De overeenkomst tussen ogen, tanden en kiezen

Er is een grote overeenkomst tussen ogen, tanden en kiezen. De grootste is misschien wel de overtuiging dat als er iets mis is met de ogen, de tanden of de kiezen, je hier zelf niets meer aan kunt doen. Om weer goed te kunnen zien of weer goed te kunnen kauwen, bestaat er maar één oplossing, een hulpmiddel. Voor de ogen zijn dit dan brillen of lenzen voor de tanden en kiezen zijn dit vullingen en wortelkanaalbehandelingen. Bij de tandarts krijg je nog het advies mee goed te flossen, te poetsen en met mondwater te spoelen, maar heb je dit niet goed genoeg gedaan en zijn er gaatjes, kom je met een vulling in je mond weer de praktijkruimte uit.

Perfecte tanden en tandbogen

De volgende overeenkomst is dat ogen, tanden en kiezen goed gedijen op goede voeding en slecht gedijen op slechte voeding. Het is indrukwekkend om te lezen in het boek Voeding en Fysieke degeneratie van Weston Price hoe natuurvolkeren die nog geïsoleerd leefden perfecte tanden en kiezen hadden. Gaatjes vond hij nauwelijks tot niet bij ze, maar daarnaast hadden ze ook perfecte tandbogen. Tandartsen en orthodontisten, daar hadden deze mensen nog nooit van gehoord en ook niet nodig, omdat ze een goed gebit hadden.

Tandbederf slaat toe bij Westers eten

Zodra deze mensen in contact kwamen met westers voedsel, veranderde de zaak. Het tandbederf sloeg toe, maar ook de tandbogen veranderden. De kaaklijnen werden smaller en er was niet genoeg plek voor de tanden en kiezen, zodat scheefstand ontstond. Ook ademden veel van deze kinderen door de mond i.p.v. door de neus. Wat Price ook opmerkte dat er een overeenkomst was tussen ernstig tandbederf en de ziekte tuberculose. De eetgewoontes waren drastisch veranderd, maar niemand in de gebieden waar hij kwam, zag de overeenkomst tussen de voeding en het tandbederf. De oplossing lag in een kunstgebit als de jongeren op huwbare leeftijd kwamen.

Ogen gaan schrikbarend snel achteruit bij Westers eten

Hetzelfde verhaal geldt voor bijziendheid. Diverse studies wijzen uit dat bijziendheid nauwelijks voorkomt bij volkeren die geïsoleerd leven. 1 op de 3000 toont lichte bijziendheid, maar dit kan net zo goed verweten worden aan de spanning die iemand ondervond toen zijn ogen opgemeten werden. Zodra deze mensen westers gaan eten, gaan de ogen schrikbarend snel achteruit. Als deze volkeren hun levensstijl veranderden en granen en suikers opnamen binnen hun dieet, dan groeide het percentage bijziendheid gelijk aan of overschreed die van de Westerse samenlevingen.

Wat gezond lijkt is niet altijd gezond

Van mezelf dacht ik altijd dat ik redelijk gezond at. Niet alles, ik at met regelmaat koekjes, drop, chocolade, chips. Maar buiten dit at ik volkoren boterhammen, havermoutpap in de ochtend, niet te veel vlees, vaak vegetarisch, zilvervliesrijst, volkoren pasta, veel groente en fruit. Kortom gezond, dacht ik. Maar wat ik at, blijkt dus een ramp te zijn voor mijn gebit en mijn ogen. Want ik at heel veel koolhydraten en granen. Met geraffineerde suiker was ik al ruim een jaar geleden helemaal gestopt, maar ook veel van de alternatieven die ik gebruikte, zoals oerzoet, ahornsiroop, maisstroop is een aanslag op het lichaam. Het verhoogt de bloedsuikerspiegel, waardoor de hormoonhuishouding verstoort, en dat is de werkelijke reden voor gaatjes in de tanden en veroorzaakt en ik trek daarbij de conclusie, ook het wazige zicht.

Lekkende vulling

Twee maand geleden kreeg ik last van mijn kies, o jee, een lekkende vulling. Dat wordt naar de tandarts. Maar ik wilde niet naar de tandarts. Ik begreep inmiddels wel dat je veel voor je tanden kunt doen met voeding en was al bezig met verzadigde vetten,  levertraan en boterolie. De pijn kwam en ging, toen hij een week lang aanbleef, maakte ik toch maar een afspraak met de tandarts. Die kon pas een week later, maar het was volgens hem geen probleem. Ik kon mondwaterspoeling gebruiken in de tussentijd. Mooi niet dat ik dit chemische spul ging gebruiken. Diezelfde dag kwam er een mail voorbij met het boek Genees tandbederf van Ramiel Nagel. Ha, toeval bestaat niet, ik heb direct het boek besteld.

Fytinezuur een aanslag op je gebit

In het boek wordt duidelijk uitgelegd hoe tandbederf ontstaat, maar beter nog, wat je er aan kunt doen om tandbederf weer te genezen. Waarvan ik altijd dacht dat dit super gezond voor me is, namelijk volkoren granen zoals volkoren brood, pasta, zilvervliesrijst, havermout en muesli, blijkt een directe aanslag op mijn gebit te zijn geweest. Als je granen zo consumeert, volkoren in brood, of als muesli of pap, zit het boordevol fytinezuur en dit is giftig voor je lichaam en schadelijk voor je gebit. Natuurvolkoren eten nooit op die manier granen. Als ze granen eten, dan hebben deze granen een uitgebreid fermentatie proces ondergaan, waardoor het fytinezuur verdwijnt. De producten die ze er van maakt aten ze altijd in combinatie met dierlijke vetten. En geen plantaardige margarine of halvarine uit de supermarkt.

Genees tandbederf

Toen Weston Price zijn ontdekkingen deed over de oorzaak van tandbederf, gaf hij arme kinderen in zijn praktijk iedere dag een goede maaltijd van beestenbottenbouillon met groene groentes erin. Daarnaast kregen ze drie maal daags gefermenteerde levertraan en boterolie. Daarnaast aten ze hun westerse voeding, zoals witbrood, pannenkoeken, stroop. Hun gebit ging er aanzienlijk op vooruit en het tandbederf genas. In het boek Genees tandbederf kun je uitgebreid lezen wat je kunt doen om je tanden weer kunt genezen en daarbij je ogen in goede conditie kunt krijgen. Mijn kies doet na een paar weken zo eten, geen zeer meer. En mijn ogen krijgen echt een boost na het drinken van beestenbottenbouillon. Ik geniet volledig van mijn nieuwe eten.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Heb jij ervaring wat voeding doet met de gezondheid van je ogen en gebit. Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.