Waarom hebben de leden van natuurvolkeren zulke goede ogen?

Waarom hebben de leden van natuurvolkeren zulke goede ogen? Onder natuurvolkeren komt slecht zicht nauwelijks voor. Het leven van deze mensen ziet er ook wel heel anders uit dan wij in onze westerse maatschappij gewend zijn. De stamleden brengen vele uren per dag buiten door, in een natuurlijke omgeving. Computers en andere schermen zijn er niet. Als verlichting gebruiken ze vuur, en de zon. ‘Vals licht’ bestaat voor hen niet. En wat een grote rol speelt bij hun goede zicht: ze eten geen producten uit de fabriek, maar echt, gezond voedsel!

Verkeerde voeding veroorzaakt slecht zicht

Uit diverse onderzoeken is naar voren gekomen dat verkeerde voeding een negatieve invloed heeft op de ogen. Toen er werd gekeken naar natuurvolkeren die nog helemaal traditioneel leven, bleek bijziendheid bij deze mensen maar bij 1 op de 1000 voor te komen. Maar zodra de stammen met de westerse beschaving in aanraking kwamen en hun dieet gingen veranderen (meer geraffineerde suiker, veel granen en geraffineerde oliën) steeg het aantal bijzienden schrikbarend.

Goed zicht, ook op latere leeftijd

Een voorbeeld: in 1969 vergeleek een onderzoeksteam de ogen van een groep oudere Inuït en een groep jongeren uit dezelfde gemeenschap. De uitkomst was schokkend. Onder de 131 ouderen vonden de onderzoekers maar twee gevallen van bijziendheid, terwijl van de groep van 284 jongeren meer dan de helft bijziend was. De verklaring: de oudere generatie was grootgebracht op traditioneel voedsel als vis en zeehondenvlees, maar de jongeren waren al sinds hun jeugd gevoed met westerse importproducten als granen, brood, aardappelen en suiker (Young FA, et al. The transmission of refractive errors within Eskimo families, 1969).

Bijziend door suikers en granen

Tegenwoordig gaan westerse kinderen massaal aan de bril. Men zegt dat hun slechte zicht veroorzaakt wordt door ons onderwijssysteem, waar kinderen veel moeten lezen en dichtbij kijken. Maar er zijn studies die anders uitwijzen. De universiteit van Colorado onderzocht 229 stammen van jagers-verzamelaars. De wetenschappers ontdekten dat onder de primitieve volkeren weinig bijziendheid voorkwam, zelfs bij de volkeren waar onderwijs werd gegeven. Dr. Loren Cordain, de leider van het onderzoek, kwam wel iets anders aan de weet: geraffineerde granen en suikers maakten nauwelijks deel uit van het dieet van jagers-verzamelaars, maar raakten snel geïntegreerd als de mensen verwesterden. Op dat moment nam het percentage bijziendheid direct toe, of overschreed het zelfs dat van de westerse controlegroepen (Cordain L. et al. An evolutionary analysis of the etiology and pathogenesis of juvenile-onset myopia, 2002).

 

50% ernstig bijziend na overstap op westers dieet

Cordain: “Onze voeding bestaat voor een steeds groter deel uit geraffineerde granen en suiker. Bij traditionele volken die leven op vlees, vis, knollen, groenten, noten en fruit, wordt één op de duizend mensen licht bijziend. Zodra de mensen echter onze eetgewoonten overnemen, wordt meer dan vijftig procent ernstig bijziend. Of ze nou tegelijkertijd gaan lezen en schrijven of niet. En het gebeurt in de loop van één generatie, dus genetische factoren spelen een ondergeschikte rol.”

De geheimen van gezonde voeding

Wat je eet en wat je juist laat staan is dus cruciaal als je gezonde ogen wilt die goed zien. Ik hoor vaak dat mensen een beetje moedeloos worden van het onderwerp voeding. Er wordt zoveel over gezegd, vaak tegenstrijdige dingen. Wie heeft er nu gelijk? Ik kan me de verwarring goed voorstellen, zelf heb ik er ook last van gehad. Na een zoektocht kwam ik uit bij de wijsheid van de natuurvolkeren en deze heeft me op het juiste pad gezet. Want bij die wijsheid vinden we de antwoorden. Wat eten deze mensen, waardoor ze zo gezond zijn? Wat is de grote gemene deler als we naar al die verschillende volkeren kijken? En hoe krijg je toegang tot dit soort voedingsstoffen, uit onze directe omgeving?

Wil je leren goed voor jezelf en voor je ogen te zorgen?

Wil je meer weten over hoe je echt goed voor jezelf en je ogen zorgt? Zoals natuurvolkeren dat deden?

Op 5 juni organiseer ik weer de jaarlijkse VolZicht Ogen Voedingsdag. Op die dag krijg je een heleboel informatie, oefeningen en adviezen aangereikt die je gaan helpen. Je leert hoe je jouw ogen de voeding geeft die ze nodig hebben en hoe je jezelf ontgift van trauma’s, toxische stoffen en emotionele belasting.

Deze week, verkrijgbaar voor de vroegboekprijs, beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Klik hier om direct te bestellen. 

Klik hier voor meer informatie.

Zorg goed voor jezelf!

Groetjes Karin