Perifere blikveld
Bij het zien gebruik je je perifere blikveld en je fovea centralis. Alleen met je fovea kun je scherp zien, de rest er om heen is wazig. De lichtcellen die je blikveld regelen heten staafjes. De lichtcellen die in je fovea centralis heten kegeltjes. Klokhuis heeft een heel duidelijk filmpje gemaakt hoe het werkt met je blikveld en je fovea.
Zien met je perifere blikveld
Zien met je perifere blikveld is heel belangrijk, daarmee zie je de omgeving en bewegingen. In het verkeer bijvoorbeeld reageer je op de bewegingen die je ziet in je blikveld. Mensen hebben altijd het gevoel dat je scherp moet zien om je te kunnen bewegen in het verkeer, maar je perifere blik is waarschijnlijk nog veel belangrijker. Gebruik je dit niet, dan ontgaan je allerlei belangrijke bewegingen, zoals een auto die opeens schuin achter je rijdt. Hoe kleiner je blikveld, hoe groter de dode hoek.
80% blikveld, 20% fovea
Fovea Centralis
Je fovea centralis ziet maar een punt scherp, alles erom heen is wazig. Hoe verder je van de fovea komt, des te waziger het beeld. Gezonde ogen zien maar een heel kort moment dat ene beeld scherp. Ogen zijn van nature continu in beweging en ze verspringen steeds van beeld naar beeld. Dit zijn vaak hele subtiele bewegingen. Ze geven deze informatie door naar de hersenen en die maakt er een totaal plaatje van. Het echte zien gebeurt dus niet met de ogen maar met de hersenen. Wat er gebeurt bij slecht zien, is dat mensen het hele beeld helemaal scherp willen zien. De ogen gaan staren om dit te proberen. Maar het lukt niet, want ogen kunnen dit niet en het beeld wordt juist wazig. Omdat de ogen niet meer genoeg bewegen om veel scherpe beelden door te geven aan de hersenen.
Beweging is belangrijk voor scherp zicht
Herkenning is belangrijk voor scherp zicht
Als ogen iets zien wat ze niet kennen, dan zullen ze zich gaan inspannen om te zien. Eigenlijk kunnen ogen alleen maar ontspannen kijken als ze het beeld herinneren. Dit heeft te maken met het feit dat de hersenen het grootste deel van wat je ziet invullen. Ik hoorde eens een verhaal over indianen die een schip op zee zagen. Maar zij hadden nog nooit een schip gezien en konden dus niet zien wat het was. Ze zagen wel iets, maar pas na een paar dagen konden ze ook echt een schip zien. De hersenen gingen in die dagen het beeld herkennen.
Zeven tips om goed te gaan zien
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden