Welke invloed heeft een mondkapje op de ogen?

Alsof het de normaalste zaak van de wereld is, zie je dat nu bijna iedereen in het openbaar vervoer een mondkapje op heeft. Ik ben voor een week in Duitsland en hier gaat het nog verder: verbijsterd kijk ik toe hoe de mensen een voor een de supermarkt inlopen met een mondkapje op. Bij het postkantoor, de bakker en de slager draagt men er ook een. Veel mensen houden het kapje tussen het winkelen door voor de zekerheid – of voor het gemak – ook maar op. Zelfs in restaurants hoort het al helemaal bij het beeld: tijdens het eten mag je het mondkapje af, maar de bediening loopt de hele dag met zo’n ding op. Hoe gezond is een mondkapje eigenlijk en welke invloed heeft het op de ogen als je er een draagt?


Een besmettelijk virus?

Voordat ik inga op de invloed van het mondkapje op de gezondheid van de ogen, is het handig om te weten wat een virus nu eigenlijk precies is en wat het doet. Er wordt gezegd dat we onszelf en anderen moeten beschermen tegen het coronavirus door anderhalve meter afstand te houden, geen knuffels en handen aan elkaar te geven, liefst helemaal geen contact te hebben met de kwetsbaren in onze samenleving en ons gezicht af te schermen met een kapje of stuk plastic. Maar wat is een virus? En is een virus eigenlijk wel besmettelijk?

Wat is een virus precies?

Een virus is een verzameling aan DNA en/of RNA, genetisch materiaal dat is ingekapseld in een proteïne. Virussen leven niet zelfstandig en worden pas biologisch actief als zij binnen een levende cel zijn, in een levend organisme. Hoe kom je aan een virus en waarom word je ziek? Volgens de ‘terrain theory’ van de Franse wetenschapper Antoine Béchamp (1816 – 1908) kunnen virussen niet van de ene persoon op de andere worden overgedragen. Hij zegt dat virussen schoonmakers zijn die door ons lichaam zelf worden geproduceerd, met als doel het lichaam te ontgiften. Als je meer wilt weten over de terrain theory, klik dan hier.

Wat veroorzaakt wél de ziekte?

Dan is het dus niet het virus dat ziekte veroorzaakt, maar de staat waarin ons lichaam verkeert en waarbij het virus ons juist probeert te helpen d.m.v. een schoonmaakactie. Het lichaam zit vol met gifstoffen door medicijngebruik, verkeerde voeding, suikers, smaakversterkers, geraffineerde olie, alcohol, drugs. Vervuilde lucht, vervuild grondwater, onnatuurlijke straling. Dat zijn de echte veroorzakers die niet alleen ons lichaam, maar ook onze ogen ziek maken. We moeten niet strijden tegen een virus, maar onze levensstijl veranderen.

Mondkapjes en kooldioxyde

Terug naar de mondkapjes. Als een virus niet overdraagbaar is van de een op de ander, heeft een mondkapje geen zin. Maar het gaat verder dan dat, want het dragen van een mondkapje is zelfs schadelijk: je krijgt minder zuurstof binnen. Sterker nog, je uitademing kan niet weg, dus die adem je weer in. De lucht die je inademt bevat normaal gesproken 0,03% kooldioxide, maar de lucht die je uitblaast bevat veel meer van deze stof: 4%. Teveel kooldioxide is giftig en heeft al in kleine hoeveelheden negatieve effecten. Hieronder zie je welke dat zijn, gemeten naar volumepercentage in lucht:

  • 1% kooldyoxide (slecht geventileerde, drukke ruimte): sufheid bij langere blootstelling.
  • 1,5%: versnelde en verdiepte ademhaling.
  • 2%: licht narcotisch effect, toename van bloeddruk en polssnelheid, afname van het gehoor.
  • 4-5%: veroorzaakt naast bovengenoemde effecten ook duizeligheid, verwarring en een gevoel van ademnood bij langere blootstelling. Uiteindelijk raakt men bewusteloos.
  • Vanaf een concentratie van 5% kunnen paniekaanvallen voorkomen.
  • 8%: hoofdpijn, zweten, krampen, verlies van gezichtsvermogen. Bewusteloosheid na 5 tot 10 minuten, gevolgd door de dood na 30 minuten tot een uur.
  • 20% en hoger: bewusteloosheid na enkele ademteugen, snel gevolgd door ademstilstand. Dood na enkele minuten.

Ogen hebben behoefte aan zuurstof

Onze ogen zijn delicate organen, die snel reageren als er iets niet in orde is in het lichaam. Ze reageren sterk op ziekte, op voedseltekorten, maar ook op een gebrek aan zuurstof. Daarvan blijven ze door het dragen van brillen en vooral lenzen al verstoken, omdat zuurstof deels van buitenaf de ogen binnenkomt. Als we dan ook nog mondkapjes voor het ademhalingssysteem gaan zetten, zijn de gevolgen voor de ogen groter. Droge, rode, pijnlijke, vermoeide ogen en wazig zicht kunnen allemaal een teken zijn van zuurstoftekort. Maar ook: als een oog niet voldoende zuurstof krijgt, kan dit de druk in de oogbol verhogen, een voorloper van glaucoom. Door zuurstoftekort kan de gezondheid van het netvlies snel achteruit gaan, wat slechtziendheid en blindheid kan veroorzaken.

Bang voor een boete

In Nederland hoor ik van veel mensen dat ze toch maar het mondkapje opzetten in de trein, bus, tram, omdat ze bang zijn om een boete te krijgen. Hier in Duitsland zie ik geen bewaking staan bij de supermarkten en toch draagt iedereen het mondkapje braaf. Doe je het niet, dan word je aangesproken door het personeel. Zij krijgen namelijk een boete als jij als bezoeker geen mondkapje op hebt. Zo dwingen de boetes je direct en indirect om je aan de regels te houden. Maar zijn je gezondheid en je waardigheid niet belangrijker dan pijn in je portemonnee?

Oogcollege: leer hoe je wél goed voor je ogen zorgt

Wil je leren hoe je wél goed voor je ogen kunt zorgen? Hoe je kunt bereiken dat er volop zuurstof en voedingsstoffen naar je ogen gaan, waardoor je op een natuurlijke manier weer goed gaat zien?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Graag tot ziens!

Karin