Ogen gaan beter zien als ze bewegen

Ogen houden ervan om te bewegen, het maakt ze vrij van spanning. Ogen gaan beter zien als ze bewegen. Het omgekeerde is ook waar: als ogen maar één seconde stilstaan, ontstaat er al spanning in de oogspieren. Naar beweging kijken zorgt ervoor dat je ogen als vanzelf gaan bewegen. Daar hoef je niets voor te doen. Spelen met een bal bijvoorbeeld geeft ontspanning in de ogen. Een bal beweegt en je ogen volgen de beweging van de bal. Ze willen zien waar de bal naartoe gaat. Balspelen zijn heerlijke ontspannende oefeningen voor de ogen. Tennis, voetbal, jongleren, basketbal, het maakt niet uit. Wel zonder bril op of lenzen in. Zodat je ogen ook echt vrij kunnen bewegen.

Buiten is er meer beweging

Buiten is er meer beweging te zien dan binnen, zeker als je in de natuur bent. De bladeren van de bomen bewegen zachtjes, of hard, door de wind. Er vliegen vogels, vlinders, vliegen rond in de lucht, er kruipen mieren, torren en andere beestjes over de grond. Het water van de rivier, zee, een meer of sloot is heel ontspannend om naar te kijken, omdat water altijd in beweging is. Die beweging kan heel subtiel zijn, of heel wild, dat maakt voor de ogen niet uit. Het is beide ontspannend om naar te kijken. Wel zonder bril op of lenzen in, zodat je ogen niet gehinderd worden in hun beweging.

Beweging in de stad

Ook in de stad is er buiten van alles te zien. Fietsers, voetgangers, auto’s, bussen, trams en brommers. Spelende kinderen, buitenlopende katten, honden aan de lijn. Vaak zien we niet meer goed wat er om ons heen gebeurt, lopen we rond in een ‘tunnel’, op weg naar onze bestemming. Zonder te letten op de omgeving. En juist door te kijken naar de omgeving, gaan de ogen weer bewegen en ontspannen. Wel zonder bril op of lenzen in, zodat de ogen alle ruimte krijgen om te bewegen.

Afgeleid door mieren

Ik zit dit nu buiten te schrijven, op mijn laptop. Op het scherm is weinig beweging te zien, behalve de letters die ik typ. Gelukkig lopen er allemaal kleine miertjes over de tafel, die me afleiden. Want zo werkt het: zodra ogen beweging detecteren, worden ze afgeleid en gaan ze de beweging opzoeken. Dat wat beweegt, vinden ze veel interessanter dan een saai statisch scherm. Dit werkt zeker als je je openstelt voor de afleiding, want zodra je helemaal in het computerwerk zit, verliezen zelfs de ogen hun belangstelling voor de bewegende omgeving.

Zoek de beweging op

Continu beweging blijven zien, vergroot je blikveld en ontspant je ogen. Maar als je je in een statische omgeving bevindt, is dit veel moeilijker te realiseren dan als je ergens bent waar veel wordt bewogen. Wat kan helpen is bewegende objecten aan beide kanten van je bureau zetten. Of aan iedere kant een levende plant. En zoek de beweging ook zelf op. Al is het maar door regelmatig even van je bureau weg te lopen, en jezelf in beweging te brengen. Doe dit dan zonder bril op of lenzen in, zodat je ogen ook echt kunnen genieten van de beweging.

Vakantietijd, beweegtijd

De vakantietijd is begonnen. Een mooi moment om veel buiten te zijn en je bewust te worden van de beweging die er te zien is. Om inspiratie op te doen heb ik een filmpje gemaakt van de beweging in de natuur en in de stad. Leer jezelf weer bewust te worden van wat er allemaal beweegt, wees verwonderd als een klein kind over elke beweging die je ziet. Ga naar buiten als je dit bericht gelezen hebt en zie wat er allemaal beweegt. Uiteraard zonder bril op of lenzen in, zodat je ogen helemaal vrij kunnen bewegen en ontspannen.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Kun je verschil merken in je ogen en je zicht als je veel beweging waarneemt of weinig? Ik zou het leuk vinden als je hierover een reactie wilt plaatsen. Dat kan in het reactievak onderaan deze blog.