Gelatine is belangrijk voor gezonde ogen

Het eten van gelatine is belangrijk voor gezonde ogen. Het glasvocht in je ogen bestaat voor het grootste gedeelte uit water, maar het krijgt zijn ferme structuur door de collageenvezels die erin zitten. Collageen, een bestanddeel van gelatine, is essentieel voor ons lichaam. Dit lijmachtige eiwit zorgt ervoor dat weefsels stevig en elastisch blijven. Een derde van alle eiwitten in het menselijk lichaam bestaat uit collageen. Hoe minder collageen, hoe slapper onze huid , hoe breekbaarder onze nagels, hoe zwakker onze botten en hoe wateriger ook het glasachtig lichaam in onze oogbol.

Gelatine is belangrijk voor gezonde ogen

Als je gezond bent en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zal je lichaam zelf collageen maken uit een combinatie van bouwstoffen, waaronder gelatine. Als we ouder worden, maar ook als we tekorten in onze voeding hebben, neemt de productie van collageen af. De moderne mens krijgt via zijn voeding lang niet meer binnen wat hij nodig heeft. En daarmee doet hij zijn ogen tekort. Een gebrek aan collageen kan diverse oogklachten tot gevolg hebben. Uit onderzoek is gebleken dat ogen die last hebben van mouches volantes, staar, maculadegeneratie en glaucoom, vaak een tekort hebben aan collageen. Dit beïnvloedt dus direct het zicht. Ook al ben je op een bepaalde leeftijd uitgegroeid, je lichaam is nooit uitgebouwd. Ieder stukje van je lichaam krijgt steeds weer opnieuw vorm. Cellen vernieuwen zich almaar door, in een razend tempo. Bij een oog duurt dit hele proces twee dagen. Dus iedere twee dagen heb je feitelijk weer nieuwe ogen.

Gelatine uit botten van dieren

Om je lichaam te helpen steeds weer nieuwe, gezonde ogen te maken, is het belangrijk dat je het van de juiste bouwstoffen voorziet. Onder andere door te zorgen dat jouw ogen voldoende gelatine binnenkrijgen. Gelatine halen we heel gemakkelijk uit het kraakbeen en beenmerg van dieren. Vroeger was het heel gewoon om soep te eten die getrokken was van de botten van dieren. Als een koe geslacht werd op de boerderij werd alles van het dier gebruikt, ook de botten. Als je daar bouillon van trekt, krijg je een substantie die boordevol gelatine zit. Je ziet het in de pan; als de soep koud wordt blijft er een soort dril over. Dit is de gelatine. Je lichaam maakt hier gretig gebruik van bij het gezond houden en het opbouwen van de ogen, de botten, huid en nagels.

Bang voor beestenbottenbouillon

Als je soep bereidt, kun je die het beste maken van zelf getrokken bouillon van botten. Dit kunnen botten van biologische kip of rund, of

graten van vis zijn. Je zult merken dat de soep veel lekkerder zal smaken als hij gemaakt is met deze bouillon. Je kunt hier klikken om te lezen hoe je de bouillon klaarmaakt. Soep van beestenbottenbouillon, dat staat in onze moderne maatschappij al jaren niet meer op het menu. Tegenwoordig is het helemaal uit den boze om deze bouillon te trekken, omdat er verhalen de ronde doen dat het slecht voor je gezondheid is om merg te eten. Een kennis van mij maakte altijd soep van schenkel en mergpijp, maar is daarmee gestopt  nadat zijn vrouw en moeder hem waarschuwden. Dat is zo jammer. Een gerecht dat al eeuwenlang over de hele wereld wordt gegeten en in vele culturen bekend staat als een belangrijk medicijn bij ziekten, wordt hier simpelweg afgedaan als gevaarlijk.

Oogklachten en collageen

Eigenlijk is het veel kwalijker om géén bouillon van beestenbotten te eten. Bij een tekort aan collageen in het lichaam is het namelijk echt belangrijk dat aan te vullen. Een cursiste vertelde dat zij opeens last kreeg van mouches volantes, zwevende draadjes, in haar blikveld. Zij is extra collageen gaan gebruiken en binnen drie maanden waren de draadjes verdwenen. Als je per se geen soep wilt maken, kun je collageen nemen door bijvoorbeeld een schepje gelatine door je koffie of thee te roeren. Ik doe zelf altijd een paar extra scheppen door de soep die ik heb gemaakt. Een lekkere kwarktaart maken is ook een manier om een mooi voorraadje gelatine binnen te krijgen. Maak de taart met honing, palm- of kokosbloesemsuiker en met volle kwark. Een smakelijke manier om bij je gezinsleden ongemerkt wat extra gelatine naar binnen te smokkelen. Gelatine kun je gewoon in de supermarkt kopen, maar liever gebruik je zuivere gelatine van dieren die natuurlijk hebben geleefd en goed eten hebben binnengekregen.

Voed je ogen met licht en duisternis

Het proces van je ogen weer goed gaan voeden kun je ondersteunen met het doen van oefeningen. Voeding neem je niet alleen via de mond tot je, maar ook via de grond. Door met je blote voeten op de aarde te lopen, laat je voedende energie in je lichaam toe. Via de lucht voed je je ogen, door het daglicht naar binnen te laten stromen. Met behulp van je handen kun je de duisternis, ook een belangrijke voedingsbron, bij je ogen naar binnen brengen. Hiertoe dek je de ogen af met je handen en sluit je de ogen. Je creëert op deze manier je eigen duisternis. Met al deze aandacht en voeding zorg je ervoor dat je iedere twee dagen weer nieuwe, gezondere ogen hebt. Ogen waarop ziekten en kwalen geen vat hebben en die steeds helderder en meer ontspannen gaan zien.

Wil je meer leren over hoe je jouw ogen weer op een goede manier kunt voeden?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden