Eieren, zon en lever

De eieren zijn overvloedig aanwezig tijdens de paasdagen. Er heerst nog steeds een taboe op het eten van eieren, want je zou er al snel teveel van eten en omdat er veel cholesterol in eieren zit. De gedachte was dat deze cholesterol in de eieren invloed heeft op het cholesterol gehalte in je lichaam. Inmiddels al lang achterhaald, dit is namelijk niet zo. In tegendeel, eieren zijn namelijk supergezond voor je ogen. Er zit onder andere heel veel lutheine en zeaxthaine in, antioxidanten die van nature voor komen in de ogen. 

De zon is een belangrijke voedingsbron

Onterecht hebben eieren in het verdomhoekje gezeten, net als veel andere dingen die eigenlijk goed voor ons zijn. Zoals de zon. Die heeft overvloedig geschenen deze Paasdagen, ook al was het koud. De zon is een hele belangrijke voedingsbron voor onze ogen, hersenen, en lichaam. Ogen zijn lichtorganen, via de ogen komt het licht ons lichaam binnen en voedt ook de hersenen en andere belangrijke organen in het lichaam. Een tekort aan zonlicht (daglicht tijdens een bewolkte dag is ook zonlicht) veroorzaakt allerlei ernstige gezondheidsproblemen.

UV licht

De overtuiging dat zonlicht en met name UV licht slecht voor ons is, zit er vaak diep in bij mensen. Ik merk dat mensen het vaak moeilijk kunnen geloven als ik het tegendeel beweer, namelijk dat zonlicht heel gezond voor ons is. Het is inmiddels bekend dat mensen winter depressie ontstaat door te weinig daglicht. De oplossing wordt dan gezocht in speciale lampen. Ik zag ze eens staan, van een bekend merk uit Eindhoven, en het viel me op dat er in die lampen geen UV licht zit. De winter krijgt dan de schuld van de depressie, maar het zit er volgens mij veel meer in dat we in de winter op momenten dat de licht schijnt, we met zijn allen binnen zitten in slecht verlichte kantoorgebouwen. Misschien dat een speciale lamp de scherpe kantjes weghaalt, maar dit kan nooit een gezonde wandeling in de buitenlucht vervangen.

Bijziende ogen door te weinig UV licht

Ogen die te weinig UV licht krijgen, hebben een grote kans bijziend te worden. Het UV licht maakt een belangrijke chemische reactie aan, als dat niet gebeurt, wordt de oogbol te lang en dus bijziend. Minimaal twee uur per dag naar buiten is wat ogen nodig hebben voor hun dagelijkse portie UV licht.

Lever goed voor de ogen

Een andere belangrijke voedingsbron voor de ogen, die ook een slechte reputatie heeft gekregen, is orgaanvlees zoals lever. Orgaanvlees zit boordevol met vitamines A, D, E en K. Voor de vitamines A, D en K heb je dieren nodig en orgaanvlees zit er vol mee. Vitamines A zijn belangrijk voor de ogen, de staafjes in het netvlies hebben belang bij vitamine A. Daarom hebben wortelen een reputatie dat ze goed zijn voor de ogen. Daarin zit beta caroteen, wat het lichaam verwerkt tot vitamine A. In orgaanvlees zitten de vitamina A al kant-en-klaar voor je lichaam om zo op te nemen. De koe heeft de beta caroteen al omgezet in vitamine A, waardoor wij het makkelijk op kunnen nemen in ons lichaam. Belangrijk is dat het orgaanvlees afkomstig is van biologische, grasgrazende koeien. Ik merk het zelf direct als ik een paar plakjes runderleverworst heb gegeten van de natuurwinkel. Alsof ik een supershot heb genomen voor mijn ogen.

Weston Price

Ik hoorde van dit orgaanvlees tijdens een lezing over Weston Price, die in de vorige eeuw onderzoek heeft gedaan bij 14 geïsoleerde natuurvolkeren. Hij wilde weten waarom deze mensen zo gezond waren. Wat hij onder andere ontdekte was dat ze allemaal vlees aten en dat ze alles aten van het dier, inclusief de organen. Na de lezing heb ik bij mijn biologische slager nieren en lever besteld. Best wel om te griezelen, want wij zijn het helemaal niet meer gewend. Mijn ouders vertelden dat het vroeger heel normaal was om lever, niertje en ook uier te eten. Dat dit gewoon bij de slager in de vitrine lag, nu moet je er speciaal om vragen, het is vrijwel uit ons menu verdwenen. Mensen griezelen ervan. Maar het viel mij alles mee, het was even een gedoe om de niertjes schoon te maken en het idee is wel vreemd, maar ze smaakten lekker. Nou ja, mijn kinderen waren het hier niet mee eens, die vond ze vies.

Ogen eten!

Net gewend aan de lever en niertjes vertelde een mevrouw me, als je oogproblemen hebt, dan moet je de ogen eten van een dier. Oké, weer een stapje verder uit mijn comfortzone. Maar ik kan me er wel iets bij voorstellen, want een oog zal boordevol vitamines en mineralen zitten die in een oog horen te zitten. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd, maar als tip voor iedereen met oogproblemen. Bestel bij de biologische slager eens een koeienoog. Er is op internet vast wel een recept te vinden hoe je dit klaar kunt maken. En dan ook maar een portie van de hersenen, want ogen zijn een onderdeel van de hersenen. Als er een blokkade zit in de ogen, zit die ook in de hersenen.

Eet smakelijk!

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wat is jouw ervaring met eten en je kwaliteit van zien. Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.