Zachtheid zien

Miniwezentjes: wat zijn zij aandoenlijk om naar te kijken! Daarmee bedoel ik kleine poesjes, kuikentjes, puppies, mensenbabies enzovoorts. Alles wat klein en mini is roept een hoog schattigheids-gehalte op. Ik ben geen hondenmens, maar als ik een puppy zie, dan smelt ik. Met plezier kijk ik naar het spelende, zachte bolletje wol dat op straat komt aan gehuppeld. Het zien van mensen baby’s en die van dieren doet iets met de ogen. Ik voel mijn ogen zachter worden en een zachtheid in mijn hele lichaam ontstaan. 

Verdwijnen van een dik pantser

Deze miniwezens kunnen moeiteloos dikke pantsers doen verdwijnen, in ieder geval op het moment dat ze zich in iemands blikveld bevinden. Ik weet nog goed dat ik jaren terug als leerling verpleegkundige in de psychiatrie werkte op een afdeling voor chronisch psychia-trische ouderen. Deze mensen woonden hier al jaren, waar onder een mevrouw van 94 jaar. Zij was al jaren depressief. Achter haar dikke brillen glazen zat ze de dag door te komen in een hoekje van de kamer. Als we met haar gingen wandelen, gilde ze de hele boel bij elkaar. Niets was goed en ze mopperde de hele dag. Tijdens de gebeurtenissen van de afdeling gebeurde het wel, dat een collega van de afdeling zwanger werd, of vader werd. En als de baby een aantal weken oud was, kwam de kersverse vader of moeder op de afdeling langs om de baby – bij één collega waren het er zelfs twee – om de kleine te laten zien.

Het leek wel tovenarij

Dit soort momenten waren het enige dat ik de oude vrouw zag glimlachen. Het harde, verbitterde in haar gezicht verdween. Er kwamen een lieve glimlach, een zachtheid in haar ogen tevoorschijn en met tederheid sprak ze de woorden: “Ach, wat schattig”. Het leek wel tovenarij wat er op dat moment gebeurde. Een heel andere mevrouw liet eventjes zien. De betovering was helaas direct verbroken zodra de baby weer weg was.

De helende kracht van de natuur

Waar we naar kijken beïnvloedt hoe we zien. Neem de volgende voorbeelden: je ziet de hele dag een computerscherm voor je, of saaie muren en hoge kantoorflats.  En nu geheel anders: je loopt door het bos, en je ziet bomen, struiken, gekleurde herfstbladeren om je heen. Alleen al bij het lezen ervan voel je al dat het bos een ander beeld en gevoel oproept dan de computer en saaie muren. Natuur werkt geneeskrachtig voor mensen. Uit diverse onderzoeken (bijvoorbeeld  Green environments – Healthy environments; Jolanda Maas) blijkt dat zieke mensen sneller genezen als ze zich in een groene omgeving bevinden. De natuur werkt stressverminderend en helend voor de ogen.

Grote stralende glimlach

Kleine miniwezentjes uit de natuur hebben misschien nog wel de grootste uitwerking op ons. Dat begint al op jonge leeftijd. Ik vond het altijd lief om te zien hoe mijn kinderen  al vertederd raakten bij het zien van een baby, terwijl ze zelf nog maar net baby af waren. Ik heb een foto van mijn zoontje, dat net twee jaar oud was en met zijn kleine neefje van twee dagen op schoot zat. Toen we op kraamvisite kwamen, was hij in eerste instantie druk bezig met zijn autootjes en toonde geen enkele belangstelling voor de baby. Dit veranderde onmiddellijk toen hij met de kleine op schoot zat. Met een grote, stralende glimlach keek hij naar dat kleine wezentje op zijn schoot.

Vertederend en zacht

 

Ik zag afgelopen weekend een filmpje op you tube dat zo vertederend en lief was om naar te kijken! Een mooi voorbeeld van hoe zacht de natuur kan zijn. Op een kleine boerderij in Ierland wilden de boer en boerin graag eenden hebben. Ze kochten bevruchte eendeneieren. Maar toen de eieren uit waren gekomen, raakten de pasgeboren kuikens zoek. De kat van de boerderij had de kuikens eerder gevonden dan het echtpaar. Een kat is normaal dol op kuikentjes en zou zijn kans snel grijpen. Maar wat wilde nu deze geschiedenis: deze kat was net moeder geworden van drie kleine, schattige poesjes. Ze zat zo vol met moederliefde dat zij de kuikentjes niet op at, maar ze ging verzorgen.

Observeer je ogen eerst

Het filmpje kun je hieronder bekijken. Maar voordat je gaat kijken, ga eerst even rustig zitten. Palmeer je ogen door ze af te sluiten met je handen. Ga met je aandacht naar je ogen toe en voel hoe het met je ogen gaat. Je kunt dit per oog doen. Eerst je linkeroog en daarna je rechteroog. Voelt je oog hard of zacht, koud of warm, gespannen of ontspannen. Ligt je oog ver naar voren of diep naar achteren; voel je verschil tussen links en rechts. Ga het filmpje pas bekijken nadat je dit eerst bij jezelf hebt geobserveerd.



Verschil in de ogen

Als het goed is, heb je het filmpje nu gezien. Doe dan de bovenstaande oefening nog een keer, observeer je ogen. Ervaar je een verandering in je ogen? Welk verschil bemerk je? Ik zou het heel leuk vinden als je hieronder wilt delen hoe je het filmpje hebt ervaren en of je een verschil kon merken in je ogen.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden