Hoe voed je de ogen als je vegetarisch eet?
Hoe voed je de ogen als je vegetarisch eet? Deze vraag krijg ik vaak aan het einde van een workshop. Logisch, want ik heb net een verhaal verteld over voeding, waarin ik van harte het eten van dierlijke producten aanbeveel. Zo adviseer ik lever te eten voor de vitamine A, roomboter en eieren voor de vetten en cholesterol en beestenbotten voor de mineralen. Dus hoe doe je dat als je geen vlees eet? Helaas. Ik ben er sterk van overtuigd dat je echt dierlijke producten nodig hebt om gezond te blijven en dat je belangrijke voedingsstoffen tekort komt als je geen vlees eet.
Laten we eerst eens kijken naar de motieven om geen vlees, of helemaal niets dierlijks te eten. Die motieven zijn meestal nobel. Ik heb zelf ook jarenlang zo min mogelijk vlees gegeten. Helemaal vegetarisch eten deed ik maar korte periodes. Wat mij betreft was het in ieder geval belangrijk dat de dieren een goed leven hadden gehad, zo natuurlijk mogelijk. Dat dit niet het geval is in de bio-industrie, lijkt me duidelijk.
Klopt je overtuiging wel?
Eten als de natuurvolkeren
Zelf ben ik bijna tweeënhalf jaar geleden overgestapt op het Weston Pricedieet. Ik houd eigenlijk niet van het woord ‘dieet’, want dat impliceert dat je van alles moet laten. En voor mij betekende deze nieuwe manier van mezelf voeden dat ik juist van alles weer wél mocht eten. Roomboter, eieren, volvette kaas, vet vlees en, nieuw voor mij, orgaanvlees. Het Weston Pricedieet is gebaseerd op onderzoek naar hoe natuurvolkeren eten, over de hele wereld. De manier van eten van deze verschillende gemeenschappen is heel divers. Maar wat ze gemeen hebben: ze eten zonder uitzondering dierlijke producten. ‘Superfood’ bestaat voor hen uit orgaanvlees, rauwe melk, eieren en/of vette vis. En insecteneters, die heb je ook.
De vegetarische mythe
De appelboom op het kerkhof
Keith at geen dierlijke producten omdat ze niet wilde doden. Dat deze visie op het leven niet klopte, ontdekte ze toen ze zelf ging tuinieren. Ten eerste merkte ze op dat de bodem één groot levend organisme is. Een eetlepel grond bevat een miljoen levende organismen, die gegeten worden door de planten. Planten hebben behoefte aan stikstof, fosfor en kalium, waarvan stikstof de belangrijkste voedingsbron is. De planten van Keith hadden dierlijke mest nodig om aan deze voedingsstoffen te komen. De schrijfster benoemt in haar boek het voorbeeld van een appelboom die in de nabijheid van graven op een kerkhof groeide. Men kwam erachter dat de wortels van deze boom tot in de graven reikten en de vorm van menselijke skeletten hadden aangenomen, terwijl er geen spoor meer van de oorspronkelijke botten over was. De boom had de mensen opgegeten! Hoe vegetarisch zijn de planten eigenlijk die we eten?
Grote stukken grond verdwijnen
Er kleeft bloed aan mijn rijst
In Nederland zien we niet zo duidelijk het effect van de intensieve landbouw. Het kan er wel saai uitzien, een veld met alleen maar mais, of kolen of aardappelen. Maar de natuur blijft groen en fris doordat we in een nat klimaat wonen. Veel gewassen worden echter geteeld in klimaten die korte perioden nat en langere perioden droog zijn. Ik ben dol op rijst en omdat het ook nog eens glutenvrij is, at ik het regelmatig. Totdat ik las hoeveel water er nodig is voor het telen van een pond rijst (250 tot 600 liter per pond). Om dit soort gewassen te laten groeien, maakt men gebruik van het water uit de rivieren in de buurt, door middel van irrigatie. Dit heeft grote gevolgen voor het klimaat. De rivieren drogen op en de grond verzakt. Door de monocultuur zijn grote delen van het land verzout geraakt, doordat planten het teveel aan zout afstoten. Er is niets meer over van de natuurlijke vegetatie en van de vele dieren die eerst op dit land leefden. Dit gebeurt in grote delen van de wereld. Eerlijk gezegd kleeft er behoorlijk wat bloed aan mijn pondje rijst… Maar zeker ook aan de kiloknaller van de supermarkt. Want deze dieren worden volgestouwd met granen, soja en mais, geteeld met behulp van de monocultuur. Het is voeding die ze van nature niet zouden eten.
Een klein worteltje en een handje bonen
Dierlijke mest en dierlijk vet. Daar moest je argwanend tegenover staan, daar klopte iets niet aan. Dat heb ik jarenlang zo ervaren, door de verhalen die ik hoorde en las. Ik wilde eens een moestuintje beginnen in mijn voortuin en kon gratis gft-mest halen: groente-, fruit- en tuinafval. Dat was goede mest, want niet dierlijk, kreeg ik te horen. Ik had flink wat zakken gehaald en uitgestrooid en daarna mijn zaadjes in de grond gestopt. Toen het tijd werd om te oogsten, was de teleurstelling groot: een klein miniworteltje, een handje sperziebonen en van de pompoenen kwamen alleen de bloemen uit. Iemand vertelde me dat hij op zijn land paardenmest had gestrooid, de pompoenen groeiden als kool.
De dood mag er niet meer zijn
Depressief door veganistisch dieet
Om onszelf en onze ogen te voeden, hebben we dierlijke producten nodig. Keith Leirre beschrijft in haar boek wat haar veganistische dieet deed met haar lichaam. Na zes weken had ze haar eerste ervaringen met hypoglykemie, na drie maanden werd ze niet meer ongesteld, ze ontwikkelde een degeneratieve botziekte die volgens haar zeggen nooit meer zal genezen en begon aan ernstige depressies te lijden. Met zijn allen ontwikkelen we een tekort aan vitamine A, verzadigde vetten, cholesterol, collageen, vitamine B, enzovoort, door niet meer te eten zoals onze voorouders dat eeuwenlang hebben gedaan. Je kunt deze voedingsstoffen niet binnenkrijgen met een vegetarisch en al helemaal niet met een veganistisch dieet. Je hongert niet alleen jezelf uit, maar ook de aarde. Er kleeft wel degelijk bloed aan je handen als je plantaardig eet.
Zeven tips om goed te gaan zien
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden