Wat is het bewijs dat je kunt leren zien zonder bril of lenzen?
Veel mensen vragen mij: “Wat is het bewijs dat je kunt leren zien zonder bril of lenzen? Want jij kunt dat nu wel zeggen, maar ik geloof het niet zo.” Ik kan me voorstellen dat het moeilijk te geloven is, omdat ons altijd is verteld dat we nu eenmaal een bril nodig hebben als we het niet goed kunnen zien. Hoe vaak hoor je de woorden niet, als iemand bijvoorbeeld de kleine lettertjes niet kan lezen: “Het is tijd voor een brilletje.” Veel mensen hebben de brillenboodschap al gekregen toen ze nog maar een paar jaar oud waren. En dan zeg ik nu dat je géén bril nodig hebt! Waar is het bewijs?
In dit artikel ga ik je een overzicht geven van diverse onderzoeken en bewijzen die ik zelf in dit kader ben tegengekomen. Van te voren geef ik aan dat dit geen wetenschappelijk verantwoorde verzameling van feiten is. Ik ben iemand die veel leest, ik pik eruit wat ik belangrijk vind en de inzichten die mij dat oplevert verspreid ik graag. Ik geef nu een overzicht van die inzichten, zonder dat ik alle wetenschappelijke onderzoeken met naam en toenaam noem. Die gegevens heb ik niet direct paraat. Zou ik ze hier wel willen vermelden, dan is het voor mij heel veel werk om ze allemaal bij elkaar te zoeken. Als je het naadje van de kous wilt weten, dan adviseer ik je te googelen op de gegevens die ik hieronder op een rijtje zet.
De bevindingen van dr. Bates
Dr. Bates heeft 45 jaar van zijn leven onderzoek gedaan bij zijn patiënten, en hun ogen en klachten bekeken. Niet iedereen noemt het wetenschappelijk verantwoord wat hij heeft gedaan en sommigen zeggen dat zijn opvattingen verouderd zijn. Persoonlijk vind ik het juist heel bijzonder wat die man allemaal ontdekt heeft, ook al is het 100 jaar geleden. Als je al zijn bevindingen naast je neerlegt, dan mis je volgens mij belangrijke informatie.
Wat heeft dr. Bates zoal ontdekt?
- Oogbollen zijn zacht, daar kun je in knijpen. Zodra je dat doet vervormt de oogbol en dit geeft wazigheid in het zien. Dat komt omdat de lichtstralen die het oog binnenvallen dan niet meer in één brandpunt samenkomen op het netvlies,
maar ervoor (bijziendheid) of erachter (verziendheid). Bates ontdekte door te experimenteren met het oog en de oogspieren van een dood konijn, dat druk op de spieren zo’n zelfde vervormend effect veroorzaakt. - Bates heeft veel onderzoek gedaan met behulp van zijn patiënten. Een opmerkelijk onderzoek is het volgende: hij liet twee mannen naar een witte wand kijken. De ene man was bijziend, de andere kon goed zien. Bates testte de ogen van de mannen met een retinoscoop en beiden hadden geen afwijking, de oogbollen waren mooi rond en niet vervormd. Vervolgens hing hij een letterkaart op de witte wand. De man met goed zicht had nog steeds geen afwijking, de man met bijziende ogen werd direct weer bijziend toen hij naar de letterkaart keek. Dit was het gevolg van de spanning die ontstond in de oogspieren.
- Dr. Bates ontdekte de positieve invloed van activering van het geheugen en de verbeeldingskracht op het zien. Hij ontdekte dat het zicht verbeterde door ‘zonoefeningen’ en door te ‘palmeren’.
- Dr. Bates heeft van zijn bevindingen uitgebreid verslag gedaan in zijn boek Perfect sight without glasses en in zijn tijdschrift dat maandelijks verscheen.
- Bates ontdekte het verband tussen een oppervlakkige ademhaling en slecht zicht. En dat je beide kunt helpen verbeteren door mensen de opdracht te geven de palmeeroefening te doen.
Verslechtering van het zicht
Een aap met een bril
Er is een onderzoek gedaan bij apen. De ogen van deze apen werden gemeten en ze waren volgens de meting in orde. Vervolgens kregen de apen twee weken lang een bril voorgezet, met een correctie van -1,5 in het glas meen ik mij te herinneren. Na twee weken werden de ogen weer gemeten, en wat bleek? De ogen zagen niet meer perfect, maar hadden zich aan het glas aangepast. De afwijking was -1,5 geworden.
Kwalijk nachtlampje
Men heeft de invloed op het zicht onderzocht van slapen in het donker. De kans op bijziendheid neemt drastisch toe als kinderen met een nachtlampje aan slapen (35%) en nog meer als ze ’s nachts met het licht aan slapen (50%). Bijziendheid kwam bij dit onderzoek het minst voor bij kinderen die sliepen in een donkere kamer (10%).
Bijziendheid en buitenspelen
Ook zijn er diverse onderzoeken gedaan bij kinderen in verband met het effect van daglicht. Uit al die onderzoeken blijkt dat de kans op bijziendheid toeneemt naarmate kinderen minder buiten spelen. Voor gezonde ogen die goed kunnen zien is het belangrijk dat kinderen minimaal 2 uur per dag buiten zijn. Voor volwassenen geldt dat trouwens ook.
Computer en tablet
Uit een Nederlandse studie is gebleken dat als kinderen meer dan een half uur per dag achter een tablet zitten, de kans op bijziendheid toeneemt. Uit Japans onderzoek blijkt dat de kans op glaucoom toeneemt bij bijzienden die dagelijks vele uren achter de computer doorbrengen.
Emoties en zien
Een onderzoek over het verband tussen emoties en zien ben ik nog niet tegengekomen. Wel heb ik zelf veel ervaren op dit gebied. Het vrijkomen van oude emoties heeft direct een helend effect op mijn zicht en dat dit zo werkt heb ik ook vele malen mogen meemaken bij deelnemers aan mijn programma. Een flinke, ontladende huilbui kan een grote emotionele opluchting geven, en ook letterlijk de lucht ‘klaren’ die je om je heen ziet.
Voeding en ogen
Er zijn in Amerika onderzoeken gedaan naar het verband tussen diverse oogklachten en de inname van koolhydraten. Uit deze onderzoeken blijkt dat het eten van veel koolhydraten de hoofdoorzaak is van staar en maculadegeneratie. Koolhydraten zijn onder andere suiker, brood, pasta, rijst, aardappelen, zoet fruit en zoete groenten. Diverse malen heb ik gelezen dat het eten van suiker bijziendheid veroorzaakt.
Eieren zijn goed voor de ogen
zeaxanthine, antioxidanten die van nature voorkomen in de ogen. Het blijkt dat het eten van veel eieren de maculadegeneratie tot staan kan brengen en zelfs herstellen. Beter nog dan wanneer er groenten of voedingssupplementen worden gegeten die deze antioxidanten bevatten.
Tekort aan voedingsstoffen
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ogen met staar, glaucoom, maculadegeneratie en mouches volantes (die zwarte sliertjes die in je blikveld zweven) een tekort hebben aan collageen. Dit is een bouwstofje dat voorkomt in gelatine. Ogen waarin staar zit, hebben te weinig vitamine C in de lens. Bij droge ogen is er juist een tekort aan vitamine A. Wazig zicht, en zelfs blindheid, kan veroorzaakt worden door een tekort aan vitamine B12. Lever- en nierproblemen hebben een negatieve invloed op het zicht. Een traagwerkende schildklier kan bijziendheid veroorzaken.
Wat hebben de ogen wél nodig?
Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden