Hoe gemakkelijk is het om weer goed te zien met eigen ogen?

Bestaat er een toverspreuk die jou gemakkelijk laat zien met eigen ogen? Ik heb hem nog niet gevonden, maar ik heb wel iets anders ontdekt. Misschien draag jij al van jongs af aan een bril, of ben je hem pas veel later gaan gebruiken in de vorm van een lees- of multifocale bril. Je denkt je bril nodig te hebben, want als je hem afzet is alles wazig. Het lijkt je zo heerlijk om weer scherp te zien met eigen ogen. Zonder dat glas ervoor. Geen geklungel met glazen die beslaan of vies zijn, geen gedoe met lenzen in je ogen, geen gehannes met een leesbril die je steeds moet op- en afzetten. Gewoon wakker worden met goed zicht. Bestaat daar een truc voor?

De vraag die ik stelde

Hoe gemakkelijk is het om weer goed te zien met eigen ogen? Dat willen mensen die bij mij komen graag weten. En hoe lang duurt het dan voor ik weer goed kan zien? Dat was ook de vraag die ik toentertijd stelde aan mijn oogleraar. “Met jouw sterkte?” antwoordde hij. “Ik denk vier maanden, hooguit een jaar.” Dat leek me wel te doen, dus ging ik lessen volgen en mijn bril zo vaak mogelijk afzetten.

Zonder bril op de fiets

Zo gemakkelijk bleek het nog helemaal niet te zijn. Sjonge zeg, wat een wazige wereld! Voor mijn gevoel zag ik niets en was ik alle controle kwijt. Vooral op de fiets vond ik het doodeng. Op een rustig fietspad ging het nog wel, maar als ik op een drukke weg was als de Javastraat in Amsterdam-Oost, dan stopte ik even om mijn bril op te zetten. Zonder vond ik het niet te doen. Ook mijn kinderen naar school brengen op de fiets vond ik heel eng. Dan zette ik mijn bril eventjes op, en daarna snel weer af.

Want het tegenovergestelde voelde ik nu ook: mijn bril was veel te sterk. Als ik hem opzette, zag ik alles loeischerp, maar dat was absoluut niet comfortabel. Zonder bril zag ik de waas en dacht: “Als dit nog lang duurt, dan houd ik het niet vol.” En bij het dragen van de bril merkte ik: “Nee, dit is het niet.” Er was duidelijk geen weg meer terug en ik liet de bril zoveel mogelijk af.

Hé, de waas is weg!

Die ontzettende waas raakte ik gelukkig vrij snel kwijt. Het gekke was dat ik het eerst niet eens opmerkte, maar ineens besefte: “Hé, de waas is eigenlijk al een paar dagen weg.” Wonderbaarlijk hoe zoiets werkt. Een mens went zo snel aan een nieuwe situatie, we zijn erop gebouwd om ons razendsnel aan te passen en daar niet lang bij stil te staan. Daarom is het waardevol om een dagboek bij te houden als je aan het proces van je bril afzetten begint. Je vergeet namelijk snel hoe slecht het eerst is geweest en welke resultaten je al hebt behaald als je een tijdje zonder bril bent.

De ‘volheid’ van mijn zicht

En klopte het nu, die vier maanden tot een jaar? Ik kan die vraag niet met een harde “Ja”, maar ook niet met een harde “Nee” beantwoorden. Want ik ervoer in dat eerste jaar regelmatig momenten waarop mijn zicht perfect was: scherp en helder. Jammer genoeg verdween die scherpte steeds weer snel. Wel merkte ik andere veranderingen op, die wél blijvend waren. Ik ging veel meer kleur zien, meer diepte en meer contrast: de ‘volheid’ van mijn zicht werd groter. Ook kon ik dichtbij opzienbarend veel beter zien, terwijl ik dit proces juist was ingegaan om goed te leren zien in de verte. Dit was dus echt een grote verrassing.

Ik deed meer dan alleen maar mijn bril afzetten. Ik leerde oefeningen om mijn ogen te ontspannen en anders te gaan zien. Die oefeningen deed ik dagelijks en ik weet niet of ik veel vooruitgang geboekt zou hebben als ik ze niet had gedaan. Voor mij persoonlijk bleek een jaar niet voldoende om helemaal goed te gaan zien, want er was nog iets anders nodig: er zette een belangrijke persoonlijke ontwikkeling in. Ik begon me steeds meer bewust te worden van de factoren die effect hadden op de kwaliteit van mijn zicht, van buitenaf en van binnenuit. Ik heb de afgelopen jaren reuzensprongen gemaakt! Alles wat ik ontdekte, geef ik nu door via VolZicht.

Ik begon op te bloeien

Door mijn bril af te gaan zetten begon ik op te bloeien. Ik ervaar nu vaak een gevoel van vrijheid, plezier, rust. Mijn ogen zijn mijn gidsen geworden, ze vertellen me wat er aan de hand is. Zie ik wazig, dan ga ik op zoek naar de oorzaak. Er ligt namelijk altijd een spanningsbron onder. Als ik me die bewust word, lost de spanning op en zie ik perfect. Ik ben steeds vaardiger geworden in het opsporen van spanningen en ga er anders mee om dan vroeger. Als iets me uit evenwicht brengt, kom ik sneller weer in mijn kracht. Ik ervaar een diepe verbinding met een soort Oerwijsheid en heb zoveel meer plezier in het leven gekregen.

 

Een mooie quote die het nog eens op een andere manier zegt:

Hoop niet dat het makkelijker wordt, zorg dat je jezelf verbetert. Hoop niet op minder problemen, zorg voor meer vaardigheden. Hoop niet op minder uitdagingen, zorg voor meer wijsheid.

Jim Rohn

Stel je open voor het onverwachte

Spreekt dit verhaal je aan? Ga jij ook niet per se voor gemakkelijk en quick fix, maar wel voor boeiend en duurzaam? Wil je op avontuur en kun je daarbij het resultaat loslaten? Want als je deze spannende reis gaat maken, weet je van tevoren niet wat je allemaal zult beleven. Als je openstaat voor het onverwachte, dan ben jij iemand die mijn eendaagse workshop Moeiteloos kijken zonder bril of lenzen zal waarderen. Echter, wil je overal snel vanaf zijn en wil je dat ik je een makkelijk alternatief aanreik ter vervanging van de bril, dan is de workshop niet zo geschikt voor je. Want er is zoveel te ontdekken, zoveel te leren en zoveel te doen!

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden