Hoe voed je de ogen als je vegetarisch eet? deel 2

Hoe voed je de ogen als je vegetarisch eet? Dit is een vraag die mij vaak gesteld wordt. In een vorig blog over dit onderwerp ben ik ingegaan op het telen van plantaardige producten. Het eten van planten lijkt heel vredelievend, er worden immers geen dieren voor doodgemaakt. Maar het beeld dat we hiervan hebben, klopt niet. Om granen, kool, peulvruchten, soja en fruit te kunnen telen, wordt wel degelijk dierenleven opgeofferd. Voor het verbouwen van deze producten is veel land nodig. En het inrichten van landbouwgrond gaat altijd ten koste van de natuurlijke habitat met zijn oorspronkelijke vegetatie en dierenleven, groot en klein. Sinds ik bijvoorbeeld weet hoeveel bloed er eigenlijk kleeft aan een kilo rijst, koop ik dat product liever niet meer. Als je hier meer over wilt weten, lees dan mijn vorige blog. klik hier

Waar komen jouw eieren, yoghurt en kaas vandaan?

Als je al jarenlang vegetariër bent, begrijp ik dat het niet makkelijk is om zomaar over te stappen. En het is natuurlijk jouw eigen keuze om dat wel of niet te doen. Toch is het goed om eens te kijken naar de overtuigingen die je hebt als het gaat om vlees. Kloppen je ideeën wel? Ik heb zelf ook jaren geen of weinig vlees gegeten, met de beelden van de bio-industrie in mijn hoofd. Maar nu ik zeker weet dat de dieren die ik eet een goed leven hebben gehad en met respect zijn behandeld, vind ik dat ik me met hun kracht mag voeden. Als je echt geen vlees wilt eten, moet je toch proberen om zoveel mogelijk aan je voedingsstoffen te komen. Daarbij is het belangrijk de oorsprong te kennen van de levensmiddelen die je koopt. Ik ken vegetariërs die niet kijken naar waar hun eieren, yoghurt en kaas vandaan komen en van deze producten de niet-biologische variant kopen. Dan is er een grote kans dat de koeien en kippen die jouw melkproducten en eieren produceren, niet zo’n best leven hebben.

Wat zit er allemaal in een vegahamburger?

Om je op je gezondheid wilt letten, moet je goed weten wat je eet. Ik kocht vroeger, toen ik bijna geen vlees at, vaak van die vegetarische burgers in de supermarkt, en vond ze nog lekker ook. Totdat ik me meer ging verdiepen in de kleine lettertjes op de verpakking. Je wilt niet weten, of eigenlijk juist wel, wat er allemaal in die vegaburgers zit. Dit zijn de ingrediënten van de vegahamburger van de Albert Heijn: ge­re­hy­dra­teerd eiwit [52% so­ja (SO­JA), 15% tar­we (GLU­TEN)], ui, wa­ter, plant­aar­di­ge olie [zon­ne­bloem, raap (in wis­se­len­de ver­hou­ding)], schar­rel­ei-eiwit (EI), mal­todex­tri­ne, zout, gist, ui­en­poe­der, knof­look­poe­der, aard­ap­pel­zet­meel, erwt­ve­zel, aro­ma, ger­ste­mout­ex­tract (GLU­TEN), sta­bi­li­sa­tor (gu­ar­pit­meel, E401), dex­tro­se, ge­bran­de sui­ker, krui­den en spe­ce­rij­en, vi­ta­mi­ne B12, ij­zer.

Hoe gezond is soja?

Ik ging me toch eens achter de oren krabben, want deze toevoegingen zitten allemaal niet in een pondje biologisch gehakt. Dat laatste leek me dan toch een beter product om mijn kinderen voor te zetten. Ondertussen was me ook duidelijk geworden dat soja, het hoofdbestanddeel van de vegaburger, helemaal niet gezond is. Integendeel, het is zelfs gevaarlijk. Iemand vertelde mij dat meisjes te vroeg in de pubertijd raken als ze veel soja eten. Dit komt door de grote hoeveelheden fyto-oestrogenen die erin zitten; een portie soja bevat net zoveel oestrogenen als een anticonceptiepil. Toch stond het wel een tijdlang bij ons op tafel, sojamelk. Met een smaakje, want anders was het niet te drinken. Ik ben direct gestopt met het te kopen toen ik het verhaal over de hormonen las.

De gevaren van soja

Maar soja doet nog meer kwaad. Het tast de schildklier aan en het onttrekt belangrijke vitamines en mineralen aan het lichaam. Ook bevat het de stof hemaglutinine. Deze stof zorgt ervoor dat rode bloedcellen gaan klonteren. Door het eten van soja neemt de kleverigheid van het bloed toe en dit kan bloedvatafsluitingen geven. Mogelijke gevolgen: trombose, hart- en vaatziekten. Baby’tjes die sojamelk krijgen in plaats van moedermelk of koeienmelk, blijken allerlei achterstanden te ontwikkelen. Er zijn zelfs gevallen van sterfte bekend. Ook ik heb sojamelk aan mijn kinderen gegeven, omdat ik oprecht dacht dat het beter voor ze was dan melk, maar ik heb er nu nog steeds spijt van dat ik ze eraan heb blootgesteld.

Uitgeputte grond door soja

“In Azië eten ze toch ook soja?” Dit is een argument dat veel vegetariërs gebruiken. Dat is waar, maar men eet het slechts weinig, alleen als het gefermenteerd is, en zeker niet als vleesvervanger. En nog iets om over na te denken: er worden hele oerwouden omgekapt voor het telen van soja. Niet alleen voor ons, maar ook om de dieren te voeden in de bio-industrie, voor wie soja net zo ziekmakend is als voor ons. De teelt van soja put de bodem uit, met als resultaat een uitgedroogde, onvruchtbare grond. Mocht je toch vegetarisch willen blijven eten, laat de sojaproducten en de vegetarische burgers dan dus in ieder geval staan. En tot slot: vegetarische burgers zonder soja zitten eveneens vol met smaakmakers en plantaardige oliën. Ook niet goed voor je…

Goede voeding voor vegetariërs

Waar kun je als vegetariër wél voor kiezen? Zorg in ieder geval voor voldoende verzadigde vetten in je voeding. Kies voor roomboter, kokosolie, slagroom, crème fraîche, eieren en rauwe melk. Neem een biologische extra virgin olijfolie (liever niet verhitten). Zorg dat je zuivel afkomstig is van dieren die buiten grazen. Denk trouwens niet dat het eitje dat je eet vleesvrij is. Mijn ouders hadden vroeger kippen. Als ik de ramen ging zemen en met een bezem eerst de spinrag weghaalde, gaf ik de spinnen aan de kippen. Ze vochten erom. Ook het gras dat de koeien eten, is niet geheel vegetarisch. Het bevat namelijk kleine dierlijke bewoners, een deel ervan onzichtbaar, een ander deel zichtbaar. Ga maar eens in een grasveld liggen en observeer het leven in het gras.

Stieren en hanen

Een melkboer heeft kalveren nodig om aan melk te komen en met regelmaat worden er dus kalfjes geboren op de boerderij. De helft van deze kalveren is stier. Stieren geven natuurlijk geen melk en zijn niet van nut voor de melkveehouder. Sommige van deze stieren worden gebruikt voor het dekken van de koeien, maar hierbij gaat het maar om een enkeling. De meeste stiertjes worden ongeveer tien dagen na hun geboorte geslacht. Voor de kippenboer geldt ook zoiets: van alle kuikens is vijftig procent haan, maar alleen de kippen mogen blijven leven om eieren te leggen. Een groot deel van de haantjes wordt gedood. Conclusie: ook aan je eieren, kaas en melk kleeft bloed.

Alternatieve bedrijven

Gelukkig zijn er alternatieve bedrijven die zichzelf als doel hebben gesteld alle dieren een beter leven te gunnen, of het nu gaat om vleesproductie of om het produceren van melk, kaas en eieren. Jerseyvlees is een goed voorbeeld. De stieren die geboren worden op het biologische melkveebedrijf Remeker in Lunteren mogen bijna twee jaar blijven leven en volop buiten gras grazen. Op dit bedrijf worden geen antibiotica gebruikt, mogen de koeien hun hoorns houden en blijven de vaarskalveren na hun geboorte drie weken bij de eigen moeder. De stierkalveren verblijven tot ongeveer zes maanden op zorgboerderijen. Daarna gaan ze naar natuurterreinen in de Bilt. De slachtleeftijd is minimaal achttien maanden en loopt op tot vierentwintig maanden. De dieren lopen zoveel en zolang mogelijk buiten.

En er zijn meer boerenbedrijven die anders omgaan met hun dieren en ze zo natuurlijk mogelijk laten leven. Het is belangrijk om te kiezen voor producten van dit soort bedrijven, ook als je vegetarisch eet. We krijgen een meer natuurlijk proces, waarbij dieren en hun omgeving met respect worden behandeld, nooit terug als we geld blijven geven aan de bio-industrie en de intensieve landbouw. Monoculturen putten de bodem uit en de dieren in de bio-industrie worden volgestouwd met de gewassen die van deze monoculturen afkomstig zijn. Gevolg is dat ook de dieren volledig uitgeput raken. Ga dus liever op zoek naar boerderijen in de buurt of op internet die wel goed en verantwoord met hun land en hun dieren omgaan. Haal hier je producten, ook als die vegetarisch zijn.

 

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

 

Weet jij een interessant bedrijf dat natuurlijk bezig is? Ik vind het leuk als je daarover een reactie achterlaat.