Kun jij je volledig overgeven aan jouw duisternis?
Kun jij je volledig overgeven aan jouw duisternis? Dit is namelijk een belangrijke stap op weg naar heling van het zicht. Het waarnemen van de duisternis is de taak van de staafjes, specifieke lichtgevoelige cellen die op je netvlies liggen. Dankzij deze staafjes kun je in het donker zien. Helaas worden de staafjes in het dagelijks leven onvoldoende gebruikt, genegeerd zelfs. Om goed hun werk te doen, hebben deze cellen namelijk een flinke portie duisternis nodig. Die duisternis krijgt echter de kans niet er te zijn, doordat er altijd overal licht aan is. Ook zitten we continu achter verlichte beeldschermen, zoals de televisie of de computer, of zijn we bezig met onze smartphone. Maar zelfs als we denken dat we wel in de duisternis zitten, is dat vaak helemaal niet waar. Zo geven de cijfers op je digitale wekker in je ‘donkere’ slaapkamer bijvoorbeeld veel licht.
Duisternis: een negatieve bijsmaak
Licht associëren we met het positieve. Het ‘licht in de duisternis brengen’. Mensen die zeggen dat ze het kwaad bestrijden, noemen zichzelf ‘lichtwerkers’. We hebben het over ‘kwalijke zaken aan het licht brengen’ en we zien het liefst dat ‘duistere energieën naar het licht worden getransformeerd’. We zijn ‘lichtwezens’ en daar hoort volgens ons geen duisternis bij. Vandaar dat er overal in het land straatlantaarns branden om ons, maar vooral in het licht te laten zijn en van die nare duisternis weg te houden.
Staafjes en kegeltjes
Als de bril af is, of het licht uit, wordt het zicht wazig. De kegeltjes staan even op non-actief en de staafjes moeten het nu overnemen. Maar omdat die niet voldoende flexibel en gezond meer zijn als gevolg van het gebrek aan duisternis, werken ze niet goed.
Niet gewend aan het donker
Als je zicht wazig wordt, kan er van alles gebeuren bij jou van binnen. Er kan protest of ergernis naar boven komen. Je vindt dat je teveel mist als je niet goed scherp ziet en doet toch weer je bril op, of je lenzen in. Je kunt je ergeren aan het wazige zicht en je er op allerlei manieren tegen verzetten. Je verliest het gevoel van controle dat het scherpe zicht je altijd bood.
Tijdens de workshops en cursussen die ik geef, doe ik zo min mogelijk lichten aan. Mijn bedoeling is om een klein beetje kostbare duisternis te creëren en zodoende de staafjes te stimuleren. Dit kan veel naar boven halen bij mensen. Van een deelnemer kreeg ik de volgende beschrijving: “Ik vond dat we in e
Bril activeert de kegeltjes
Ik begrijp wel wat er op zo’n moment aan de hand is. Er ontstaat een andere manier van zien als de kegeltjes niet meer overgestimuleerd worden. Het gevoel dat je van alles mist kan de kop opsteken. De cursist beschreef goed wat er gebeurt als de kegeltjes geactiveerd worden, bijvoorbeeld door het opzetten van de bril: alles om je heen wordt weer wat lichter. En andersom: de kegeltjes gaan protesteren als ze zo plotsklaps buiten beeld gezet worden. Verder ontstaat er direct ontspanning in de ogen door het afzetten van de bril, waardoor er een slaperig gevoel opkomt.
Hoe ervaar jij de duisternis?
We moeten onszelf weer aanleren om ons volledig over te geven aan de kracht van de staafjes, aan de duisternis. Dat betekent ook dat we de negatieve ideeën die er over de duisternis heersen, onder ogen zien. We zijn ons er niet eens van bewust dat we zo negatief over de duisternis denken. Hoe is het bijvoorbeeld voor jou als het echt pikkedonker is? Zelf sliep ik tijdens een vakantie een tijdje in een kamer waarin het met de rolluiken dicht zo donker was dat er geen streepje licht binnenkwam. Er kwamen vervelende gevoelens naar boven, alsof ik opgesloten zat in de duisternis en geen kant op kon. Terwijl het toch echt dezelfde kamer was als met licht aan. Stiekem deed ik een klein stukje het rolluik omhoog, zodat er toch nog een streepje licht naar binnen kwam. Ik vind het leuk als je hieronder een reactie achterlaat en vertelt hoe jij de duisternis ervaart.
Het belang van duisternis voor goed zien
Ik hoor van mensen die de duisternis erg onprettig vinden dat ze met het licht aan slapen, of met de gordijnen open. Veel mensen vinden het onaangenaam om ’s avonds alleen maar kaarsjes aan te hebben. In het donker of in de schemer missen ze hun scherpe zicht. Echter, op deze manier worden de duisternisgevoelige staafjes steeds minder vaak gebruikt. Hoe minder de staafjes de kans krijgen hun werk te doen, hoe meer ze hun flexibiliteit verliezen.
Zeven tips om goed te gaan zien
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden