Hoe kun je goed aarden in de winter?

Aarden helpt mij altijd om goed te gaan zien, maar hoe kun je goed aarden in de winter? En dan bedoel ik letterlijk aarden, contact hebben met de aarde. Zoals met mijn blote voeten op de aarde. Gras, tegels, stenen, zand, sneeuw: ik vind het allemaal heerlijk om te voelen aan mijn voeten. In de winter is het een stuk kouder en aard ik minder vaak. Terwijl ik in het voorjaar en de zomer vaak buiten in de tuin zit te werken, te lezen, te luieren, zijn mijn bezigheden in de winter toch voornamelijk binnen. Ik loop dan wel af en toe met blote voeten door de tuin en wandel een stukje met blote voeten door het bos. Maar beduidend minder dan in de zomer.

Als ik aard voel ik veel meer verbinding

Ik merk dat aarden goed voor me is. Zodra ik met mijn blote voeten op de aarde sta, voel ik mijn hoofd letterlijk zakken in mijn lijf. Ik ervaar veel meer verbinding. Ik ben veel meer geaard dan ik een aantal jaren terug was. Toen ik nog niet geaard was kon ik wel eens helemaal gaar terug komen van een workshop geven. Ik ging dan ’s avonds laat na de workshop een poosje op het gras liggen, soms in de stromende regen. Dan voelde ik de energie mijn lichaam binnenstromen, mijn lichaam begon er vaak van te schokken. Ik knapte daar altijd helemaal van op. Door met blote voeten op de aarde te lopen, maar ook door te slapen op een aardingslaken en gebruik te maken van een aardingsmatje als ik werk ben ik inmiddels veel meer geaard. Maar toch reageert mijn lichaam meteen als ik me direct aard met de aarde zelf.

24 uur contact met de aarde

Het liefst is het lichaam continu verbonden met de aarde. Als aardwezens zijn wij op deze aarde gekomen en hoort ons lichaam contact te hebben met de aarde, 24 uur per dag. Als wij verbonden zijn met de aarde, dan stroomt de energie van de aarde door ons lichaam. Deze energie bestaat uit vrije elektronen, zodra wij met onze huid contact maken met de aarde, al is het maar een vingertop, kunnen die vrije elektronen in ons stromen. Als je contact maakt met de aarde, ben je aan het aarden. De vrije elektronen die dan door ons lichaam stromen, maken een verbinding aan met vrije radicalen, die daardoor neutraliseren.

Vrije radicalen

Vrije radicalen ontstaan in ons lichaam om het lichaam te beschermen tegen invloeden van buiten af. Als er een splinter in de vinger komt, zullen de vrije radicalen de bacteriën van buitenaf aanvallen, waardoor de bacteriën doodgaan en ons lichaam geen kwaad kunnen doen. Er ontstaat dan een ontstekingsreactie. Zijn de bacteriën verdwenen, dan zijn de vrije radicalen niet meer nodig. Maar deze radicalen moeten weer geneutraliseerd worden, want anders gaan ze ontstekingsreacties veroorzaken in gezond weefsel. De vrije elektronen van de aarde neutraliseren de vrije radicalen. Chronische ontstekingen zijn de bron van heel veel ziektes, zoals reuma, hooikoorts, staar, astma, kanker enzovoort. Ik las in het boek  “Earthing, je lichaam aarden” van Clinton Ober dat als bij de Indianen iemand ziek was, ze een kuil groeven in de grond en de zieke in de kuil neerlegde tot hij weer gezond was.

Ons lichaam maakt nauwelijks contact met de aarde

Doordat wij schoenen dragen met plastic of rubber zolen, kan de energie van de aarde niet door ons heen stromen. Rubber en plastic geleiden deze energie namelijk niet. Hetzelfde geldt voor onze huizen, die zijn ook niet geaard, doordat ze zijn bedekt met hout of kunststof. Kortom, ons lichaam maakt nauwelijks meer contact met de aarde, waardoor de gezonde vrije elektronen niet door ons lichaam kunnen stromen.

Half uur per dag op blote voeten lopen

Een half uur per dag op blote voeten lopen doet al veel goeds voor je gezondheid. Nu het winter is, is het belangrijk dat je dit langzaam opbouwt, afhankelijk hoeveel last je hebt van de kou. Ik hoor wel van vrouwen dat ze blaasontsteking krijgen als ze met blote voeten lopen. Na de bevalling van mijn tweede dochter kreeg ik daar ook opeens last van. Daarvoor liep ik rustig in de winter met mijn blote voeten naar de schuur toe, maar toen ik dat deed een paar maanden na de bevalling lag ik na een uur met borstontsteking en blaasontsteking ziek op bed. Inmiddels loop ik weer midden in de winter op blote voeten naar de schuur, maar het is dus wel belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert en het langzaam opbouwt als dat nodig is.

Aardingslakens

Zelf gebruik ik al acht jaar aardingslakens en een aardingsmat. Echt superblij ben ik hiermee, want het helpt me geaard te zijn op momenten dat het niet mogelijk is om te aarden. Nu ik dit bericht zit te typen heb ik mijn aardingsmat opgerold tegen mijn rug. En vannacht heb ik op mijn aardingslaken geslapen. Ook mijn kinderen slapen geaard. In deze lakens zit geleidend draad verwerkt en je sluit het laken aan via een ijzeren pen met de aarde zelf of met de aarding in het stopcontact (dit doe je met een plastic stekker, in een geaard stopcontact.  Deze maakt geen contact met de elektriciteit, maar met de aardingspen die naar de grond toe gaat). De energie van de aarde geleid door het ijzer en zilverdraad. Ik vind het heerlijk om te slapen op mijn aardingslaken. Mijn slaap is dieper, warmer en rustiger en ik sta veel uitgeruster op sinds ik op het aardingslaken slaap.

Ongeaard slapen

Laatst had ik een keer ondiep geslapen, ik sliep wel, maar was me heel erg bewust van mijzelf en mijn lichaam. De volgende dag zag ik dat mijn aardingsstekker niet in het stopcontact zat. “Hmm, zou ik daarom zo ondiep hebben geslapen?”, vroeg ik me af. Een paar dagen later sliep ik in een Bed & Breakfast met een vriendin, ongeaard. En ik had dezelfde ervaring dat ik heel ondiep had geslapen, steeds bewust van mijzelf terwijl ik sliep. Totaal anders dan als ik geaard slaap. Ik ben altijd weer blij als ik op mijn aardingslaken kan slapen en neem hem ook altijd mee op vakantie of een weekendje weg.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden