Zijn lekkende darmen de oorzaak van jouw oogklachten?
Zijn lekkende darmen de oorzaak van jouw oogklachten? Van wazig zicht tot ernstige oogklachten zoals maculadegeneratie, staar en netvliesloslating; lekkende darmen kunnen een rol spelen bij het ontstaan ervan. Je darmen zijn, via je zenuwstelsel en bloedsomloop, direct gelinkt aan je hersenen. Als het slijmvlies dat de darmen bedekt lekkages vertoont, komen gif- en lichaamsvreemde stoffen vrij in het bloed. Dit is een directe aanslag op je gezondheid, ook op die van je hersenen. Omdat de ogen onderdeel uitmaken van de hersenen – ze vormen het enige deel ervan dat aan de buitenkant van het lichaam zichtbaar is – bepaalt de conditie van je darmen dus mede hoe het met je ogen gesteld is.
Het spijsverteringskanaal is een lange, kronkelende buis met openingen naar de buitenwereld aan het begin en aan het eind. Via eten en drinken krijg je dagelijks heel wat micro-organismen en gifstoffen binnen, maar gezonde darmen zijn goed in staat deze te neutraliseren. Doordat de oppervlakte van het darmslijmvlies bedekt is met een laag bacteriën, heb je een natuurlijke barrière tegen indringers, onverteerde voeding, chemische en zelfs
Ons tweede brein
De darmen zijn niet alleen een belangrijke barrière tegen indringers, ze worden ook wel ‘ons tweede brein’ genoemd. De darmwand is namelijk bedekt met meer dan honderd miljoen zenuwcellen. Volgens de Amerikaanse neurowetenschapper Michael Gershon van de Columbia University in New York, is de darm wat dit betreft bijna een kopie van de hersenen: dezelfde celtypen en andere stoffen zijn er actief. In de darmwand zitten twee flinterdunne laagjes, doorwaaierd met een complex zenuwsysteem. Van hieruit staan de darmen in direct contact met de hersenen. Opvallend is dat negentig procent van de zenuwverbindingen tussen buik en hoofd van beneden naar boven loopt; er is blijkbaar eerder een informatiestroom vanuit de darmen naar het brein, dan omgekeerd.
Lekkende darmen oorzaak van ziekte
In haar boek Gut and Psychology Syndrome (GAPS, nu ook in het Nederlands vertaald) beschrijft Natascha
Beschadigde darmwand
Als de bacteriële laag van de darmwand beschadigd is en ‘lekt’, zijn de darmen niet meer goed beschermd en staan ze open voor van alles wat maar langskomt: virussen, schimmels, bacteriën, parasieten en chemische stoffen. Naast het feit dat ziektekiemen makkelijker vat op je krijgen, is de kans ook nog eens groot dat je ondervoed raakt, omdat lekkende darmen voedingsstoffen niet goed kunnen opnemen. Steeds meer mensen blijken gevoelig voor gluten en lactose, doordat de darmen deze stoffen niet meer kunnen verwerken en omzetten naar lichaamseigen stoffen, zoals het eigenlijk hoort.
Invloed van medicijnen
Hoe komt het dat onze darmen gaan lekken? Volgens Natascha Campbell zijn er verschillende oorzaken. Antibiotica hebben bijvoorbeeld een verwoestend effect op de gunstige bacteriën in het menselijk lichaam, niet alleen in de darmen maar ook in andere organen en weefsels. De natuurlijke bescherming is weg en ziektekiemen kunnen binnendringen. Ook andere medicijnen hebben, vooral als ze langdurig worden gebruikt, een schadelijk effect op de darmflora. Denk aan pijnstillers, corticosteroïden, de anticonceptiepil, slaapmiddelen, maagzuurremmers, enzovoort.
Invloed van voeding
Als je teveel suiker en bewerkte koolhydraten eet – en dat is al snel het geval – krijgen schimmels die in je darmen huizen vrij spel en stimuleer je de groei van wormen en parasieten. Ook een voedingspatroon met veel vezels uit granen en veel rauwe groentes heeft een negatief effect op de darmflora en de stofwisseling. Verder kunnen infectieziekten blijvende schade veroorzaken aan de darmflora en ook de invloed van langdurige lichamelijke of psychische stress mag niet onderschat worden. Alcohol, blootstelling aan giftige stoffen, vervuiling en straling kunnen een diepgaande invloed hebben op onze bacteriehuishouding. Ook hoe oud je bent en hoeveel je beweegt spelen een rol.
Kleine of grote lekkage
Hoe meer de darmen lekken, hoe ernstiger de klachten zullen zijn. Stel je voor dat er een klein gaatje in het dak van een schuur zit, dan zal er bij een regenbui een beetje water naar binnen sijpelen. Er komen vochtplekken op de muren. Maar is het dak zo lek als een mandje, dan kan de schuur bij een flinke regenbui helemaal onder water komen te staan. In beide gevallen is het wel belangrijk om het dak te repareren, bij een kleine lekkage is dat gemakkelijker dan bij een grote. In het laatste geval is veel meer tijd en geduld nodig.
Zijn lekkende darmen de oorzaak van jouw oogklachten?
Wellicht herken je aspecten die in dit artikel beschreven staan? Ik in ieder geval wel. Ik kreeg als baby flesvoeding,
Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden