellen gezond en actief zijn, functioneert je zicht optimaal. En optimaal zicht is kleurrijk en overvloedig. Alles wat je ziet stroomt als vanzelf naar je toe, daar hoef je niets voor te doen.

Peter Grunwald legt in zijn boek Eyebody verbanden tussen delen van het oog en bepaalde kwaliteiten van het leven. Zo is er volgens hem een samenhang tussen het hoornvlies en de mate waarin je kunt vergeven, staat de lens voor helderheid, de iris voor liefde en houden de lichtgevoelige cellen in het netvlies verband met rijkdom en overvloed. Gaat dit gedachtegoed je een beetje te ver? Als je bedenkt dat er maar liefst 128 miljoen lichtgevoelige cellen op je netvlies liggen, dan kan ik me de samenhang met overvloed toch voorstellen.

Ik herken het ‘schaarstedenken’

Ik ken zelf ook het gevoel van schaarste. Zo kan ik af en toe het idee hebben dat ik niet genoeg geld heb om mij iets belangrijks te permitteren, voel ik dat ik geen tijd heb om de dingen te doen die ik wil doen, en ervaar ik niet genoeg ruimte voor mezelf. Ik maak me nog steeds schuldig aan ‘schaarstedenken’, alhoewel vele malen minder dan vroeger. Zo dacht ik vroeger altijd dat ik nergens geld voor had, en nu nog maar bij vlagen.

‘Schaarstedenken’ en de conditie van de ogen

Ik merk het schaarstedenken vaak op in reacties van mensen die problemen hebben met hun ogen. Een simpel voorbeeld van iets wat ik vaak hoor: iemand heeft mijn gratis e-book niet geprint, omdat hij dat zonde vond van het papier en de inkt. En vervolgens heeft hij het niet gelezen, want op de computer leest het niet prettig. Maar het e-book bevat juist belangrijke informatie voor het herstel van de ogen! Zo zorgt het schaarstedenken ervoor dat we in negatieve kringetjes blijven rondcirkelen.

Uitgeputte kegeltjes

Het schaarstedenken heeft heel diepe wortels gevormd in onze samenleving. Tegelijkertijd gaan we met zijn allen steeds slechter zien. We zien minder ruimte, minder scherpte, minder diepte. Ons zicht verarmt. Het evenwicht tussen de werking van de verschillende lichtgevoelige cellen, de staafjes en de kegeltjes, is zoek. De staafjes, die veel groter in aantal zijn dan de kegeltjes en die zorgen voor ruimtelijk en diep zicht, zijn niet voldoende aan het werk en verliezen hun kracht. De kegeltjes, die gericht zijn op snel scherp zien, zijn juist te actief en raken uitgeput. Dit laatste kan zelfs uitmonden in het verlies van de functie van de kegeltjes, zoals bij maculadegeneratie.

Keer de schaarste om

Je kunt dit proces omkeren. Door de staafjes weer de ruimte te geven om actief te worden en de kegeltjes juist te ontlasten. Als je de palmeeroefening doet, worden de staafjes gevoed met de duisternis die jij creëert met je handen. Tegelijkertijd ontspannen de kegeltjes zich. Palmeren is heel gemakkelijk, je legt hierbij je handpalmen losjes over je ogen. Plaats je vingers van je ene hand over de vingers van de andere hand heen, leg ze op je voorhoofd en de handpalmen plaats je over je ogen. Je kijkt eerst of er geen kiertjes zijn waardoor nog licht naar binnen valt. Door je handen iets te verplaatsen maak je de kiertjes dicht. Vervolgens sluit je je ogen. Nu is het helemaal donker. Het evenwicht in het netvlies kan zich herstellen, je gaat beter zien en je gevoel van angst, tekort en schaarste neemt af.

Investeer dwars door de schaarste heen!

Mijn gevoel van schaarste is veel minder geworden sinds ik mijn bril heb afgezet en mijn ogen goed voed. En voeding heb ik ook aan mijn ogen gegeven door voorbij de schaarste te gaan denken en zelfs in financiële nood toch te blijven investeren in mijzelf en mijn ogen. De eerste keer dat ik naar een cursus van Peter Grunwald ging, stond er weinig geld op mijn rekening en dacht ik: “Ik kan deze investering eigenlijk niet doen.” Toch deed ik hem wel. En die stap heeft mij weer verder geholpen in het leren over mijn ogen en mijn zien en ook in de begeleiding van mijn klanten. Alles wat ik heb geïnvesteerd in mijzelf, geef ik bewust en onbewust door aan mijn klanten.

“Ik resoneer met overvloed”

Toch steekt het gevoel van schaarste nog regelmatig de kop op. Als het gebeurt, ben ik me er snel van bewust; vroeger had ik het helemaal niet door en geloofde ik mijn schaarstegedachten. Nu weet ik dat deze manier van denken niet klopt en corrigeer ik snel mijn overtuiging. Toen ik laatst weer eens dacht dat ik te weinig geld had, viel mijn oog op de volgende tekst: “Ik resoneer met overvloed”. Het stond op een doosje met bewustwordingskaarten. Ik trok meteen daarna een kaartje waarop stond:

“Mijn innerlijke rijkdom manifesteert zich nu in overvloed in de wereld om mij heen.”

Dit wens ik iedereen toe!

Welke gevoelens en gedachten met betrekking tot schaarste spelen er bij jou? Kun je daar ook een gevoel van overvloed tegenover stellen? Ik vind het leuk als je een reactie hieronder wilt plaatsen, zodat we overvloedig kunnen delen met elkaar! 😉

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden