Ik zie een omgekeerde wereld

Regelmatig halen wij voor ons hele gezin rauwe melk bij de boer. Rauwe melk is supergezond voor de ogen en het lichaam, maar het is een bij wet verboden goedje dat je alleen legaal kunt kopen als je je eigen fles meebrengt naar het boerenerf.

Omgekeerde wereld

Ik zeg vaak: we leven in een omgekeerde wereld. En daar is dit een mooi voorbeeld van, want terwijl de hele supermarkt uitpuilt van de zoete drankjes en andere spullen vol suiker en chemische stoffen, is dit natuurproduct verboden.


Ik haal de rauwe melk bij de automatische melktap die op het erf staat, ik zet mijn flessen eronder. Heel handig, want dan kan ik komen wanneer ik wil. Soms ontmoet ik de boer of zijn vrouw en hebben we een gesprek. Dat ervaar ik altijd als bijzonder, een beetje alsof je met een beroemd iemand spreekt. Iemand die iets speciaals doet, en dat is natuurlijk ook zo. Boeren doen iets speciaals. Zij runnen een boerenbedrijf, waardoor wij te eten hebben. Zij voorzien in onze basisbehoefte om te kunnen leven.

Wordt de boerderij verkocht?

Vorige week trof ik de boer bij de tap. Ik vroeg hem of hij echt de boel ging verkopen, want hij had een bord 'Te Koop' op zijn hek staan en daar was ik nogal van geschrokken. Gelukkig niet, het ging om een protestactie.

Ik kwam met de boer in gesprek over waar hij allemaal mee te maken heeft. Regeltje dit, regeltje dat, waardoor hij al vele investeringen heeft gedaan. Na het jarenlang manoeuvreren te midden van al die regels is nu het dreigement dat hij zijn veestapel moet inkrimpen, anders wordt hij onteigend.

Regels, geboden, verboden

De boer vertelde welke regels er allemaal zijn. Ik stond met mijn oren te klapperen. Het lijkt me niet gemakkelijk, en eerlijk gezegd behoorlijk stressvol, om iedere keer weer met al die nieuwe geboden en verboden te moeten dealen. Eén regel is dat boeren niet meer de organische mest van hun eigen vee mogen gebruiken. Die moeten ze laten afvoeren naar een plek waar deze verwerkt wordt. Vervolgens mag de boer dan kunstmest gaan kopen.


"Dat willen we natuurlijk helemaal niet," zei de boer. "Kunstmest kost klauwen met geld en we willen onze eigen, organische mest gebruiken en niet die vieze troep uit de fabriek."

Organische mest is goed voor de grond, het maakt de grond vruchtbaar. Het is een vreemde gedachte dat deze rijke mest weggehaald wordt en dat de boer mest bij de fabriek moet kopen.

Voeding is een van de pijlers van VolZicht

Ik werd verdrietig van het gesprek. Het werk dat de boeren doen is belangrijk voor alle mensen. Gezonde, pure voeding is een van de pijlers onder het succes van VolZicht. Zonder gezonde voeding geven de ogen het op, stoppen ze met (goed) zien.

Het valt nog te bezien of de protestactie van mijn boer gehoor vindt. Want diezelfde avond zag ik een berichtje voorbijkomen waarbij iemand het woord 'parlement' uit het Frans had vertaald via Google Translate, maar dan als 'par le ment'. 'Door te liegen', kwam er tevoorschijn. Veelzeggend als het over het begrip 'volksvertegenwoordiging' gaat.


De Ogen Natuurlijk Zelf Genezen

Wie voor gezonde, pure voeding kiest, gaat beter zien, met ogen die prettig en zacht aanvoelen. Hoe je omschakelt naar een oogvoedend eetpatroon leer je stap voor stap in het VolZicht jaarprogramma De Ogen Natuurlijk Zelf Genezen. Ook ga je aan de slag met oefeningen om de ogen tot in de diepte te ontspannen, waardoor je scherper en ruimer gaat zien zonder bril. In een jaar tijd maak je een transformatieproces door op het vlak van persoonlijke ontwikkeling. Je ontgift jezelf van leugens en bedrog, veelvuldig aan ons allemaal verteld in het leven vanaf jongs af aan.

Hoe schoner jij wordt, hoe zuiverder je alles gaat (door)zien.

Wil je deze stappen zetten voor jouw ogen en aan de slag met het jaarprogramma? Vraag een gesprek aan door hier te klikken.