Is het slim om nivea in je ogen te smeren?

Is het slim om nivea in je ogen te smeren? Deze conclusie zou je namelijk kunnen trekken naar aanleiding van een wetenschappelijk onderzoek (Zhao, 2015). Het lijkt me geen goed idee om dit te gaan doen, maar het is wel interessant om het onderzoek eens nader te bekijken. Samengevat komt het erop neer dat de klonteringen van eiwitten in de ooglens, die staar veroorzaken, zouden wegsmelten door behandeling met de stof lanosterol, hoofdbestanddeel van nivea crème. Het onderzoek is gedaan op konijnen en honden. Volgens de Volkskrant zou dit wel eens kunnen leiden tot oogdruppels die staar genezen.

Zijn oogdruppels de oplossing?

Het valt me op dat er direct geconcludeerd wordt in nieuwe medicijnen. Dit is de wijze waarop de medische wetenschap en de gezondheidszorg denken. Hartelijk ondersteund door de pharmaceutische industrie. Het is niet in hun belang om de oplossing simpel te houden en te kijken naar de oorzaak. Er wordt handenvol geld verdiend aan druppeltjes en smeersels voor de ogen. Een nieuwe druppel erbij betekent kassa voor de pharmaceutische industrie.

Wat is lanosterol precies?

Naar mijn mening is het veel interessanter om te kijken wat lanosterol nu precies is. Het is een stof die het lichaam nodig heeft om cholesterol aan te maken. Cholesterol, een stof die nog steeds wordt gezien als het kwaad voor de mens, is juist een zeer belangrijke en onmisbare stof voor het menselijk lichaam. Cholesterol zorgt er onder andere voor dat de wand van onze cellen gezond en stevig blijft, en is van levensbelang voor een goede werking van de hersenen. Onze hersenen bestaan voor 60% uit verzadigde vetten en 25% van al het cholesterol in ons lichaam bevindt zich in de hersenen.

Geen roomboter voor zieke kinderen

Mijn zoon heeft door een ongeluk een aantal weken in het ziekenhuis gelegen. Twee weken in Duitsland en een week in Nederland. Ik was in shock toen bleek dat er in het Nederlandse ziekenhuis voor hem tijdens de broodmaaltijden alleen becel verkrijgbaar was en geen roomboter.  Het gezonde menu waaruit hij kon kiezen bestond onder andere uit een cholesterol-arme kipfilet. Toen ik met mijn kinderen in hun babytijd naar het consultatie bureau ging, werd mij gezegd dat ik mijn kinderen gerust volle melkprodukten mocht geven, want kinderen in de groei hebben dit nodig. Dit gegeven is blijkbaar absoluut niet doorgedrongen tot dit kinderziekenhuis vol met zieke kinderen.

Ranzige olie is het advies van het voedingscentrum

Het voedingcentrum adviseert dat het belangrijk is om magere produkten te eten en te kiezen voor halvarine, margarine en vloeibare bakvetten. De vetten die in deze produkten zitten zijn afkomstig van plantaardige oliën en bestaan uit meervoudige onverzadigde vetzuren. Zodra deze vetzuren in contact komen met zuurstof, warmte, lucht, breekt de vetstructuur en wordt de olie ranzig. Voordat de olie in het kuipje of in de fles zit is het meerdere malen in contact geweest met warmte, zuurstof en lucht. Deze ranzige olie is een gif voor het lichaam. De verzadigde vetten, zoals roomboter, worden door dit centrum afgeraden, ook kinderen wordt geadviseerd margarine te gebruiken. Je kunt je afvragen wie er beter worden door deze adviezen, de voedingsmiddelen, industrie of de mens.

Ogen en tekort aan cholesterol

Kan het zo zijn dat het lichaam, door een tekort aan cholesterol in de voeding, zelf zijn uiterste best moet doen om deze stof aan te maken? En daarvoor een beroep doet op alle reserves lanosterol die het maar kan vinden in de cellen? Met als gevolg een gebrek aan lanosterol? Alles hangt met elkaar samen. De ooglens zou, door het delicate evenwicht tussen de eiwitten, wel eens een gewillig eerste slachtoffer kunnen zijn van een tekort. Als staarklonteringen oplossen door lanosterol toe te voegen, is er van nature blijkbaar niet voldoende van deze stof in het lichaam voorhanden. Anders zou onze innerlijke arts het probleem zelf wel al hebben opgelost.

Kook je eigen eten

Als er problemen zijn met de ogen, zijn er problemen in het hele visuele systeem. Je ogen zijn een onderdeel van je hersenen.  Is er sprake van een oogaandoening dan kan dit een teken aan de wand zijn dat er meer aan de hand is. Is je cholesterol gehalte te laag en heb je klachten met je ogen. Trek dan je eigen conclusie, stop met de cholesterolverlagers en verander je eetpatroon. Kies voor verantwoorde voeding en kook je eigen eten. Alle bewerkte produkten zitten vol met toevoegingen en oliën die niet goed zijn voor het menselijk lichaam.

Voedt jouw ogen met cholesterol en verzadigde vetten

Eet biologische eieren van kippen die buiten hebben rondgescharreld, volvette rauwe melkse kaas, biologische roomboter en slagroom. Eet geen mager, maar vet vlees en vette vis. Trek bouillon van botten van dieren die buiten hebben rondgescharreld of van wilde vis. Dit bevat goed opneembare mineralen en gelatine. Ook een belangrijk onderdeel van de ogen. Voedt jouw ogen weer met cholesterol en verzadigde vetten. Lichaamseigen stoffen die je hard nodig hebt.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wat zijn jouw ervaringen met voeding en gezondheid? Ik vind het leerzaam en leuk als je een reactie achterlaat.