Waarom is de zomer het beste seizoen om je bril af te zetten?
Waarom is de zomer het beste seizoen om je bril af te zetten? Dat ging ik begrijpen toen ik zelf besloot mijn bril voorgoed in de la te leggen. Mét bril op had ik altijd scherp gezien. Of nu de zon scheen, er dikke wolken waren, of dat het donker was. Pas toen ik brilloos werd, merkte ik dat het op een zonnige dag veel makkelijker was om goed te zien met mijn eigen ogen. Was het bewolkt, dan zag ik minder scherp. ’s Avonds en ’s nachts tastte ik nog meer in het duister.
Waar blijft die zomer?
Kegeltjes en staafjes
Het is logisch dat je in de zomer gemakkelijker ziet zonder bril dan in de winter, want dankzij het sterke licht worden de kegeltjes in je netvlies actief. Deze gevoelige cellen, die ervoor zorgen dat je scherp ziet, reageren op licht. In het donker en in de schemering wordt een ander soort cellen actief, de staafjes, deze reageren juist op gebrek aan licht. Want in het donker is het helemaal niet zo belangrijk om scherp te zien. Wat dan telt is dat je blikveld breed is, zodat je overzicht hebt en bijvoorbeeld nergens tegenaan botst. Dit blikveld wordt ruimer als de staafjes actief zijn. In het donker ontstaat er dus een andere kwaliteit van zien. De natuur heeft het goed geregeld met die ogen van ons.
Dwingende brillenglazen
Maar wat gebeurt er als je glas voor je ogen zet, in de vorm van lenzen of brillenglazen? Dit dwingt je kegeltjes aan het werk te gaan, iedere minuut dat je de bril op hebt of de lenzen in. De kegeltjes blijven kunstmatig de hele dag actief en ja, opeens zie je dan in het donker ook scherp. Jammer genoeg blijft je blikveld beperkt.
Roofbouw op je zicht
Een ander probleem is dat een bril binnen wordt aangemeten, in een donkere ruimte bij de opticien, waar je ogen verstopt zitten achter een apparaat. De meting wordt gedaan in de schemering, je kegeltjes zijn minder actief en je ziet minder scherp. De glazen die in je bril gezet worden, zijn dus eigenlijk toegespitst op het zien in het donker. Voor een lichte, zonnige omgeving zijn de glazen te sterk geslepen. Maar… ogen passen zich snel aan en voor je het weet ben je aan de glazen gewend, ook in het licht. Helaas pleeg je zo ongemerkt roofbouw op je zicht en ga je steeds slechter zien.
Bril met ruitenwissers
Verschillende soorten glazen voor verschillende soorten omgevingen zou logischer zijn dan altijd hetzelfde glas. Voor je ogen is het beter om één bril te hebben voor een zonnige zomerdag, een andere voor tijdens winterse bewolking en weer een andere voor ’s avonds in het donker. Je hebt eigenlijk ook een bril nodig voor mistig weer en eentje voor in de regen (met ruitenwissers erop). Oeps, dat worden wel heel veel verschillende brillen. Ik weet niet of de opticien hiermee overweg kan, want hoe moet hij dan meten? Met zijn apparaat naar buiten, het zonlicht in, en een aparte afspraak met je maken voor het aanmeten van regenachtige-dag-glazen?
De zomer, het beste seizoen om je bril af te zetten
Workshops en cursus
Je bril definitief in de la opbergen en je lenzen echt niet meer dragen. Belangrijke stappen in het proces van weer goed gaan zien zonder bril of lenzen. Maar wat moet je verder doen? Hoe zorg je ervoor dat je ogen echt beter gaan zien en dat de wazige mist verdwijnt?
Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden