Van een bril ga je niet beter, maar slechter zien
Het klinkt misschien gek en je ervaart het mogelijk anders, maar van een bril ga je niet beter, maar slechter zien. Als je al jaren een bril draagt dan zul je dit niet zo ervaren. Je zult de wereld zonder bril als een wazige mist waarnemen en waarschijnlijk opgelucht zijn als alles weer scherper wordt met bril. Het lijkt dan of je beter ziet met een bril. Alleen dat klopt niet. Hoe zit het dan wel?
Ogen gaan achteruit als ze een tijd door een bril hebben gekeken
Mensen die pas met een bril zijn begonnen, herkennen wat ik zeg. Ik hoor vaak van hen dat hun ogen beter zien vóór dat ze de bril opzetten dan als ze de bril weer afdoen. Ze merken dat de ogen achteruit gaan als ze een tijdje door een bril hebben gekeken. Hun zicht is waziger geworden na het dragen van een bril. Op het moment dat ze door de bril kijken, ziet alles er scherper uit.
De sterkte van de glazen is altijd hetzelfde
Hoe kan het nou dat door een bril de ogen achteruit gaan? Wel: de glazen van de bril hebben een bepaalde sterkte, voor dichtbij en/of voor veraf en vaak zit er een cilinder correctie in. De sterkte van de glazen is altijd hetzelfde, of het nu bewolkt is buiten, mooi weer, avond of dag, of je nu moe bent of fit. Stel je hebt een bril met -4. Dan worden je ogen steeds op deze sterkte gecorrigeerd.
Ogen zitten niet vast maar bewegen
Weersomstandigheden beïnvloeden je zicht
Zodra er een correctie glas van -4 voor de ogen wordt gezet, zullen de ogen zichzelf niet of nauwelijks nog corrigeren in de afwijking. Het is namelijk niet prettig voor ze om met -2 door -4 heen te kijken. Dus zullen ze zich aanpassen aan het glas en blijven de ogen in de -4 stand. Of het nu bewolkt, mistig, donker of zonnig weer is. Ik zelf ging pas verschil merken hoe de weersomstandigheden mijn zicht beïnvloedden, toen ik mijn bril af ging zetten.
Ogen verliezen hun beweeglijkheid
Als de ogen steeds moeten kijken door de -4 glazen, verliezen ze hun beweeglijkheid en hun zelf-corrigerend vermogen. En hierdoor zullen ze juist achteruit gaan i.p.v. vooruit. En als je dan na een tijdje weer naar de opticien gaat en die meet vervolgens -5, dan ga je naar huis met sterkere brillenglazen, waar de ogen zich weer opnieuw zullen aanpassen. Want anders zien ze niet prettig. Zo bouwt de spanning zich steeds verder op.
Steeds jonger met een bril
Geen afwijking meer door het niet dragen van de bril
Een mevrouw vertelde dat zij als meisje van vier ook een bril voorgeschreven kreeg. Ze vond de bril niet prettig, wilde hem niet op; hij ging ook steeds stuk, waardoor ze hem niet droeg. Rond haar zesde ging ze weer naar de oogarts en die verklaarde haar genezen. Hij vond geen afwijking in haar ogen.
Na jaren mèt een bril is het niet makkelijk zònder bril te zijn
Maak de waas erger
Wat je goed kan helpen is het opnieuw ervaren met hoeveel spanning je nu aan het kijken bent. Zet je bril af, doe je lenzen uit en kijk eens naar een voorwerp dat er voor jou wazig uit ziet. Maak het zicht dan nòg waziger. Span je in, doe je best om het zicht slechter te krijgen, maak het object nog waziger dan het was. En nu komt het: als je het zicht slèchter kan maken, kun je het ook weer béter maken.
Ontspanning verbetert het zicht
Merk het verschil tussen spanning en ontspanning
Een bril geeft altijd spanning, dus het is belangrijk om zoveel mogelijk zonder bril te zijn. Ben je zonder bril en zie je wazig, maak de waas dan even wat erger, zodat je voelt hoeveel spanning dit kost. Laat vervolgens de spanning los, ontspan de ogen door ze te sluiten en indien mogelijk, palmeer de ogen. Merk het verschil op.
Wat helpt jou om te ontspannen bij het zien? Ik vind het leuk als je hieronder jouw tip deelt, zodat anderen hier ook mee kunnen gaan oefenen en er baat bij kunnen hebben.
Zeven tips om goed te gaan zien
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden